Frankrijk kiest artiest Lissabon via tv shows

De Franse krant Ouest-France heeft gemeld dat Frankrijk in januari via drie tv shows de artiest voor Lissabon zal kiezen. 15 kandidaten zullen deelnemen in twee halve finales waarin een professionele jury de kandidaten beoordeeld. In de finale krijgen de televoters en een internationale jury ook een stem. Na de keuze van de uitvoerende artiest zal een lied gecomponeerd worden.

[Upd]: In tegenstelling tot eerdere berichten zal de Canadese zanger Garou niet deelnemen aan deze shows, maar zal hij de preentatie op zich nemen.

Het is opvallend dat omroep France 2 voor deze opzet kiest aangezien de afgelopen twee kandidaten, Amir en Alma (foto), voor Franse begrippen een goed resultaat hebben neergezet op de afgelopen twee edities van het Eurovisie Songfestival.

14 reacties op “Frankrijk kiest artiest Lissabon via tv shows

 1. 1
  robbert-rotterdam says:

  De Franse omroep heeft niet de beste resultaten behaald met nationale finales. Zo ging ‘moustache’ de boot in en met een dergelijk systeem werd ook Virginie Pouchin jaren geleden ongeveer laatste in de Eurovisie-finale. Een vakjury kiest de kandidaat samen met televoters en een internationale jury, en daarna wordt een lied voor de winnaar gecomponeerd. Is dit niet mosterd na de maaltijd? Ik denk dat een nationale jury en het publiek prima in staat zijn om een goede vocale prestatie en uitstraling te herkennen, maar juist bij de keuze van een liedje komt een internationale jury zo van pas. En uitgerekend dat liedje komt pas later à la jaargang Virginie Pouchin die geen slechte zangeres was, maar een liedje meekreeg dat totaal ongeschikt voor haar stem was.
  Nou ja, in elk geval kunnen ze met zulke voorrondes en veel promotie extra kijkers trekken. Het systeem zal m.i. niet noodzakelijkerwijs tot een kansrijke inzending leiden.

 2. 2
  Ria NL says:

  Ik heb het ook niet zo op de Franse nationale finales. Ze kiezen meestal het verkeerde. Over de zanger Garou die interesse heeft getoond om deel te nemen, dat zou ik van harte toejuichen. Het is een geweldige zanger die al heel wat jaren meeloopt in Frankrijk en zijn geboorteland Canada. Hij is vooral bekend in de musical wereld. In de musical “Notre Dame de Paris”, speelde hij één van de hoofdrollen. Van mij mag hij onmiddellijk naar Lissabon, ook zonder nationale finale.

 3. 3
  Wim1970 says:

  Wat mis ik inzendingen als White and Black blues, C’est le dernier… en Il faut du temps, stuk voor stuk pareltjes. En natuurlijk Patricia Kaas.

 4. 4
  johan says:

  wanneer horen we iets over onze inzending ?

 5. 5
  Michael Adam says:

  Volgens mij wordt die zanger Garou de host van de show en geen deelnemer.

 6. 6
  Wim1970 says:

  Ben benieuwd of er nu een compilatie-cd uitkomt met alle Portugese inzendingen. Zou niet verkeerd zijn.

 7. 7
  Rene says:

  Off-topic: Dotan gaat morgenmiddag aan 3fm-dj Domien Verschuren ‘iets’ bekend maken. Volgens Domien gaat hij volgend jaar ‘iets leuks’ doen..

 8. 8
  dick says:

  Interne keuzes hebben de fransen ook niet het grote succes gebracht de laatste jaren. 2017 waren ze wat mij betreft favoriet totdat de producent / componist besloot het nummer een Eurovisie sausje te moeten geven met als gevolg dat ze de plank weer mis sloegen. (Overigens kan dat ook een enkele keer goed uitpakken, Sertab was in de oorspronkelijke versie ook compleet anders totdat men er een lekkere oosterse beat overheen gooide en vervolgens won…. maar dat soort resultaten zijn eerder uitzondering dan regel…).

Reageren niet meer mogelijk.