Nederlandse jury ging voor Noorwegen in finale

You may also like...

53 reacties

 1. Maarten schreef:

  Top 3

  Van onze televoting zal denk ik ongeveer als volgend zijn geweest.

  1.België
  2.Denemarken
  3.Griekenland

 2. CommanderKeen schreef:

  Denemarken kan bij de televoting niet hoger zijn geeindigd dan de derde plek, anders kan België het niet voorbij zijn gegaan.

  • Maarten schreef:

   Misschien dan Griekenland en Denemarken omgewisseld met Armenië er ergens tussen.

 3. Art schreef:

  Montenegro voorlaatste in de halve finale en iedere belegen ballade hoog. Wat een idioterie.

 4. Jesf2014Kiev schreef:

  Noorwegen was live niet de beste…. ik was live voor IJsland gegaan. :)

 5. Adriaan schreef:

  in t bericht staat de jury bij de voorronde bij de finale en de jury van de finale bij de voorronde…

  Idd zoals Maarten zegt is de kans groot dat Belgie ook op 1 en Denemarken op 2 is gekomen bij televoting en Griekenland 3 al hoewel ik niet weet of dat voldoende zou zijn voor een 10e plaats dus Griekenland zou ook best 2e of 1e kunnen zijn geworden, mss hielden de Turkse stemmers daar wel van, want blijkbaar is er minder voor Azerbeidzjan gegaan…

  Ook Malta deed t blijkbaar goed bij televoting :)

 6. Rob! schreef:

  Fijn dat de Tros openheid heeft gegeven.

  De uitslag van de televoting is duidelijk anders dan de jury. Griekenland alsnog in de top 10 met minimaal 23 punten. Zweden juist erg laag bij de televoting.
  Armenië terecht laatste bij de jury, die Roemenië hoger heeft geplaatst dan ik verwachtte.

 7. gerard schreef:

  kunnen we niet stoppen met oude koeien na 2 weken…..op naar 2014

 8. Marcus schreef:

  Dat Noorwegen onze jury-vote zou winnen was al duidelijk. Carlo Boszhard riep voor de finale op de radio bij Daniël Dekker als afsluiting van een kort interview: “Noorwegen 12 punten!” Toen wisten we nog niet zeker of hij weer in onze jury zat.

  Als het aan mij ligt dumpt de TROS in ieder geval Carlo Boszhard uit de jury. We hebben genoeg goede producers en artiesten die het volgend jaar kunnen doen. Ook een oud-deelnemer erin, lijkt me. Geen Gordon of Sieneke, maar Esther Hart, Edsilia, Glennis, Ruth Jacott, Jan van 3JS, of zelfs Willeke Alberti. Dat niveau. En als Anouk in de jury zou willen, meteen doen natuurlijk!

  Cornald Maas volgend jaar alsjeblieft terug als commentator. Samen met Jan Smit lijkt me best een goede combi. Daniël Dekker was een beetje sloom, met name tijdens het scoreboard. Cornald kent al die interessante feitjes. Jan vind ik wel lekker enthousiast, en hij heeft een prettige stem om naar te luisteren.

  Verder producers zoals Fluitsma of Van Tijn, Tjeerd Oosterhuis, Future Presidents, Fouradi, enz. En artiesten die misschien ook best in de jury willen zoals Sharon van WT, Laura Jansen, Mathilde Santing, Gers Pardoel, enz. enz. Ook iets meer out of the box denken voor de jury a.u.b.

  • Hans schreef:

   Helemaal eens, Marcus. Carlo B. heeft in die jury niks te zoeken. Hij had zijn mening al ver voor het festival klaar en het was duidelijk dat hij Italië zwaar overschat vond en Noorwegen favoriet. Noorwegen en Zweden vond ik overigens zelf ook veel beter dan Denemarken, maar Italië had veel meer verdiend van de jury.
   Iemand die kwijlend wegloopt met Carola moet je sowieso niet meer in de buurt van het songfestival laten komen. De kans is dan ook groot dat Boszhard veel punten heeft gegeven aan Oekraïne: als je maar hard en hoog kunt zingen dan heb je Carlo’s zegen. Voor volgend jaar: laat mensen die verstand hebben van muziek daar zitten en de liedjes beoordelen.

   • Robbert-Rotterdam schreef:

    Ik vind sowieso niet dat juryleden meerdere keren achter elkaar in het panel moeten plaatsnemen. Er moeten anderen te vinden zijn. Ook mis ik 1 of 2 alternativo’s in de jury. Bv. Nance, totaal mainstream. Het mag wat gewaagder, hoor,

 9. RobbieR schreef:

  Wow markus wat een goed commentaar.
  Ik vind Angela Groothiuzen ook een goed jury lid..

 10. Esmee schreef:

  Ik ben hardstikke benieuwd naar de volgende ronde. Wie kunnen we voor ons naar het esf laten gaan? Ik hoop op een nog groter succes dan we dit jaar hadden.

  • Robbert-Rotterdam schreef:

   Dat zal afhankelijk zijn van wie zich aanmelden. Verwacht er niet al te veel van. Het aantal goede artiesten dat een ware competitie aan wil met anderen, is beperkt. En dan is er nog de Nederlandse volkssmaak als de finishing touch…..

  • Nick schreef:

   Ik hoop echt sharon doorson. Komende week brengt ze haar nieuwe album uit. Ze kan zingen en maakt heerlijke dance nummers!

   • Matje schreef:

    Van mij mag Sharon Doorson zo door met een spetterend dance nummer. Zij heeft de juiste uitstraling en een fantastische stem die ook nog eens live klinkt als een klok. Met een leuke act erbij zie ik haar erg ver komen op een ESF.

   • Robbert-Rotterdam schreef:

    Voordat je die zo ver krijgt dat ze meedoet, zullen ze toch van het geplande format af moeten stappen. Die gaat echt niet aan voorrondes meedoen.
    En het schijnt dat het format voor 2014 wel heilig is.

   • Lilly schreef:

    dat wil ze helemaal niet! Althans niet zelf, ze wil wel een liedje schrijven voor iemand anders maar zelf deelnemen aan het songfestival durft ze denk ik niet…

 11. Esmee schreef:

  Off topic grapje: op de finale van ‘birds’ staat op 1.49 iemand met een plumo te zwaaien in plaats van met een vlag :-)

 12. CommanderKeen schreef:

  Na een beetje stoeien met de getallen kom ik tot de conclusie dat Griekenland minstens top 3 heeft gehaald bij de televoting, Noorwegen ergens rond plek 12 en Zweden ergens rond plek 15. Voor wat het waard is.

 13. femke schreef:

  Mooi resultaat, maar waarom halve informatie? Ben ook erg benieuwd naar de televoting-uitslagen!

  Ik denk dat de televoting ongeveer zo was:
  1. België
  2. Griekenland
  3. Armenië
  4. Denemarken
  5. Malta
  6. Hongarije
  7. Rusland
  8. Oekraïne
  9. Azerbeidzjan
  10 of lager Noorwegen/Zweden

 14. Peter schreef:

  @Rob!: hoezo fijn dat de Tros openheid geeft? Dat is niet meer dan normaal. Andere landen doen dit ook, dus zo bijzonder is het niet. Het lijkt wel of alles wat dit jaar gebeurt ineens zovele malen belangrijker en beter is, en dat allemaal om een 9e plaats?

  • Hans schreef:

   Het lijkt wel of alles wat er dit jaar gebeurt zoveel minder en slechter is, en dat allemaal omdat Peter niet zo van Anouk houdt.

  • Rob! schreef:

   @Peter: Volgens mij heeft de Tros dat juist de afgelopen jaren niet gedaan.
   Ik vind het ook niet meer dan normaal dat een omroep openheid geeft over de uitslag.

  • Matje schreef:

   @Peter , andere landen doen dat ook ja maar niet ALLE landen dus een mooi iets van de TROS om als een van de weinige omroepen openbaarheid te geven.

 15. femke schreef:

  Overigens wel ideaal dat de jury nu een top26 maakt. Eindelijk verlost van de standaard punten aan Armenië (en eventueel Turkije) als hun nummer gewoon niet goed genoeg is.

  Ben wel blij dat de Nederlandse jury in de finale anders was. Anders had Denemarken waarschijnlijk 12 gekregen, gezien de resultaten in de semi. België verdiende onze 12 punten meer dan het niet-originele Denemarken, en de Nederlandse kijkers kozen overduidelijk voor België, dus zéér terecht 12 punten.

  • Wim1970 schreef:

   Vond je? Als Rusland ‘Love kills’ had gezongen, hadden zij dan ook 12 punten van NL gekregen? Denk ’t niet.

 16. Maarten schreef:

  Hier naast op de site zeggen ze dus dat nederland 3e was bij de jury van slovenie en 4e in finale. Als ik dan naar die site ga zie ik alleen de gecombineerde uitslag.

 17. Joop schreef:

  Zweden op 2 bij de jury? Ach het oordeel van 5? deskundige. Goed dat de jury alle landen moet plaatsen daarmee is er in ieder geval minder diaspora.

 18. Robbert-Rotterdam schreef:

  Dat was dus een reactie op het Sharon Doorson pleidooi, maar alles wordt weer door elkaar gehusseld hier

 19. Robbert-Rotterdam schreef:

  Redactie: kunnen jullie weer wat doen tegen de verkeerde volgorde van berichten????

 20. René U schreef:

  Sharon Doorson? Heb maar es wat opgezocht van dat mens op youtube, want ik had nog nooit van haar gehoord. Sorry, maar lijkt me totaal geen optie voor het songfestival. Vind ’t nogal goedkoop klinken en visueel is ’t ook niet al te classy. Iets met Slovenië 2013… Iets met LAATSTE PLEK!

 21. Gerardmartin schreef:

  Extreem hoog huppelk@tgehalte die Doorsonwoning! Brr wat een gruwelijk geluid brengt die voort!

 22. .-tje schreef:


  Wim1970:

  Vond je? Als Rusland ‘Love kills’ had gezongen, hadden zij dan ook 12 punten van NL gekregen? Denk ‘t niet.

  Dat denk ik niet, maar het zou wel nog hoger geeindigd zijn dan het nu al eindigde, gewoon omdat het dan Rusland was, dat meer ‘buren’, ‘vrienden’ en ‘diaspora’ heeft dan België en Nederland bij elkaar ooit in Europa zullenl hebben….

 23. .-tje schreef:

  Robbert-Rotterdam,

  Waaro zit je vast binnen de box, dat gevestigde artiesten niet te porren zouden zijn voor een competitie? Persoonlijk vind ik dat geen enkele artiest de verdienste heeft om alleen-inspraak te eisen, zoals Anouk dat heeft gehad (en ook Hind en Edsilia2).

  Na Anouk, die bewezen heeft dat als je gewoon met compromisloze kwaliteit op de proppen komt je heel goed kunt scoren, heeft geen enkele artiest meer een argument om zijn eigen compositie niet aan een vuurdoop te onderwerpen. Helemaal niet wanneer die artiest in duel moet met een andere artiest van formaat.

  De Nederlandse sterren zouden wat minder arrogant moeten zijn en gewoon erkennen dat het Songfestival ook gewoon commercieel interessant is voor de binnenlandse muziekmarkt. 3J’s Sieneke, Edsilia, Glennis, Hind, Willeke, Ruth. Ze zijn geen van allen slechter geworden van huin Eurovisiedeelname, hoe slecht die misschien kwalitatief ook was (of juist niet).

  • Robbert-Rotterdam schreef:

   Het probleem zit’m meer in het feit dat wie ook met compromisloze kwaliteit gaat komen, niet gekozen gaat worden door het Nederlandse publiek. Dat weet je van tevoren in Nederland. “Mooi, maar niet geschikt voor het songfestival”, gaan we weer horen. En dan zie ik het al weer gebeuren dat Nederland wederom met een middle of the road nummertje naar Denemarken gaat afreizen.

 24. RobbieR schreef:

  Wat lees ik links van mij, Anouk 19e bij de Duitse jury?

  Men was zo weg van het nummer, de ,kenners, …

 25. .-tje schreef:


  Robbert-Rotterdam:

  Het probleem zit’m meer in het feit dat wie ook met compromisloze kwaliteit gaat komen, niet gekozen gaat worden door het Nederlandse publiek. Dat weet je van tevoren in Nederland. “Mooi, maar niet geschikt voor het songfestival”, gaan we weer horen. En dan zie ik het al weer gebeuren dat Nederland wederom met een middle of the road nummertje naar Denemarken gaat afreizen.

  1. Nou ik denk dus dat we met het commentaat ‘typisch songfestival’ na ‘Birds’ dus finaal kunnen afrekenen.

  2. Ik heb niet gezegd dat het publiek moet kiezen, ik zeg alleen iets over de houding van de artiesten.

  3. Wanneer alle artiesten een fatsoenlijk compromisloos lied insturen, enkel met het doel meer fans te winnen, in plaats van Eurovisie, dan heb je dus een nationale met alleen maar compromisloze liedjes en kan er dus geen middenmoter winnen. Bovendien zou je een vakjury kunnen introduceren die juist de middelmatigheid strafpunten toekent.

  4. Overigens: Denemarken scoort al jaren met een middenmoot-liedje heel erg hoog. Dus kies je voor middenmoot, doe het dan ook meteen heel gelikt zoals de Denen, Georgiërs, Azeri, Russen en meer van dat soort gladde inzendingen.

  • Robbert-Rotterdam schreef:

   1. De ‘typisch songfestival-gedachte” zit diep geworteld in de Nederlandse genen. Ik vraag me werkelijk af of die er na 1 jaar uitgeslagen is.

   2. Dat lijkt me een goede deal: geen publieksparticipatie bij de keuze van het liedje. Is echter niet waarschijnlijk. Die voorrondes en op televisie uit te zenden finale zijn juist bedoeld voor een breed publiek en ook om de mensen thuis erbij te betrekken en te laten kiezen.

   4. Ook al doen landen het goed met opgeleukte middenmootliedjes, kun je je afvragen of we die soort liedjes ook willen.

 26. Myra schreef:

  Kim Lian heeft vast wel heel wat puntjes aan Zweden gegeven. Volgende keer graag onafhankelijke jury !

 27. Hebbuzz schreef:


  RobbieR:

  Wat lees ik links van mij, Anouk 19e bij de Duitse jury?
  Men was zo weg van het nummer, de ,kenners, …

  Duitsland had een kinderjury, allemaal geboren na 1980.

 28. Roald schreef:

  Chopy Fatah 2014:)

 29. Femke schreef:

  Anouk 19e bij de Duitse jury is wel erg slecht. Anouk was toch zeker wel Top10 of minstens Top15 waardig. Van tevoren leken de Duitsers zo enthousiast, maar ja misschien is dat ook wel gewoon typisch Duits, iets zeggen en het vervolgens niet doen. Vriendelijk in je gezicht, maar als je je omdraait krijg je een mes in de rug haha.

  Het kan zijn dat die kinderjury van na 1980 gewoon een andere smaak heeft, maar ik ben zelf van 86 en ik ga zelf absoluut wel graag voor kwaliteit zoals Birds. De goedkope deuntjes ken ik onderhand wel. Een jury zou juist liedjes moeten beoordelen op kwaliteit, zang, originaliteit enz. Dan ben je een ”vak”jury. Eigen smaak moet je overlaten aan de kijkers die stemmen. Misschien moeten de regels voor jury’s wat strenger, bijvoorbeeld meer juryleden, meer diversiteit en alleen maar échte muziekexperts, geen tv presentatoren bijvoorbeeld. Maar goed, ook zonder Duitsland kwam Anouk in de Top10 dus ach who cares.

  Wat betreft goede Nederlandse artiesten… Ze kunnen echt niet meer komen met het argument dat het Songfestival je carrière kan beschadigen. Met een goed nummer en leuke artiest heb je daarnaast zo 4 tot 5 miljoen Nederlandse kijkers! Dat is echt fantastisch. Ook hoor je nu steeds meer Songfestivalnummers op de radio, dat was voorheen ook wel anders. En als je kijkt naar bijvoorbeeld Sieneke, die heeft haar hele carrière te danken aan dat Songfestival, en ze haalde niet eens de finale. En als een artiest gewoon echt zorgt voor een geweldig nummer, dan is een wereldhit zelfs niet ondenkbaar, kijk naar Euphoria. Je moet alleen echt een knaller sturen en nooit meer een middelmatig deuntje zoals die van Edsilia of Hind in 2007 en 2008. Dat klonkt allemaal best aardig, maar bijzonder was het niet. En stem is belangrijk, dat zag je dit jaar ook, alleen goede stemmen zijn hoog geëindigd.

  Mocht het volgend jaar toch een ouderwets NSF worden met voorrondes, dan hoop ik wel dat ze alleen kwaliteit selecteren met alleen maar goede stemmen (dan maar wat minder liedjes). We mogen niet weer een verkeerde keus maken, dat is en blijft het enge aan een NSF….

 30. Wolf schreef:

  Och och, men zeiken op de Duitse jury omdat ‘birds’ niet in de smaak viel, ondertussen maar zeiken over buurland stemmen. Hypocriet, niet? Oh, trouwens, Waar waren ONZE 10 punten voor Duitsland dan? Oh, die waren er ook niet? Och och, Dat heeft vast niets met onze kwaliteit jury van Carlo Boszhard, Nance (wie?) en drie andere onbekende te maken.

  De Duitse jury had Lena erin, die ene, je weet wel, die won in 2010? En meedeed in 2011? Och, ik denk toch wel dat die een tikkeltje meer verstand hebben van wat de smaak van de Duitse jongeren is dan lets say Carlo Boszhard.

  Beetje vaag hoe iedereen hier verwacht dat iedereen birds leuk vind. Het was een hit or miss nummer en in het geval van de Duitse Vak jury was het een miss.

  Maar ga ajb niet zo triest doen over de Duitse punten, vooral als je ondertussen ook nog zeikt over Cyprus en Griekenland. Dayum.

  • Nordman schreef:

   Nahja ik denk niet dat het perse om de Duitsers/Buurland gaat hoor, maar van een jury mag je toch wel verwachten dat ze kwaliteit belonen? Je hoeft een nummer niet perse leuk te vinden om toch kwaliteit te herkennen en te erkennen :) Ik heb ook wel eens dat een nummer totaal niet mijn smaak is, maar wel kan horen dat het kwalitatief erg goed is en goed wordt gezongen. Zet Cascada er tegenover…tsja, dan krijg je terecht geen punten van de jury dus de NLse jury heeft wat dat betreft dan wel weer goed hun werk gedaan. Dayum.

   • Femke schreef:

    Idd, mij lijkt het juist ook zo dat een vakjury niet zozeer eigen smaak kiest, maar vooral hoort te kijken naar wat kwaliteit en origineel is. Ook vrij logisch idd dat Cascada weinig punten kreeg :) Dat was best wel vals en alles behalve origineel.

  • Femke schreef:

   Het ging mij meer om het feit dat een 19e plek behoorlijk laag is voor zo’n nummer. En daarnaast verbaasde het me dat Duitsland vooraf erg positief leek te zijn. Dus och och jij leest gewoon wat je wil lezen omdat je Birds haat. Haha, maar ze is mooi 9e geworden, jammer voor jou.

   Oh en trouwens, het boeit me totaal niet of Duitsland punten geeft aan Nederland. Ze gaan maar lekker hun eigen gang. Ook zonder dat buurland is top10 mogelijk. Haha, nogmaals jammer voor jou :)

   • Wolf schreef:

    Schat, je zou een stand up komiek carierre moeten overwegen. Je bent namelijk te hilarisch voor woorden. Het verbaast mij nog steeds dat Anouk zo hoog geeindigt is, vooral met het algemene publiek van het ESC. Ik vind de 19de plaats alleen maar normaal van een jongeren jury. En kwaliteit? Laat mij niet lachen. Israël, Estland en Moldavië stuurde bijvoorbeeld kwaliteit. (Que de Decolate, Katharine Keyl en andere cliché opmerkingen hoor)

    En ach, zover ik weet is het punt van een Eurovisie lied om vaak gespeeld te worden, geliefd te worden en een hit te worden. birds zou ik nooit afspelen. Dance, Jazzy Ska, en Pop (Waar Eurovisie grote deels op bestaat, en wat het ook zo leuk maakt) daar in tegen wel. Koza Mostra, Cascada, Robin, Lena, Niamh etc staan allemaal op mijn iphone. Maar goed, god forbid dat iemand een andere smaak heeft dan de noukfans hoor. En boeiend dat ze 9de is geworden. Rusland flikt dat elk jaar met baggerliedjes.

    Of wel, positie van NL boeit mij amper iets. Ik was blij dat we in de finale zaten, hoewel het kattengejank en nazi cultuurtje die hier opbloeide van Anouk fans mij bijna leken aan te sporen om te hopen dat Anouk zou falen. :’) Geloof me, dan moet je me echt irriteren. Leuk als we winnen, maar dan wel met een nummer waar ik naar kan luisteren ook na ESC. De jury stemt voor wat zij goed vinden, act, outfit, muziekstijl en hoe het bij HUN volk zou doen.

    Dan ga je toch een lompe zoutzak die over vogels zingt terwijl ze kijkt alsof ze liever thuis op de bank zat toch geen 12 punten geven als er veel betere acts en geklede zanger(essen) bij zitten?

    Of wel, was het israel die birds stuurde, of San Marino, dan was het op deze hele weblog ook afgekraakt, weet ik zeker. :’) Maar goed, toen vorig jaar Joan helemaal afgekraakt werd zat ik ook niet te janken , terwijl ik haar wel een leuk nummer vond hebben. Meningen.

    De enige jury waarop gezeken mag worden is die van Moldavië, Azerbadzjan en rusland. Die vals speelde.

    Maar ach, jammer voor jou femke ;) Ik geef de Duitse jury groot gelijk.

   • Wolf schreef:

    Och, dit bericht is toch door gekomen. Terwijl ik dacht dat ik het op tijd geannuleerd heb, ach, whatever. Lees maar hetgeen wat je meer bevalt,

   • Wolf schreef:

    Femke toont haar volwassenheid gelijk weer aan ;) Geweldig. Get a life.

    @Nordman, Dat maakt niet eens zoveel uit. Birds is een hit or miss. In het geval van mijzelf en de Duitse jury een dikke miss. Om dan te gaan klagen dat ze geen punten er voor over hebben is toch echt wel iets te ver gezocht. Men moet blij zijn met punten, geen punten verwachten.

    En als het echt allemaal om kwaliteit zou moeten draaien dan zouden stemmen zoals die van Moldavië, Israël, Estland, zelfs rusland veel hoger moeten eindigen.

    Maar Duitsland’s jury vond birds niets. En thankfully mag dat.

    En hoewel landen zoals azerbadzjan, rusland, turkije en dergelijke het soms vergeten, en ook sommige lui op deze weblog. Het is allemaal maar een spelletje. En de vakjury’s voornaamste rol is eerder om Diaspora en Buurlandstemmen tegen te gaan. En dat is in het geval van onze jury goed gelukt, Armenie is helemaal afgeblokt door de jury. Voor de rest eerder een kwestie van smaak. “dayum’.

 31. Rob! schreef:

  Op Carlo Boszhard na vond ik de Nederlandse jury niet verkeerd. Nance en Kim Lian zijn zangeressen en hebben duidelijk voor de goede stemmen van Moldavië, Oekraìne, Estland en Rusland gekozen. Ik heb een collega die zelf ook zingt en zij vond juist die landen ook erg goed vanwege de zangeressen. Een professional kan zeker beoordelen op kwaliteit en zal zijn of haar persoonlijke smaak wat minder laten meewegen.

 32. Roald schreef:

  Wat betreft de Duitse vakjury: in Duitsland stond Anouk vrij hoog in de fanpolls en bij de onofficiele vakjury van “Eurovision.de” (met o.a. Peter Urban); maar de eigenlijke vakjury bestond dus uit andere personen, en blijkbaar hadden zij een andere mening. Dat kan en mag.
  Dat heeft volgens mij trouwens niets te maken met een “jongerenjury” (zo jong zijn die leden niet), en Anouk heeft genoeg jongeren als fans.

  Feit blijft dat “Birds” een heel mooi en kwalitatief goed nummer is, dat over het algemeen door vele mensen werd gewaardeerd (kijk naar de verschilende fan- en wedpolls). Natuurlijk is het ook een “moeilijk” nummer, en ik begrijp dat er ook mensen zijn die het niets vinden (zoals Anouk herhaaldelijk zelf al aangaf). Nederland heeft toch een mooie prestatie neergezet, mat een prachtig liedje; bovendien vond ik dat Anouk in al haar éénvoud toch genoeg uitstraling had om overtuigend over te komen. Ik beluister “Birds” nog graag, net als de nummers van Moldavie, Israel, etc. Eindelijk mag Nederland terugkijken op een succesvol ESF, en dat hebben we aan Anouk en haar team te danken:)