Van Kiev 2017 naar Lissabon 2018

Na de winst van Portugal verhuist het festival volgend jaar voor het eerst in de historie naar dat land. Hoewel er nog niets definitief is heeft het er alle schijn van dat het festival komend jaar in de Meo Arena in Lissabon zal worden gehouden. De hal biedt plaats aan zo’n 20.000 personen bij concerten. Dat het festival in Lissabon wordt gehouden heeft de Portugese omroep inmiddels wel bevestigd.

De omroep zal vandaag met de voorbereidingen beginnen en binnenkort met verdere informatie naar buiten komen.

Meo Arena:

De Meo Arena werd geopend in 1998 vanwege Expo dat jaar en is sindsdien thuishaven geweest van onder meer de MTV Music Awards en vele concerten van onder meer Britney Spears, Lady Gaga en Adele.

Data
In tegenstelling tot andere jaren maakte de EBU dit jaar geen voorlopige data bekend voor het festival van het komende jaar. Dat zal nu gebeuren in juni in samenspraak met de organiserende omroep.

Deelnemers:
Diverse landen hebben al aangegeven volgend jaar van de partij te zijn of zijn zelfs al met de selectie begonnen. Zo kiest Estland op 3 maart de inzending en heeft Finland al het eerste deel van de inschrijving afgerond, werd in Noorwegen de inschrijftermijn voor 2018 al geopend voordat de kandidaat van 2017 was gekozen en kiest VRT namens België volgend jaar intern. Het is nog even afwachten of we komend jaar Oekraïne en Rusland zullen zien. Die twee zullen zich volgende maand moeten verantwoorden voor het gedoe van de afgelopen tijd. Of Israël komend jaar deelneemt valt ook nog te bezien. De omroep IBA staakte gisteren alle uitzendingen. Verder heeft Israël momenteel geen EBU-leden. De nieuwe publieke omroep van het land, Kan, heeft geen eigen nieuwsdienst en dat is wel één van de voorwaarden van een EBU-lidmaatschap.

134 reacties op “Van Kiev 2017 naar Lissabon 2018

 1. 51
  Kenny says:

  Laat Waylon gaan. Of The Common Linnets nog een keer met een soort gelijk nummer als: We don’t make the Wind blow.

  https://www.youtube.com/watch?v=EOlPVr4ZVFU

 2. 52
  Hebbuzz says:

  Als je let op wat scoort bij zowel vakjury als televote, moet je iets kiezen waar de emotie van af spat. Dat kan vrolijkheid (Moldavië/Italië), breekbaar (Portugal), passioneel (Hongarije) of zelfs angst (België) zijn. Een duo werkt alleen als er echte chemie tussen beide is (Roemenië) en dus niet geforceerde chemie zoals bij Estland en San Marino).

  Bozig werkt alleen niet: zie Finland, Verenigd Koninkrijk, Estland

  Daarnaast moet je bijdrage uniek of minimaal overtuigend de beste in binnen de doelgroep.

  Nederland is telkens braaf en niet gewaagd. Na 5 jaar op rij eindelijk kwaliteit te hebben ingestuurd lijkt me nu de tijd rijp om naast kwaliteit ook iets meer lef te gaan tonen en dat ook 5 jaar vol te houden.

 3. 53
  Hebbuzz says:

  Erg jonge artiesten doen het kennelijk ook goed zolang ze maar volwassen presteren:
  Bulgarije (17), Australië (17), België (17) vs Spanje (21)

  • 53.1
   Wim1970 says:

   Spanje is laatste geworden, dus zo goed presteerde hij niet.

 4. 54
  Lilly says:

  Wordt weer een nummer van Pa, dus liever niet graag!

  jos:
  gewoon oge3neweerheen sturen met een totaal ander nummer

  • 54.1
   Wim1970 says:

   Ik hoorde dat BLOF interesse had, maar mag toch hopen dat dit een grap is.

   • 54.1.1
    Bert says:

    Wim1970:
    Ik hoorde dat BLOF interesse had, maar mag toch hopen dat dit een grap is.

    Wel een hele slechte grap😂

 5. 55
  riccardo says:

  Blof zou wel het ultieme bewijs zijn dat de commissie zich niet in buitenlandse oren weet te verplaatsen.
  Ik vind ze soms best goed trouwens. Voor de binnenlandse markt. Niet aan beginnen mannen!

  • 55.1
   Will Geerts says:

   Ik ben ook niet zo’n fan van Blof, veel te nederpop en inderdaad niet geschikt voor de buitenlandse markt. NL zou er enkel een soort 3J’s resultaat mee halen, vermoed ik. Maar het nummer van Adil (Eurosong 2016) werd geschreven door iemand van Blof, dus het kan ook zo maar gewoon zijn dat ze wel een goede internationale popsong kunnen schrijven zonder te lullen over de mooie Zeeuwse kust natuurlijk.

 6. 56
  Mario says:

  Ik had niet begrepen dat Blof zelf wilde meedoen maar gewoon een lied had geschreven voor Og3ne dat niet gehonoreerd werd door de meisjes uiteindelijk ? Ik vind die te witte mollige benen bij enkele leden zo niet mooi staan en meestal ook hun kleding niet passend bij hoe ze fysiek gebouwd zijn en dat is jammer. Er zijn de mooiste haast onzichtbare panties in alle tinten . Bovendien vond ik het lied geen kwaliteit hebben en ik niet zo’n liefhebber ben hun manier van zingen ook al is het van hoge kwaliteit not my cup of thee . Het had alle kanten op kunnen gaan en de jury heeft ze gered met gulle hand.

 7. 57
  RobbieR says:

  OGENE en vader reageerden wel flauw op Bløf.
  Ik begrijp dat je emotioneel bent, maar wees dan ook proffesioneel om niet te reageren.

 8. 58
  dick says:

  Blof is in mijn ogen mss wel een van de meest overschatte acts in NL. Die bijna psychedelische teksten die zo doordacht en geweldig (maar tegelijk nier te snappen) zijn, zijn niet aan mij besteed. Internationaal gezien zou ik mij afvragen of je daar ver mee komt…. mbt die vermeende rel tussen Blof en Ogene: ach waar gaat dit eigenlijk over… als je een nummer in zendt dan maak je de grootste kans dat het NIET uitgekozen wordt. Ogene mocht het allemaal zelf bepalen en kwam op de proppen met het voor televoters onpruimbare light and shadows… dat gevaar blijf je houden bij interne keuzes laatste jaren is alleen Worst er als interne keuze in geslaagd te winnen…

 9. 59
  Wim1970 says:

  De DVD van het afgelopen songfestival kost maar liefst 40 euro bij Bol.com :-O

 10. 60
  GerardMartin says:

  Ze mogen mij dan 40€ toe geven hahaha

 11. 61
  Johan says:

  Jammer deze week is het alweer gedaan met de Eurovisie Songfestival nummers in Top 100, ze zakken veel of staan er al helemaal niet meer in……

  • 61.1
   Will Geerts says:

   In Vlaanderen blijft Blanche op nummer 1 staan. Enkel Portugal staat er nog in (maar dan aan het zakken) en Moldavie staat nog ergens onderaan.

 12. 62
  Hein says:

  Is toch eigenlijk ook geen muziek…blijkt wel weer

Reageren niet meer mogelijk.