Salvador Sobral heeft nieuw hart nodig

Heel Portugal houdt zijn adem in nu bekend is geworden dat Salvador Sobral met ernstige hartproblemen is opgenomen in het ziekenhuis in Lissabon. De situatie van de winnaar van het Eurovisie Songfestival is zo verslechterd dat een harttransplantatie nodig is.

“Salvador stond al langer op de lijst, maar het ging plotseling heel slecht. Hij moet nu binnen twee weken een nieuw hart. Gebeurt dat niet dan zou dat wel eens zijn dood kunnen betekenen”, stelt de Portugese journalist Mario Duarte. “Heel Portugal leeft mee. Dit is een kwestie van leven of dood.”

Met overmacht won Salvador Sobral vier maanden geleden het Eurovisie Songfestival. Het was een historische zege, omdat het de eerste keer was dat Portugal triomfeerde. De zanger bezorgde een miljoenenpubliek kippenvel met Amar Pélos Dois, dat geschreven was door zijn zus Luísa. Na de bekendmaking verscheen zij op het podium om het nummer samen met haar broer te zingen. Zij was het ook die Salvador in de repetities al verving, omdat hij toen al ziek was.

“Salvador kampte al langer met hartproblemen, nog voor het Songfestival, zo werd door Portugese media verspreid”, weet Songfestival-commentator Cornald Maas. “Hij kon niet een paar dagen zonder strenge medische begeleiding, maar Salvador wilde niet dat dat verhaal een verhaal werd dat de aandacht kreeg. Hij wilde dat het over zijn muziek zou aan en niet over zijn ziekte, wat voor hem pleitte natuurlijk.”

Vrienden lieten toen de ernst van de situatie al doorschemeren in de Portugese media. “Als hij geen transplantatie krijgt, heeft hij minder dan een jaar te leven.”

Salvador Sobral, die vorig jaar zijn debuutalbum Excuse Me uitbracht, gaf op 8 september zijn laatste optreden. Daarna gaf Sobral aan dat hij zich zou terugtrekken uit de muziek om aan zijn gezondheid te werken. Woensdag ging het volgens Portugese media zo slecht dat hij met spoed is opgenomen en op de intensive care aan de beademingsmachine ligt. Al zijn concerten zijn afgelast. ,,Hij kan niet meer optreden”, aldus Duarte. Zijn situatie zou stabiel zijn, maar de zorgen zijn groot. “Een harttransplantatie is noodzakelijk. En dan moet het ook nog een donorhart zijn dat vergelijkbaar is met het zijne.”

Roland van Kimmenade, cardioloog bij Radboudumc en Maasstricht UMC+, kent de situatie van Sobral niet. ,,Maar er bestaan zeker acute ziektebeelden, waarbij de pompfunctie van het hart zo sterk verslechtert en onomkeerbaar is dat een transplantatie of kunsthart noodzakelijk is, omdat anders de organen begeven”, aldus Van Kimmenade. ,,Het hart moet toch het zuurstof naar de organen brengen. Over het algemeen zijn het ontstekingen die uit de bocht vliegen, door zeldzame stapelingsziekte. Er zijn tal van redenen, ook bij jonge mensen en dat is natuurlijk het meest schrijnende.”

Salvador Sobral die in 1989 in Lissabon werd geboren, brak zijn studie psychologie af om zich te storten op zijn muziekcarrière. De zanger liep nooit te koop met zijn gezondheidsproblemen. “Mijn ziekte, zelfs al kan die niet volledig genezen, is in werkelijkheid maar een klein probleem, en zonder twijfel het enige probleem dat ik heb in mijn leve”, aldus Sobral die liever muzikale boodschappen verkondigt. “We leven in een wereld van fastfood-muziek, mijn liedjes moeten een betekenis hebben. Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel.” (artikel: AD, foto: Songfestivalweblog.nl)

6 reacties op “Salvador Sobral heeft nieuw hart nodig

 1. 1
  GerardMartin says:

  Verschrikkelijk nieuws, ik hoop zo voor hem dat dat gaat lukken!😢

 2. 2
  RobbieR says:

  Ja ik hoop met je mee.

 3. 3
  dick says:

  Eindelijk een uitgebreide reactie van deze blog well done!

  • 3.1
   Wim1970 says:

   Ja, zeg dat wel. Ik hoop dat het hem gaat lukken. Hij zou anders de eerste winnaar zijn die het niet meemaakt dat het songfestival in zijn land plaatsvindt :-(

 4. 4
  Esmee says:

  Update 9 okt. 2017
  Quote:
  (google vertaling)
  SALVADOR SOBRAL VERLAAT INTENSIEVE ZORG

  Cantor blijft wachten op harttransplantatie.

Reageren niet meer mogelijk.