Douze Points 2018 [38]: Duitsland

Onder de naam Douze points 2018 stellen we dagelijks een deelnemer aan het komende Eurovisie Songfestival in Lissabon aan je voor. Vandaag één van de direct gekwalificeerde landen voor de finale op zaterdag 12 mei: Duitsland.

Deelnemer: Michael Schulte
Lied:You Let Me Walk Alone
Tekst: Michael Schulte, Thomas Stengaard, Katharina Müller, Nisse Ingwersen
Muziek: Michael Schulte, Thomas Stengaard, Katharina Müller, Nisse Ingwersen
Beste klassering ooit: 1e in 1982 en 2010

De Duitse omroep wijzigde dit jaar het selectiesysteem nadat de afgelopen jaren de ene na de andere Duitse inzending onderin (danwel als laatste) eindigde. Met een heus schrijverskamp en een open inschrijving voor kandidaten en de inzet van een buitenlandse jury in de nationale finale hopen de Duitsers nu met de bijdrage van de 28-jarige Michael Schulte het tij te keren.

Schulte was vanaf 2007 voornamelijk actief op Youtube waar hij vele covers plaatste. Enkele jaren bracht hij zijn eerste single uit dat in de Top 10 van de Duitse hitlijst terechtkwam. Het was door voorbode van zijn debuutalbum en een toernee. In 2014 volgde zijn tweede album dat wat minder succesvol was dan het eerste. Vorig jaar april verscheen zijn volgende album. Toen de mogelijkheid zich voordeed om deel te nemen aan de Duitse nationale selectie ging Schulte druk aan de slag met nieuwe nummers. De keus viel op You Let Me Walk Alone dat verhaalt over het omgaan met de dood van zijn vader dertien jaar geleden. Begin mei verschijnt het album Dreamer dat een compilatie is van eerder werk plus zijn songfestivalbijdrage en akoestische versies.

Meer nieuws over de weg van het Duitsland naar Lissabon vind je hier. Wil jij je mening kwijt over de inzending uit Duitsland? Plaats dan een reactie. In de volgende aflevering: Frankrijk

31 reacties op “Douze Points 2018 [38]: Duitsland

 1. 1
  Richard says:

  Voor mij een erg pakkend lied. Mijn ouders zijn in 2016 kort na elkaar overleden en dit lied raakt bij mij de juiste snaar. Ik gun hem zeker een klassering in het linker rijtje.

 2. 2
  RobbieR says:

  Beladen en emotioneel onderwerp, maar zo vlak gezongen.
  Ook zingt hij matig. Het raakt mij totaal niet.

 3. 3
  Remco Berg says:

  Mooi liedje, eenvoudig en het komt oprecht over. Ik zou het nog mooier vinden indien het in het Duits gezongen zou worden omdat ik dat een mooiere taal vind. Ik hoop overigens wel dat eens Hélène Fischer eens voor Duitsland naar het Eurovisie zal gaan. Ik mis grote Duitse klassiekers zoals Theater, Johnny Blue, Aufrecht geh’n.

  • 3.1
   Arno Ketelaars says:

   Hoi Remco
   Je hebt helemaal gelijk het is een mooie song goed gebracht, maar het zou nog mooier klinken als het in het duits gezongen werd.
   Mijn mening is trouwens dat elk land moet zingen in zijn eigen moederstaal, Luister dit jaar eens naar Frankrijk en Servie, mooie songs in eigen moederstaal. En wat Helene Fischer betreft heb je ook gelijk in prachtige goedklinkende zangeres, staat bij mij ook op nummer EEN of beter gezegd EINS, veel plezier morgenavond !!!

 4. 4
  riccardo says:

  Ik denk dat dit het redelijk goed tot goed gaat doen vooral omdat zowat alles binnen dit genre het momenteel goed doet en een breed publiek aanspreekt. Erg goed gedaan vind ik het jammer genoeg niet. Dat doen een aantal van de beroemde voorbeelden stukken beter.

 5. 5
  Marc says:

  Ikben sinds zijn live performance bij EIC groot fan. Een heel mooi optreden en echt goed gezongen! Winnen zal ie niet maar gun hem zeker een top 10 klassering!

 6. 6
  Ria NL says:

  Ik vind dit een erg mooi lied en behoort zeker tot mijn favorieten. Ik zou het zeer terecht vinden als Duitsland dit jaar een mooie klassering zou behalen.

 7. 7
  Jan de Taalregelman says:

  Mag van mij laatste met 0 punten worden.

 8. 8
  Sandert says:

  Ik moet bekennen dat ik Voxxclub ook wel leuk had gevonden op het ESF… wat een aanstekelijke inzending was dat geweest! Maar waarschijnlijk had dat ook niet goed gescoord. Nu met Michael Schulte hebben de Duitsers waarschijnlijk meer kans op succes. Deze inzending gaat zeker punten krijgen van een aantal landen. Net als Levina vorig jaar (in mijn ogen onterecht zo laag geëindigd) staat Duitsland dit jaar in mijn persoonlijke top 10.

 9. 9
  Br@m says:

  Bij de Duitse voorronde ging mijn voorkeur duidelijk uit naar Voxxclub (waarvan ik de clip nog steeds veel bekijk) maar dit nummer vind ik zeker ook erg mooi. Ik gun Michael dan ook zeker een klassering in de buurt van de top 10. Nr. 11 in mijn top 43.

 10. 10
  Nordman says:

  Dit vind ik een mooi lied. Het verhaal erachter raakt me. De zanger mist wel wat aan uitstraling en weet me live minder te overtuigen dan wanneer ik het lied alleen op plaat hoor. Het LEDwandje achter hem helpt om de boodschap nog meer te verduidelijken en ergens vind ik dat jammer. Het lied heeft die m.i. niet nodig namelijk. 11/43

  • 10.1
   Nordman says:

   Ik zie deze inzending de top 10 halen. Er zijn maar weinig ballades dit jaar, ik zie het dan ook wel opvallen tussen andere inzendingen. Lied is goed geproduceerd en heeft voor het publiek een herkenbare melodie.

 11. 11
  Leendert Jan says:

  Ik vind het stukken beter dan de Duitse inzendingen van de afgelopen vier jaar. Ik vond dat hij op Eurovision in Concert goed zong en het nummer met overgave bracht. Het is niet bijster origineel maar het is toch wel indringend. Ik hoop wel dat dit Duitsland weer eens uit de onderste regionen van het klassement helpt.

 12. 12
  GerardMartin says:

  Het is zeker niet slecht maar mij doet dit lied helemaal niks. Als je dan al over zo’n verdrietige kwestie wil zingen doe het dan in je moers taal, dat zou ik een stuk overtuigender vinden. Ik zie hem ergens in de middenmoot eindigen maar zou niet vreemd opkijken als het weer een van de vele hekkensluiters wordt.

 13. 13
  hein says:

  Mooi hoor!! Geen geschreeuw maar subtiel
  Komt veel hoger dan Waylon…Waylon 14de…hij 6de.

 14. 14
  hein says:

  14de in halve finale he

 15. 15
  Placide says:

  Deze meneer met zijn prachtige krullenbol zingt een heel behoorlijk lied. Een beetje vlak wellicht en behalve de mooie krullenbol kan er nog wel een beetje aan zijn uitstraling gewerkt worden.

 16. 16
  Michael Adam says:

  Beste Duitse lied in jaren wat mij betreft. Ik ben helemaal niet zo weg van al die singer songwriter achtige liedjes van de afgelopen tijd. Maar dit vind ik echt een ontzettend mooi nummer. De juiste tekst in combinatie met de juiste zanger verdient een hoge eindnotering.

 17. 17
  Bandido - Georgia says:

  Ik weet het niet met dit nummer. Enerzijds is het wel mooi, maar aan de andere kant is het ook wat vlak. En de stem van de zanger is okay, maar niet enorm warm. Als dit de juiste snaar weet te raken, dan kan dit zomaar ver komen, maar ik zie het eerder weer onderaan in het rechterrijtje eindigen. Het zal ook zeker invloed hebben hoe het aangekleed wordt. Daar slaan de Duitsers soms de plank mis. Vorig jaar met Levina zong ze het optimistische en zeker niet slechte “Perfect Life” in een volledig grauwgrijs depri decor. Dat verzin je toch niet.

 18. 18
  Dirk Marko says:

  Wel aardig, geen hoogvlieger wat mij betreft. Ik deel de mening van sommige hierboven dat het wat vlak is.

 19. 19
  Björn says:

  Mijn nummer 3 van dit jaar! Mag voor mijn part hoog eindigen… wat is Michael een goede zanger!

 20. 20
  Edmol says:

  Mooie bijdrage van de oosterburen dit jaar !

 21. 21
  dick says:

  Na een aantal ontzettend belabberde inzendingen met terecht slechte noteringen eindelijk weer eens een prima bijdrage van dit land. Gaat zeker zijn punten binnenhalen bij de juries en wellicht ook nog wel bij de televoters. Zou zo maar eens top 10 kunnen worden,

 22. 22
  robbert-rotterdam says:

  Mooi thema, maar de uitvoering raakt me niet. Met zo’n onderwerp zou je de kijkers tranen in de ogen moeten kunnen bezorgen, want wie heeft nu nooit iemand verloren die hem/haar na stond? Bij mij gebeurt er echter weinig en dat komt waarschijnlijk door het gebrek aan uitstraling van Michael.

 23. 23
  HP says:

  Mooie inzending dit. Prima tekst, prima nummer, goed gezongen. Gaat rechtstreeks mijn top 10 in.

  Mijn ranking voor de finalisten:

  1. Duitsland

 24. 24
  HAV says:

  Ed Sheeran.

 25. 25
  Arno Ketelaars says:

  Mooie song, raakt me echt, maar het zou nog mooier klinken als het in het duits gezongen werd.
  Trouwens elk land zou eigenlijk in zijn eigen moederstaal moeten zingen.
  Een nummer kan je ook raken ook al wordt het NIET in het engels gezongen, kijk naar o.a. Frankrijk en Servie dit jaar

Reageren niet meer mogelijk.