Anneke Grönloh heeft carrière beëindigd

Zangeres Anneke Grönloh heeft haar zangcarrière zaterdagavond na bijna zestig jaar beëindigd. Dat gebeurde tijdens De Nacht van Johnny Hoes in Weert. De in 2011 overleden Johnny Hoes, die dit jaar honderd jaar zou zijn geworden, schreeft een van de bekendste nummers van Grönloh: Brandend Zand.

In 1964 werd Grönloh 10e op het Eurovisie Songfestival met het lied Jij bent mijn leven, dat eerder het Nationaal Songfestival had gewonnen waarin de zangeres drie liedjes zong. In 1969 nam ze zonder succes nogmaals deel aan het Nationaal Songfestival.Op 17-jarige leeftijd wint Grönloh het Cabaret der Onbekenden (waar later ook Lenny Kuhr met de winst zou strijken), wat haar een platencontract oplevert. Haar eerste singles zijn een redelijk succes, maar in Maleisië en Singapore doen de nummers het erg goed.

De doorbraak komt in 1962 als ze Brandend zand, een cover van het Duitstalige Heisser Sand, naar de eerste plek in hitparade zingt. Het vervolg Paradiso bereikt eveneens de eerste plek ten koste van Brandend zand overigens. De tijd is dan ook rijp voor Anneke om Nederland weer eens een succesje te bezorgen bij het Eurovisie Songfestival. De nul punten in 1962 en 1963 zaten niet lekker en de NTS deed een beroep op de misschien wel beroemdste zangeres van dat moment in ons land. Ze zong drie nummers in de voorronde, waarvan Jij bent mijn leven zou winnen. In Kopenhagen kwam Anneke als tweede op het podium en verliet Kopenhagen met een tiende plek.

Wrang genoeg was daarna het hit-succes voorbij. Ze bleef zingen, maakte albums, trad veel op, maar hits leverde dat alles niet op. In 1969 nam ze nogmaals deel aan de nationale voorronde. Heartbeat werd vijfde.

Grönloh maakte begin juni bekend te stoppen met optreden. “Na afloop denk ik steeds: ik ben gek dat ik dit doe. Ik sta naar adem te happen, kan dan nauwelijks praten en ben aan het eind van mijn Latijn”, zei ze in gesprek met De Telegraaf. Vanwege een opgelopen longembolie trad ze sinds vorig jaar vrijwel altijd op met een zuurstofmasker.

22 reacties op “Anneke Grönloh heeft carrière beëindigd

 1. 1
  werner says:

  ik ken dat liedje uit 1969 helemaal niet.,lachen hoor zo slecht

 2. 2
  Xrt says:

  Hoe leuk zou het zijn als Anneke Grönloh in 2018 de spokes-woman is voor de Nederlandse jury?

 3. 3
  Robert says:

  Leuk!

 4. 4
  GerardMartin says:

  Goed idee!

 5. 5
  He1n says:

  Heb dat mens aantal malen horen zingen de laatste jaren…ach ze teert natuurlijk op nummers uit haar begin….zingen was ok maar als je haar hoort praten…ze struikelt over de R. Heeft het erg hoog in de bol..draaaaak van een mens

 6. 6
  dick says:

  Ze heeft het in het verleden, toen haar “carriëre” nog liep, nogal aan de stok gehad met Paul de Leeuw, daar begreep ik toen niet zoveel van. Verder komt ze op mij over als pittige tante. Ik weet niet of we het nu zo erg moeten vinden dat ze haar carriere heeft beeindigd. Ben wel onder de indruk van die verkoopcijfers: 30 miljoen platen…. allemachtig dat is best een prestatie en geeft maar aan hoe populair ze ooit WAS.

 7. 7
  He1n says:

  Even heel wat anders…wat heeft die Wouter Hamels bij Lindas…week een super uitstraling en stem!!!.
  Nederland 2018!!!

 8. 8
  werner says:

  he1n ,ik vind u wel erg negatief met uw uitlating over mw gronloh.Dat mens klinkt hard vind ik maar goed het is uw mening.ik denk dant het goed is dat ze gestopt is en wens haar een rustige oude dag.
  Wat wouter Hamel betreft ik ben voor ,maar ook waylon mag wat mij betreft maar alle twee natuurlijk wel met een goed nummer. Ik vind het nog steeds jammer dat o3gene geen beter nummer hadden want wat een stemmen,!

 9. 9
  He1n says:

  Werner…tis gewoon een draak van een mens..vraag paul de leeuw..vraag iedere collega..kijk en luister naar ieder woord wat ze zegt tijdens een optreden.
  Het moet zoals zij het wil en iets te rumoerig tijdens optreden …krijgt het publiek gelijk een sneer met die afschuwelijk bralligere stem…3 maal mee gemaakt..Kotsen

 10. 10
  werner says:

  ok he1n ik heb haar inderdaad nooit gezien ,maar ik denk dat je ook op een nettere manier kan zeggen dat je iemand niet leuk vind,maakt niet uit hoop dat je zelf niet uitgekotst wordt.

 11. 11
  Norman says:

  Anneke Grönloh was de succesvolste Nederlandse zangeres van de eerste helft van de jaren zestig, de verkoopcijfers spreken een eigen taal. Daar valt niets aan te betwisten. Ook Willeke Alberti kan daar niet aan tippen. Niet te vergeten: Nederland had toen nog geen 12 miljoen inwoners, lang niet iedereen had een pick up. (Voor de Nutella-generatie: daar kon je platen, de voorganger dus van de cd, mee afdraaien). Natuurlijk zou Paul de Leeuw ook graag zoveel succes hebben en niet alleen bij laaggeschoolden, maar dat is zijn probleem. Verder nog vragen?
  Ik geloof trouwens niet, dat het songfestival een carriere kan stoppen. In tegendeel, het kan ook een aansporing zijn, nog harder te werken. Rudi Carrell, Karel Gott, Nana Mouskouri en (in eigen land) Willeke Alberti en niet te vergeten deToppers hebben bewezen, dat een slechte internationale waardering bij het songfestival helemaal geen afbraak doet aan het succes.
  Anneke Grönloh wens ik nog vele gelukkige jaren en ze kan terugblikken op een geweldige internationale carriere;
  dat kunnen niet veel Nederlandse zangeressen.

  • 11.1
   dick says:

   Om meteen liefhebbers van Paul de Leeuw weg te zetten als laag geschoolden, slaat nergens op.

 12. 12
  He1n says:

  Tuurlijk wens ik iedereen gelukkige jaren en haar ook maar de een ligt je meer dan de ander. Ik noemde haar altijd Anneke Kreuntnooit maar dat deed ze wel .De drank speelde daar ook een rol bij.Ach zo ieder de zijne

 13. 13
  ed gentenaar says:

  ik heb haar in levende lijve mogen zien in de supermarkt samen met haar zoon toen ze nog in nederland woonde ze had een super kapsones haar zoon moest betalen en alles in paken en zij met zonnebril op keek om zig heen met ik ben anneke gronloh

 14. 14
  Dustin says:

  Ik was ook zeker geen fan, veel te bekakt, veel te veel kapsones maar haar songfestivalliedjes vind ik wel erg leuk!

 15. 15
  Michael says:

  Wat een onzin reacties..
  Ze was best wel oke, in ieder geval voor ons Indo’s was ze lief. 30 miljoen platen, blijft knap! Maar niet moeilijk als je een succes bent in Zuidoost Azië met al zijn inwoners.

  Ze heeft een mooie carrière gehad en heeft een wijs besluit genomen, wat meerdere artiesten moeten doen.

  Beter glorieus worden herdacht dan afscheid nemen als een valse kraai

 16. 16
  robbert-rotterdam says:

  Al die reacties over kapsones, e.d.
  Ik heb haar nooit ontmoet, dus kan en wil niet over haar oordelen.
  Wel zijn vele reacties hier typisch Nederlands, met vooral bewondering voor artiesten ‘die zo gewoon gebleven zijn’. In landen als Italië, Turkije en Griekenland mag je je tenminste je als een ster gedragen. Ik vind het wel wat hebben een artiest met een zonnebril bij de kassa…., miljoenen platen verkopen is immers niet niets:)

 17. 17
  Tippy2 says:

  Mee eens robbert-Rotterdam!

 18. 18
  Esmee says:

  Ik heb niks met Anneke Grönloh, nooit gehad ook. Toch heb ik haar ooit in ‘Ali B. op volle toeren’ of zo, eens best verdienstelijk een nummer van een rapper van nieuwe tekst zien doen. Daarom, voor de leuk, een linkje naar dat moment.
  https://www.youtube.com/watch?v=bWaLegbYXyE

 19. 19
  Esmee says:

  Dus ze kan altijd nog gaan tekstschrijven.

Reageren niet meer mogelijk.