Duitse finale met Europa-panel en expert-jury

De Duitse finale voor het Eurovisie Songfestival 2018 krijgt een internationaal karakter. Naast de televoters uit Duitsland zal een Europees panel bestaande uit 100 personen en een internationale jury meebeslissen om de Duitse inzending voor Lissabon te kiezen. De internationale jury zal bestaan ​​uit 20 tot 25 personen die de afgelopen jaren lid zijn geweest van de nationale jury of tijdens het Eurovisie Songfestival.

De inschrijving voor kandidaten loopt tot 6 november, 12 uur. Van alle kandidaten gaan er 20 door naar een volgende ronde. Met de 20 kandidaten werkt de NDR in de studio om hun zang- en podiumpresentatie optimaal te kunnen beoordelen. Op basis van deze resultaten selecteert het Europees panel en de internationale jury de vijf deelnemers voor de Duitse finale. Tegelijkertijd zoekt de NDR een authentiek, speciaal nummer voor elke deelnemer. Wanneer de Duitse finale plaats zal vinden maakt de NDR op een later tijdstip bekend.

38 reacties op “Duitse finale met Europa-panel en expert-jury

 1. 1
  ed gentenaar says:

  wil duitsland zo proberen de onderste plaatsen tevermijden die ze al jaren behalen

  • 1.1
   Kenny says:

   Ik moet wel zeggen dat deze nieuwe manier een stap in de goede richting is. Er kan ook zomaar een mooi nummer bij zitten.

 2. 2
  Wim1970 says:

  2 keer laatste, 1x een na laatste, hahaha. In 3 jaar tijd :-) De laatste 5 jaar zijn de resultaten om te huilen.

 3. 3
  ed gentenaar says:

  duitsland doet geen moeite om een goed lied tekiezen zijn toch verzekert van finale ze zouden voor de big 5 zo moeten doen dat ze naar zoveel laatse plaatsen een keer de halfefinale moeten meedoen

 4. 4
  Johan says:

  Ze hebben goud in handen als ze Helene Fischer sturen, ben pas naar een concert van haar geweest, wat een vakvrouw. Die zou op Eurovisie songfestival hoog eindigen met het juiste nummer. Laatste cd staan veel nummers op die op Eurovisie Songfestival niet zouden misstaan. Dus Helene Fischer graag voor Duitsland roep ik al jaren 😀👍

  • 4.1
   Kenny says:

   Klinkt goed. Ik zie ook graag Oonagh en of FAUN gaan naar het songfestival voor Duitsland.

  • 4.2
   Peter says:

   Helemaal mee eens Johan, die blaast de rest van Europa totaal weg.

 5. 5
  robbert-rotterdam says:

  Deze formule klinkt in eerste instantie goed, maar als ik het verhaal nog eens lees, zie ik dat de buitenlanders en expert-jury’s alleen de kandidaten selecteren. Dat zegt nog niets over het liedje en daar schort het nogal eens aan. Zolang een internationale jury niet het totaalpakketje mag beoordelen, zie ik de Duitse kansen niet automatisch stijgen.

  • 5.1

   Dit inderdaad. In Israël exact dezelfde aanpak. Daar hebben ze een lange selectie show, waarbij de kandidaten hun muzikale kwaliteiten moeten bewijzen maar waarbij het liedje pas achteraf bekend word gemaakt las ik. Ergens een beetje raar dat de show dan (grotendeels) niet gaat over nota bene het belangrijkste: het liedje zelf.

   • 5.1.1
    Michael Adam says:

    En in Cyprus! Waar de kandidaat gekozen wordt in een finale en er vervolgens een lied geschreven wordt door een of andere vent.

 6. 6
  Shurgard says:

  Ben het met verschillende reacties hierboven eens. Ik zou het namelijk ook echt kunnen waarderen als de Duitsers iets echts Duits sturen, zoals een zanger(es) als Helene Fischer of iets in hetzelfde repertoire. Met een goed nummer (liefst een lekkere meezinger) kom je al een heel eind. Voeg daar wat internationale termen aan toe zodat het ook toegankelijk klinkt (iets met Party) en houdt het muzikaal nog een beetje op orde zodat de jury’s het ook kunnen waarderen, dan maakt het geheel nog best eens kans voor een hoge notering. Ben er eerlijk gezegd niet zo zeker van of dat nou met dit format gaat lukken en hoop dat de Duitse omroep beseft dat er toch iets zal moeten veranderen om van die onderste plaatsen af te komen :-). Hoe dan ook, we gaan het zien. Ben zeer benieuwd wat er uit gaat komen!

  • 6.1
   Wim1970 says:

   Wir geben ne party?

  • 6.2
   robbert-rotterdam says:

   Ik denk dat een lied in het Duits het zou kunnen redden. Er zijn nog genoeg landen waar mensen deze taal verstaan. Het enige is dat je niet te plat moet gaan, want dan stoot je de jury’s weer af. Dus niet een té makkelijke schlager, maar wel iets goeds en pakkends, gezongen door een competente zanger(es).

 7. 7
  GerardMartin says:

  Misschien moeten ze het als grootste taalnatie van Europa weer eens in het Duits proberen, zou zo maar iets verrassends op kunnen leveren…

 8. 8
  Oliver says:

  waarom sturen ze Thomas Anders niet naar het songfestival? Ex Modern Talking zanger die in Oost Europa mateloos populair is en nog veel concerten geeft. met een goed nummer top 10.

  • 8.1
   Peter says:

   Weet niet of Thomas dat wilt..hij strandde al in de Duitse nationale finale jaren geleden

 9. 9
  He1n says:

  Jan Smit wilde zelf altijd wel.
  Zou me doodlachen: clubbbb3!!!!

 10. 10
  Tippy2 says:

  Verstandig, ik kijk altijd naar de Duitse finale en 9 van de 10 X kiezen ze de verkeerde bijdrage. Gunstig voor ons.. :-)
  Wie weet gaat het nu beter.

 11. 11
  peter31 says:

  Duitsland heeft wel wat meer te bieden dan Thomas Anders en Helene Fischer. Dat is vissen uit de schlager-vijver :-((((

 12. 12
  Johan says:

  peter31:
  Duitsland heeft wel wat meer te bieden dan Thomas Anders en Helene Fischer. Dat is vissen uit de schlager-vijver :-((((

  Helene Fischer heeft heeft internationale allure, als je haar laatste concerten ziet. Vroeger zong ze inderdaad schlager, maar als je haar laatste cd luisterd zijn het hele mooie popsongs…..

 13. 13
  He1n says:

  Nederland zit er ook heel vaak naast tijdens een nationale finale…kiezen vaak de verkeerde

 14. 14
  He1n says:

  Maar wat hadden we een goed NSF in 2004…ANJA WESSELS!!!!! Mijn grootste favo.

 15. 15
  Kenny says:

  Dit filmpje zag ik vandaag. 1 woord WOUW. Deze 2 kunnen wel voor Nederland gaan:
  https://www.youtube.com/watch?v=Y420kVQ45GA

 16. 16
  Mike1936 says:

  Duitse zoektocht slaat nooit ergens op, eerst bekende nummers en dan valt er weinig meer te kiezen

 17. 17
  Wim1970 says:

  Even off-topic; vanmorgen gelezen dat Macedonie er niet bij is volgend jaar. Zou het land de handdoek in de ring gegooid hebben?

  • 17.1
   Kenny says:

   Ik hoop dat ze er volgend jaar weer bij zijn. Macedonië moest een schuld aflossen net als Roemenië in 2016. Als ze dat afbetaald hebben dan doet Macedonië wel weer mee in 2019 denk ik.

   Er zijn trouwens al wat kandidaten bekend van San Marino, ik zag ook een Nederlander erbij staan:
   https://www.1in360.com/candidates1

 18. 18
  Rolf says:

  Berget Lewis, heeft video Aviator geplaatst op 1in360, pre-selectie site San Marino… Na X-factor UK nu Eurovision?

 19. 19
  Michael Adam says:

  Natuurlijk ontzettend off topic dit, maar ach het staatje ligt in ieder geval dichtbij Duitsland. Liechtenstein wil volgend jaar hun debuut maken op het ESC vanwege hun 300 jarig bestaan.

  https://eurovoix.com/category/eurovision-2019/participation-eurovision-2019/

 20. 20
  Jarno says:

  Even off topic, er is aangekondigd dat er morgen nieuws komt over het Eurovisie Songfestival in het algemeen.
  De Portugese omroep heeft een aantal weken geleden al gemeld dat er komende editie 43 deelnemers zijn maar dat Macedonië niet mee zou doen lijkt mij dat dat voor die omroep al ver van te voren bekend was.

  Dus zou er dus een nieuw land bij moeten komen.
  Zou dat misschien betekenen dat na Australië misschien een groot land als Amerika of Canada zijn opwachting gaan maken op het festival???

  • 20.1
   Kenny says:

   Op wikipedia staat dat Macedonië misschien wel gewoon meedoet. Liechtenstein maakt waarschijnlijk zijn debuut in 2019. Kazakhstan hoeft alleen maar een uitnodiging te krijgen om mee te doen. Kosovo is geen lid van de UN ofzo, maar dat land wilt wel meedoen. Dus misschien dat Kazakhstan mee gaat doen. Lijkt mij erg leuk. Weg met die achterhaalde traditie van EUROvisie songfestival. Welkom WORLD vision songcontest? Lijkt mij een super idee ;)

  • 20.2
   Michael Adam says:

   Het zou inderdaad zomaar kunnen dat de EBU vandaag de deelnemerslijst bekend maakt. Echter denk ik niét dat de Portugese omroep op de hoogte was van de debts van de Macedonische. Nu dat is afbetaald lijkt het erop dat Macedonië er gewoon bij is. Dus 43 it is. Geen nieuwkomers.

Reageren niet meer mogelijk.