Finale Albanië op 23 december

In Albanië heeft omroep RTSH bekend gemaakt dat de finale van de 56e editie van Festivali i Këngës plaats zal vinden op zaterdag 23 december. Voorafgaand aan de finale zijn er twee voorrondes op 21 en 22 december. De Albanese omroep heeft de kandidaten en liedjes nog niet bekend gemaakt.

Albanië wist de afgelopen twee edities de finale van het Eurovisie Songfestival niet te halen. Van de 14 deelnames werd slechts twee maal de top 10 gehaald; in 2004 bij het debuut (Anjeza – The Image of You, 7e) en in 2012 een vijfde plaats voor het lied Suus van Rona Nishliu.

8 reacties op “Finale Albanië op 23 december

 1. 1
  RobbieR says:

  Afgelopen 2 jaar was het niet zo slecht.
  Ik vind de Albanese versies wel een stuk beter.

 2. 2
  GerardMartin says:

  Heb helemaal niets met Albanese inzendingen tot nu toe…

 3. 3
  Wim1970 says:

  2009 was het mooist, en 2010 en 2012 waren ook niet slecht.

 4. 4
  Michael Adam says:

  Albanië… lastig geval. Ze hebben al tig en tig jaar festival I Kenges lopen. Dit is compleet gebaseerd op grote bombastische nummers met orkesten. Dit vind ik zelf heel gaaf en zou het geweldig vinden om in ieder geval de keuze te hebben op het ESC om dit ook te gebruiken.

  Echter kan dit niet en is het eigenlijk geen geschikte nationale voorronde voor een ESC lied. Telkens weer wordt het nummer verkracht tot een Engelstalig flutlied.

  Toch komen er af en toe interessante nummers naar boven. Zo vond ik Lindita haar lied van afgelopen versie helemaal niet slecht. De absolute Albanische topper blijft wat mij betreft ‘Suus’. (Ik weet het, you love it or you hate it).

  Ik hoop toch dat Albanië dit jaar in ieder geval het lied niet gaat vertalen naar het Engels en de voorronde is muzikaal en bijzonder genoeg om een mooi lied naar voren te schuiven. Ik ben benieuwd…

  • 4.1
   RobbieR says:

   Doordat Portugal gewonnen heeft, gaat Servië ook voor eigen taal.
   Wie weet gaat Albanië ook voor eigen taal. Ik zou het geweldig vinden.

   • 4.1.1
    Michael Adam says:

    Laten we het hopen! Volgens mij gaat ook Griekenland op zoek naar een Grieks lied en Slovenië naar een Sloveens lied. Domino effectje.

   • 4.1.2
    Peter says:

    En Nederland dan ook in de eigen taal, Geweldig.

 5. 5
  dick says:

  Michael Adam:
  Laten we het hopen! Volgens mij gaat ook Griekenland op zoek naar een Grieks lied en Slovenië naar een Sloveens lied. Domino effectje.

  Omdat Portugal erin geslaagd is met authenticiteit en ook nog in de eigen taal te scoren wil niet zeggen dat je hiermee het lek boven hebt in de zoektocht naar een winnend nummer. Feit blijft (helaas) dat de engelse taal nu eenmaal dominant aanwezig is en blijft en de kans het grootst is met een nummer in die taal (wat je daar ook van denkt). Persoonlijk zijn er genoeg mooie talen en vond ik het altijd geweldig om ieder land in de eigen taal te laten zingen (hoe oneerlijk dat misschien ook was).

Reageren niet meer mogelijk.