Portugal als 8e aan de start in finale

You may also like...

47 reacties

 1. Joep schreef:

  Een slechte plek vergeven. Mooi.

 2. JP schreef:

  Natuurlijk moeten alle complot theorieën van goed en slechte “plekken” in de finale komen…

  • Joep schreef:

   Een echt goed nummer zal het overal goed doen maar ik geloof wel dat nummers in de eerste helft het slechter doen dan in de laatste helft! Het maakt weldegelijk een verschil volgens mij.

   • JP schreef:

    Zoals vorig jaar. En dan ook dat Italie als 9e zong en Portugal 11e. En Zweden zong als eerste in de halve finale and dan bijna aan het einde in de finale…

   • Joep schreef:

    Italie deed het minder dan verwacht, dus ik vind dat geen geschikt voorbeeld dat je daar aanhaalt. Dit kan dus wellicht mede komen door de ongunstige loting? Portugal deed het inderdaad fantastisch maar dat is zoals ik zei een nummer dat het goed doet ondanks startvolgorde (het is opvallend). Ik denk echter dat de grijze muizen het beter doen aan het einde dan aan het begin.

   • Thomas schreef:

    Ja dat klopt idd wel. Ik denk dat OG3ne bij de televoters wat meer punten had gescoord als ze de tweede helft in de finale hadden geloot, maar dit had hun nooit de winst opgeleverd. Conclusie is eigenlijk altijd: de startvolgorde heeft wel degelijk enigszins invloed op de eindscore, maar het beste liedje wint eigenlijk vanaf elke positie.

   • Joep schreef:

    Precies wat je zegt inderdaad! Zo zie ik het dus ook!

   • robbert-rotterdam schreef:

    Joep:
    Een echt goed nummer zal het overal goed doen maar ik geloof wel dat nummers in de eerste helft het slechter doen dan in de laatste helft!

    Is ook statistisch bewezen, hoor. Wie in de tweede helft optreedt,heeft een grotere kans op een hoge score, vooral bij televoters. Sinds de introductie van jury’s is het verschil wat kleiner geworden. Ik heb het met nadruk over kansen, dus dit sluit niet uit dat iemand uit de eerste helft wint.

 3. Sandert schreef:

  Ik zie ieder jaar weer mensen klagen dat de topfavorieten (de landen die hoog staan in de peilingen) altijd geholpen worden met de volgorde van optreden. Die landen krijgen vaak een plaats na de pauze en naar het einde van de show toe. Ik denk dat Waylon een goeie kans maakt om de tweede halve finale te moeten openen, al hoop ik dat ze dat Rybak laten doen. Of Rusland.

 4. Marco schreef:

  Het zou veel fijner zijn als er weer gewoon voor alle deelnemende landen geloot werd. Nu kan de organisatie onder het mom van ‘meer spanning, betere afstemming, [vul willekeurig welke drogreden in]’ de volgorde van de show manipuleren. Zij zullen wel voor ons bepalen hoe de show het meest aangenaam wordt om naar te kijken… Ondertussen vraag ik me elk jaar weer af óf ik nog wel wil kijken, want de entertainmentwaarde is in de afgelopen jaren wat mij betreft sterk achteruit gegaan. Presentatie: irritant. Volgorde van optredens: gemanipuleerd. Puntentelling: totaal niet spannend. Het zal wel de ESF-verslaving zijn, want ik kijk natuurlijk wel weer ieder jaar…

  • Joep schreef:

   Helemaal mee eens, dan kan er ook niemand klagen dat ze een slechte startpositie hebben.

   • Thomas schreef:

    Ik ben eigenlijk wel voorstander van hoe het nu eigenlijk geregeld is. Met een beetje pech bij de loting heb je ineens 3 ballads achter elkaar en daarna 3 rocknummers na elkaar. Dan vallen die een beetje tegen elkaar weg.

    Waar ik wel op tegen ben is als wanneer dezelfde landen elk jaar na elkaar de beste startpositie krijgen. Zo hebben Hongarije en Roemenie volgens mij wel vaak de laatste startpositie gekregen. Ik vind dat er wel een soort regel moet komen dat wanneer je in een jaar de eerste of laatste startpositie hebt gekregen, dat je diezelfde positie volgend jaar niet ook kan krijgen.

   • Wim1970 schreef:

    Helemaal met je eens, Thomas.

 5. gj schreef:

  Ik mag wel zeggen dat ik het idee heb dat Australië het wellicht had gewonnen in 2016 had het wat later in de volgorde gezeten.

  Dat gezegd, Zweden had het niet nodig in 2015, noch Oostenrijk in 2014. Ik heb het idee dat het vooral verschil kan maken als er een nek-aan-nek is.

 6. Peter schreef:

  Onzin gewauwel weer hier. Als je een goed nummer hebt, maakt het geen moer uit op welke positie je komt te staan, of je nu als eerste of middelste, 8e, 9e, 18e of 19e op moet. Maar ja sommigen op deze blog hebben geen leven en denken overal op te moeten reageren en denken verstand er van te hebben.

  • Joep schreef:

   Ik geef slechts mijn mening en ik zeg overal heel duidelijk: ik denk, ik vind, etc. Dus of dat waar of niet waar is staat daar los van en ik wil dan ook niemand mijn mening opdringen. Ik vind daarnaast ook dat je behoorlijk grof in je mond bent met uitspraken als ‘sommigen hier hebben geen leven’ en ‘denken er verstand van te hebben’. Ik persoonlijk reageer omdat ik het Songfestival erg leuk vind en mijn mening graag deel op deze site. Dat je het er niet mee eens bent vind ik prima maar houd het gezellig alsjeblieft.

  • gj schreef:

   Gedoe toch. Het heet een discussiebord.

 7. Richard schreef:

  Ik had in 2015 graag gezien dat ze Zweden als tweede hadden gezet. Was de curse van nr 2 ook voorbij

  • Wim1970 schreef:

   Of Oostenrijk in 2014, want het was wel duidelijk dat Oostenrijk zou gaan winnen.

 8. GerardMartin schreef:

  Hopelijk zijn nummer 7 en 9 dan plezieriger om naar te luisteren dan dit portugese prul.

 9. Esmee schreef:

  Ik vrees voor geen enkele plek. Waylon gaat door naar de finale.

 10. Oslo Dutch schreef:

  Joep:
  Precies wat je zegt inderdaad! Zo zie ik het dus ook!

  De startvolgorde maakt inderdaad verschil . Vooral de eerste drie (Metname 2 en 3 kosten veel (Televote) punten. In 2016 wist ik gelijk dat Douwe Bob het niet ging halen.

 11. RobbieR schreef:

  Ik heb wel moeite met startposities nr 2 en 3, het zijn toch altijd doemplaatsen geweest.

  • Wim1970 schreef:

   3 is geen doemplaats, hoor.

   • Art schreef:

    André Claveau (Frankrijk 58), Salome (Spanje 69), Severine (Monaco 71) en Paul Harrington & Paul McGettigan (Ierland 94) wonnen allen toch?
    Vergeet ik er een of meer?

 12. XXX schreef:

  In 1971, 1994 en wellicht nog andere jaren (die ik nu niet paraat heb) had de uiteinelijke winnaar startnummer 3.

 13. Nordman schreef:

  Laten we niet vergeten dat het ook enorm belangrijk is welke inzendingen voor en na je komen. Maar zoals gezegd, een goed lied is niet afhankelijk van een startplek. De twijfelgevallen, de “wel aardig”-liedjes, zijn daar volgens mij dan juist wel meer afhankelijk van.

  Ik hoop dat Waylon zo laat mogelijk mag optreden, maar betwijfel het… NL en gunstige startposities gaan niet zo vaak samen…. Benieuwd ook waar Bjorkman zijn eigen Zweden laat starten.

 14. Will Geerts schreef:

  Dat is al een “slechtere” plek weg voor Belgie. Nu Sennek kan van elke plaats winnen. Belgie en Noorwegen zijn ook de enige die hun odds momenteel zien shorten. Nu het deelnemersveld stilaan volledig bekend is, wordt het voor de gokkers en kenners duidelijk dat Belgie wel eens zou kunnen gaan winnen met deze prachtbijdrage van Sennek.

  • Max Mark schreef:

   Ik wens België het allerbeste. Ook NL gaat goed bij de bookies. Een wedkantoor is gezakt naar 18/1 maar ik zie dat andere weer stijgen. Leuk om te zien dat zowel BE als NL het zo goed doen in de peilingen. Nu al. Natuurlijk hebben de wedkantoren niet de waarheid in pacht, maar het is goed om te zien dat men al rekening houdt met onze landjes.

   • Max Mark schreef:

    Ik bedoel natuurlijk: een wedkantoor is gezakt naar 18/1 terwijl anderen shorten. Niet stijgen :-)

 15. Carlo schreef:

  Kan iemand mij uitleggen waar dit getallen voor staan bij die bookies? Wil bijvoorbeeld zeggen dat er 18/1 staat, dat je dan 18 keer je inleg terug krijgt als dat land wint?

  • Thomas schreef:

   Klopt idd. Je krijgt dan 18x je inleg (+ je inleg) terug. En de ranking van de bookies is volgens mij gebaseerd op de hoogste odds die een land heeft.

 16. Hebbuzz schreef:

  Als de redenering is dat goede songs toch wel van de slechte winnen, moet het ook niet uitmaken als er drie ballads op rij zijn, of drie rock liedjes. Ik ben geen voorstander van de verdeling zoals deze nu is.Ik zou de regisseur iets minder vrijheid geven, door bijvoorbeeld in vier (of vijf) blokken te loten en daarbinnen mag dan geschoven worden.

 17. Roel schreef:

  Het is de beeldregie die de doorslag geeft voor de gemiddelde kijker. Blijft het plaatje spannend genoeg en komt de artiest echt door het scherm de kamer binnen. Als er niets aan te merken is op de staging en het gedrag van de performer dan zal dat altijd helpen. Er zijn meestal al drie liedjes voorbij in de voorronde, voordat je echt aandachtig betrokken bent bij het beeld.

  • Paysbart schreef:

   Met je eens Roel: de beeldregie kan het lied maken of breken. Sommige landen krijgen altijd een mooie setting (de meeste zorgen daar overigens zelf voor door alles thuis al tot in de puntjes voor te bereiden). Ilse had met de regisseur in NL al bedacht om “de weg” in hun lied van bovenaf te filmen en om tegenover elkaar te gaan staan.
   Zweden stuurt sinds Loreen sowieso alleen nog maar “videoclips” Dit jaar weer een goed voorbeeld van
   Je ziet alleen de artiest en geen enkel shot van publiek of zo
   Dus de beeldregie is meer belangrijker dan de startpositie

 18. Jan de Taalregelman schreef:

  Mooie bijdrage uit Georgië trouwens.

 19. Anonimus schreef:

  Ik heb het idee dat de line up voor eurovision in concert in april ontzettend mager is tot nu toe? Waren er vorig jaar niet veel meer landen rond deze periode de al hadden toegezegd?

  • Wim1970 schreef:

   Dat idee heb ik ook.

  • Nordman schreef:

   Komt wel goed joh. Het is de 10e editie, dat moet gevierd worden en daar wil je als deelnemende land toch ook bij zijn lijkt me! Ik ben er in ieder geval wel weer bij!

   • songfestivalweblog schreef:

    Op dit moment zijn er 12 landen bekend (zie ook tab ‘Eurovision in Concert 2018’ bovenaan de site). De termijn van bekendmaking van landen wijkt niet of nauwelijks af met andere jaren zoals hier wordt gesuggereerd.

    Als mediapartner van Eurovision in Concert kunnen we melden dat komende dagen er nog meer artiesten bekend gemaakt zullen worden. Houd daarvoor ook de social media van Eurovision in Concert in de gaten!