Finale Zweden op 10 maart

De finale van Melodifestivalen vindt plaats op 10 maart. Plaats van handeling is zoals de laatste jaren gebruikelijk de Friends Arena in Stockholm. De reeks voorrondes wordt op 3 februari geopend in Karlstad. Ook Göteborg, Malmö en Örnsköldsvik krijgen een voorronde. Kristianstad krijgt de herkansing.

Van de 28 deelnemers staat één kandidaat al vast. Stiko Per Larsson kreeg als deelnemer van Svenskatoppen een wildcard. In oktober of november worden alle titels en componisten bekend gemaakt. De bijbehorende artiesten worden op een later tijdstip bekend. In totaal werden 2771 inzendingen ontvangen. (bron: SVT)

11 reacties op “Finale Zweden op 10 maart

 1. 1
  Michael Adam says:

  Het is toch niet te geloven hoe ze het voor elkaar boksen in Zweden he… Elk jaar een hele tour van 6 shows door heel het land, 28 (!) deelnemers waaronder de meest succesvolle nationale artiesten die allemaal mee willen doen…. en bijna 3000 aanmeldingen… Hoe deze formule toch zo ontwikkeld is tot succes is me een aangenaam raadsel. Succes Sverige!

  Wat ik als enige jammer vind is dat de finale pas op 10 maart is. Voor mijn gevoel doen een paar landen altijd een wedstrijdje om zo laat mogelijk dat lied bekend te maken en daar behoort Zweden met deze datum zeker bij. Het mag allemaal, meer persoonlijke irritatie ;).

  • 1.1

   Zweden heeft het zeker goed voor elkaar. En dat is (mede) ontstaan door populariteit in het land (althans natuurlijk door de organisators en de omroep, maar mede doordat het zo leeft daar, willen ook veel artiesten meedoen en is de kwaliteit ook hoog) ik bedoel: 2771 inzendingen daar zal altijd iets bij zitten. Dat is wel wat anders dan tussen een paar liedjes kiezen… maar dan toch zijn mensen verbaasd dat zij relatief goed scoren. We moeten eerst aan zelfreflectie doen en zelf eens goede liedjes maken. Dan pas gaan we kans hebben om te winnen. Hulde aan Zweden.

 2. 2
  RobbieR says:

  De laatste jaren, zijn Servië, Armenië, Bulgarije net iets later.

 3. 3
  He1n says:

  Laat ?? Veel te vroeg
  Sommige landen al januari..kun je die bagger een half jaar lang aanhoren.
  Alle landen zouden pas eind april bekend moeten zijn….de liedjes dan
  Ook geen verveling.

  • 3.1
   RobbieR says:

   Nu in deze tijd vind ik niets te vroeg.

   Maar heel soms mis ik de gouden ouwe tijd, toen er preselectie ESF op VRT 1 was.
   Lieten ze alle clips zien met een klein stukje commentaar in April.

   Het was altijd vaste prik om die avond wijn open te trekken, het op te nemen en nog een keer de liedjes luisteren :-)

 4. 4
  He1n says:

  Juist Robbie r en niet al het nummer bekend het jaar ervoor.
  Hou het spannend

  • 4.1
   Peter says:

   Dat programma heette: Liedjes voor….bv Kiev en werd gepresenteerd door Luc Appermont…het was veel spannender de liedjes tegelijk te horen in de gelote volgorde….ik heb de meeste nog op videoVHS wel te verstaan😊

   • 4.1.1
    RobbieR says:

    Ja geweldig was dat.
    Vaste prik was voor mij om met mijn toenmalige partner, de wijn open te trekken en na een paar flessen wijn en een paar maal de liedjes te hebben gehoord een top 10) maken.

 5. 5
  dick says:

  Zweden is het voorbeeld hoe je als deelnemend land aan de hand van 1 of meerdere voorrondes bijna altijd goed voor de dag kunt komen. De zweedse omroep trekt ook ieder jaar flink de knip om goed voor de dag te komen daar waar wij het in NL met de AVROTROS moeten doen die liever geld uitgeeft aan muziekfeesten op het plein en andere vage muziekprogrammas. M.i. volgt bij genoeg budget vanzelf de betere tekstschrijver / componist en artiest om weer een goed NSF neer te zetten.

  • 5.1
   Michael Adam says:

   Juist ja! De AVROTROS moet kappen met die christelijke muziekpleintoestanden en gooi eens wat pit erin.

Reageren niet meer mogelijk.