Ticket Lisboa [2]: Stuur eens een band naar het songfestival

Nederland zal in 2018 weer deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. De komende weken zullen we op onze site een aantal kandidaten voorstellen en vragen we of dit voor jullie potentiële vertegenwoordigers zijn voor het Eurovisie Songfestival in Portugal. In deel 2: Stuur eens een band naar het songfestival.

Jaren terug viel de naam van Within Temptation regelmatig als gewenste band om Nederland eens te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Nu de band minder succesvol is in de hitparades, is het Kensington die het meest genoemd wordt op de vraag welke band Nederland moet gaan vertegenwoordigen, maar de bands Chef’s Special en Delain duiken ook vaak als gevraagd wordt wie eens voor Nederland naar het songfestival moet.

Kensington is de afgelopen jaren uitgegroeid als succesvolste band van Nederland. Eind vorig jaar werd het vierde album Controls uitgebracht in Nederland en in diverse andere Europese landen zoals: Duitsland, Tsjechië, België, Oostenrijk en Polen. Ook de speelde de band al op diverse festivals in Europa. Van 22 tot en met 26 november 2017 speelt de band in een uitverkochte Ziggo Dome. Gezien de populariteit van de band en de volle agenda lijkt de kans niet groot dat Kensington Nederland zal gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in 2018.

Chef’Special is een Nederlandse band uit Haarlem. De band werd in 2008 gevormd door de vijf muzikale vrienden. Hun muziekstijl is een combinatie van verschillende genres, zoals funk, rap en pop, met rock en een beetje reggae en ska. De grootste hit van de band is In Your Arms. Het laatste album dat begin 2017 verscheen, Amigo, is wederom een kassucces. De band speelt in augustus op het populaire Sziget Festival in Hongarije. De leden van de band hebben in het verleden al eens aangegeven niet zo veel met het songfestival te hebben. De kans dat we deze band op het songfestival zullen zien lijkt dus ook gering.

Delain is een Nederlandse symfonische metalband, opgericht door Martijn Westerholt, de ex-toetsenist van Within Temptation. De band kent geen grote single successen, maar al hun albums bereikte de album charts in Nederland. Delain is een populaire band op rockfestivals. Zo speelt de band dit jaar onder andere in Finland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Argentinië.

Als je een band naar het songfestival zou mogen sturen, zou dat dan één van deze bands zijn of geef je de voorkeur aan een andere band?

49 reacties op “Ticket Lisboa [2]: Stuur eens een band naar het songfestival

 1. 1
  johan ve says:

  Wel leuk om een band te sturen , maar dan vind ik dat er ook live instrumenten bespeeld moeten worden.
  Wat nu niet het geval is

  • 1.1

   En precies daarom zie ik daar geen heil in. Het is ook simpelweg niet mogelijk: soundchecken in een halve minuut kan gewoon niet.

   • 1.1.1
    Hebbuzz says:

    Onzin,ze oefenen twee weken, gesoundcheckte instellingen kun je opslaan. Men is gewoon iets te ver doorgeslagen van een compleet orkest vervangen door een geluidsband i.p.v. een echte band. Een playbackende band daar is de ziel uit.

 2. 2
  Marek says:

  Nee geen band. We moeten opvallen dus ik zeg Wende of Sofie Letitre! Daar gaan we hoog mee eindigen.

 3. 3
  020Nick says:

  The common linnets is toch ook een band?

 4. 4
  riccardo says:

  Met dit soort bands heb je denk ik al snel dat het in stijl te ver naast de pot pist of juist erg 13 in dozijn wordt als het niet een speciaal nummer is.
  Niet mijn voorkeur, voor ESF dan.

 5. 5
  Tippy2 says:

  Nee, net als een dames trio is een band ook moeilijk, ik zeg niet doen of het moet heel uitgesproken en modern zijn..

 6. 6
  Nordman says:

  Ik zou met de genoemde bands heel tevreden zijn, vooral met Kensington en Delain. Kensington is modern en heeft een geluid dat veel mensen aanspreekt. Hun nummers zijn op een eerste luisterbeurt pakkend en hitgevoelig. Delain valt ook op en zou namens NL een zeer verfrissende keuze zijn. Dat bands moeilijk zijn of niet scoren……vind ik onzin. Je moet gewoon binnen het genre de beste zijn. Als je een goed lied hebt, kom je heel ver.

 7. 7
  robbert-rotterdam says:

  Er zijn heel veel bands die ik leuk vind, maar voor het eurovisie songfestival zijn ze afschuwelijk, omdat daar niet live gespeeld mag worden. Artiesten ‘doen’ dan een band en dat vind ik niets, want het is gelijk zo duidelijk dat ze niet live spelen. Dat moet je echt niet willen.

 8. 8
  RobbieR says:

  Epica is nog beter dan Delain vind ik.
  Maar is toch raar dat de bandleden, niet live spelen?

  • 8.1
   jane_doe says:

   Ik denk dat Delain nog wat meer “mainstream” muziek maakt dan Epica. Dus om aan te slaan op t festival zou ik sowieso Delain verkiezen boven Epica

  • 8.2
   jane_doe says:

   En wat betreft het live spelen; ergens is het logisch. Ga maar eens naar een festival of concert. Er zijn altijd sound checks nodig, om de instrumenten van bandleden te laten klinken. Doe je dat niet, klinkt het niet.

   In het geval van ESC zou dat betekenen dat tussen elke act op zijn minst een minuut of 10 soundchecks moeten worden uitgevoerd…. Wordt een lange avond

   • 8.2.1
    robbert-rotterdam says:

    Logisch of niet, het is geen gezicht. Dan moet je met de beperkte mogelijkheden misschien toch geen band sturen of in elk geval niet een waarbij de nadruk zo op het instrumentale ligt.

 9. 9
  Robbie says:

  Ik zeg De Staat, die wonnen zowat alles afgelopen jaar, o.a. de VPRO 3voor12 Award (Beste Album) en Song van het Jaar. Hitgevoelig en eigen/authentiek.

 10. 10
  Matje says:

  Wat ik hier nog niet heb zien voorbijkomen is Rondé . Een band met leadzangeres die in Nederland al een hit heeft gehad . Prima werk en ESF waardig materiaal.
  https://www.youtube.com/watch?v=jBRJsDRnGjE

  • 10.1
   Hebbuzz says:

   Rondé is een leuke en prettige radio-2 band. Maar qua liedjes, denk ik dat ze gemakkelijk vergeten worden.

   • 10.1.1
    Jazzparkiet says:

    Als er iets is dat juist wel blijft hangen, zijn het de liedjes van RONDÉ.
    Denk aan Run, Why do you care, Naturally enz. Het lijkt gemakkelijk wat ze doen omdat het allemaal zo fantastisch klinkt.

 11. 11
  Michael Adam says:

  De leadzanger van Kensington heeft echt een magische stem. Nummers als Riddle, Do I Ever en vooral Sorry vind ik echt geweldig. Ik denk alleen niet dat zij tijd zullen hebben voor het songfestival.

 12. 12
  Sandert says:

  Ik vind het riskant om één van deze groepen naar Lissabon te sturen. Bands winnen het songfestival namelijk maar zelden… de laatste keer was in 2006. Natuurlijk zou Nederland het best goed kunnen doen met een band, maar dan moet de zanger(es) veel charisma hebben en het lied moet spetterend, mysterieus of in ieder geval steengoed zijn. Top 10 is leuk, top 5 is mooi, maar de overwinning is het enige dat nu telt. Gaat dat lukken met een band in 2018? Dat betwijfel ik.

 13. 13
  Martijn says:

  Ik zou ook kiezen voor Ronde. Als zij een nummer met een supergoede melodie weten te schrijven, kan dat heel goed uitpakken.

 14. 14
  dick says:

  Kensington is absoluut een band met veel potentie en een internationaal geluid MAAR ik weet niet of dit nu past op het ESC, men is toch geneigd om te gaan voor solisten. De laatste band die won was Katrina and The Waves in 97…..

  • 14.1
   robbert-rotterdam says:

   Naar mijn mening moet je helemaal niet kijken of iets eerder gescoord heeft. Als je heel goed bent in je eigen genre heb je winstkansen. Dat geldt ook voor bands, net zoals dat gold voor jazzy muziek (Portugal dit jaar). We hadden ook met zijn allen kunnen schreeuwen dat jazz geen kans maakt omdat dit genre nog nooit gewonnen had. En wat won er? Precies! Alleen blijft dat neppe met dat playback spelen van gitaren etc een negatieve rol voor me spelen.

  • 14.2
   Hebbuzz says:

   Katrina & The Waves won vooral vanwege Katrina’s charisma en simpele doeltreffende lied en niet vanwege dat er nog een band omheen stond.

 15. 15
  dick says:

  Ach ja vergeet ik die gimmick uit Finland Lordi in 2006:-)….

 16. 16
  Roel says:

  Het moet vooral AVROTros uitstraling hebben. Dat is de insteek inmiddels.

  • 16.1
   Hebbuzz says:

   Gaaaaaap, we zijn inmiddels al weer aan het afglijden naar middelmatigheid. Wil je winnen moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

   Lef (afwijkend van de rest)
   Charisma (blijft bij beide jury’s hangen)
   Emotie (om te raken)

   Eigenheid en karakter scoren, maar kunnen ook op een totale mislukking uitlopen. Dat risico moet je meerdere jaren op rij willen nemen. Uiteindelijk win je met kwaliteit en een goede visie.

   Al het andere is gedoemd om sowieso buiten de top 3 te eindigen. Handig is als je ook nog een herkenbaar thema/lied hebt en beschikt over vocalen die het fatsoenlijk voor het voetlicht kunnen brengen.

 17. 17
  Johan says:

  Er moet gekeken worden iets wat vocaal goed is en wat bij televoting het goed doet, dit jaar heeft televoting Og3ne ons de das om gedaan omdat het nummer bij televoting niet aansloeg. Bij België was het dus omgedraaid, bij vakjury scoorde Blanche heel slecht (en terecht) maar bij televoting scoorde ze goed.

 18. 18
  jane_doe says:

  robbert-rotterdam:
  Logisch of niet, het is geen gezicht. Dan moet je met de beperkte mogelijkheden misschien toch geen band sturen of in elk geval niet een waarbij de nadruk zo op het instrumentale ligt.

  Dus jij schakelt liever 75% van alle producties uit, zeker nu het gros van de “moderne” muziek het instrumentale deel sowieso digitaal wordt ontwikkeld…
  Ik ben het eens met je dat het jammer is dat de Epic Sax-guy slechts wat staat te wiebelen, maar helaas zijn er weinig mogelijkheden dat met de huidige techniek anders te laten verlopen….

  • 18.1
   robbert-rotterdam says:

   Je geeft een geheel eigen interpretatie aan mijn woorden. Ik herken me er niet in, terwijl jij een nogal stellige ‘vertaling’ maakt van mijn woorden en daarnaast ook nog een conclusie

 19. 19
  Hans says:

  Kensington, Ronde, ja natuurlijk. Zou niet weten wat voor onzinnige redenen je zou bedenken om geen goede artiesten te sturen. Kwaliteit voor alles en verder niet te veel zeuren over wat past op het ESC.

 20. 20
  Arie. says:

  Rondé kende ik niet. Klinkt lekker, eigentijds, verrassende stem van de leadzangeres. Van mij mogen ze het proberen. Ze zullen zich makkelijk vrij kunnen maken voor het festijn dan Kensington.

 21. 21
  Will Geerts says:

  Tja, wie moet NL sturen ? Misschien eens in het buitenland kijken, zo deed Luxemburg het vroeger ook. Moeten jullie ons Blanche niet hebben anders, voor 2 kratten Heineken en een zak patat wil ze wel voor NL met een tulp in haar haar staan krijsen hoor.

 22. 22
  Esmee says:

  Ja, laten we ook naar buitenlandse artiesten kijken. Wie zouden we willen? Ik vind die jongen met die viool die ooit eens gewonnen heeft wel leuk. Vraag eens of hij zin heeft om voor Nederland uit te komen.

  Jee, dan wordt de vijver om uit te kiezen wel heel groot zeg! Gewoon doen.

 23. 23
  Roy says:

  Ik mis Ronde in dit rijtje

 24. 24
  DirkO says:

  Kensington natuurlijk…….

 25. 25
  Alviarin says:

  Toch niet Kensington? Rock heeft nooit echt gescoord op het ESF. Anderzijds, country ook niet tot Common Linnets passeerden. Maar Kensington vind ik toch maar een beetje de Kings of Leon van den Aldi. Graag een andere optie :)

 26. 26
  Danielle says:

  Kensington klaar geen andere sturen Kensington gaat er ff voor zorgen dat Nederland nog een keer wint

 27. 27
  Danielle says:

  Kensington klaar die boys gaan er gewoon voor zorgen dat Nederland naar 42 jaar weer eens wint

Reageren niet meer mogelijk.