EBU lanceert nieuw festival: Eurovision Asia

De EBU heeft vandaag bekend gemaakt dat er een Aziatische versie komt van het Eurovisie Songfestival: Eurovision Asia. Het format van de show wordt ontwikkeld en vandaag werd de website EurovisionAsia.tv gelanceerd. De bedoeling is dat er circa 20 landen aan het festival gaan deelnemen.

Waar en wanneer de eerste editie van Eurovision Asia plaats zal vinden is nog niet bekend gemaakt door de EBU.

38 reacties op “EBU lanceert nieuw festival: Eurovision Asia

 1. 1
  Wim1970 says:

  Mooi, kunnen Turkije, Rusland, Armenie, Georgie en Azerbeidzjan daar aan meedoen.

  • 1.1
   Matje says:

   Vergeet Oekraïne niet . Kunnen we terug naar een echt Europees festival . Maar denk het niet , globalisering ook wat het ESF betreft en dat is voor mij ook geen probleem . De enige reden voor mij om bepaalde landen te mijden is vanwege hun dubieuze stemgedrag maar aangezien daar elk jaar bijna de helft dat doet zullen er dan weinig landen overblijven.

   • 1.1.1
    Wop says:

    Matje:
    Vergeet Oekraïne niet . Kunnen we terug naar een echt Europees festival . Maar denk het niet , globalisering ook wat het ESF betreft en dat is voor mij ook geen probleem . De enige reden voor mij om bepaalde landen te mijden is vanwege hun dubieuze stemgedrag maar aangezien daarelk jaar bijna de helft dat doet zullen er dan weinig landenoverblijven.

    Zowel Rusland als Oekraïne horen beide geografisch en politiek gezien bij Europa, dat er een gedeelte van Rusland bij Azië hoort, wil niet zeggen dat het Aziatisch land is, de meeste mensen in Rusland wonen gewoon in Europa. Dus beide landen hebben net zoveel recht op een ticket voor het songfestival. Maar goed wanneer mensen dit zeggen, roeptoeteren ze maar wat ;)

   • 1.1.2
    Matje says:

    @ Wop
    Als je het gaat nakijken blijkt dus dat Rusland zowel Aziatisch als Europees is en op sommige sites word dit bij Oekraïne ook vermeld ,

   • 1.1.3
    Wim1970 says:

    Oekraine ligt volledig in Europa, iets wat je van Rusland en Turkije niet kunt zeggen.

   • 1.1.4
    Esmee says:

    Wij leerden vroeger op school dat wat Rusland betreft er sprake is van Europees Rusland en Aziatisch Rusland. De scheidslijn is die tussen de twee werelddelen. En dat geldt verder voor alle landen die voor een deel over de grens van een ander werelddeel liggen.
    Ze zijn nooit geheel het één, of het ander.

    Wat Turkije betreft, die hebben hun eigen internationale songfestival opgericht. En ja, naar het schijnt heeft ook Nederland daar aan meegedaan. (Grmpf..) In het gratis krantje de Metro stond indertijd een klein artikeltje, ergens weggedrukt op de onderste helft van een pagina, dat een Rotterdamse jongen van Turkse komaf (met naam genoemd, maar die ben ik vergeten) daar voor Nederland uit zou komen. Nooit van gehoord, geen aandacht aan besteed.

  • 1.2
   Richard says:

   Als jullie Georgië en de Oekraïne noemen kunnen wij als Nederland ook wel aanschuiven bij het Asia festival.
   Want blijkbaar hoef je geografisch niet in Azie te liggen, want Oekraine en Georgië( ten noorden van de Kaukasus) liggen geografisch echt op het Europeesche continent. Iets wat je van Cyprus en Israël niet kan zeggen dan moeten die ook maar overstappen zijn we ook van die Grieks- Cypriotische twaalven af.
   Wat is grappig is dat wanneer het om Azië pacific landen gaat dan mogen Frankrijk (o.a. Nouvelle Caledonie) en het Verenigd Koninkrijk ( Chagos Archipel) ook mee doen aan Eurovision Asia.
   “wat een bende allemaal ” LOL

 2. 2
  Marek says:

  Australia graag verkassen daar naartoe dan!

 3. 3
  Toine says:

  Superleuk initiatief!

 4. 4
  Michael Adam says:

  Ik ben ontzettend benieuwd… het klinkt hartstikke leuk en zou zeker kijken! Alleen ik vraag me af hoe al die verschillende landen in Azië elkaar gaan waarderen en respecteren. Er zijn nogal wat politieke clinches daar.

 5. 5
  André says:

  Het zou zomaar eens kunnen dat Libanon, Tunesië en Marokko interesse gaan tonen. Zolang Israël maar verbonden blijft aan de Europese versie.

  • 5.1
   Wim1970 says:

   Israel doet niet meer mee.

   • 5.1.1
    Matje says:

    Ben daar nog niet zeker van. EBU kennende zal er wel weer een tijdelijke oplossing gevonden worden om het land te laten meedoen zoals Griekenland een aantal jaren geleden.

  • 5.2
   Matje says:

   Tunesië en Marokko , beide Afrikaanse landen ,hebben voorlopig geen interesse in een festival , zowel niet van Europa als Azië. Geen geld en veel interne problemen.

  • 5.3
   Hebbuzz says:

   Tunesië en Marokko liggen in Afrika.

 6. 6
  Esmee says:

  Leuk voor hen!

 7. 7
  ed gentenaar says:

  beste wim israel heeft al aan gegeven dat ze in 2018 gewoon mee doen je leest dus niet alles op deze site staat er al maanden geleden op

  • 7.1
   Wim1970 says:

   Nee, ik lees niet alles, maar ik heb wel oren aan mijn hoofd en heb gehoord dat de spokesperson van Israel luid een duidelijk heeft gezegd dat Israel stopt. Ik heb wel wat beters te doen dan continu alles bij te houden wat betreft songfestival

 8. 8
  Deniz says:

  Heel erg leuk. Ik ben heel erg benieuwd. Azië heeft een hele diverse muziekscene. Ik ga zeker kijken.

 9. 9
  Hebbuzz says:

  Raar dat het nog steeds EUROvision Asia heet, kennelijk toch in gegeven door geld?

  Asiavision zou veel meer voor de hand liggen als naam.

  Maar leuk als het eindelijk eens van de grond komt.

  • 9.1
   Hebbuzz says:

   €-vision Asia

  • 9.2
   Hans P. says:

   “Eurovision” is de naam van het technische netwerk dat de uitzendingen mogelijk maakt. Dat is ooit zo genoemd omdat de eerste landen die het gebruikten allemaal in Europa lagen maar dat laatste is al lang niet meer zo.

  • 9.3
   Richard says:

   De naam Asiavision bestaat al 5 jaar. Immers er zijn al 5 pogingen gedaan om het songfestival in Azie van de grond te krijgen. Ik denk dat de naam Asiavision inmiddels een negatieve kant heeft (en misschien zit daar wel een copyright op). Er zijn in een aantal Aziatisch landen in de afgelopen jaren al voor niets voorrondes gehouden voor Asiavision dat uiteindelijk nooit van start is gegaan. Je moet maar eens op You tube zoeken. Er staan zelfs delen op een nationale voorronde in Bangladesh in 2014

 10. 10
  Willem says:

  Lijkt mij er leuk,
  Wordt het ook in Nederland uitgezonden?
  Dan ga ik zeker kijken.

  • 10.1
   Kenny says:

   Ik wou net zeggen. Ik wil dat het uitgezonden word, dan kan ik het meteen op mijn tablet meekijken.

 11. 11
  Misthere says:

  Een hele interessante ontwikkeling. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat we in de toekomst ; Azerbeidzjan, Georgië, Armenië en Israël zien verdwijnen uit de Europese versie en wellicht heeft Turkije nu ook ineens weer zin om zich aan te sluiten bij Aziatische versie. Cyprus en Rusland lijkt me een echt grensgevalletje.

  Muziekaal gezien is Arie een fantastisch continent wat rijk is aan verschillende oriëntaalse invloeden. De landen zijn allemaal veel traditioneler ingesteld dus zullen de nummers naar verwachting ook veel meer een eigen karakter hebben.

  We gaan het zien :)

 12. 12
  GerardMartin says:

  Ik vind het best maar ga er niet naar kijken, één songfestival vind ik meer dan genoeg. Misschien kan er ook nog een Afrikaanse en Amerikaanse versie in elkaar gesleuteld worden? Brengt vast nog meer geld op.

  • 12.1
   Kenny says:

   het eurovisie songfestival is maar 3 avonden in het jaar. en de azië versie zijn het er nu dus 4 avonden geworden XD Ik wil het heel graag zien.

 13. 13
  ed gentenaar says:

  wim als je op links drukt en dan de belgie site zoekt daar staat het vermeld zins juli gr ed gentenaar

 14. 14
  ed gentenaar says:

  beste wim 1970 op de site songfestival.be staat het

 15. 15
  Marko says:

  Waarom niet een Worldvision? Houd per continent een aantal voorrondes en laat de top 5 per voorronde door naar de finale!

  • 15.1
   Esmee says:

   Omdat ‘wij’ het hebben verzonnen heet het Eurovision, en het zal ook wel volgens die formule worden gemaakt. Dan zou het Eurovision World kunnen gaan heten :-)

 16. 16
  Norman says:

  Margot Hielscher is overleden. Door de Nederlandse jury niet gewaardeerd, maar ze hoort toch toch tot de hele groten van de jaren 50.

 17. 17
  robbert-rotterdam says:

  Misthere:

  Muziekaal gezien is Arie een fantastisch continent wat rijk is aan verschillende oriëntaalse invloeden. De landen zijn allemaal veel traditioneler ingesteld dus zullen de nummers naar verwachting ook veel meer een eigen karakter hebben.

  Dat moeten we nog even afwachten. Voor hetzelfde geld zien Europese componisten Eurovision Asia als een prachtig afzet-event voor hun eigen producten. Ik zou er niet gek van staan te kijken als dadelijk een Japanse zangeres een nummer van G’son ten gehore gaat brengen of als een Zuid-Koreaanse zanger een vredesboodschap van Siegel de wereld in stuurt. En wordt de producer van het programma wel een Aziaat, of staat Björkman al paraat om het gebeuren te produceren?

 18. 18
  Richard says:

  Zeker weten dat er goede muziek en goede componisten uit Zuid -Oost Azie komen. De kwaliteit ligt misschien zelfs wel hoger dan in Europa. Japan, Zuid Korea, Taiwan en Hong Kong hebben een grote popscene. Boybands. Goede popzangeressen. Heel goed

 19. 19
  dick says:

  Ik hou mijn hart vast. Vrees dat het een commercieel feest gaat worden waarbij veel europese componisten en schrijvers het als nieuwe kans zien om hun afgekeurde rommel op kwijt te kunnen. Verder is dit azie festival geen nieuw idee, aantal jaren terug is dit ook aangekondigd maar daarna niks meer van vernomen dus we wachten het wat dat betreft verder af….

Reageren niet meer mogelijk.