7 mei in Beeld en Geluid: Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen

Op zondag 7 mei organiseert Beeld en Geluid de bijeenkomst Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen. Een middag waarin met oud deelnemers en fans in de roemruchte geschiedenis van het Nationaal Songfestival gedoken wordt; een bonte verzameling van goede, maar ook minder geslaagde acts, die in de afgelopen decennia hun best deden om uit naam van Nederland naar de Europese finale te kunnen.

Het hoogtepunt van de bijeenkomst is de prijsuitreiking voor Het Meest Onderschatte Liedje Uit De Geschiedenis van het Nationale Songfestival. Oftewel: het liedje dat éigenlijk naar de Songfestival-finale had gemoeten, maar jammerlijk sneuvelde in de voorronde. Deze verkiezing bestaat uit een online poll (link: beeldengeluid.nl/nationaalsongfestival). Hier kan een keuze gemaakt worden uit de 333 niet winnende liedjes die ten gehore werden gebracht in de 49 nationale voorrondes die sinds de jaren vijftig werden georganiseerd. De drie liedjes die bij de stemmers de grootste voorkeur genieten, worden op vrijdag 5 mei bekend gemaakt in het radioprogramma Volgspot op NPO Radio 5. De winnaar wordt gekroond tijdens het evenement bij Beeld en Geluid op 7 mei.

Hijlco Span, songfestivalkenner en jarenlang presentator de Songfestivalnacht, spreekt tijdens dit evenement uitvoerig met oud-deelnemers en betrokkenen. Frank Mol van Eurovision FM en journalist/Songfestivalkenner Geert Willems komen aan het woord om te benoemen welke liedjes we in hun ogen nooit mogen vergeten. De muzikale hoogtepunten zien we terug op het witte doek, en voor de echte fans is er een mini-expositie met objecten uit de privé verzameling van songfestivalcommentator Willem van Beusekom (1947-2006): singles van alle internationale deelnemers aan het Eurovisie Songfestival.

Het Nationaal Songfestival – over successen en gemiste kansen; zondag 7 mei, 14.00 tot 16.00 uur, toegang 7,50 euro. Tickets en meer informatie: http://www.beeldengeluid.nl/agenda/201704/het-nationaal-songfestival-over-successen-en-gemiste-kansen

50 reacties op “7 mei in Beeld en Geluid: Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen

 1. 1
  Max says:

  Wat leuk! Ik heb op Frédérique gestemd (al hoewel dat jaar Edsilia natuurlijk ook erg goed was).

    (Quote)

 2. 2
  dick says:

  Een van de grootste misser (waar ik als jongeling echt een paar jaar goed ziek van geweest ben) was Jij en Ik van Bill van Dijk, wat een baggerinzending was dat. The Millionaires met Fantasy Island waren zoveel beter! En wat te denken van Ebonique die met So Much Love het nakijken hadden… Natuurlijk had Vulcano destijds met Een Beetje Van Dit veel beter gescoord internationaal. Wat hebben wij er in Nederland toch af en toe een zooi van gemaakt:-).

    (Quote)

 3. 3
  Peter says:

  1981 Marionette van Maribelle…zeer zeker beter gescored

    (Quote)

 4. 4
  He1n says:

  Idd…Ebonique was super. Toen ging dat kwijlnummer. Het mooiste nummer ooit was Heart of stone van Anja Wesels….kippevel !!!

    (Quote)

 5. 5
  Br@m says:

  In 1990 had Shift moeten gaan met “Helemaal” of Jeans met “Freedom, Freiheit, Liberté”. Dat waren nog eens nummers!!! (ofschoon ik met Maywood ook heel tevreden was)

    (Quote)

 6. 6
  Wim1970 says:

  In 2005 had Chasttity moeten gaan, maar helaas ging dat baggernummer van Glennis Grace, daar heb ik een flinke kater van gehad. Wist meteen dat dat nummer de finale niet ging halen

    (Quote)

 7. 7
  Michael Adam says:

  Met m’n 27 jaar zeggen deze nummers me allemaal echt nul komma niks. Maar super leuk dat dit wordt uitgezonden:)

    (Quote)

 8. 8
  Matje says:

  ‘Alsof je bij me bent ‘is zeker een van de mooiste liedjes die het niet gehaald hebben maar de winnaar dat jaar ‘Hemel en aarde’ was ook een topper en terecht naar het ESF . Datzelfde vind ik gelden voor ”Blijf bij mij en “Vrede”. ‘Een beetje van di t ‘van Vulcano komt bij mij het dichts bij een gemiste kans ondanks dat Bernadette boven verwachting goed scoorde.

    (Quote)

  • 8.1
   Matje says:

   Om nog even terug te komen op die grootse misser in de geschiedenis van het NSF dan moet met stip voor mij ‘Fantasy Island ‘van the Millionairs op1 staan. Wat een gemiste kans ! Dit had een gedegen concurrent voor Nicole kunnen zijn.

     (Quote)

   • 8.1.1
    dick says:

    Het nummer is zelfs een hit in UK geweest in een bewerking door tight fit (the lion sleeps tonight). Jij en Ik was een bizar slechte bijdrage.

      (Quote)

  • 8.2
   Wim1970 says:

   Ik denk dat Nicole niet te kloppen was.

     (Quote)

 9. 9
  Jan Greeve says:

  Zoveel slechte inzendingen, maar toch… Ik heb een zwak voor Raffaëla Paton, Chocolatte!

    (Quote)

 10. 10
  RobRotterdam says:

  Anja Wessels had De inzending moeten worden, Heart of Stone was echt een pareltje.

    (Quote)

 11. 11
  Ruud says:

  Duidelijk “Een beetje van dit” van Vulcano 1983, had echt goed gescoord !!

    (Quote)

 12. 12
  Sake says:

  Vulcano, twee keer, in 1983, Een Beetje Van Dit, en in 1984 met 1,2,3. Verder The Millionaires, Marribelle (Marionette) Ebonique, en ga zo nog maar even door.

    (Quote)

 13. 13
  Nordman says:

  Ik heb o.a. gestemd op The Millionaires met Fantasy Island, Charly Luske, Pearl Jozefzoon en uiteraard Ebonique met So much love. Wat was ik pissig toen Michelle won lol.

    (Quote)

  • 13.1
   Kasper says:

   Ik zat in de zaal in 2001 en ik begreep het wel. Iedereen was lyrisch over So Much Love, maar live was het slecht gezongen en het kwam niet uit de verf. Michelle overtuigde en de zaal was onder de indruk en het publiek was muisstil bij haar opvoering. Ik ben met je eens dat Ebonique een sterker lied had voor het Eurovisie, maar de opvoering was flut.

     (Quote)

   • 13.1.1
    DirkO says:

    Klopt helemaal. En ook over de Millionaires word hier zo lyrisch gesproken,maar dat was vocaal ook zeer zwak.

      (Quote)

  • 13.2
   Matje says:

   Ik was er ook bij in 2001 en inderdaad de dames waren ronduit zwaar tegenvallend en het zag er erg rommelig uit. Toch had ik de hoop dat de kijker wel voor hen zou kiezen omdat ik totaal geen heil zag in Michelle die te onervaren was , bleek dus ook tijdens haar optreden in Kopenhagen.

     (Quote)

 14. 14
  RobbieR says:

  The internationals in 1978 :-(

    (Quote)

 15. 15
  Br@m says:

  Het eerste jaar dat ik het NSF en ESF volgde was 1965. In ’65 had je Ronnie Tober met “Geweldig” maar ook Trea Dobbs met “De ploem ploem jenka”. Dat was voor die tijd een heerlijk vlot nummer wat supergoed in het gehoor lag. In 1969 was “De toeteraar” van Conny Vink ook geweldig. In 1970 deed o.a. Joke Bruys mee met “Okido”; zij was onlangs bij Tijd voor Max en vertelde toen op zoek te zijn naar een opname van haar nummer van dat Nationale Songfestival want bij de omroep is veel gewist uit de jaren ’70. In 1970 deden Saskia & Serge mee met “Het Spinnewiel” wat ik persoonlijk een veel beter nummer vond dan “Tijd” waarmee zij het jaar daarna Nederland vertegenwoordigden. Verder vond ik uit 1976 “Souvenir” van Bolland & Bolland een heerlijk nummer alsmede uit 1977 “Jany” van Airbubble. In 1981 was ik ook een groot fan van “Marionette” van Maribelle en in 1982 van `Fantasy Island`van de Millionaires. In 1990 had je naast Jeans en Shift ook nog The Company met “Zonder liedje” wat ook heel goed te pruimen was. In 1998 was ik helemaal gek van “Alsof je bij me bent” van Nurlaila en “Ze kwamen overzee” van Nubia. En in 2003 was Arwin Kluft mijn held met `Turiddu` die volgens mij ook aardig huis had kunnen houden op het ESF.

    (Quote)

  • 15.1
   Nordman says:

   Oja, Arwin Kluft. Alhoewel ik toen helemaal weg was van het aanstekelijke One More Night, waren we met Arwin denk ik verder gekomen.

     (Quote)

 16. 16
  Dwek says:

  Ik vind het nummer van Gina de Wit nog altijd mooi. Jammer dat ze zelf geen noot kon houden bij Hjir is it begjin

    (Quote)

 17. 17
  Dennis says:

  Ja geweldige nummers maar mijn grote favorieten zijn toch echt wel Gouden bergen van Laura Vlasblom en Love me van Judith Jobse…. Verder natuurlijk ook groot fan van Een beetje van dit en Alsof je bij me bent maar ook van Manna van Bonnie st Claire……..
  Eigenlijk zou hier een mooie box van moeten komen…met nog meer nationale voorronde liedjes….

    (Quote)

  • 17.1
   Br@m says:

   Die CDbox is er maar wellicht is je dat ontgaan; hij heet “Eurovision deluxe”. Dit is een 4CDbox waarvan 2 CD’s gevuld zijn met veelal bekende internationale hits en 2 CD’s met allemaal voorrondenummers die het niet gehaald hebben. Ik heb zelf het voorrecht gehad om samen met Ronald Groenhuizen deze laatste 2CD’s te mogen samenstellen. Deze CDbox is in 2002 verschenen. De voorrondenummers die hier op staan zijn:

   1. Corry Brokken – De messenwerper (1957)
   2. Rita Corita – Carnaval (1962)
   3. Ronnie Tober – Geweldig (1965)
   4. Helen Sheperd – Wereld (1966)
   5.; Luckberries – Dromen zijn bedrog (1966)
   6.Therese Steinmetz – Zing (1967)
   7. Conny Vink – Hé, moet je bij mij zijn (1968)
   8. René Frank – Annemarie (1968)
   9. Annet Hesterman – Zoek het niet te ver (1969)
   10. John Lamers – Als een donderslag (1969)
   11. Patricia Paay – Jij (1969)
   12. Linda Ross – Goodbye my love (1969)
   13. Rob de Nijs – Zaterdagavond (1969)
   14. Dave – Niets gaat zo snel (1969)
   15. DC Lewis – Linda (1970)
   16. Joke Bruys – Okido (1970)
   17. Saskia & Serge – Het spinnewiel (1970)
   18. Sandra & Andres – De oude zigeuner (1972)
   19. Mouth & MacNeal – Zoals de oudjes zongen (1974)
   20. Albert West – You and me (1975)
   21. Bolland & Bolland – Souvenir (1976)
   22. Rosy & Andres – I was born to love (1976)

   1. Spooky & Sue – Do you dig it (1976)
   2. Airbubble – Jany (1977)
   3. Bonnie St.Claire – Stop me (1977)
   4. Maggy MacNeal – Jij alleen (1977)
   5. Rita Hovink – Toen kwam jij (1977)
   6. Loeki Knol – Ik wil de wereld laten zien dat ik kan dansen (1977)
   7. Peter Cook – Pinokkio (1977)
   8. Dick Rienstra – Jouw lach (1977)
   9. Harmony – Bim bam bom (1978)
   10. Internationals – Boem boem (1978)
   11. Xandra – Intercity (1979)
   12. Familee – Sim sa la bim (1981)
   13. Millionaires – Fantasy Island (1982)
   14. Music Hall – voulez-vous danser? (1983)
   15. Frizzle Sizzle – Eenmaal jong (1986)
   16. Bam to Bam Bam – Lamma damma doendan (1989)
   17. Georgie Davis – Eenmaal (1990)
   18. Nurlaila – Alsof je bij me bent (1998)
   19. Nubia – Ze kwamen overzee (1998)
   20. Colours – Positivity (1999)
   21. Double Date- E-mail to Berlin (1999)

   Veel van deze nummers kwamen voor het eerst uit op CD.

   Persoonlijk hoop ik dat er ooit nog eens een DVDbox zal verschijnen met daarop alle bijdrages van Nederland aan het ESF evt. aangevuld met succesvolle voorrondenummers. Helaas zijn platenmaatschappijen tegenwoordig niet meer zo creatief in dit land want volgens mij is dit een echt collectors item.

     (Quote)

   • 17.1.1
    Robbert says:

    Hey Bram,
    Is deze CD nog ergens te krijgen?
    Groet Robbert uit Groningen

      (Quote)

   • 17.1.2
    Br@m says:

    Robbert:
    Hey Bram,
    Is deze CD nog ergens te krijgen?
    Groet Robbert uit Groningen

    Deze box is niet in een grote oplage uitgekomen en volgens mij bestaat de platenmaatschappij (BR Music) ook niet meer. De meeste kans om ‘m toch te bemachtigen maak je op een Mega Platen- en CDbeurs zoals die ieder jaar in Utrecht wordt gehouden.

      (Quote)

 18. 18
  robbert-rotterdam says:

  Dit lijkt me wel een interessant gebeuren. Zijn er nog mensen hier die er naar toe gaan?

    (Quote)

 19. 19
  Frank says:

  In 1990 had inderdaad the company moeten gaan, toch veel beter dan het zeiknummer van Maywood. Die stonden erbij of er iemand overleden was. Wat is ook grappig vond was bam to bam bam met lamadamadoen dan…..vocaal geen hoogstandje maar kwa uitstraling geweldig.

    (Quote)

 20. 20
  RobbieR says:

  Als je me aanraakt, stop me van Bonnie st clair vanuit 1977.
  Ook zo’n geweldig nummer.

    (Quote)

 21. 21
  Toine says:

  Hjir is ut begin van Ging de Wit… :-) jammer dat het zo slecht gezongen werd… en ik ben niet eens Fries ;-)

    (Quote)

 22. 22
  tippy2 says:

  Judith Jobse en Arwin Kluft waren geweldig!
  Daarnaast had “Marionette” van Maribelle moeten gaan en Vulcano natuurlijk met een beetje van dit.
  Grootste blunder ooitb was Bill van Dijk met “jij en ik”, zo’n vervelend slecht nummer…ik gruwel er nog steeds van

    (Quote)

 23. 23
  Ria NL says:

  Als er 1 nummer is waarvan ik het heel erg heb gevonden dat het niet heeft gewonnen is het wel “Alsof je bij me bent” gezongen door Nurlaila. Ik heb dit lied altijd zo prachtig gevonden vanwege de tekst en de prachtige zang van Nurlaila en het heeft sinds een aantal jaren helemaal een zeer emotionele betekenis voor mij.

    (Quote)

 24. 24
  eric says:

  dreams van jane

    (Quote)

 25. 25
  Rolf says:

  Ebonique So much love, klonk op TV goed …. en zou een spectaculaire opening geweest op ESC,
  Vulcano natuurlijk met: een beetje…, maar ook Maribelle met Marionette, Internationals – Boem Boem en o.a. Airforce

    (Quote)

 26. 26
  GerardMartin says:

  Te veel om op te noemen

    (Quote)

 27. 27
  riccardo says:

  Als of je bij me bent van Nurlaila Karim. Prachtig. Maar toen keek ik nog niet.
  Dat het heel veel uit kan maken wie zo’n nummer vertolkt zie je aan de versie die Gerard Joling ooit deed. Minder.

    (Quote)

 28. 28
 29. 29
  ~ René ~ says:

  Zie al van alles fraais voorbij komen hier. Nog niet gezien maar ook fijn:

  Anneke Grönloh – Vliegende Hollander (1964)
  Conny van den Bos – Laat me alleen (1965)
  Maggy MacNeal – Jij alleen (1977)
  Rita Hovink – Toen kwam jij (1977)
  Willeke Alberti – Zomaar een dag (1994)
  Deante – We don’t live too long (1999)
  Sofuja & Glenn Corneille – She would (2003)

    (Quote)

 30. 30
  Hein says:

  Juist Leo….mooiste nummer ooit. Kippevel

    (Quote)

 31. 31
  henk says:

  Frederique Spigt (Mij Hart Kan Dat Niet Aan) en Nurlaila (Alsof Je Bij Me Bent) allebei 1998, schieten mij als eerste binnen

    (Quote)

 32. 32
  Johannes says:

  Judith Jobse en Arwin van der Kluft voor mij. Top nummers

    (Quote)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *