Portugal met iets gewijzigde selectie

Gastland Portugal kiest volgend jaar opnieuw de inzending via het vertrouwde Festival da Canção. De beide halve finales vinden plaats in de RTP-studio’s in Lissabon op 18 en 25 februari. Per halve finale gaan vijf van de tien kandidaten door naar de finale die op 4 maart wordt afgewerkt. Dan wordt uitgeweken naar het Pavilhão Multiusos in Guimares.

Ten opzichte van dit jaar zijn er wel wat wijzigingen doorgevoerd. Ten eerste wordt het aantal deelnemers verhoogd van zestien naar twintig. Net als vorig jaar nodigt de Portugese omroep componisten uit om voor het gehele pakket van lied en artiest te zorgen. Dat zullen er zeventien worden. Daarnaast mag Salvador Sobral, in samenspraak met zijn zus, ook een componist uitnodigen die ook lied en artiest zal verzorgen.

Voor de overgebleven twee plekken wordt een beroep gedaan op het grote publiek. Eén inzending wordt geselecteerd via een open inschrijving voor componisten die nog nooit werk hebben uitgebracht. De ander wordt geselecteerd via een open inschrijving waarbij iedereen een poging kan wagen.

58 reacties op “Portugal met iets gewijzigde selectie

 1. 1
  Emre says:

  Turkije doet weer mee!

 2. 2
  Ria NL says:

  Dat moet ik eerst nog zien, de geruchten gaan al een paar jaar maar dan gaat het toch weer niet door. Ik zou het trouwens erg leuk vinden als Turkije weer mee gaat doen, maar dan wel met een goed lied( het liefst in het Turks.) Er zij een aantal inzendingen die ik erg goed vond, dus laten we het meer gewoon afwachten.

  Wat betreft Portugal: Ik hoop voor volgend jaar dat ze weer met een prachtig lied zullen komen. Ik zou het wel erg geweldig vinden als Vania Fernandes nog eens in de herkansing mag….

 3. 3
  Tippy2 says:

  Turkije gaat nooit meer meedoen, in ieder geval niet onder dit regime, het ESF is veel te Westers en teveel borsten..

  • 3.1
   Wim1970 says:

   En teveel gay :-P

  • 3.2
   Esmee says:

   En niks anders dan nazi-nazaten en fascisten, aldus hun president….

   • 3.2.1
    Wim1970 says:

    En 50% van de Turkse bevolking staat achter Erdogan, dus denkt er precies zo over. Doodeng land, zou geboycot moeten worden.

   • 3.2.2
    Matje says:

    En wat dan met die andere 50 % ? De overwinning van Erdogan was net als zijn collega in USA niet echt zuiver. In Turkije heeft de president waarschijnlijk een harde kern van aanhang van nog geen 30 % . Vergeet niet dat op het platte land waar hij de meeste winst haalde, waar de sociale controle zo groot is , mensen uit angst hun stem hebben uitgebracht. Aub , laat de politiek hierbuiten . Ook ik vind het een drama wat daar gebeurd maar heet Turkije wel welkom op het ESF zoals welk land dan ook uit Europa,

 4. 4
  ed gentenaar says:

  zeker geen turkije meer hoop dat luxemburg weer eens gaat mee doen heeft toch 5 keer gewonnen ik mis erg het franse nummer nu alleen frankrijk en soms zwitserland en in 2016 oostenrijk in het frans

 5. 5
  dick says:

  Portugal dus ook met 2 halve finales en een finale:-). Van jarenlang in het verdomhoekje gezeten te hebben is het ze toch maar mooi gelukt door met een preselectie wedstrijd uiteindelijk het ESC eens te winnen, ik bedoel maar. Dat moet Nederland toch ook kunnen lukken????

  • 5.1
   robbert-rotterdam says:

   We weten niet of de overwinning een oorzakelijk verband heeft in het organiseren van een preselectie.

   • 5.1.1
    dick says:

    Maar ook niet dat een preselectie zoals door NL al jaren plaats vindt en opgehemeld wordt (want het gaat de laatste jaren fantastisch met NL…..ahum) door sommige hier op deze log een oorzakelijk verband zou kunnen leggen met een evt overwinning, ik bedoel maar.

  • 5.2
   Matje says:

   Dit jaar had Portugal toch ook twee halve en een grote finale dus zie niet wat er nu zo anders is behalve dat het deelnemersveld wat groter is dan dit jaar.

 6. 6
  Emre says:

  Wat een haat jegens de Turken, gadver bah bah bah

  • 6.1
   Wim1970 says:

   Hoe zou dat toch komen? Heb je dat tuig in Rotterdam zien zwaaien met die vlaggen? En buiten dat worden Nederlanders uitgemaakt voor nazi’s en fascisten. Ja, ik heb een hekel aan dat land!

 7. 7
  Emre says:

  Het was toch altijd van dat we geen politiek moeten gaan mengen? Waar zijn we nu mee bezig? Als Oekraine en Rusland het doen is het heel erg.

  Hypocriet!!

 8. 8
  gj says:

  Inderdaad. Turkije terug zal een aanwinst zijn.

 9. 9
  RobbieR says:

  Matje:
  En wat dan met die andere 50 % ? De overwinning van Erdogan was net als zijn collega in USA niet echt zuiver. In Turkije heeft de president waarschijnlijk een harde kern van aanhang van nog geen 30 % . Vergeet niet dat op het platte land waar hij de meeste winst haalde, waar de sociale controle zo groot is , mensen uit angst hun stem hebben uitgebracht. Aub , laat de politiek hierbuiten . Ook ik vind het een drama wat daar gebeurd maar heet Turkije wel welkom op het ESF zoals welk land dan ook uit Europa,

  Ik ben het met je eens Matje.
  Laat politiek hierbuiten, dan kunnen wij net zo goed bijna alle landen afschaffen.

  Wat betreft het systeem in Portugal.
  Supermodel systeem, jammer dat het in Nederland niet kan.

  • 9.1
   Wim1970 says:

   Tuurlijk, trek partij voor Erdogan, pfff.

   • 9.1.1
    RobbieR says:

    Lees goed Wim, ik trek geen partij voor Erdogan.
    Lees goed wat Matje schrijft.

    In Turkije zijn ook tegenstanders, homo,s, vrouwen die voor emancipatie zijn.
    Of in Rusland, Azerbeidzjan, MonteNegro enzovoort.
    Het gaat erom dat je alles over 1 kam scheert.

    Ik hou van Eurovisie en haat het als politiek zich ermee bemoeit.
    Ik haat wat Rusland en Oekraïne deed. Daar moet de EBU wel strenger in zijn.

    Make love and music, not war.

   • 9.1.2
    Matje says:

    Blijkbaar kan Wim niet lezen . Jammer , maar goed ieder die het wel kan begrijpt wat onze woorden betekenen.

 10. 10
  Tippy2 says:

  Matje:
  En wat dan met die andere 50 % ? De overwinning van Erdogan was net als zijn collega in USA niet echt zuiver. In Turkije heeft de president waarschijnlijk een harde kern van aanhang van nog geen 30 % . Vergeet niet dat op het platte land waar hij de meeste winst haalde, waar de sociale controle zo groot is , mensen uit angst hun stem hebben uitgebracht. Aub , laat de politiek hierbuiten . Ook ik vind het een drama wat daar gebeurd maar heet Turkije wel welkom op het ESF zoals welk land dan ook uit Europa,

  niet mee eens, een facistisch land hoeft voor mij niet zo nodig mee te doen,

  • 10.1
   Wim1970 says:

   Vind ik ook, Tippy. Dat enge land hoort niet op zo’n westers evenement thuis. Wat ga je nu krijgen; dat alle Turken op Turkije gaan stemmen en zo op een oneerlijke manier hoog gaat eindigen. Ik hoop dan dat de vakjury dit land gaat negeren. WEG MET TURKIJE OP HET SONGFESTIVAL!!!!

   • 10.1.1
    RobbieR says:

    Nou tippy skip dan alvast veel landen…

    Oh ja ik zou dat soort discussies negeren :-)

 11. 11
  Frank says:

  Is het een Eurovisie songfestival ?
  Of is het een Euroviesie politiekfestival ?

  Ik kies voor het eerste.

  Nu is er haat en met de vinger gewezen naar, Turkije – Rusland en Ukraine.
  Uitsluiten dus.

  Jaren geleden was er haat op Australie – Israel – Libanon – Servie – Azerbayan en misschien nog een paar landen.
  Uitsluiten dus wat nooit is gebeurt.

  Het is een euroviesie songfestival waar het lied op nummer 1 staat en waar geen plaats is voor politiek.
  Ja toch, laat dat duidelijk zijn.

  Laat de president, koning en het regime of democratie daarbuiten en we zijn allemaal dezelfde mensen.
  Dezelfde mensen die allemaal graag muziek horen, en van graag muziek horen komt er dan een Eurovisie songfestival waar alle landen tesamen komen en een feest maken met hun lied sinds 1956.
  Sommige landen haten het songfestival niet vanwege de politiek, maar omdat het al heel lang geleden is dat ze gewonnen hebben en er zijn landen die nog nooit gewonnen hebben en altijd meedoen vanwege het sportieve.
  Er kan maar een land winnen van de 41 – 42 – 43 – 44 landen en diegene die wint krijgt bijna altijd punten van ieder land ook al willen ze dat land uitsluiten of is er haat over dat land.

  Mensen hebben nu haat over Turkije omdat ze terug willen meedoen met het songfestival.
  Uitsluiten en wat dan nog allemaal.
  Ik kan je wel zeggen dat er veel mensen uit Nederland dit jaar op reis zijn geweest naar Turkije of die nog naar ginder gaan met verlof.

  Laat het songfestival een feest zijn voor ieder van ons zonder haat, of zijn wij nu eenmaal een volk dat alles haat en ook onszelf ???

  • 11.1
   Matje says:

   Prima verwoord Frank , Dat iemand een stelletje Turkse idioten/criminelen die de boel verpest hebben in Rotterdam er ook maar de gehele bevolking de dupe van laat worden vind ik echt kort door de bocht. Ook NL staat in het buitenland steeds meer in de picture door bv Geert Wilders met zijn uitlatingen waarvan de Turkse president nog wel rode oortjes krijgt. Is daardoor Nederland ineens ook een “verkeerd” land geworden en moeten wij dan ook maar uitgesloten worden van het ESF? Nee !!
   We moeten politiek spel nooit meenemen naar het ESF , van begin af aan is het de bedoeling dat het een liedjesfestijn is voor alle EBU landen.

   • 11.1.1
    Kasper says:

    +1 Matje!

    Ik overigens maar denken dat het over de selectie van Portugal ging al deze reacties…

  • 11.2
   Wim1970 says:

   Mensen die het afgelopen jaar naar Turkije op vakantie zijn geweest hebben een ongelooflijke plaat voor hun kop.

   • 11.2.1
    Peter says:

    De enige die al jaren een plaat voor zijn kop heeft ben jijzelf Wim1970. Een Grieks vriendje lijkt mij dan ook heel fout in deze. Die profiteert al jaren van het geld wat zijn land geschonken wordt.

 12. 12
  Wim1970 says:

  RobbieR:
  Lees goed Wim, ik trek geen partij voor Erdogan.
  Lees goed wat Matje schrijft.

  In Turkije zijn ook tegenstanders, homo,s, vrouwen die voor emancipatie zijn.
  Of in Rusland, Azerbeidzjan, MonteNegro enzovoort.
  Het gaat erom dat je alles over 1 kam scheert.

  Ik hou van Eurovisie en haat het als politiek zich ermee bemoeit.
  Ik haat wat Rusland en Oekraïne deed. Daar moet de EBU wel strenger in zijn.

  Make love and music, not war.

  Ik scheer niet alles over een kam, ik heb het over 50%. En dan mag ik ook geen hekel hebben aan Noord Korea?

 13. 13
  Wim1970 says:

  RobbieR:
  Nou tippy skip dan alvast veel landen…

  Oh ja ik zou dat soort discussies negeren:-)

  Zoals? Turkije is wel het ergste van het ergste.

 14. 14
  SW says:

  dick:
  Maar ook niet dat een preselectie zoals door NL al jaren plaats vindt en opgehemeld wordt (want het gaat de laatste jaren fantastisch met NL…..ahum) door sommige hier op deze log een oorzakelijk verband zou kunnen leggen met een evt overwinning, ik bedoel maar.

  Ik vind het eerder fantastisch dan slecht met Nederland gaan de afgelopen jaren hoor.

  • 14.1
   dick says:

   Fantastisch? 1 x 2e (inderdaad prima) maar ook 9e 2 x 11e en 1 x blijven steken in de semi…. nou nou wat geweldig!!! Ik word moe van die reacties van mensen die de verhoudingen kwijt zijn. Topresultaten vind ik winnen of in de top 5 eindigen….

   • 14.1.1
    Kenny says:

    Ik vind: Topresultaten aan de linker kant van het scorebord ;)

   • 14.1.2
    robbert-rotterdam says:

    Dat zijn toch geweldige resultaten (behalve 2015). Tuurlijk, het kan altijd beter, maar 2e, 9e, 11e van meer dan 40 landen? Topprestaties! Ik hoop ook op een overwinning, maar die kans is 2 à 3 %.
    Ambitieus zijn is goed, maar je legt de lat zo hoog, Dick, dat je het jezelf keer op keer aandoet vreselijk verbitterd te raken.
    Ik denk dat we nog beter kunnen en daar zie ik twee opties voor. Sowieso moeten we doorgaan goede vocalisten te sturen. Daar blijven we jurypunten mee scoren in een veld waarin we jaarlijks weer vele matige zangers en zangeressen tegenkomen. Maar dan moeten we m.i. óf nog afwijkender zijn (Douwe Bob en OG3NE hadden nummers die misschien toch wat ‘te gewoon’ klonken, net iets te weinig love or hate songs) of we moeten gewoon knallen met een super-commerciële productie, uitgevoerd door een persoonlijkheid en een geweldige strot.

  • 14.2
   Matje says:

   Alleen kijken naar wat het beter doet is wel heel gemakkelijk . Kijk eens hoeveel landen , het gros , veel slechter doet dan NL. Na vele jaren van slecht resultaat doet NL het de laatste vijf jaar best goed. Heb nooit het gemiddelde bijgehouden maar vermoed dat we daarmee in de top tien voorkomen.
   Landen als Zweden , Rusland en Griekenland pompen er gewoonweg meer geld in om hun act fantastisch te maken en daarmee met een middelmatig lied hoog te scoren.
   Kijk als het budget van een tienermeisje maar karig is zal ze nooit de koningin van het bal worden met een H&M jurkje.

   • 14.2.1
    dick says:

    Het laatste is precies een van de grote struikelblokken in NL: AVROTROS wil er in principe geen cent aan kwijt met als gevolg dat je budgettair gezien nergens komt. Er wordt veel geld uitgegeven aan allerlei muziekfeesten op het plein en meer van dat soort muzikale prut dan dat er prioriteit gesteld wordt aan deelname aan een internationale muziek wedstrijd als het ESC. M.b.t. de opmerking dat NL het de laatste jaren best goed doet: het is maar wat je goed vind… met een 9e, 2 x een 11e plaats en 1 x blijven steken in de semi. Die 2e plaats van the Common Linnets was natuurlijk TOP. Natuurlijk is het daarvoor een aantal jaren bedroevend slecht geweest maar welke omrep was daar ook weer (mede) verantwoordelijk voor???

  • 14.3
   SW says:

   4 keer linkerrijtje in 5 jaar; écht heel weinig landen hebben zo goed gescoord.

   Even een iets positievere instelling, Dick :). #nietlulligbedoeld

   • 14.3.1
    robbert-rotterdam says:

    +1

   • 14.3.2
    dick says:

    Ik snap dat ik een gevoelige snaar geraakt heb maar ik weiger me neer te leggen bij de veelgehoorde opmerkingen dat het allemaal hosanna is wat we gepresteerd hebben de laatste jaren. Alsof het iets vies is als je voor de winst wil gaan en daarvoor alles op alles wil zetten en volgens mij ontbreekt het daarbij bij de AVROTROS.

 15. 15
  Kenny says:

  Ik heb gelezen dat de band Manga (2010) interesse heeft om wee mee te doen voor Turkije. En hun liedje in 2010 vond ik heel goed. ;)

 16. 16
  Sandert says:

  Ik ben benieuwd of Portugal ook komend jaar weer goed gaat scoren. Meestal is dat voor een gastland nogal moeilijk. Denemarken in 2001 en Estland in 2002 waren de laatste gastlanden die dichtbij een nieuwe overwinning zaten.

 17. 17
  robbert-rotterdam says:

  dick:
  Maar ook niet dat een preselectie zoals door NL al jaren plaats vindt en opgehemeld wordt (want het gaat de laatste jaren fantastisch met NL…..ahum)
  x/blockquote>
  Het is maar wat je verwacht. Als je herhaaldelijk driekwart van het veld achter je laat, vind ik dat je het als land heel goed doet. De kans daarop is slechts 1:4. Als je het kort na elkaar in 2013, 2014, 2016 en 2017 flikt is dat statistisch gezien nog veel knapper, want de kans dat je dat 4 keer doet, is nog veel kleiner. Inzicht in de Nederlandse showbizzwereld leert ook nu eenmaal dat hier voorrondes louter c-artiesten aantrekken. Men wil nu eenmaal niet tegen elkaar uitkomen. Daarop heb ik nog geen antwoord van je gehoord. Bovendien is na een nationale finale al een flink deel van het budget op. Zonde!
  Een nationale finale is vooral leuk voor Nederlandse fanboys.
  Tot slot. Altijd in ogenschouw nemen dat de kans op een overwinning net ietsje meer is dan 2%. Dat gaan we waarschijnlijk niet halen met een nationale finale met c-artiesten die met een uitgedund budget (na een relatief duur nsf) zich voor het esf opmaken.

  • 17.1
   dick says:

   Je mist mijn punt: ik ben geen voorstander van een NSF met voorrondes zoals dat tot voor kort gehouden werd in NL want die waren niet om aan te zien. Ik hoef geen antwoorden te hebben over het hoe en waarom artiesten wel of niet tegen elkaar willen uitkomen, dat laat ik aan de showbizz experts over die met de winstkansen al jaren bij het verkeerde eind hebben:-). Nog maar eens samengevat wat mijn punt is: preselectie van een artiest is niet heilig en heeft pas 3 keer tot winst geleid op het ESC sinds 1990 (verder ben ik maar niet terug gegaan). Ik weiger genoegen te nemen met de instelling dat we blij moeten zijn met de huidige resultaten, het is makkelijk om te zeggen dat je een aantal landen achter je laat maar het moet gaan om het willen winnen en daarbij alles op alles willen zetten. Verder blijf ik erbij dat de huidige selecteerders (lees AVROTROS) er voorlopig niet in zullen slagen om die winst een keer naar NL te halen.

 18. 18
  Wim1970 says:

  Peter:
  De enige die al jaren een plaat voor zijn kop heeft ben jijzelf Wim1970. Een Grieks vriendje lijkt mij dan ook heel fout in deze. Die profiteert al jaren van het geld wat zijn land geschonken wordt.

  Mijn Griekse vriendje werkt bij de Griekse televisie en heeft een prima inkomen. Ik gun het Griekenland meer dan Turkije. Ik wens Turkije alle ellende toe!

  • 18.1
   Peter says:

   De Griekse staatstelevisie natuurlijk Wim1970, wat inhoud dat hij zijn salaris uit ondersteuningsgelden van Europa krijgt. Zakkenvuller dus. Goh dat je daarmee gezien wilt worden, of is het toch nog steeds dat denkbeeldige schandknaapje van je.

 19. 19
  Emre says:

  Gelukkig dat ik het van Wim moet horen.

  Wat is de reden van Wim? Gebeurtenissen in Rotterdam.

  Ter informatie: van de 500.000 Turken in Nederland waren er 700/800 Turken aanwezig in Rotterdam. Dus 499.200 mensen zaten thuis. Maar dat ziet Wim natuurlijk niet, dat komt hem namelijk niet uit :)

 20. 20
  Esmee says:

  Nou, er is in elk geval hoop op een redelijke benadering voor het ESF van 2018.
  Ten eerste wordt weliswaar benadrukt, dat het evenement een niet-politiek evenement dient te zijn,
  maar tegelijkertijd stelt het vernieuwde reglement, ”dat geen enkele geselecteerde artiest of een delegatielid redenen mag hebben die ervoor kunnen zorgen dat de persoon of personen de toegang tot het gastland van het songfestival geweigerd mogen worden, in overeenstemming met de grondwet van het betreffende gastland. ”

  Met andere woorden: een artiest of delegatielid moet ‘clean’ zijn ten opzichte van de grondwet van het betreffende gastland, en anders mogen ze niet eens komen meedoen.

  • 20.1
   Esmee says:

   Daar komt dan ook achteraan, dat als je ‘in orde’ bent zoals hierboven omschreven, de organiserende omroep moet verzekeren dat de geselecteerde artiesten verzekerd zullen zijn van deelname.

 21. 21
  GerardMartin says:

  Politiek en songfestival zijn altijd al met elkaar verweven geweest, jammer maar niet te omzeilen. Turkije hoeft wat mij betreft ook niet terug te komen, ik vind het sowieso al veel te veel deelnemers en ben nooit erg gecharmeerd geweest van hun inzendingen op een enkele na. Nationale finale hoeft van mij ook niet. De Portugese nationale finale van dit jaar was op Sobral na ook een regelrechte ramp.

 22. 22
  dick says:

  robbert-rotterdam:
  Dat zijn toch geweldige resultaten (behalve 2015). Tuurlijk, het kan altijd beter, maar 2e, 9e, 11e van meer dan 40 landen? Topprestaties! Ik hoop ook op een overwinning, maar die kans is 2 à 3 %.
  Ambitieus zijn is goed, maar je legt de lat zo hoog, Dick, dat je het jezelf keer op keer aandoet vreselijk verbitterd te raken.
  Ik denk dat we nog beter kunnen en daar zie ik twee opties voor.Sowieso moeten we doorgaan goede vocalisten te sturen. Daar blijven we jurypunten mee scoren in een veld waarin we jaarlijks weer vele matige zangers en zangeressen tegenkomen. Maar dan moeten we m.i. óf nog afwijkender zijn (Douwe Bob en OG3NE hadden nummers die misschien toch wat ‘te gewoon’ klonken, net iets te weinig love or hate songs) of we moeten gewoon knallen met een super-commerciële productie, uitgevoerd door een persoonlijkheid en een geweldige strot.

  Geweldige resultaten???? Het is maar wat je geweldig vindt. Maar goed iedereen zijn mening daarover. Verbitterd raken is bij mij niet aan de orde, zeker niet maar ik vind het jammer dat we het in NL moeten doen met AVROTROS wat met de geen cent te veel mentaliteit voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en dat gaat waarschijnlijk nooit werken.

Reageren niet meer mogelijk.