Van Kiev 2017 naar Lissabon 2018

Na de winst van Portugal verhuist het festival volgend jaar voor het eerst in de historie naar dat land. Hoewel er nog niets definitief is heeft het er alle schijn van dat het festival komend jaar in de Meo Arena in Lissabon zal worden gehouden. De hal biedt plaats aan zo’n 20.000 personen bij concerten. Dat het festival in Lissabon wordt gehouden heeft de Portugese omroep inmiddels wel bevestigd.

De omroep zal vandaag met de voorbereidingen beginnen en binnenkort met verdere informatie naar buiten komen.

Meo Arena:

De Meo Arena werd geopend in 1998 vanwege Expo dat jaar en is sindsdien thuishaven geweest van onder meer de MTV Music Awards en vele concerten van onder meer Britney Spears, Lady Gaga en Adele.

Data
In tegenstelling tot andere jaren maakte de EBU dit jaar geen voorlopige data bekend voor het festival van het komende jaar. Dat zal nu gebeuren in juni in samenspraak met de organiserende omroep.

Deelnemers:
Diverse landen hebben al aangegeven volgend jaar van de partij te zijn of zijn zelfs al met de selectie begonnen. Zo kiest Estland op 3 maart de inzending en heeft Finland al het eerste deel van de inschrijving afgerond, werd in Noorwegen de inschrijftermijn voor 2018 al geopend voordat de kandidaat van 2017 was gekozen en kiest VRT namens België volgend jaar intern. Het is nog even afwachten of we komend jaar Oekraïne en Rusland zullen zien. Die twee zullen zich volgende maand moeten verantwoorden voor het gedoe van de afgelopen tijd. Of Israël komend jaar deelneemt valt ook nog te bezien. De omroep IBA staakte gisteren alle uitzendingen. Verder heeft Israël momenteel geen EBU-leden. De nieuwe publieke omroep van het land, Kan, heeft geen eigen nieuwsdienst en dat is wel één van de voorwaarden van een EBU-lidmaatschap.

134 reacties op “Van Kiev 2017 naar Lissabon 2018

 1. 1
  garrix moet gaan says:

  Een serieuze vraag: Is de Australische omroep wel lid van de EBU? Zo nee, dan zou voor “Kan” toch ook een uitzondering gemaakt kunnen worden?

  • 1.1
   MarkusRotterdam says:

   Ja zou je wel zeggen, maar – alvast sorry als ik heel negatief klink – ook bij de EBU kunnen ze met twee maten meten. Australië is geen lid en komt volgens mij op uitnodiging. Of ze dat met Israël ook (willen) doen, is de vraag. Australië wordt om één of andere reden op handen gedragen – kijk maar naar de jury uitslag.
   Ik zou het wel leuk vinden als Israël gewoon mee blijft doen.

   • 1.1.1
    Marco says:

    SBS Australië is inderdaad geen Member, maar een Associate en heeft daarmee volgens de regels van de EBU geen recht op toegang tot het Eurovisie systeem. Ze zullen dus inderdaad (al jaren op rij) op uitnodiging komen. De vraag is wanneer andere Associates gaan klagen dat zij nog geen uitnodiging hebben ontvangen… Voor de volledige lijst van Associates, zie https://www.ebu.ch/about/members?type=associate

 2. 2
  MarkusRotterdam says:

  Ik verwacht dat ze het de eerste week van mei gaan organiseren, de tweede week valt Hemelvaartsdag in, en die weken daarna heb je allerlei speeldagen CL en de Duitse voetbalfinale.
  Ik ben toch eigenlijk echt wel benieuwd of ze het (financieel) helemaal zelf kunnen verzorgen..
  Iemand al plannen om er naar toe te gaan?

  • 2.1
   robbert-rotterdam says:

   O ja. NU wil ik wel. Met de winst van het kleine en mooie Portugese liedje hoop ik ook op een intiemer festival en op een minder overdone productie.

  • 2.2
   Brandon says:

   Hoeft niet per se de eerste week van mei te zijn; wat betreft Hemelvaart; ze vieren het in Portugal de zondag voor Pinksteren en als het goed is niet op donderdag (zoals in NL)

   • 2.2.1
    Matje says:

    Daarbij kan NL ook vragen om in semi 1 deel te nemen zodat Hemelvaartsdag vermeden kan worden . Natuurlijk niet helemaal want ze zullen semi 2 dus ook wel uitzenden alhoewel dat geen verplichting is van de EBU . Ik zou zeggen dat het de tweede week van Mei wordt.

   • 2.2.2
    Om over na te denken... says:

    Hemelvaart is een kerkelijke feestdag die overal 10 dagen voor Pinksteren gevierd wordt.
    Het katholieke Portugal viert dat op dezelfde dag als alle andere katholieken, dus op 10 mei 2018.
    Ik weet niet of ze het daar bezwaarlijk vinden om op een kerkelijke feestdag een semifinale te organiseren.

  • 2.3
   GerardMartin says:

   Ja wij, naar Lissabon om de sfeer te proeven en in Costa da Caparica logeren. Ik/wij hoeven niet naar die arena en kijken wrl tv of ergens op een groot scherm in Lissabon buiten….?

 3. 3
  Nordman says:

  Wil graag Lissabon eens bezoeken en ben nog nooit naar een ESF geweest (ja, schandalig), dus dit zou wel eens mijn eerste keer kunnen worden ;)

  • 3.1
   RobRotterdam says:

   Je moet zeker gaan, ik was erbij in Wenen, vond het te gek toen. Ik wil ook wel naar Lissabon………….

 4. 4
  Robert says:

  In de eerste week mei 2018 valt dodenherdenking (vrijdag). Doet NL dan mee?

  • 4.1
   robbert-rotterdam says:

   Jazeker doet Nederland dan mee. Ik heb net mijn agenda 2018 geraadpleegd en 4 mei blijkt op vrijdag te vallen. Geen probleem dus.

   • 4.1.1
    Om over na te denken... says:

    En anders kan NL gewoon bij voorbaat in die andere voorronde. No problem

 5. 5
  Wim1970 says:

  Ik ga ook, wil de sfeer eromheen wel een keer meemaken :-)

  • 5.1
   GerardMartin says:

   Is heel leuk, vonden wij in Kopenhagen en Düsseldorf.

   • 5.1.1
    leo says:

    Was er in Kopenhagen en Wenen bij. Kopenhagen was beter. Kan ook komen omdat NL het toen heel goed deed en we betere plaatsen hadden. Had volgend jaar wel weer eens willen gaan, maar had (uitsluitend voor dat doel) dan op Rome of Milaan gehoopt. Ben al eens in Lissabon geweest en vond het niet een super stad….. Maar wie weet….

 6. 6
  S@g@ says:

  Weet er iemand waarom de Israelische omroep IBA moet stoppen?

  • 6.1

   Dat staat in elke online krant! IBA is volgens de minister president te bureaucratisch en kost teveel. Inmiddels is er een nieuwe publieke omroep die wel lid van de EBU wil worden. Probleem hierbij is dat deze omroep (KAN) geen nieuws brengt en dat eist de EBU van een volwaardig lid.

 7. 7
  gj says:

  Bij de 2005 EMAs zei ene presentator nog “welkom bij het Eurovisie Songfestival 2005” in uitgerekend de Meo. Nog denkende dat het daadwerkelijk nooit zou gebeuren ziet het er nu uit dat we volgend jaar eindelijk die arena als kijkdoos gaan hebben.

  Grappig. Ik kan niet wachten – Portugal gaat dit niet zomaar voorbij laten gaan.

 8. 8
  Anna Maria says:

  garrix moet gaan:
  Een serieuze vraag: Is de Australische omroep wel lid van de EBU? Zo nee, dan zou voor “Kan” toch ook een uitzondering gemaakt kunnen worden?

  Klopt. Dat kan. Maar ik denk niet dat dat de voorkeur heeft voor de EBU, aangezien Israël geografisch gezien wel in aanmerking komt voor vol lidmaatschap zo lang ze maar aan alle voorwaarden voldoen. Australië hoeft niet aan de voorwaarden te voldoen want die zijn elk jaar weer afhankelijk van de welwillendheid van de EBU om hen uit te nodigen, Israël is dat niet. De regels staan namelijk toe dat een omroep die geen Actief EBU lid is wordt uitgenodigd, vandaar dat Australië niet ‘illegaal’ is, maar onderdeel van de grotere strategie om een Aziatische ‘Eurovision’ op te zetten waar de Australische omroep SBS een grote aanjagende rol in speelt.

 9. 9
  Nordman says:

  RobRotterdam:
  Samen gaan?

  18:42 was ik niet hoor RobRotterdam, sorry ;-). Als ik met iemand ga, dan vind ik het belangrijk dat ik een gezellige tijd heb en aangezien we elkaar niet kennen, is dat natuurlijk nog maar even de vraag he ;-) Ik heb al wel iemand op het oog, maar da;s iemand uit mn vriendenkring ;) eerst die es peilen.

  • 9.1
   RobRotterdam says:

   Jammer, maar ik houd me aanbevolen mocht die ander niet willen. I’m all yours :-P

   • 9.1.1
    Nordman says:

    Oh jee…… :O in elk geval zullen we daar genoeg andere fans tegenkomen, wat me ook super lijkt. Heel erg benieuwd naar de sfeer.

 10. 10
  Shurgard says:

  Ben zeer benieuwd hoe Portugal dit aan gaat pakken, al ga ik er vanuit dat het land zichzelf nu van zijn beste kant zal laten zien en alles uit de kast wil halen om het goed te laten verlopen, in tegenstelling tot dit jaar in Oekraïne….
  Verder zou het natuurlijk leuk voor Israël zijn als ze alsnog terug kunnen komen met een andere omroep, en anders debuteert dan eindelijk Libanon volgend jaar????

  Verder hoop ik (al ben ik natuurlijk niet de organisator) dat zowel Oekraïne als Rusland niet meer mogen doen aan het songfestival totdat de politieke situatie tussen beide landen is opgelost. Dit lijkt me een stuk beter voor het hele festival, deze stond dit jaar namelijk nagenoeg volledig in het teken van het weigeren van de Russische inzending en het welles-nietes gedoe tussen de landen. Ook hoop ik dat de jury’s van Griekenland en Cyprus worden aangepakt, ik bedoel lekker elkaar de hand boven het hoofd houden? Come on… Gewoon schandalig! Denk eerlijk gezegd dat de EBU gewoon over zich heen laat lopen en er niks mee gaat doen, jammer genoeg.

  Verder zou ik het zelf ook wel leuk vinden om voor het eerst het festival zelf bij te wonen. En nu kan dat lekker in het warme Portugal!!

  • 10.1
   garrix moet gaan says:

   Ik zou jullie dan aanraden lid te worden van de OGEA, zodat je voorrang hebt op toegangskaarten. Er gaan natuurlijk heel veel europeese fans naar Lissabon, omdat dit zo een laagdrempelig land is.

   • 10.1.1
    Shurgard says:

    Daar heb ik nog eerder aan gedacht. Ik zal straks eens even op hun website kijken wat het lidmaatschap allemaal inhoudt en welke meerwaarde het kan opleveren. Dankjewel voor het idee!

   • 10.1.2
    Wim1970 says:

    Van mij hoeft Libanon niet mee te doen nu Israël afhaakt. Op deze manier in ieder geval niet, en daarom alleen hoop ik dat Israël er volgend jaar gewoon weer bij is. Op die Arabische klotelanden zit ik niet te wachten.

 11. 11
  youri says:

  Lissabon lijkt me wel een leuke locatie voor het songfestival. Een heel jaar weer afwachten.

 12. 12
  Leendert Jan says:

  Ik kan nog steeds bijna niet geloven dat het er echt staat: het songfestival gaat naar Lissabon! Zo geweldig dat het eindelijk is gelukt!

  • 12.1
   JP says:

   Als Portugees wat was zaterdag een test voor mijn zenuwen. Overweeg de hele week daarnaartoe te gaan.

 13. 13
  Ria NL says:

  Dat is snel !! Lissabon is een prachtige stad !!

 14. 14
  Wim1970 says:

  Waarom wordt Oekraïne op het matje geroepen? Is het niet Rusland dat aan het treiteren is? Rusland zou voor altijd verbannen moeten worden van het songfestival. Ik vermoed dat Rusland volgend jaar volledig genegeerd gaat worden.

  • 14.1
   MarkusRotterdam says:

   Waar twee vechten hebben twee schuld.
   Daarnaast vind ik persoonlijk de Oekraïners jankmuilen en hypocrieten.
   Ze zijn zo corrupt als de pest maar doen er alles aan om bij Europa te horen.
   Nou we kunnen dit land missen als kiespijn.

   • 14.1.1
    Matje says:

    Oekraïne als organiserend land is hier hoofdonderwerp. Dit land heeft zich niet kunnen/willen houden aan de EBU regels. Rusland is hierbij net zo in de fout gegaan omdat het drommels goed wist Oekraïne in verlegenheid bracht door het sturen van iemand die aldaar een criminele daad had begaan. Beide landen uitsluiten voor drie jaar wat mij betreft.
    Dan hoop ik dat eindelijk men eens ophoud met onnozel commentaar naar beide landen toe . alsof Nl wars is van corruptie , bekijk de officiële lijsten maar eens op internet hierover en zie hoe hoog zoveel westerse landen in die lijst voorkomen
    Beide landen hebben in het verleden mooie en mindere inzendingen gehad en persoonlijk zou ik ze muzikaal wel missen op het ESF . De bedoeling is politiek hier , zoveel mogelijk dat kan, eruit te houden.

   • 14.1.2
    Wim1970 says:

    Oekraïne heeft geen schuld wat mij betreft, Rusland wel door willens en wetens de wet van dat land aan de laars te lappen. Mocht Rusland volgend jaar meedoen, dan hoop ik dat dat land flink genegeerd en uitgejouwd gaat worden, rolstoel of niet.

 15. 15

  Heeft Rusland dan wel het songfestival uitgezonden op tv? Zo niet, dan mogen ze toch volgens de regels niet deelnemen het jaar daarop?

  • 15.1
   Matje says:

   Dat is niet meer nodig . Een land is niet meer verplicht , bij niet deelneming , om het uit te zenden om het jaar daarna mee te mogen doen .

 16. 16
  Peter says:

  Ik denk dat sharon doorson wel naar Lissabon zal gaan😂😂

  • 16.1
   johanve says:

   Sharon zou een goede keuze zijn

   • 16.1.1
    Matje says:

    Heb anders zo het gevoel , dat had ik vorige zomer ook al goed , dat volgend jaar Maan gaat. Volgend mij heeft ze het al in de pocket. Net als OG#NE zit ze in het voorprogramma van het ESF en gaat ze meedoen met de beste zangers van Nederland. Ff camera flirten en laten horen en zien hoe goed en mooi je bent en de helft van het volk is volgend jaar bij bekendmaking al om.

   • 16.1.2
    Hans says:

    Maan? Doorson? Waarom niet een artiest die zich wel al heeft bewezen?

   • 16.1.3
    Matje says:

    @ Hans ,
    Heel simpel Hans . Omdat deze wel willen gaan en daarbij dicht bij de Avro/Tros staan .
    Degene die “al wat bewezen” hebben , die zijn vaak te arrogant of hub agenda is overvol of willen gewoonweg niet

   • 16.1.4
    Sannie says:

    @ Hans: Artiesten die zich al bewezen hebben zijn helemaal geen garantie voor succes, ik noem maar een Engelbert Humperdinck, Bonnie Tyler en Trijntje oosterhuis…

   • 16.1.5
    Hans says:

    Dus Doorson omdat betere artiesten niet willen?
    Ik zou zeggen, vraag eerst Kensington, Kovacs, Thomas Azier, Dr Probz, Blaudzun, Waylon, Di-rect, Racoon, Dotan, en desnoods Shirma Rouse, Berget Lewis, Lisa Lois, Glennis Grace, Jim, en heel veel anderen….en dan komt Doorson aan de beurt.

 17. 17
  Mimi says:

  Matje:
  Heb anders zo het gevoel , dat had ik vorige zomer ook al goed , dat volgend jaar Maan gaat. Volgend mij heeft ze het al in de pocket. Net als OG#NE zit ze in het voorprogramma van het ESF en gaat ze meedoen met de beste zangers van Nederland. Ff camera flirten en laten horen en zien hoe goed en mooi je bent en de helft van het volk is volgend jaar bij bekendmaking al om.

  Ze doet ook mee aan ‘Dance Dance Dance’, dus die is de komende tijd niet van de buis te slaan. Misschien scoort ze wel een hitje door het programma BZVNL. Dan duurt het niet lang voordat er een paar gaan roepen dat we Maan naar het Songfestival moeten sturen. Ik hoop dat Cornald dit jaar meer zijn zin krijgt.

 18. 18
  rad says:

  Maan gaat zeker

 19. 19
  Nick says:

  Maan zou een prima keuze zijn. Echter zal het liedje van groter belang zijn….
  Aangezien zij natuurlijk al songs heeft gemaakt met o.a. Hardwell en Jack $hirak (producer van hits van Lil’kleine e.d.) geeft aan dat zij wel de contacten heeft om een goede samenwerking aan te gaan.
  Maan zingt erg goed, is aantrekkelijk en “likeable” en weet hoe het is een grote wedstrijd te winnen dus die factoren zijn aanwezig, het liedje zal daarentegen een grotere klus worden, maar als zij met bovengenoemde producers kan werken, zal daar zeker een commerciële song uit moeten komen die met de juiste staging een heel eind moet komen….DOEN!

 20. 20
  Johan says:

  Maan ziet er natuurlijk wel goed uit, maar ik heb op youtube opname gezien van koningsdag bij 538, dat vond ik toch niet zo stemvast…….ik weet niet of Maan wel z’n beste keuze is hoor……

 21. 21
  Nordman says:

  Maan zou zeker niet mijn eerste keuze zijn. Ik vind haar zo’n grijze muis, zo onopvallend, zo inwisselbaar….maar, stel ze wordt gekozen en ze heeft een heel goed lied, dan zal ik haar zeker supporten. Tot die tijd…mwah, nee. Ik hoop dat de avrotros voor het komende jaar eerst opzoek gaat naar een goed lied en dan kunnen we er altijd nog wel iemand bij zoeken. En laten we de hitlijsten vanaf 1 – 9 eens in de gaten houden. Wie weet zit er wel iets tussen voor het esf.

  • 21.1
   Matje says:

   Zal wel , nu het wat minder gaat. Een aantal jaren geleden , toen ze nog veel internationaal succes had , wou ze pertinent niet! Dus van mij mag ze thuis blijven. Je gaat voor het ESF maar niet als het je alleen nog maar wat op kan leveren.

  • 21.2
   Matje says:

   Bericht gaat over Caro !

   • 21.2.1
    Nordman says:

    I begreep hem al niet. Maan en internationaal succes? ;-) Caro hadden we denk ik eerder moeten sturen of is ze nog populair? Ik volg haar niet.

 22. 22
  Sandert says:

  Caro Emerald wil ook naar het ESF als ze wordt benaderd.

  • 22.1
   Rob says:

   Ze had toen moeten gaan met haar 1e nummer ” a night like this “.

   • 22.1.1
    Wim1970 says:

    Ze kan toch met een nummer gaan dat daar erg op lijkt? Of is dat dan plagiaat.

 23. 23
  Om over na te denken... says:

  2006 Servië is afwezig
  2007 Servië wint (in de landstaal)
  2015 Oekraïne is afwezig
  2016 Oekraïne wint (deels in een eigen taal; Krim Tartaars)
  2016 Portugal is afwezig
  2017 Portugal wint (in de landstaal) ………………..
  In 2018 kansen voor Rusland, Bosnië-Herzegovina of een land(je) dat al langer niet deelneemt (in de landstaal) ……………….. ???????????????

  • 23.1
   Wim1970 says:

   Dan hoop ik dat Bosnië er volgend jaar weer bij is, want als er één land is wat ik de overwinning NIET gun, dan is dat Rusland wel.

  • 23.2
   Hebbuzz says:

   Wim1970:
   Oekraïne heeft geen schuld wat mij betreft, Rusland wel door willens en wetens de wet van dat land aan de laars te lappen. Mocht Rusland volgend jaar meedoen, dan hoop ik dat dat land flink genegeerd en uitgejouwd gaat worden, rolstoel of niet.

   maak anders ook even een lijstje van terugkerende landen en hun niet winnende resultaat , maar toch wel grappig triviaatje

 24. 24
  mike B says:

  Lissabon staat al jaren op m’n lijst om te bezoeken, als NL wat leuks stuurt ga ik daar met een vlag zwaaien

 25. 25
  Tippy2 says:

  Maan is geen goede keuze, niet opvallend of bijzonder genoeg.

 26. 26
  Arie says:

  Geen Maan>>> ze moet zich eerst maar eens bewijzen als een artiest met een eigen stijl. Ze is nu inderdaad nog te veel inwisselbaar. Alleen goed kunnen zingen en er leuk uitzien, is te weinig voor het ESF, dan zijn we weer terug bij de jaren voor Anouk. TVOH is niet de vijver waaruit gevist moet worden. Er is echt veel meer muziekscene in Nederland. En na Anouk zijn er echt wel bekende mensen die het aandurven. Immers, als je mooie muziek maakt, wil je dat toch aan de hele wereld laten zien
  Geen Caro Emerald>>>> ook al heeft zij wel een eigen stijl, haar muziek is nogal afstandelijk, het klinkt aardig, ze kan wel zingen, maar het heeft weinig emotie. UK heeft paar jaar geleden iets in haar stijl gestuurd en dat sloeg helemaal niet aan.

  Laten we nog maar even verder zoeken…..

  • 26.1
   Wim1970 says:

   Engeland had in 2015 een soortgelijk nummer a la Caro Emerald, en dat scoorde ook niet. Ik blijf bij Within Temptation.

   • 26.1.1
    riccardo says:

    Beide artiesten, Caro en WT, hebben dingen gedaan waarmee we op het ESF hadden kunnen scoren. Nu liever jonge honden die op hun manier een zelfde soort van impact weten te maken als deze artiesten destijds.

   • 26.1.2
    Matje says:

    WT gaat het niet worden want die hebben al meerdere malen laten weten geen interesse te hebben in deelname aan het ESF.

 27. 27
  Hein says:

  Gadverrrr. Niet die Maan…nietszeggend tutje…10000 in een dozijn.

  • 27.1
   Will Geerts says:

   In Vlaanderen al niet veel beter: de usual losers zijn weer aan het solliciteren: Natalia, Kate Ryan, Gene Thomas, Belle Perez… willen alleen meedoen bij een interne selectie, ah ja, het zou in een competitie anders te veel opvallen dat ze geen talent hebben tegenover een jonger spring-in-t-veld.

   VRT heeft ook contacten met Pannecoucke. Ze zouden hem voorgesteld hebben aan de RTBF voor dit jaar. Zou dus best wel eens kunnen dat hij volgend jaar de Vlaamse inzending regisseert. Het moet wel een inzending zijn waar hij kan achter staan, dus geen Sieneke of Toppers-achtige dingen.

   • 27.1.1
    S@g@ says:

    Zouden ze niet beter eerst uitkijken voor een top nummer en dito uitvoerder?
    Pannecoucke is niet een mirakel man, kijk maar naar het resultaat van Spanje dit jaar…
    Ik denk niet dat VRT zich zal inlaten met één van de bovenstaande C-artiesten.
    De VRT zou veel beter eens een soort samenwerking aangaan met Studio Brussel en op zoek gaan naar een alternatieve artiest met een eigen smoel!

   • 27.1.2
    Rob says:

    Ik zou het top vinden als de nieuwe K3 gaat

   • 27.1.3
    Matje says:

    Rob says:
    Ik zou het top vinden als de nieuwe K3 gaat

    Hahaha . zou zo maar eens kunnen en wie zegt dat het niet zal aanslaan ? Leuke meiden maar of er plaats is voor kinderpop ? Bij het beluisteren van sommige liedjes van dit jaar zal ik zeggen van wel.

 28. 28
  riccardo says:

  Met zangeressen zoals een Maan die geen eigen muziek maken is het afwachten. Als persoon denk ik wel geschikt. Het zal dan geen traditionele power ballad worden, ook fijn. En, zie België, het kan wel.
  Onze interessantste artiesten/producenten zitten in een hoek waar interesse voor deelname ver te zoeken is?

 29. 29
  Hans says:

  MarkusRotterdam:
  Ik verwacht dat ze het de eerste week van mei gaan organiseren, de tweede week valt Hemelvaartsdag in, en die weken daarna heb je allerlei speeldagen CL en de Duitse voetbalfinale.
  Ik ben toch eigenlijk echt wel benieuwd of ze het (financieel) helemaal zelf kunnen verzorgen..
  Iemand al plannen om er naar toe te gaan?

  Hemelvaart wordt in Portugal 7 dagen voor Pinksteren gevierd, op zondag 13 mei dus. Een festival in de eerste week van mei is juist niet mogelijk, omdat dinsdag 1 mei Labour Day is, wat daar ook een officiele feestdag is.

 30. 30
  Will Geerts says:

  S@g@:
  Zouden ze niet beter eerst uitkijken voor een top nummer en dito uitvoerder?
  Pannecoucke is niet een mirakel man, kijk maar naar het resultaat van Spanje dit jaar…
  Ik denk niet dat VRT zich zal inlaten met één van de bovenstaande C-artiesten.
  De VRT zou veel beter eens een soort samenwerking aangaan met Studio Brussel en op zoek gaan naar een alternatieve artiest met een eigen smoel!

  Klopt. Alleen denk ik dat een Pannecoucke zo’n inzending toch dat extra’tje kan geven. De VRT is over het algemeen niet zo goed in staging van hun inzendingen.

 31. 31
  Will Geerts says:

  Nederland mag inderdaad wel eens uit een ander vaatje gaan tappen met eindelijk eens een echt goede en eigenzinnige inzending, zo’n zwak mor nummer als dit jaar, daar gaan jullie nooit potten mee breken. Trouwens, wat waren de reacties na het slechte resultaat van Og3ne ? Amper 15 televotingpunten waarvan 10 van buurland België. Dat kan toch niet op gejuich onthaald geweest zijn ? Ze hebben hun score enkel te denken aan de twijfelachtige juries.

  • 31.1
   GerardMartin says:

   Beetje flauw gezegd. De Nederlandse dames waren prima bij stem al was het liedje misschien niet je van het. Dame Blanche had dan misschien een “hipper” lied maar een afschuwelijke stem waarmee ze herhaaldelijk zeer vals uithaalde en een uitstraling van een fles azijn.

   • 31.1.1
    dick says:

    Helemaal niet flauw maar een terechte constatering van het feit dat het voorspelbare slechte televoters resultaat nederland uiteindelijk behoorlijk de kop gekost heeft.

  • 31.2
   riccardo says:

   De reacties waren prima Will. Wel met je eens dat we om de top 10 te kraken eigenzinniger voor de dag zullen moeten komen. Hoe en met wie daar gaan we het zelfs op dit forum niet met elkaar over eens worden. In het kader televotes toch die Garrix maar eens zien te strikken, denk ik.

  • 31.3
   Richard says:

   Een beetje teleurgesteld dat we niet in de top 10 gekomen zijn. Maar wel blij met de top 5 in bij de jury’s. Het lied was inderdaad niet televotingfriendly genoeg. Maar zingen kunnen de dames wel, en dat is ook gewaardeerd. Ik denk dat Nederland de afgelopen 4 jaar, net als Belgie, heeft laten zien dat als je kwaliteit levert (hetzij met zang, hetzij met nummer, hetzij met allebei) je de finale makkelijk haalt en daar ook voldoende punten scoort om in de linkerhelft terecht te komen. Zelfs top 3 is dan mogelijk (in ieder geval in het geval van Nederland).

   • 31.3.1
    Wim1970 says:

    En daarom is Nederland zo hoog geëindigd bij de juries.

 32. 32
  Peter says:

  Bah bah Oikotimes is weer eens heel positief over de NLse inzending…..https://oikotimes.com/2017/05/18/the-juries-killed-the-good-songs-once-again

  • 32.1
   Richard says:

   Ach, niet op letten. Nederland had gewoon de beste vocalisten van het festival. Alleen het lied was helaas moeten we achteraf toegeven te zwak.

   • 32.1.1
    Wim1970 says:

    En als Nederland gewonnen had, dan was het liedje waarschijnlijk geweldig geweest.

   • 32.1.2
    Richard says:

    Dat ook weer niet Willem

   • 32.1.3
    Tippy2 says:

    Snap ook niet wat de 3j”s in het team van Og3ne moesten, kom op zeg, als er iemand geen kaas van het ESF heeft gegeten zijn zij het wel… Waarschijnlijk door Jan Smit voorgedragen als vriendendienst

 33. 33
  Wim1970 says:

  Matje:
  WT gaat het niet worden want die hebben al meerdere malen laten weten geen interesse te hebben in deelname aan het ESF.

  Dat is jammer, want het kan hun internationale carrière een flinke boost geven.

  • 33.1
   jane_doe says:

   Uhm.. WT heeft al een internationale carrière. Ze treden juist bijna enkel buiten NL op. Een agenda kan niet voller dan vol. Ik denk niet dat WT het op welke manier dan ook “nodig” heeft.

   (Ps. ik zou niet liever willen dan mijn favoriete band, op mijn favoriete evenement ;) )

 34. 34
  Stella le grand says:

  Maan gaat voor Nederland naar esc 2018. Ze doet dit seizoen ook mee met de beste zangers van NL. Dat is al een voorbode op wat komen gaat.

 35. 35
  Matje says:

  Wat mij uniek lijkt en eigenlijk verbaast het me dat het nog niet opgepikt is door een van onze grote dj’s . Laat de zusjes Vol eens met een dancetrack van Garrix of van Buren , Romero etc etc komen . Denk dat ze daarmee ook erg goed kunnen scoren .

 36. 36
  riccardo says:

  Thomas Azier. Woont en werkt in het buitenland. Nul procent Tros en maximaal internationaal in geluid, stijl en uitstraling. Eurovisie geschikt tot en met als je het mij vraagt.

 37. 37
  jos says:

  gewoon oge3ne weer heen sturen met een totaal ander nummer

 38. 38
  Will Geerts says:

  Voor België: Delvis met een ex-Hooverphonic zangeres. Delvis is funkmuziek en sinds Laura Tesoro weten we dat de VRT daar best een leuke choreo en staging voor kan verzinnen. Ook een genre dat je niet veel hoort op een Songfestival, zou er dus uitspringen. De dansnummers op het Songfestival zijn meestal ferm gedateerde eurotrash.

 39. 39
  riccardo says:

  Internationaal top niveau graag, wie met wat dan ook. Dat is de basis. Van daaruit verder. We hebben ze wel.

 40. 40
  Jve says:

  Ik hoop op een dj met Sharon Doorson! Zij heeft veel meer presence dan bijv. Maan. Maar idd,belangrijkste is goed nummer

 41. 41
  Marinus says:

  Ik hoop dat het Songfestival niet in de week van 7 mei is. Ben dan zelf die week in München voor Various Voices. Daar komen dan die week ruim 80 Gay koren bij elkaar vanuit de hele wereld. En op zaterdag is dan de grote finale. Die zou dan samen vallen met de finale van het songfestival.

  • 41.1
   Wim1970 says:

   Wat is er mis met een hetero-koor? Waarom is zoiets pas interessant voor homo’s als het om gays gaat? Ik dacht dat homo’s niet in hokjes gestopt wilden worden, maar het tegendeel blijkt waar.

 42. 42
  Gijs says:

  Tania Kross voor 2018!!
  Check power of love in beste zangers!!!

 43. 43
  GerardMartin says:

  Ik zou Tania ook wel een goede keuze vinden…maar ja dan nog een goed lied!?

 44. 44
  jos says:

  ja vind ik ook , wat is die Tania goed zeg en wat was Maan irritant met haar bewegingen en geroep tijdens de optredens van de andere zangers .

 45. 45
  Sandert says:

  San Marino overweegt te stoppen met het songfestival. Het land eindigde op de laatste plaats met het door Ralph Siegel geschreven “Spirit of the night” en is daar erg teleurgesteld over. “San Marino is te klein voor dit evenement, op het songfestival is geen plaats voor ministaatjes”, aldus de directeur van de San Marinese omroep. Het is dus zeer onzeker of het land er volgend jaar in Portugal bij zal zijn.

  • 45.1
   Will Geerts says:

   Dat had ik al gelezen. Jammer voor Valentina, die zal zich nu een andere hobby moeten zoeken.

 46. 46
  Tippy2 says:

  ik weet ook niet wat San Marino daar moet, straks doet Vaticaanstad ook nog mee..

 47. 47
  Hein says:

  Even terukonend op Maan
  Kijk op you tube naar optreden koningsdag met dat shitnummer. A perfect world: Wat slecht zeg…vals…buiten adem en geen volume.
  Als dit 2018 gaat???

 48. 48
  Tippy2 says:

  Maan moet niet gaan, alleen met een leuk bekkie kom je er niet, daar zijn er genoeg van, zie Griekenland, Denemarken dit jaar. Maan is te plain, gaat niet opvallen. We hebben zwaarder geschut nodig.. Top nummer en bijzonder getalenteerde zanger/es met uitstraling!

 49. 49
  jos says:

  dus geen maan svp

 50. 50
  Arie says:

  Tania Kross was wel heel mooi. Maar niet met een lied waarin ze ook een stukje opera zingt, want dat neigt te veel naar Kroatië dit jaar. Maar zoals ze aan het einde mooi de hoogte in ging, mag van mij wel.
  Tommie Christiaan mag ook best gaan van mij. Goede stem, goede looks, en als musicalster kan hij ook nog een aardig potje dansen. Prima materiaal voor een allround act.

Reageren niet meer mogelijk.