Hovig: “Ik kom met een moderne, nieuwe act”

Cyprus plaatste zich de afgelopen twee jaar voor de finale en hoopt dat dit jaar weer te doen met een nummer van de hand van Zweed Thomas G:Son. De 28-jarige Hovig gaat dat nummer in Kiev brengen. Hij kwam zo’n acht jaar geleden voor het eerst in de schijnwerpers met zijn deelname aan de Griekse X Factor. Een jaar later probeerde hij al eens het songfestival te halen, maar hij kwam de Cypriotische finale niet door. Vijf jaar later probeerde hij het weer, maar ook toen ging het mis. Dit jaar koos de omroep intern en kwam men bij Hovig uit.

Songfestivalweblog sprak met de zanger over zijn lied, zijn samenwerking met G:Son en wat we straks in Kiev op het podium mogen verwachten.

Wat is jouw persoonlijke favoriete ESF lied allertijden?
“Dat is heel moeilijk te beantwoorden. Iedere keer als ik die vraag krijg kan ik geen keuze maken. Ik hou van heel veel liedjes. De laatste tijd is de standaard van het festival erg hoog geworden. Daarom is het zo moeilijk een keuze te maken. Ik weet niet of ik er maar één kan kiezen. Misschien ‘Euphoria’… ja ik ga voor Loreen.”

En heb je alle liedjes van dit jaar al gehoord?
“Nee nog niet allemaal, maar wel het merendeel. Ik vind het lied ‘Gravity’ van Cyprus erg goed…”

Je bent zelf een singer-songwriter. Je zingt nu een lied van een andere componist. Hoe komt het dat je niet met een eigen lied aan het festival meedoet?
“Als je zelf muziek schrijft en je houdt jezelf bezig met producties etc, dan kan je ook de composities van anderen waarderen. Thomas [G:son uit Zweden] heeft zo ontzettend veel ervaring met deze Europese competitie. Dé keer dat ik aan dit festival mag meedoen voor mijn land wil ik ook het allerbeste er uit zien te halen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik perse met een lied van mijzelf moet meedoen.”

Is jouw lied “Gravity” de stijl van muziek die je zelf schrijft en/of normaal gesproken zingt?
“Ik geloof niet in bepaalde stijl van liedjes. Ik geloof in goede en in slechte liedjes om eerlijk te zijn. “Gravity” is een lied waar ik van hou en waarvan ik blij ben dat ik het in mijn discografie heb zitten. ”

Het lied is van Thomas G:son, de bekende Zweedse componist. Gaf hij jou dit lied of mocht je kiezen uit een aantal liedjes van hem?
“Thomas kwam naar Cyprus toe om mij live te zien zingen. Hij is toen een paar dagen gebleven. Hij heeft een paar optreden bijgewoond. Hij verliet Cyprus met een goed beeld wat ik kan brengen en wat bij mij zou passen. En we hebben uren samen gepraat over de stijl en welke kant ik in muziek op wil en hij kwam met dit speciale idee. Hij heeft het aan mij gepresenteerd op de dag van mijn verjaardag. Als een cadeau en het beviel mij. De demo had mijn interesse en toen heb ik gezegd laten wij ons op 1 lied concentreren. Het leek mij beter dan de energie en concentratie over meerdere liedjes te verdelen.”

Dus het lied is speciaal voor jou gemaakt net zoals een ‘maat-kostuum’?
“Ja, precies zo is het gegaan.”

Cyprus heeft de afgelopen jaren goed nagedacht over de act op het festivalpodium. Vorig jaar zat de band Minus One in kooien opgesloten en in 2011 leek het alsof zanger Christos Mylordos met zijn groep over het podium zweefde. Kunnen wij dit jaar van Cyprus weer iets speciaals verwachten?
“Ik denk dat dit jaar de meest speciale act van Cyprus in de festivalgeschiedenis gaat worden. Wij werken er erg hard aan. Het wordt iets moderns, nieuws en trendsetting. Dat wilde ik al vanaf het begin dat ik besloot mee te doen aan Eurovisie en godzijdank heb ik een team dat heel veel ervaring hierin heeft. Zij zorgen ervoor dat we er alles optimaal uit kunnen halen. Je kan iets heel speciaals verwachten!”

Naar welke muziek luister je zelf graag?
“Zoals ik al zei houd ik niet van één bepaalde stijl van muziek. Ik hou van Griekse muziek, ik hou van Jazz. Ik houd heel erg van koken en dan luister ik graag naar Jazz muziek. Ik hou van Rock muziek, van Pop. Ik ben een grote fan van The Beatles: kortom ik houd van allerlei soorten muziek.”

5 reacties op “Hovig: “Ik kom met een moderne, nieuwe act”

 1. 1
  GerardMartin says:

  Tis maar wat je “modern” pleegt te noemen….

 2. 2
  Kobe says:

  IK hou mijn hart al vast voor die “moderne” act…

 3. 3
  Kenny says:

  Cyprus gaat echt wel naar de finale. Hij heeft een goed liedje.

 4. 4
  Michael Adam says:

  Ben nu wel benieuwd geworden naar deze trendsetting act !!

 5. 5
  RobbieR says:

  Zelf een songwriter zijn, maar niet je eigen liedje schrijven.
  Ik heb het idee dat dit liedje niet kwalificeert.

Reageren niet meer mogelijk.