Sanremo dag 5: Wie mag (en wil) voor Italië naar Kiev? [upd]

Na vanavond kennen we (mogelijk) ook de Italiaanse inzending voor het songfestival. De winnaar van het Sanremo-festival krijgt het recht om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, maar mag daarvan afzien. In dat geval stuurt RAI iemand anders uit het deelnemersveld. In 2015 ging de winnaar wel (Il Volo), maar vorig jaar zag de groep Stadio daarvan af en werd een dag later de nummer 2, Francesca Michielin, geselecteerd.

Voor de keus al dan niet wordt gemaakt wordt er eerst door zestien kandidaten gezongen.

De finalisten: (niet de startvolgorde): [upd] vetgedrukt naar superfinale
* Bianca Atzei – Ora esisti solo tu
* Michele Bravi – Il diario degli errori
* Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
* Chiara Galiazzo – Nessun posto è casa mia
* Marco Masini – Spostato di un secondo
* Sergio Sylvestre – Con te
* Paola Turci – Fatti bella per te
* Michele Zarrillo – Mani nelle mani
* Alessio Bernabei – Nel mezzo di un applauso
* Clementino – Ragazzi fuori
* Elodie – Tutta colpa mia
* Ermal Meta – Vietato morire
* Fabrizio Moro – Portami via
* Fiorella Mannoia – Che sia benedetta
* Lodovica Comello – Il cielo non mi basta
* Samuel – Vedra

De uitzending begint rond 20.35u en is te volgen via Rai Uno en zeer waarschijnlijk ook online. Video’s van alle optredens komen snel na afloop op de officiële site van het festival.

60 reacties op “Sanremo dag 5: Wie mag (en wil) voor Italië naar Kiev? [upd]

 1. 1
  Matje says:

  Hier zit zoveel moois tussen dat het bijna niet mogelijk is een keuze te maken . De meest populaire op het moment zijn , gezien verkoop cijfers en spotify ;
  Fiorella Mannoia
  Michele Bravi
  Francesco Gabbani
  Mijn persoonlijke favoriten zijn de ballades van Michele Bari en Elodie.
  Het zal een lange zit zijn maar met wat rode wijn en toastjes kom ik die uren wel door. Mogen veel landen het voorbeeld nemen aan Italië die dus wel weet hoe het moet een pracht inzending neer te zetten.

 2. 2
  Hebbuzz says:

  Ik hoop op een dame voor de winst en Kyiv; Elodie , Fiorella Mannoia of Chiara. Als t dan toch een man wordt op Francesco Gabbani. Jammer dat Gigi d’Alessio d’r uit is, fijn dat Bianca Atzei ’t wel overleeft heeft.

 3. 3
  Lilian says:

  Fabrizio Moro mag van mij winnen. Geweldig nummer. Heerlijk dat rauwe stemgeluid. Pensa was ook al zo”n heerlijk nummer. Denk dat de uitslag wordt:
  1. Fiorella Mannoia
  2. Fabrizio Moro
  3. Ermal Meta

 4. 4
  Hebbuzz says:

  Mihele Bravi en Clementino hadden niet in de finale gemoeten, maar dat zal mijn leeftijd zijn. Bravi is mooi jochie maar kan totaal niet zingen en rap is ook in het Italiaans nog steeds niks.

  • 4.1
   Matje says:

   Sorry Hebbuz maar er zit geen enkele zin wat rap is in het lied van Michele Bravi. Het is een manier van zingen dat bijna alle deelnemers hanteren. Het is een manier van zingen dat bijna alle deelnemers dit jaar doen Daarbij valt het me op dat de raspige stemmen ook dit jaar erg aanwezig zijn.

   • 4.1.1
    Hebbuzz says:

    rap sloeg ook op de ander. In Italie zijn ze altijd dol op schorre, rasperige stemmen en vrouwen met een lage stem. Kan ook heel mooi zijn, Mia Martini bijvoorbeeld, maar vaak is het dat niet. Dat is een kwestie van smaak. Michele Bravi vind ik vooral eenkarakterloze stem en uitstraling hebben. Ook dat is persoonlijke smaak. Hij is echter in het deelnemers veld een hele zwakke zanger, al lijkt het bij hem alsof hij an het doodgaan is terwijl hij een heel simpel liedje heeft.

 5. 5
  Br@m says:

  Werkelijk onbegrijpelijk dat èn Ron èn Gigi d´Alessio èn Al Bano de finale niet gehaald hebben. Alle drie hadden voortreffelijke nummers. Ik heb maar één favoriet en dat is Fiorella Mannoia. Goeie stem, goeie performance en een hele sympathieke uitstraling. Het zou fantastisch zijn als we haar in Kiev kunnen bewonderen namens Italië.

  • 5.1
   Matje says:

   Het gaat al de ronde mocht Fiorella winnen ze geen interesse heeft in het ESF . Hopelijk is het alleen een gerucht want ik zou het een pracht inzending vinden voor Italië.

   • 5.1.1
    Br@m says:

    Het zou heel jammer zijn als ze geen belangstelling zou hebben voor het ESF maar anderzijds ook wel begrijpelijk. Fiorella is van 4 april 1954, dus niet meer de piepjongste en willicht is dan de behoefte om buiten Italië actief te zijn ook niet meer zo heel groot. Vind trouwens dat ze er heel goed uitziet voor haar leeftijd.

 6. 6
  gj says:

  Graag Alessio, Elodie, Samuel of Chiara.

 7. 7
  RobbieR says:

  Ik vind Francesco Gabani zo leuk, lekker vrolijk en fris liedje.

  Please Italië laat het Engels dit jaar achterwege..

 8. 8
  Nordman says:

  Ik hoop dat één van de volgende deelnemers naar het ESF wil:

  Bianca Atzei – Ora esisti solo tu
  Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma: Erg leuk lied dat ook met veel plezier wordt gebracht!
  Sergio Sylvestre – Con te: Geweldige zanger met een fantasisch lied. Voor mij een winnaar.
  Elodie – Tutta colpa mia
  Ermal Meta – Vietato morire
  Fiorella Mannoia – Che sia benedetta: Klasse inzending. De manier waarop zij een nummer brengt…

 9. 9
  Joss says:

  Als ze Francesco Gabbani sturen hebben ze een potentiele winnaar in huis !
  Zonet de live-uitvoering gezien ! Wow !!!!

 10. 10
  Betty*Beyond says:

  Francesco Gabbani <3

 11. 11
  RobbieR says:

  Ik liet net Francesco aan mijn zus horen, die vond het super leuk.
  Hij heeft ook zo veel uitstraling he.

 12. 12
  David says:

  Leuk dat ze met Eurovisiedeuntje beginnen op de RAI

 13. 13
  René says:

  Ik hou er al mee op voordat het is begonnen, wát een getreuzel. Ik begrijp geen woord Italiaans, dus is er voor mij echt niks aan. Wel leuk dat ze begonnen met een doorloop van alle liedjes:voor mij ábsoluut Francesco of ander Bianca. Rest deed me niks op basis van de stukjes

 14. 14
  Betty*Beyond says:

  RobbieR:
  Ik liet net Francesco aan mijn zus horen, die vond het super leuk.
  Hij heeft ook zo veel uitstraling he.

  totally !!!! zijn reebruine ogen keken deze jager aan :P :P
  plus het lied is nog aanstekelijker studio versie: https://www.youtube.com/watch?v=-OnRxfhbHB4

 15. 15
  GerardMartin says:

  Vorig jaar vond ik Italië zwaar tegenvallen en ik ga zeker niet, Sanremo kennende, wachten tot de winnaar tegen het ochtendgloren bekend is. Lees het hier morgen wel.

 16. 16
  David says:

  Sergio Sylvestre – Con te, voor mij tot dusver de beste qua lied maar niet helemaal lekker gezongen. Ben lekker aan het schoonmaken in de huiskamer dus heb de tijd!

 17. 17
  David says:

  Fiorella Mannoia – Che sia benedetta. Ze begon te laag en vind het nummer een beetje bedacht. Komt iets te gecalculeerd over voor mij. Het is anders maar ook wellicht iets te ouderwets.

  • 17.1
   Hebbuzz says:

   Even nageluisterd, maar nee hoor, het eerste vers is zo laag bedoeld. De verschillende modulaties geven het nummer power.

 18. 18
  David says:

  Op zijn Italiaans is de volgorde naast de live link weer totaal anders dan de volgorde onstage! :-)

 19. 19
  David says:

  Fabrizio Moro – Portami via. Voor mij iets te rauw gezongen waardoor het beetje gemaakt wordt. Ook wellicht te traditioneel.

 20. 20
  David says:

  Alessio Bernabei – Nel mezzo di un applauso. Het klinkt modern maar wel erg gladjes en met zijn uiterlijk lijkt het allemaal iets te bedacht.

 21. 21
  David says:

  Marco Masini – Spostato di un secondo. Oude hipster zingt een modern klinkend liedje maar hij lijkt net achter de tel te zingen. En een beetje schel in hoge gedeeltes

 22. 22
  David says:

  Paola Turci – Fatti bella per te. Mooi, rauw nummer en met live orkest klinkt het super. Of het zou werken in Kiev is de vraag maar het ontroerde me.

 23. 23
  David says:

  Bianca Atzei – Ora esisti solo tu. Beetje zwaar aangezet nummer wat niet helemaal werkt voor mij. Ze heeft een mooie rauwe stem maar de lage tonen maken het wat zwaar en pathetisch.

  • 23.1
   Hebbuzz says:

   Ik heb juist meer met het nummer van Bianca Atzei (vanwege de dynamiek) dan met het nummer van Paula Turci’s ‘wall of sound’.

   • 23.1.1
    David says:

    Het duurt allemaal wel lang dus begin ook een beetje in te slapen. Ik wacht op de recap

 24. 24
  Hebbuzz says:

  Jammer dat Francesco zijn oranje truitje niet meer aan heeft. Dat pak ziet er stom uit.

 25. 25
  David says:

  Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma. Jammer dat hij dit keer geen oranje trui of apenpak aan heeft. Aanstekelijk nummer maar of het nou echt goed gezongen is weet ik niet. Wellicht grote winnaar maar zou ook door de mand kunnen vallen.

 26. 26
  Nordman says:

  Gabbani was weer geweldig! Hij heeft gewoon een goede uitstraling en ‘the fun’ spat van het beeldscherm, yep, erg aanstekelijk. Ik deed nog net niet mee ;) Tof pak trouwens.

 27. 27
  David says:

  Chiara Galiazzo – Nessun posto è casa mia. Blond en zwarte kant gaan niet helemaal samen. Kan het nummer niet helemaal plaatsen maar wel veel passie.

 28. 28
  Betty*Beyond says:

  Nordman:
  Gabbani was weer geweldig! Hij heeft gewoon een goede uitstraling en ‘the fun’ spat van het beeldscherm, yep, erg aanstekelijk. Ik deed nog net niet mee ;) Tof pak trouwens.

  yep ik stond lekker voor de tv mee te doen hoor :P ik hoop dat ie wint, vooral tussen de ‘mn-kat-is-dood-ballads’ vind ik dit echt n heerlijk mannetje…uh…..liedje

 29. 29
  David says:

  Clementino – Ragazzi fuori. Nee, wellicht goed voor de hood in Italie maar niet voor Europa.

 30. 30
  David says:

  Samuel – Vedra. Fris nummer maar waarschijnlijk niet echt voor Italie. Ik vind het leuk. Wat een drama bij Spanje haha!

 31. 31
  David says:

  Michele Bravi – Il diario degli errori. Op zich mooi nummer maar wellicht is de zanger iets te jong

 32. 32
  Hebbuzz says:

  Michele Bravi, ik kan m met zijn bekkentrekkerij niet uitstaan, hij komt over als de leider van de pestkoppen op de lagere school ofwel een onsympathieke vibe. Nare stem ook. Kan alleen niet ontkennen dat het vocaal vanavond wel goed in orde was en zijn lied, hoewel niet erg moeilijk wel goed in elkaar zit. Hoop maar dat hij niet wint ondanks beste startpositie.

  Ik ga na vanavond nog steeds voor Elodie, Fiorella Mannoia, Francesco Gabbani of Chiara. Bianca Atzei vind ik ook wel fijn, maar gelet op de omweg om in de finale te komen, zie ik die niet hoog komen.

  Gabbani is niet beste zanger, maar voor Kyiv wel beste keuze. Energie komt goed-fris over en het is eens een ander soort liedje dan alle tot nu toe gekozen middelmotige liedjes. Dat pak moet wel uit, het beperkt hem in zijn bewegingen. Die Oranje trui was prima.

 33. 33
  Jan Greeve says:

  Ik hoop op Francesco Gabbani.

 34. 34
  Hebbuzz says:

  Alvaro Soler is ook niet echt een live-artiest, wat een zwak optreden, Jan Smit niveau.

 35. 35
  Betty*Beyond says:

  aarrrgh …hoe lang nog?? :P

 36. 36
  Nordman says:

  Jammer van Sylvestre :( maar 3 persoonlijke favorieten zitten bij de laatste 3. Ik kan niet kiezen, vind ze alle 3 geweldig. Stiekem voorkeur voor Gabbani

 37. 37
  Betty*Beyond says:

  Fiorella Mannoia , Ermal Meta en Francesco Gabbani.

  aaaaaahh ik hoop echt dat het Francesco word

 38. 38
  Hebbuzz says:

  Van de laatste drie vind ik Ermal met grote afstand de minste. Fiorella mijn topfavoriet, maar Gabbani als inzending voor Kyiv zou ik ook prima vinden.

 39. 39
  David says:

  spaghetti pomodore anyone?

 40. 40
  GerardMartin says:

  Ik vind die mevrouw in witte jurk met grote bril het beste, lekkere donkerbruine stem.

 41. 41
  GerardMartin says:

  Wat duurt dat gewauwel weer laaaaaaaaaaaaang! Arme mensen daar in die zaal zitten al bijna 5 uren op hun krent, niks voor mij!

 42. 42
  Betty*Beyond says:

  GerardMartin:
  Wat duurt dat gewauwel weer laaaaaaaaaaaaang! Arme mensen daar in die zaal zitten al bijna 5 uren op hun krent, niks voor mij!

  ja verschrikkelijk je zou er trombose benen van krijgen, denk dat 80% nu ongv. slaapt of niet meer weet waarom ze daar zijn

 43. 43
  RobbieR says:

  Yesss

 44. 44
  Betty*Beyond says:

  yeeeaaaaayyy Francesco heeft gewonnen , ik hoop dat ie ook gaat

 45. 45
  Nordman says:

  YES hopelijk ook naar het esf, yes yes yes

 46. 46
  Jan Greeve says:

  YESSS HIJ MOET!!!!

 47. 47
  Betty*Beyond says:

  Jan Greeve:
  YESSS HIJ MOET!!!!

  idd hij heeft geen keus, al moet ik m aan zn…….oren :P naar kiev slepen

Reageren niet meer mogelijk.