Favorietenrol legt druk bij Francesco Gabbani

De 34 jarige Francesco Gabbani is de favoriet om het komende Eurovisie Songfestival in Kiev te winnen. De Italiaanse inzending Occidentali’s Karma staat al weken bovenaan bij de bookmakers. Songfestivalweblog sprak met de zanger over de favorietenrol, de rol van de aap op het podium en over zijn favoriete songfestivalinzending.

Wat is jouw persoonlijke favoriete ESF lied allertijden?
“Op dit moment ‘Occidentali’s Karma’ hahaha. Ik denk aan ‘No degree of separation’ van Francesca Michielin [Italie 2016].”

En heb je favorieten uit de 2017 Festival editie? Heb je alle liedjes gehoord?
“Nee, ik heb nog niet alle liedjes gehoord. Ik vind het liedje van Frankrijk, “Requiem” van Alma, erg leuk.”

Je hebt twee jaar achter elkaar San Remo festival gewonnen (Vorig jaar de “Nieuwkomers selectie” en dit jaar “de Grote namen selectie”). Nu ben je bij de bookmakers de grote favoriet om ook het songfestival te gaan winnen in mei. Voel je door deze favorietenrol extra druk?
“Het geeft mij inderdaad wel wat extra druk omdat de verwachtingen zo hoog gespannen zijn. En als ik niet win zal ik veel mensen, inclusief mijzelf, teleurstellen.”

Tijdens je optreden (en in je videoclip) komt er op een gegeven moment een aap mee dansen. Wie heeft dat bedacht en heeft het een speciale reden?
“Dat heb ik zelf bedacht. Het lied gaat over het feit dat Westerse mensen de Aziatische cultuur imiteren. Zij willen zo innerlijke rust vinden. De aap staat symbool voor het “na-apen” van de cultuur.”

Dankzij het Eurovisie Songfestival hebben we Italiaanse artiesten in Nederland leren kennen, zoals Matia Bazar (1979), Alice Visconti (1984) en Anna Oxa (1989). Met wie, uit het hele arsenaal van goede artiesten uit de Italiaanse Eurovisie geschiedenis, zou je een duet willen zingen?

“Dan zou ik kiezen voor Francesca Michielin.”

Deze maand verschijnt je nieuwe CD. Ben je van plan om te gaan touren door Europa en kom je ook Nederland dan bezoeken?
Ik hoop het. We gaan eerst een Italiaanse toernee maken maar ik hoop zeker daarna ook optredens in Europa te gaan geven en dus hoop ik ook in Nederland.

37 reacties op “Favorietenrol legt druk bij Francesco Gabbani

 1. 1
  GerardMartin says:

  Ik vind het een leuk verrassend liedje wat makkelijk in het gehoor ligt. Samen met Portugal de enigen die mij écht kunnen bekoren dit jaar.

 2. 2
  riccardo says:

  Hartstikke leuk. Feestje! Niks moeilijks aan. Leuk of niet leuk is vaak een dubbeltje op zn kant en hier valt het goed.
  We gaan naar Rome toe!

 3. 3
  Kees says:

  grote favorieten kunnen hard onderuit gaan. Ik vind het een doorsnee meezing schlager: helemaal als je let op de zin: singing in the rain. Hij mag winnen want ik wil wel naar Italië maar ik vind het een vrij gewoon lied. hoempapa liefhebbers komen er wel mee aan hun trekken!

 4. 4
  Mark says:

  Lied is wel ok, maar knap zo af op die man met zijn hysterische dansje(s)!

 5. 5
  Bandido-Georgia says:

  Ik was al overtuigd, maar na hem gezien te hebben tijdens “Eurovision in Concert” vorige week, weet ik het helemaal zeker: Italie gaat winnen. Het nummer heeft al alle ingredienten: origineel, ontwapenend, sprankelend, en het blijft absoluut hangen. Daarnaast is er ook niet echt concurrentie, aangezien er zoveel ballades tussen zitten en er qua uptempo niks echt uitspringt. Het is ook een wat zwaarmoedig jaar, en dan wordt het nog eens overschaduwd door het gedoe rond Rusland. De frisse Italiaanse inzending zorgt daarom voor wat broodnodig vertier.

  En tenslotte, in Amsterdam zag ik vorige week een zanger die in een oogwenk een zaal voor zich weet te winnen. Hij heeft een enorme persoonlijkheid en uitstraling, en ik twijfel er niet aan dat hij dat zal weten over te brengen aan Europa. En wat mij betreft is dat volkomen verdiend.

  • 5.1
   Wim1970 says:

   Voor het imago van het songfestival zou het goed zijn als Italië zou winnen.

 6. 6
  Rrr says:

  Ppppffff tis mooi ja idd. Maar voor mij is er maar 1 nr speciaal en ik vind het zo super mooi das Blanche van België. Ik hoop zo dat ze wint. Suuuuper mooi nr. Echt iets aparts. Heel goed.België mijn nr 1

 7. 7
  He1n says:

  Een K3nummer… Vreselijk dom dansje…Beroerde stem.
  Hup Belgie.

  • 7.1
   Will Geerts says:

   Een fantastisch meezingnummer, wat van de eerste keer goed in het gehoord ligt, belangrijk om televoters mee te krijgen. Leuk dansje, niet ingewikkeld, maar ingewikkelde acts doen het ook niet altijd goed, de afgelopen winnaars hadden ook allemaal niet zo’n ingewikkelde acts. En die heerlijke typische ietwat hese Italiaanse stem. Hup Italië.

 8. 8
  Ruud says:

  Veruit, de beste inzending dit jaar en alhoewel de Italianen bekend staan om hun rommelige organisatie, denk ik dat de EBU opgelucht ademhaalt als Italie wint.

 9. 9
  Tippy2 says:

  Wat een drama, echt afschuwelijk, gaat zeker niet winnen, zoooo irritant. Italië krijgt een enorme teleurstelling voor zijn kiezen. Ik zeg 35/42

 10. 10
  Paysbart says:

  Italië gaat dit festival met 2 vingers in de neus winnen. Vorig jaar was er nog een andere winnaar bij jury dan bij televote (en Jamala ging als lachende derde met de winst van door). Nu denk ik dat Francesco beide gaat winnen. Hooguit kan Bulgarije nog de jury-winnaar worden maar Kristian heeft nog niet echt nagedacht over zijn staging en dat is niet slim…….

 11. 11
  GerardMartin says:

  En niet onbelangrijk….we horen even iets anders dan al dat (steenkolen)engels!😫

 12. 12
  Peter says:

  Begrijp echt niet wat men hier goed aan vindt. Na 1 minuut begint het drammerige zeiktoontje behoorlijk te irriteren en wordt het een hele zit om de 3 minuten vol te houden. Dit mag absoluut niet winnen.

 13. 13
  Alrightguy says:

  Vanaf de eerste keer dat ik dit nummer hoorde, zondagochtend na de San Remo finale, wist ik het al: dit nummer gaat editie 2017 winnen. Toen waren er hooguit pas 10 concurrenten bekend, maar nu weet ik het nog zeker. Wat een heerlijk nummer van begin tot eind. Het verveelt geen minuut. En bovenal: de zanger weet me te raken met zijn uitstraling en stem, ook in Amsterdam vorige week en velen met mij. Geen twijfel mogelijk: we gaan volgend jaar naar Rome of Milaan. Heb nu al zin in de komende maand!

 14. 14
  Placide says:

  De grote favoriet van dit jaar en het zou leuk zijn als dit zou gaan winnen. Maar dat werd van Rusland verleden jaar ook gezegd en helaas heeft dat toen niet gewonnen. Je weet het maar nooit met het ESF, het kan alle kanten opgaan, behalve vaak de goede.

 15. 15
  Eddy says:

  Wat ook de uitslag zal zijn, Gabbani is ondertussen een fenomenale superster.
  Ook ver buiten Italië.
  Dat neemt niemand hem meer af.
  ‘Occidentali’s Karma’ is verre van een K3-gedrocht (zoals ik al te vaak te horen krijg).
  Maar, zelfs als dat voor sommige zo is, dan nog is K3 en hun muziek in Nederland en Vlaanderen niks meer of minder dan een fenomeen dat scoort bij peuters tot en met overgrootouders.
  Gabbani is ook een fenomeen. Hij heeft alles om harten te veroveren. Hij is slim, aantrekkelijk, oprecht lievig en een echte showman.
  ‘Occidentali’s Karma’ is dan ook nog eens een echte oorwurm … waarom zou hij dan niet mogen winnen?
  Niet Zweeds genoeg, te hetero, te veel borsthaar, eet liever pasta dan köttbullar???
  De enige die ik het dit jaar gun om Italië de loef af te steken is Fernando Cabral, maar die krijgt ook al de wind van voor.

  • 15.1
   Kobe says:

   Van mij mag Italië graag winnen, tof nummer en dito zanger.
   Alleen de term “superster” ben ik niet mee akkoord…

  • 15.2
   tippy2 says:

   ? Superster? Fenomeen? Vraag 1 van je hetero vrienden en niemand kent hem, kom op zeg, even met beide voetjes op de grond blijven. Dit gaat hem niet worden hoop ik, krijg er het Conchitta gevoel bij, doe maar gek dan win je..

  • 15.3
   riccardo says:

   Ik denk ook dat hij wint hoor en dat is dan verdient. Denk alleen dat we er verder nooit meer wat van horen. Dat is vaker als de kwalificaties veel eerder vallen in de categorie leuk ipv dat een artiest wordt gewaardeerd om inhoudelijke kwaliteiten. Het geeft niet, maar superster?
   Ander werk van hem dan dit nummer ken ik niet, moet ik toegeven. Misschien komt dat nog.

 16. 16
  Nordman says:

  Voor het eerst San Remo helemaal gevolgd en ik had direct een favoriet toen ik dit in SR hoorde. En nog steeds is dit mijn nummer 1. Fantastische inzending met een mooie boodschap. Hopelijk gaat Italië winnen. Dit lied kan een grote hit worden en het wordt tijd dat er na o.a. Laura Pausini en Eros Ramazotti weer een Italiaan Nederland gaat veroveren. Concurrentie verwacht ik alleen van Bulgarije, België (alleen als Blanche weet te overtuigen) en heel misschien zelfs Nederland!

 17. 17
  RobbieR says:

  Dus de aap staat als symbool voor het na-apen van de Aziatische cultuur.

  Grappig, dat had ik even gemist.

 18. 18
  Ria NL says:

  Een geweldig nummer !! Mijn absolute favoriet dit jaar !! Ook ik vond dit lied vanaf de allereerste keer dat ik het hoorde helemaal geweldig !! Van mij mag hij zeker winnen. En in het verleden hebben gedoodverfde winnaars ook daadwerkelijk gewonnen ( bv Zweden 2012 – Denemarken 2013 ) Dus waarom zou Italië dan niet winnen?? Van mij mag het, het zou zeer terecht zijn wat mij betreft, Italie 2018?? GRAAG !!

 19. 19
  Toine says:

  Ik vind dit dus he-le-maal niks :-(

 20. 20
  dick says:

  Ik begrijp helemaal niets van de hosanna stemming mbt Italië. Matige zanger met een irritante uitstraling en gemaakte maniertjes. Die gorilla slaat werkelijk nergens op. Muzikaal niet mijn ding. Kortom afserveren dit soort geforceerde kijk mij eens opvallen troep!

  • 20.1
   Tippy2 says:

   Helemaal mee eens! Leuk voor een kindermusical, en daar is alles mee gezegd..

 21. 21
  Rrr says:

  België moet winnen tis gewoon het beste nr.

 22. 22
  robbert-rotterdam says:

  Volgens mij gaat Italië op zijn sloffen winnen. Verdiend ook wat mij betreft. Het bijzondere is dat er een soort VPRO-boodschap in een populair luchtig jasje verpakt is. Voor mij is het geen goedkoop liedje. Het thema gaat veel dieper dan dat van de gemiddelde ESF-bijdrage. Een Italiaanse overwinning zou misschien ook op korte termijn al leuke effecten sorteren. Deelnemende landen worden weer met de neus op het feit gedrukt dat ook in andere talen dan Engels gewonnen kan worden en dat Zweedse muziekproducties niet zaligmakend zijn. Als het festivalcircus volgend jaar naar Italië gaat, weten we ook zeker dat de productie van het programma weer heel anders zal zijn dan de afgelopen jaren. Ik verwacht een heel eigen stijl en dat lijkt me erg verfrissend.

 23. 23
  He1n says:

  Ik snap echt niet dat ook zoveel kenners hier dit nummer zo goed vinden. Zooo kinderachtig…
  zeker dat dansje. Vind hem ook helemaal niet leuk of charismatisch zoals velen zeggen.
  Zou het een blamage vinden als dit zou winnen.

 24. 24
  Ankie says:

  Ik ga voor onze O3gne, want ik vind hen gewoon heel goed.

Reageren niet meer mogelijk.