Douze Points 2018 [39]: Frankrijk

Dit vind je misschien ook leuk...

37 reacties

 1. Sandert schreef:

  En hier hebben we de winnaar van dit jaar! Na 41 jaar wachten gaat Frankrijk eindelijk zijn zesde zege pakken!

  Ondanks de hype zal Israël naast de winst grijpen. En ook landen als Estland, Nederland, Australië en Noorwegen zullen het niet winnen. In plaats daarvan zal Europa kiezen voor dit duo. Het nummer is sterk genoeg en heeft een duidelijke boodschap. Madame Monsieur gaat prima passen in het rijtje van songfestivalwinnaars. Het wordt Frankrijk 2019.

  • Matje schreef:

   Is je glazen bol wel goed opgepoetst ? :-)
   Je kan er op het moment nog niets van zeggen . Ondanks dat ik liever een Franse dan een Israëlische overwinning zie ben ik persoonlijk bang dat de staging bij dit lied wel zeer indrukwekkend moet wezen om bij de eerste vijf te horen. Het ESF is al jaren niet alleen een liedjesfestival maar daarnaast ook een visueel.

 2. Richard schreef:

  Dat gevoel krijg ik ook steeds meer Sandert. Ik gun het de Fransen ook wel die na Marie Myriam ook al een paar keer de winst hadden mogen hebben (1990, 1991, 2001, 2002). Mooi lied, goede boodschap en goed gezongen.

  • Sandert schreef:

   Ze sluipen ook steeds verder omhoog in de peilingen. Ik heb hier echt een “winnaarsgevoel” bij en zie deze inzending echt wel als de logische opvolger van Jamala en Salvador Sobral. Ik zou het geweldig vinden, want inderdaad, dat de laatste Franse zege van 1977 stamt is ongelofelijk.

   • Richard schreef:

    Nog net niet zo lang als onze laatste winnaar. Maar Frankrijk was er in de jaren erna een paar keer kort bij geweest. Vooral 1991 geeft mij nog steeds een dubbel gevoel. Alhoewel mijn favoriet in dat jaar wel Israel was (en ik Kan nog steeds veel mooier vind dan Toy).

   • Wim1970 schreef:

    Kan was geweldig, had toen gewoon moeten winnen ipv die enge homofobe Carola, gadverdegadver. Frankrijk had ik toen ook niet erg gevonden, trouwens.

 3. Toine schreef:

  Mijn nummer 1!!!

  Dit verdient het om te winnen. En mijn gevoel zegt dat het zomaar kan gebeuren. Vive la France!

 4. Esmee schreef:

  Ik denk niet dat Frankrijk gaat winnen. Het is niet het sterkste nummer van alle bijdragen. Mocht Frankrijk toch winnen, dan is dat vanwege emoties rondom de ellende ván. Niét omwille van het lied.
  Persoonlijk is het niet mijn favoriet.

 5. Björn schreef:

  Mag voor mij winnen! Het zou helemaal verdiend zijn hoor. Ik vrees er alleen voor dat de kijkers hier niet volledig wild van gaan worden… hopelijk kunnen ze mij het tegendeel bewijzen :-)

 6. Marco schreef:

  van zo’n tekst gaan bij mij mijn nekharen juist omhoog en krijg ik lichte braakgevoelens, moet ik aan ’n beetje foute mensen denken.

 7. Edmol schreef:

  Prachtig nummer.

 8. GerardMartin schreef:

  Ik vind het een niemandalletje, leuk voor bij de afwas. Ze zingt mij iets te vaak mercy. Ik voorspel wederom geen topnoteringen voor de big five.

  • Marc schreef:

   Ik roep al vanaf het moment dat het nr gekozen is dat dit weleens de winnaar van 2018 zou kunnen worden! En ik hoop het ook! Heerlijk frans nummer, van deze tijd en het zal veel mensen aanspreken! Zeer charismatische zangeres dus wat mij betreft hoeven ze niet veel meer aan de staging te doen, zij spat van het scherm!

 9. riccardo schreef:

  Ik versta het gelukkig niet, ronduit een vervelend nummer.

 10. Remco Berg schreef:

  Goed liedje. Niet mijn favoriet maar wel in mijn top tien. Ik heb geen idee of dit gaat winnen (ik zou echt niet weten wie zou kunnen gaan winnen).

 11. Br@m schreef:

  Ik vind dit een vreselijk flutlied. Winnen doet dit ook echt niet. Frankrijk had in 2001 moeten winnen; toen verdienden ze de overwinning met Natasha St. Pier en haar Je n’ai que mon ame. Dit is niet meer dan nr. 31 in mijn top 43.

 12. Kenny schreef:

  9/10 In mijn top 5! ;)

 13. Eddy schreef:

  OPGEPAST … dit bericht gaat flink de knuppel in het hoenderhok gooien.

  ‘Mercy’ is geen onschuldig liedje, ‘Mercy’ is een politiek statement boordevol politiek correcte symboliek.
  De poco kerk heeft nu het ‘kindje Mercy’.
  Niet geboren in een stal in Bethlehem, maar op een boot.
  ‘Mercy’ is Nigeriaans en dus (met minstens 80% zekerheid) moslima.

  De koele zangeres, die er ongetwijfeld nog veel cooler zal uitzien in haar Gaultier-pakje, maant het, tot een hersenloze kudde schapen herleid, publiek aan repetitief de rechter arm naar omhoog te strekken en ‘Mercy’ te brullen.

  Het zijn Fransen, dus kunnen ze het niet laten om de ”goede boodschap” er met de nodige dramatiek in te rammen. En bijna iedereen slikt het ook.

  Zo’n mooi kindje die ‘Mercy’, en zie, Ooooh wonder, Zij bestaat echt, Zij leeft, Zij staat met foto in de krant.
  Waarde gelovigen, ‘Mercy’ is het symbool van alle humanisten.

  Mensen die gewoonlijk zeer neerbuigend doen over katholieken en Joden, hebben een nieuw doel gevonden om zin aan hun leven te geven: de liefde voor politieke vluchtelingen, de migranten, de mensen waarmee we moeten (!!) medelijden hebben, waarvoor we genadig moeten zijn.

  Dat is het concept van ‘Mercy’ … een politieke boodschap die twee soorten mensen sublimeert: de Europa overspoelende vluchtelingen en de mensen die in hun comfortabele ‘bubble’ (ver weg van de vluchtelingenkampen en de ghetto’s/banlieus), zeer neerbuigend voor de eigen mensen, het opnemen voor de miljoenen die vaak door genadeloze mensensmokkelaars (van hun eigen nationaliteit) in Europa gedropt worden.

  Het liedje zelf is eindeloos monotoon.
  Als ik goed geteld heb ‘zingt’ de koele blonde (Monsieur staat er voor spek en bonen bij) zo’n 35 keer ‘Mercy’ op drie minuten. Zei daar iemand ‘repetitief’??

  Als er niet zo’n ‘hiervoor moet je stemmen, anders ben je een fascistisch varken’-mentaliteit rond dit nummer zou hangen, zou het niemand opvallen. Tenzij in monotone negatieve zin.

  In Frankrijk heeft het liedje alleszins al voor de nodige commotie gezorgd. Het Franse tijdschrift ‘Breizh-Info schreef hierover: « En matière de propagande, une soirée de l’Eurovision vaut tous les discours politiques du monde, les annonceurs l’ont parfaitement compris. L’idée cette année, c’est d’imposer les migrants, non pas comme décision politique clivante, mais comme obligation humanitaire pour l’Europe. Et si en plus on peut faire valider cela en partie par le public, que demande le peuple ? »

  Ik wil graag een eigen bijdrage leveren aan de hele polemiek rond dit onding:
  35 fois ‘Mercy’
  Merci, on a compris
  C’est d’un ennui!
  Raz-le-bos de votre message ramassis
  Pour les pauves immigrés, tous maigris
  Faut dire que ‘mercy’ est un p’tit raccourci
  Pour nous faire avaler votre message prescrit
  C’est carrément chiant, tellement chiant
  Que c’est promis
  Que gagner avec ‘Mercy’
  C’est perdu d’avance, mes chéries …..

  Leer mij de Fransen kennen ….

  By the way, de twee Italiaanse gladjanussen hebben een gelijkaardige boodschap maar pech dat ‘Mercy’ net iets vlotter bekt en oneindig makkelijker verstaanbaar is dan ‘Non mi avete fatto niente’. Merde!!

 14. RobbieR schreef:

  Na 2 minuten denk ik, nu weet ik het wel. Saai liedje en zoutloos optreden.
  Dit gaat echt geen top 10 worden en winnen? Hahaha

 15. RobbieR schreef:

  En vreselijk de aandachttrekkerij over dat Mercey kind :-(

  Nee geef mij Waylon maar, hij was vandaag op de radio, kwam relaxt over.
  Hij ziet er goed uit. Waylon schat ik meer op winstkansen dan Frankrijk.

 16. gj schreef:

  Ik zie dit graag winnen.

 17. Leendert Jan schreef:

  Ik vind het een mooi lied met een mooie tekst dat goed wordt gebracht, al vind ik het muzikaal wat vlak. Ik zie er geen winnaar in, maar van mij mag het wel een mooie klassering behalen.

 18. Nordman schreef:

  Dit is voor mij één van de beste Franse inzendingen van de laatste jaren. Eigentijds lied dat zonder poespas wordt gebracht. Ik vind het wel lastig om in te schatten wat dit lied gaat doen in Lissabon. Er zijn momenten dat ik denk dat het kan winnen…. 7/43

 19. Ria NL schreef:

  Ik vind dit ook een prachtig lied dat van mij heel hoog mag eindigen.

 20. Bandido - Georgia schreef:

  Hier heb ik dus he-le-maal niks mee, en vind het zelfs ronduit irritant. Het optreden is bovendien zouteloos en na anderhalve minuut heb ik de boodschap wel gehoord. Ik zie dit niet hoog eindigen, maar ik zit er wel vaker flink naast, dus we zullen het wel zien.

 21. dick schreef:

  Ondanks de sympathiek bedoelde boodschap van dit nummer ben ik niet overtuigd van deze bijdrage. Best ok maar ook niet meer dan dat en na 2 minuten heb ik het wel gehad en wordt het wat mij betreft zelfs een beetje zeurderig. Dubbel gevoel dus, maar dit is zeker geen winnaar.

 22. MarkusRotterdam schreef:

  zeiknummer met een voor mij te beetje policor belerend tekstje

 23. Wim1970 schreef:

  Een liedje over ‘zielige’ vluchtelingen? Nou, laat maar. Lekker laten dobberen.

 24. Michael Adam schreef:

  Mooi nummer dit, wel enigszins repetitief. Ik hoop dat Frankrijk hun nationale finale erin houdt want wat was die sterk zeg. Dit lied heb ik wel erg vaak gehoord, ik was er een beetje moe van. Maar daar hebben de kijkers op 12 mei geen last van!

 25. Tippy2 schreef:

  Ik ben een fan van Franse nummers, helaas doet dit mij helemaal niets, ik vind het eerder een vervelend nummer. Mag voor mij laatste worden..

 26. Placide schreef:

  Het zou leuk zijn als Frankrijk weer eens met de overwinning er vandoor zal gaan, want het is al zo lang geleden. Ze verdienen het wel en ronduit schandalig dat Frankrijk bijv. in 1991, 2001 en 2002 niet hebben gewonnen. Ook de bijdrage uit 1990 was heel leuk. Moeilijk te voorspellen wat dit lied gaat doen.

 27. Dirk Marko schreef:

  Ik zie dit wel in de top 10 eindigen.
  Ligt lekker in het gehoor.

 28. Jve schreef:

  Dit stijgt bij de bookies en is over het algemeen ook populair bij de “fans” maar ik kan er niet enthousiast van worden! Ik vind het een overgewaardeerd nummer en zou er niet van staan kijken als Frankrijk in de bottom 10 eindigt

 29. HP schreef:

  Prima boodschap, saai zeiknummer. Kansloos.

  Mijn ranking van de finalisten:

  1. Duitsland
  2. Frankrijk