‘Landen dreigen met boycot songfestival’

Het is nog maar de vraag of het Eurovisie Songfestival volgend jaar wel in Israël plaatsvindt. Achter de schermen is er druk overleg tussen de Israëlische omroep Kan en de European Broadcasting Union (EBU) omdat diverse landen zouden hebben gedreigd met een boycot, meldt de Israëlische zender Channel 10.

Onder meer IJsland, Ierland en Zweden zouden twijfelen over deelname vanwege het huidige oplaaiende conflict in de Gazastrook. Ook de organisatie heeft verschillende zorgen over onder meer de voorbereidingen en het transport.

Dinsdag werd via het officiële Twitteraccount van het songfestival nog een opvallend bericht verstuurd. Er nwerd opgeroepen om nog geen vluchten te boeken omdat de tijd en locatie nog niet zijn vastgesteld.

“Volgend jaar in Jeruzalem”, riep Netta na haar overwinning. Ook premier Benjamin Netanyahu en andere Israëlische politici noemden de stad al als gastheer van de editie van volgend jaar. De nieuwssite Maariv schrijft dat de EBU gemeld zou hebben dat als landen zich afmelden voor het songfestival 2019 met de reden dat het in Jeruzalem plaatsvindt er naar een andere locatie wordt gezocht. Tel Aviv zou dan een optie zijn, echter de burgemeester van die stad liet al weten dat Tel Aviv geen kandidatuur heeft ingediend om het songfestival binnen te halen.

93 reacties op “‘Landen dreigen met boycot songfestival’

 1. 1
  Albert says:

  nou dan is de oplossing toch dat 1 van de big 5 het gaat organiseren Londen Parijs Berlijn Rome of Madrid

 2. 2
  Robert says:

  De kans is groot dat Israël het wel op de een of andere manier oplost:
  Volgens mij willen ze daar niets liever dan zichzelf positief op de kaart zetten – en dus het festival in eigen land organiseren

  • 2.1
   Gert says:

   Het is dan heel simpel toch? Tel Aviv. Waarom doet Israel zo moeilijk hierover. Op dit moment ligt Jeruzalem, ook met dat Donald Trump-gelazer, veel te gevoelig. Het is niet meer 1998, maar 2018.

   Tel Aviv is een fantastische stad. En ik snap dan ook niet waarom de burgemeester van Tel Aviv zo denigrerend doet over z’n eigen stad en enkel Jeruzalem wil helpen. We weten allemaal dat ook de kosten voor veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem de spuitgaten uit gaan lopen. En wil je, in navolging van Kiev 2017, ook nu weer zo’n politiek stempel op het festival drukken? Ik dacht het niet.

 3. 3
  Joost says:

  Ik denk dat het toch gewoon Jerusalem zal blijven. Netanyahu lijkt mij niet de meest makkelijke persoon om op een andere gedachten te brengen. Als Israel slim is, dan kunnen ze beter naar Tel Aviv uitwijken. Het zal wel gewoon in Israel blijven. Oekraine was in 2017 ook niet de meest ideale plek om het songfestival te houden i.v.m. de Krim.

 4. 4
  HansK says:

  Ik zeg Amsterdam/den Haag/Rotterdam , net als 1980 na de overwinning van Israël in 1979 😉

 5. 5
  ed gentenaar says:

  of het big 5 land dat het hoogst is geeindigt en was dat italie of frankrijk weet het niet meer

 6. 6
  ed gentenaar says:

  nee duitsland was dat

 7. 7
  ed gentenaar says:

  duitsland is inval land ook als australie wint doen zij het festival samen met australie

 8. 8
  ed gentenaar says:

  de verhoudingen met nederland en israel zijn niet meer zo goed als in 1980 zins de halvefinales zijn ingevoert krijgt nederland paar punten of niets van israel

 9. 9
  Remco Berg says:

  Gewoon Israël en Jeruzalem 2019. Indien het in Jeruzalem wordt gehouden dan is dat in West-Jerusalem. Niets bezet, altijd al onderdeel van Israël geweest. IJsland en Zweden wegblijven lijkt mij prima. Zijn we gelijk van Christer Bjorkman af. Lijkt mij ideaal.

 10. 10
  Mark says:

  En terrecht! Hoop dat vele landen volgen en ook zullen dreigen met een boycot!

  • 10.1
   Wim47 says:

   Ik niet, het moet geen politiek gevecht worden. In elk land is wel wat, er zullen ook wel landen zijn die het niet eens zijn met ons drugsbeleid.

 11. 11
  Michael says:

  oh daar heb je het weer, is iedereen weer antisemiet volgens hun. Maar ook in mijn ogen terecht, veligheid boven alles!

  • 11.1
   Remco Berg says:

   Het is daar veilig en ja. Het spijt mij te zeggen. Een boycot neigt naar antisemitisme. Als we alle andere landen net zo kritisch beoordelen en allemaal het recht op zelfverdediging opheffen, dan spreken wij verder. Tot die tijd weet ik genoeg.

   • 11.1.1
    dick says:

    Het gaat hier volgens mij om het buitensporig optreden van de veiligheidstroepen op de Gaza voornamelijk. Heeft m.i. niks te maken met antisemitisme.

   • 11.1.2
    Wim47 says:

    Israël heeft het recht zich te verdedigen, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Doet Israël dat niet, dan wordt het land van de kaart geveegd. Syrië bestaat al niet meer, en dat laat Israël zich niet gebeuren.

 12. 12
  Paysbart says:

  Ik hoop dat meerdere landen met boycot gaan dreigen….
  Ik ga liever volgend jaar naar Duitsland of Cyprus (de nummer 2).

  • 12.1
   Wim47 says:

   Een boycot is niet de oplossing. Politiek moet losstaan van een liedjeswedstrijd.

 13. 13
  gj says:

  Het blijft ongetwijfeld Jeruzalem met wellicht IJsland een jaartje pauze.

  • 13.1
   Nico en Sanne. says:

   Het zal niet alleen IJsland zijn.
   Er zullen nog landen volgen, wacht maar.

   • 13.1.1
    MarkusRotterdam says:

    Nou dan blijven ze toch lekker weg. Misschien wil Oekraïne het weer organiseren, ook zo’n fijn, veilig, homovriendelijk en absoluut geen corrupt land.

   • 13.1.2
    Wim47 says:

    Qua homovriendelijkheid doet Oekraïne niet onder voor Nederland, want ook hier kunnen mannen niet hand in hand lopen.

 14. 14
  MarkusRotterdam says:

  Mooi wordt het een kort avondje volgend jaar. Zijn we dan nu weer klaar met Israël bashen?

  • 14.1
   Paysbart says:

   Israël bashen?
   Als Israël een week eerder de Palestijnen had gebombardeerd, hadden ze niet gewonnen. Ik zou niet weten waarom dat niet genoemd mag worden……

   • 14.1.1
    Nico en Sanne. says:

    Daar heb je groot gelijk in.

    Ik kan niet goed begrijpen waarom Europa voor Israel gekozen heeft als ze dan volgend jaar toch wegblijven ???
    Er waren veel mooiere liederen dan dat van Israel, wat heeft iedereen toch aan Israel’s lied ?
    Tegenwoordig is het oog dat punten geeft maar niet meer het gehoor.
    De EBU moet dringend werk maken van een SONGfestival en niet van een OOGfestival.
    Of heeft Europa gekozen om Israel te laten winnen en om daarna Israel een lesje te geven
    om te boycotten? Kan ook.
    Israel is maar zo groot als 3 provincie’s van Nederland en toch zit het daar langs alle kanten bovenarms op. ( Gaza, Libanon, Syrie, Oost – West Jeruzalem, Iran enz.)
    En Trump doet er nog een schepje bovenop, ja toch.

    Er zal ginder nooit vrede komen in een land waar vrede een groot prioriteit is.
    Europeese land die Jeruealem niet erkenen als hoofdstad van Israel zullen thuis blijven.

    Laat Cyprus het organiseren als ze kunnen en geld hebben, Misschien doet dan Turkije weer mee.

   • 14.1.2
    Wim47 says:

    Turkije gaat echt nog meer meedoen, zeker niet als het in Cyprus gehouden wordt

   • 14.1.3
    Wim47 says:

    Palestijnen rellen om te rellen, omdat het joden zijn waar ze tegen rellen. Dat Koerden afgemaakt worden, daarover hoor je ze niet. Nee hoor, gewoon in Israël organiseren. Waarom stemmen mensen dan op Israël als ze het willen gaan boycotten?

 15. 15
  Jane_doe10 says:

  Hypocrisie ten top. Zeker een land als IJsland; staan te popelen om te vertrekken naar Rusland voor het WK, maar een boycot voor Israel. En waarom? Omdat het schenden van de mensenrechten in Rusland zo veel gebeurt dat het niet eens meer op het nieuws komt…

  Israel boycotten? Prima, misschien zelfs nog nog wel terecht ook als je als land je idealen hebt en je een statement wilt maken, maar ga dan ook niet naar het WK in Rusland, dat land is echt geen haar beter…

  • 15.1
   dick says:

   Een WK is iets anders als een ESF bovendien is de organisatie van het WK toegewezen (al dan niet terecht) en wordt de organisatie van het ESF verdiend door het winnende land. Kun je dus niet vergelijken. Vind het zowiezo belachelijk dat het WK aan Rusland is toegewezen… net als Quatar over 4 jaar maat dat is een heel andere discussie.

   • 15.1.1
    Wim47 says:

    WK toegewezen na omkoping.

   • 15.1.2
    dick says:

    Misschien inderdaad maar dan nog steeds iets anders als het winnen van het recht om een festival te organiseren. Vergelijking loopt mank.

  • 15.2
   Jane_doe10 says:

   Klopt, het is een groot verschil.. het hosten van een wk toegewezen krijgen na het stemmen door de vertegenwoordigers van de landen die er vervolgens naartoe gaan..

   Oh wacht dat klinkt best bekend?

   Het enige verschil tussen het WK en ESF is dat er veel meer geld omgaat in het WK en het populairder is. Een boycot voor het ESF roepen is populairder en makkelijker (veel willen het ook zonder dat het in Israel is) en WK haalt niemand in het hoofd. Dat is het enige verschil… en daarom is het zo ontzettend hypocriet

   • 15.2.1
    dick says:

    Vergelijking gaat volledig mank. Hypocrisie slaat ook nergens op… alsof je een kwalificatie voor een wk kunt vergelijken met een deelname aan een liedjes wedstrijd… Pfff laten we aub wel realistisch blijven.

   • 15.2.2
    Wim47 says:

    Het gaat om boycotten van een land dat dingen doet die niet door de beugel kunnen.

 16. 16
  hein says:

  Die hele verrekte bende afschaffen.
  Bahhhh
  Politieke statements???.
  En dan die zielige beroerde dikke rotkop van die winnares?.
  Oooh wat zijn we zielig…statement van het pesten en daarom gewonnen!!
  Naar wijf…snap dat ze vroeger..en nog steeds gepest werd (word)
  En die manier waarop ze in Amsterdam rond liep….kotsen!!

 17. 17
  peter31 says:

  Ik ben benieuwd of er uiteindelijk landen echt afhaken en gaan boycotten. Het zou wel jammer zijn, vind ik. Ben benieuwd of er in Nederland ook stemmen op zullen komen om niet te gaan ivm met het Palestijnse conflict.

 18. 18
  Paul R. says:

  (wordt).
  U bent zelf wél helemaal in orde?

 19. 19
  dick says:

  Ik denk dat de EBU het zichzelf af en toe heel moeilijk maakt en regelmatig met 2 maten meet… men blijft als uitgangspunt hanteren dat politiek los moet staan van het ESF maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Als men veiligheid als belangrijkste voorwaarde stelt dan had men destijds ook niet naar Ukraine moeten gaan. Bovendien kun je je afvragen of landen als Witrusland (met als dictator Loekasjenko) of Rusland (waar mensenrechten met voeten getreden worden) überhaupt thuishoren op een ESF. Maar goed we zullen wel ziebij waar wel volgend jaar naartoe gaan en wie er wel of niet deelnemen.

  • 19.1
   Nico en Sanne. says:

   Er zijn nog landen waar mensenrechten worden geschonden.

   Albanie, Roemenie, Moldavie, Azerbaijan en misschien nog een of twee landen.

   • 19.1.1
    dick says:

    Ik gaf maar enkele voorbeelden:-).

   • 19.1.2
    Wim47 says:

    Roemenië is een EU-land en in EU-landen worden geen mensenrechten geschonden. In Israël trouwens ook niet, want Israël verdedigt zichzelf. Er gaat zelfs een fimlpje rond op YouTube waarin een Palestijnse vader z’n zoontje vooruitduwt, met een Palestijnse vlag, richting Israëlische soldaten, en zegt; hier heb je mijn zoon, vermoord ‘m maar, en jullie mogen m’n dochter ook hebben. Het enige wat die soldaat doet is dat jochie ene hand geven.

   • 19.1.3
    Leendert Jan says:

    In EU-landen worden geen mensenrechten geschonden? Sinds wanneer?

 20. 20
  Nico en Sanne. says:

  Terug naar een Europeese lidstaten songfestival.
  En al die boelschit buiten.

 21. 21
  Michael Adam says:

  Ik begrijp alleen niet dat het per se in jerusalem moet. Zo doet Israël het er een beetje om. Waarom zou Tel Aviv het SF niet willen organiseren?? Nergens zie ik een reden genoemd. Het organiseren in Tel Aviv zou meteen veel politiek gedonder voorkomen. Ook in het land zelf trouwens, vanuit ultra orthodoxe joden die al hebben gevraagd om de repetities om te gooien.

  • 21.1
   Wim47 says:

   Misschien hebben andere steden niet de capaciteiten? Tel Aviv heeft trouwens geen kandidatuur gestuurd, maar misschien doet TLV dat alsnog.

 22. 22
  GerardMartin says:

  Geen slecht idee als er minder landen meedoen, zijn we gelijk van die halve finales af. Ik zeg doen😂

  • 22.1
   Wim47 says:

   Je hoeft niet naar de halve finales te kijken als je daar niet in geïnteresseerd bent.

 23. 23
  Bingocharts says:

  Was er eigenlijk ook commotie toen Azerbeidzjan het festival organiseersde? Dat land staat namelijk al jaren onderaan het lijstje omtrent mensenrechten en ook de zaak Nagorno-Karabach zorgt nog steeds voor (politieke) onrust…

  • 23.1
   Wim47 says:

   Precies, maar elk land was aanwezig, muv Armenië.

  • 23.2
   Leendert Jan says:

   Er was wel discussie maar iedereen ging. Ik geloof ook niet zo in boycots. Loreen heeft toen in Baku een bezoek gebracht aan een mensenrechtenbeweging, dat vond ik wel een mooi gebaar.

   • 23.2.1
    dick says:

    exact zo kun je ook aandacht schenken aan de toestanden in dat land. Boycotten heeft geen enkele zin.

 24. 24
  Wim47 says:

  De landen die het songfestival willen boycotten, moeten dan consequent zijn, en ook het WK voetbal in Rusland boycotten, want ook daar gebeuren dingen die niet kunnen. Rusland is geen haar beter, is zelfs erger. Maar ja, voetbal hè, dan zijn de mensenrechten niet zo belangrijk.
  Stel dat Israël een islamitisch land was, geen enkel land zal het dan in z’n hoofd halen om het land te boycotten, uit angst voor islamofobie.

  • 24.1
   Peter says:

   Wim1970, je mag je naam dan wel veranderd hebben, het eeuwige gezeur blijft hetzelfde. De enige die er een politiek iets van maakt en dat al jaren ben jij.

 25. 25
  Wim47 says:

  Aan IJsland en Ierland mis ik sowieso niks, dus die hoeven van mij sowieso niet meer terug te komen.

  • 25.1
   Nico en Sanne. says:

   Wim47 says:

   Wij missen aan u ook niets.
   Zodus blijf maar weg.

 26. 26
  Misthere says:

  Hallo Eurovisievrienden, de Ierse discussie rondom boycotten of niet, incl. stemming vind je hier. Scroll door naar 39.08 uur. Hierin wordt besproken wat effectiever is, meedoen en een statement maken of er gewoon niet bijzijn.

  https://www.rte.ie/player/nl/show/claire-byrne-live-30003252/10882293/

  • 26.1
   Wim47 says:

   Politiek moet er buiten gehouden worden, je laat je als land wel erg kennen als je boycot. Hadden we Ierland ook moeten boycotten ivm de IRA? Zolang Rusland niet wordt geboycot, hoeft Israël ook niet geboycot te worden. Israël is in ieder geval een homo-vriendelijk land, kan van Rusland niet gezegd worden waar Prides met geweld worden neergeslagen.

   • 26.1.1
    Serge says:

    Waarheid als een koe.

   • 26.1.2
    dick says:

    Alsof de hele songfestivalwereldalleen om homorechten draait…. kijk toch eens verder als de neus lang is.

   • 26.1.3
    Wim47 says:

    Het songfestival draait ook niet om Palestijnen.

   • 26.1.4
    Peter says:

    Ach daar komt de frustratie van Wim1970 weer naar boven. Wat Pechtold heeft met Wilders/Baudet, heb jij met Rusland. Vermoeiend tot de laatste letter. Jij maakt van alles rondom het ESF een homo-issue dan wel een politiek issue. Hou daar eens mee op en ga verder met je leven, mocht je dat al hebben.

 27. 27
  Serge says:

  Triest deze hele discussie. Sommige Europese landen hebben boter op hun hoofd… Begin deze maand was de start van de Giro d’Italia in… Jerusalem! Daar kraaide geen haan naar. Nu ligt het vergrootglas op het Songfestival en de wereld is te klein. Lekker hypocriet allemaal. Israel is al 40 jaar lid van de EBU en doet al die jaren mee. Ze winnen dit jaar voor de 4e keer in de historie. Waarom zou het gastland dan niet zelf mogen bepalen waar het festival georganiseerd gaat worden?! Als de EBU nu gaat aandringen op verhuizing van Jerusalem naar Tel-Aviv dan is Hamas de lachende derde… Nooit zwichten voor dat stelletje terroristen. Nooit.

  • 27.1
   Wim47 says:

   Helemaal mee eens, in 1979 en 1999 is het ook in Jeruzalem gehouden, dus nu ook, en terecht.

  • 27.2
   Mark says:

   Nou, toen der tijd gooide Israel nog geen bommen naar de buren ;)
   Had gezien dat ook Spanje zich tot nu toe heeft teruggetrokken, stond eerst nog ingeschreven maar staan nu niet meer in de lijst.
   Hoop dat er vele volgen

   • 27.2.1
    Serge says:

    In die tijd vielen er ook bommen. Het is al 70 jaar onrustig in die regio. Ken je geschiedenis vriend.

   • 27.2.2
    Wim47 says:

    Dan zouden de Spanjaarden ook geboycot moeten worden omdat daar aan stierenvechten gedaan wordt.

   • 27.2.3
    Mark says:

    Een oorlog met elkaar of bommen gooien naar mensen die op eigen grondgebied demonstreren.. zit nogal verschil in

   • 27.2.4
    Mark says:

    Mja, ik zeg ook niet dat de Spanjaarden niet geboycot hoeven worden, vind het namelijk ook nog steeds misselijkmakend hoe hun met die dieren omgaan.

   • 27.2.5
    dick says:

    Tja en zo kun je voor vrijwel alle deelnemers wel redenen verzinnen waarom men zou kunnen boycotten:
    Nederland (vergassen van vogels die de weides kaal vreten bijvoorbeeld)
    Frankrijk (op grote schaal vangen van trekvogels voor consumptie, kikkerbilletjes eten enz)
    UK (Brexit)
    Spanje (stierenvechten)
    Wit Rusland, Rusland en merendeel voormalig oostblok (mensenrechten issues)
    Israel (Gaza problematiek)
    Italie (politieke onstabiliteit, dreigen faillissement)
    Australie (alles al eens over gezegd)
    En zo kunnen we nog wel even door gaan. Ik wil alleen maar zeggen: op ieder land valt wel wat te commentarieren en een boycot lost nooit iets op. Kortom laten we de hele discussie hier aub helder houden. En vooral richting degenen (ik noem geen namen) die zich in bizarre termen uit laten; hou het gezellig hier of blijf anders lekker weg van deze blog.

 28. 28
  Leendert Jan says:

  De Zweedse omroep heeft al bevestigd dat Zweden in 2019 meedoet hoor. Ja, er zijn mensen in Zweden die hebben opgeroepen om niet te gaan, en in IJsland en Ierland ook, maar ik heb niets gelezen over de omroepen of regeringen die er iets over hebben gezegd. Ach en wij weten allemaal precies hoe de wereld in elkaar zit he… ik hoop dat er iets in deze wereld niét politiek blijft.

 29. 29
  Eddy says:

  En zo bepalen de fijne mensen van Hamas zelfs waar het songfestival mag plaatsvinden.
  Het is gewoon afwachten tot ze de Nobelprijs voor de vrede krijgen ..
  Jazeker speelt hier antisemitisme een verpletterende rol, we blijven maar kruipen voor de arabieren.
  In Tel Aviv bepalen homo’s voor een groot deel het maatschappelijk leven, een beetje verder worden gays levend in brand gestoken omdat ze ‘haram’ zijn.
  Israël loopt vol met Palestijnen die ontzettend blij zijn dat ze daar vrij en ongehinderd zichzelf kunnen zijn. Die hoor je niet klagen over ”de Joden” …
  Ik ben de moslimcollaboratie van het Westen kotsbeu!

 30. 30
  ricardo says:

  Hallelujah pfffffffff

 31. 31
  Marco says:

  Oh Eddy wat ben je lekker duidelijk !!!! Israël is het enige land in het hele midden Oosten waar er überhaupt een ESC zou mogen plaatsvinden en waar een kerk gebouwd mag worden en dan een land als Zweden durft te dreigen ??? niet te vatten. En die reacties hierboven, blijf maar lekker slapen allemaal dan worden jullie overvallen door de Sharia binnenkort !

 32. 32
  ricardo says:

  en inmiddels is het vreselijke kippenlied een megaflop geen hit in de europese charts zeer terecht !!!!!

  • 32.1
   RobFinland says:

   Eigenlijk is geen enkel nummer echt een grote hit geworden……..

   • 32.1.1
    ricardo says:

    klopt alleen de duitse inzending wordt het meeste gedraaid,maar de tijd van grote songfestivalhits lijkt voorbij te zijn.

 33. 33
  Michael says:

  Als er nou betere nummer mee hadden gedaan waren er ook wel grote hits geweest!

  • 33.1
   Wim47 says:

   Vroeger was dat vaker het geval dat songfestivalliedjes hits werden, ook als de nummers niet gewonnen hadden.

   • 33.1.1
    dick says:

    Ja dus???? Het geeft misschien alleen maar aan hoe de muziekindustrie verandere is en her songfestival daarbij kennelijk achtergebleven is of er op zin minst niet echt meer toe doet uitzonderingen als Loreen en TCL daargelaten…

   • 33.1.2
    Wim47 says:

    Sertab was ook een grote hit in 2003.

 34. 34
  anita says:

  het vreselijke kippenlied was a winner for just one night ook geen airplay op de radio en wat ik vreemd vind iedereen uit mijn omgeving vind het vreselijk nummer en 1 van de slechtste winnaars ooit !!!!

  • 34.1
   Wim47 says:

   Heb jij Portugal vorig jaar dan wel gehoord hier en daar?

   • 34.1.1
    Wim47 says:

    Of Dima in 2008? De winnares van Servië in 2007? Azerbeidzjan 2011?

 35. 35
  Ben says:

  Israel heeft terecht gewonnen, heb dit maanden voor de finale voorspeld, zoals ik vorg jaar ook Portugal heb voorspeld als de winnaar. Jeetje wat een zuurpruimen hier. Israel heeft gewonnen, overduidelijk gekozen door de Europese televoters.Dat het lied niet jouw smaak is kan, maar get over it! Het lied van Israel was het meest aanstekelijke lied en ook mijn keuze voor nummer 1. Israel bepaald als winnaar zelf waar men de finale in 2019 organiseerd. Dat is het recht van de winnaar! Ik hoop van harte op Jeruzalem, waar het al eerder heeft plaats gevonden. Als landen, politiek gericht , dreigen met boycotten, moet de EBU ingrijpen en de dreigers dreigen met uitsluiting om nog ooit mee te mogen doen. Het Eurovisie Songfestival is een liedjes festijn geen politiek gericht zooitje.

  • 35.1
   GerardMartin says:

   Droom maar fijn door, natuurlijk is het songfestival “politiek” en al héél lang.

  • 35.2
   Paysbart says:

   Volgens mij gaat het niet alleen om de politiek die Israël voert. Ik denk dat landen ook bang zijn om veiligheids redenen….. Maar ben het met je eens dat Israël, na de winst, recht heeft op organisaties. Als landen hier geen zin in hebben moeten zij ook het recht hebben om een jaar over te slaan (net zoals Armenië niet in Azerbeidzjan in 2012 aanwezig was). En niet meteen voor altijd niet meer mee mogen doen…..

  • 35.3
   robbert-rotterdam says:

   Tja, je kunt omroepen niet dwingen om aan het Eurovisiesongfestival mee te doen.Dat bepalen ze zelf en dat moeten ze ook zelf bepalen. Deelname geschiedt immers op vrijwillige basis, waarbij landen gelukkig zelf afwegingen maken om al dan niet mee te doen. Tegelijkertijd heeft Israël het recht om de plaats te bepalen, maar moet dan niet vreemd opkijken als andere landen de gekozen stad geen succes vinden en besluiten zich niet in te schrijven. En de EBU ingrijpen? Kom op zeg! En het festival zonder politiek? Dat wordt gepredikt, maar is natuurlijk totaal onmogelijk. Heb je door dat je zelf ook politiek stelling neemt door je oproep om in te grijpen en te dreigen met uitsluiting? Dat is net zo goed een politiek statement.

Reageren niet meer mogelijk.