Wie start waar?: Nederland als 23e aan de beurt

Waylon treedt zaterdag als 23e van de 26 kandidaten aan in de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat werd zojuist bekend gemaakt. Oekraïne zal zaterdag openen en Italië sluit af.

Alle finalisten hadden eerder al een startdeel geloot voor deel 1 of deel 2 van de finale. Het productieteam bepaalde vervolgens de volgorde om zoveel spreiding van genres mogelijk te maken.Komende zaterdag zullen er flink wat ballads in het eerste deel voorbij komen. Bijna alle uptempo-nummers zitten in het tweede deel.

Startvolgorde finale:
01. Oekraïne: Melovin – Under The Ladder
02. Spanje: Alfred y Amaia – Tu Cancion
03. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, ne!
04. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old
05. Oostenrijk: Cesar Sampson – Nobody But You
06. Estland: Elina Nechayeva – La Forza
07. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s how you write a song
08. Portugal:Cláudia Pascoal – O Jardim
09. Verenigd Koninkrijk: SuRie – Storm
10. Servië: Sanja Ilic & Balkanika – Nova deca
11. Duitsland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone
12. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall
13. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy
14. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie To Me
15. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground
16. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love
17. Finland: Saara Aalto – Monsters
18. Bulgarije: Equinox – Bones
19. Moldavië: DoReDos – My lucky day
20. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off
21. Hongarije: AWS – Viszlát nyár
22. Israël: Netta Barzilai – Toy
23. NEDERLAND: Waylon – Outlaw in ‘Em
24. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together
25. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego
26. Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente

139 reacties op “Wie start waar?: Nederland als 23e aan de beurt

 1. 51
  Matje says:

  Meneer Björkman durft wel lef te tonen . Zijn , paar manden geleden al uitgeroepen winnaar Cyprus ( Zweedse productie ) , tot twee maal toe te voordelen met een perfecte plaats in het lange rijtje. Dit moet toch wel rieken naar bevoordeling. Moet niet kunnen vind ik. Natuurlijk kan je dan afvragen waar dan wel ? Als ik het zo bekijk was het wat logischer geweest Finland met Cyprus te ruilen. Blijkbaar wil hij gelijk krijgen . Vind sowieso dat men de startvolgorde op een andere manier moeten oplossen dan aan een man.
  Ja ja , ik weet dat Finland ook een Zweedse productie is maar dat is niet zijn persoonlijke favoriet.

  • 51.1
   HP says:

   100% dit. Onbegrijpelijk dat Björkman dit jaar in, jaar uit mag doen.

   • 51.1.1
    Richard says:

    Helemaal mee eens. Dat zou ook wel eens een ander iemand mogen doen. Zweden heeft inderdaad altijd goede inzendingen gehad, maar zijn nooit echt slecht toebedeeld qua starpositie, zowel in halve finale als finale sinds deze systematiek gebruikt wordt.

   • 51.1.2
    gj says:

    Opener in de halve finale vorig jaar is toch wel ietwat een mindere positie – er kan heel veel fout gaan – en dat kreeg Zweden toen…

  • 51.2
   Nordman says:

   Bjorkman is vrienden met de producer van Fuego. Team bestaat uit o.a. Zweedse danseressen. Dus ja, die ziet maar al te graag Cyprus winnen.

   • 51.2.1
    Netty says:

    Nou, dan is dat juist een prima reden om het nummer van Cyprus te boycotten.

 2. 52
  Anonimus says:

  Wat vonden jullie trouwens van die negers, die toen Nederland als laatste uit de envelop kwam, zo ontzettend agressief voor de camera stonden blij te wezen?

  • 52.1
   Giovanni says:

   Super gaaf!!!!! :D

   • 52.1.1
    Matje says:

    Ik vond het idd ook erg leuk.
    Word weer op esc nation besproken dat de act racistisch is ?
    I wat voor een wereld leven we toch . Waylon blijkt daar niet al te geliefd . En jammer genoeg zijn het ook nog eens twee Nederlanders die de haat aanwakkeren. Je mag iemand wel of niet maar val niet zijn prestaties aan .

  • 52.2
   gj says:

   Effe dimmen jij – zeg dat even in het openbaar met je gezicht erbij.

   • 52.2.1
    Hans says:

    Anonimus is aan het trollen. En Waylon en zijn geweldige dansers staan nu op 18 bij de bookmakers. De trend is gunstig!

  • 52.3
   Nordman says:

   Dat was opluchting na al het kritiek dat ze kregen. Er zijn echt lelijke dingen geschreven. Ik was in eerste instantie ook niet blij met dansers, maar dat mensen over racisme beginnen….. Terechte reactie van deze donkere dansers! Hele blij voor ze dat ze door zijn, well done!

  • 52.4
   Wim1970 says:

   Niet opgevallen dat dit agressie was, het was gewoon de ontlading. Niet alle negers doen agressief, niet alle negers over 1 kam scheren. Er zijn ook heel lieve aandoenlijke negers.

   • 52.4.1
    S@g@ says:

    Dat er mensen zijn die anno 2018 nog het woord “neger” gebruiken!
    Shame on you…

   • 52.4.2
    Wim1970 says:

    Hoe moet je ze anders noemen? Eskimo’s? Neger is een gewoon woord, niks kwetsend aan. Nikker is wel kwetsend.

  • 52.5
   Elsa says:

   negers??? agressief??? wat een racistische opmerking

 3. 53
  Roel says:

  Het ESF is een overwegend blank bastion. Supergoed dat Waylon dat taboe doorbreekt. Heel belangrijk dat er evenwicht komt. Zo kan ook ruimte ontstaan voor andere muziekstromingen.

 4. 54
  Ria NL says:

  gj:
  En toch denk ik dat de winnaar wel eens uit de eerste helft zou kunnen komen, ik weet natuurlijk niet of het ook werkelijk gaat gebeuren, maar ik heb er zo ’n gevoel bij…. We wachten het rustig af… ( nou ja, rustig…)

  • 54.1
   Mark says:

   Is de afgelopen paar jaar vaak geweest, een winnaar uit het eerste deel van de finale, Oostenrijk toen, Zweden met Heroes en afgelopen jaar met Portugal.

 5. 55
  angel says:

  Ik vond het een prima prestatie van Waylon gisteren. Er waren er trouwens best een hoop die vals zongen, dat is vreselijk. Ik vind eerlijk gezegd die dansers een beetje te druk. Het maakt me geen bal uit welke huidskleur ze hebben, maar ik vind het een beetje raar overkomen net of hun act niet bij de muziek hoort. Ik denk dat ze niet precies wisten hoe ze dit aan moesten pakken en het lijkt of ze maar een beetje -professioneel dat wel- rondspringen. Ik had er liever een paar mooie vrouwen bij gezien… Ik denk dat hij 7e wordt.

 6. 56
  Sandert says:

  Voor het derde jaar op rij wordt de finale geopend door het laatste land van de tweede halve finale (2016 België, 2017 Israël en dit jaar Oekraïne).

  Voor de vierde keer in vijf jaar wordt de finale afgesloten door een land van de Big 5 (2014 Verenigd Koninkrijk, 2015 Italië, 2017 Frankrijk en dit jaar Italië).

 7. 57
  Nena says:

  Waarschijnlijk ben ik zo dom als het achtereind van een koe, maar ik keek bij esctracker.com. Bij itunes staat nederland in best veel lijstjes, maar bv cyprus weer niet. Eh.., wie kan me vertellen hoe dit zit? 😉

  • 57.1
   Maarten says:

   Bij cyprus staan de meeste landen en dat zijn dus de landen waarin cyprus in de lijst staat. Jammer genoeg is bij nederland dat niet zo.

 8. 58
  Arie says:

  Volgens mij heeft Waylon een prima plek gekregen in de finale. En dat zal niet voor niets zijn geweest. Het zal mij niets verbazen als Waylon behoorlijk hoog geëindigd is in de tweede halve finale, tegen de verwachting in van veel ‘kenners’ en voorspellers. En dat hij daarom nu zo’n mooie positie heeft gekregen. Dat Nederland nu voor de derde keer in zes jaar als laatste genoemd wordt als gekwalificeerd, is ook geen toeval. Het zijn plaagstootjes van de organisatie, maar eigenlijk zeggen ze daarmee: Hé, Nederland… jullie doen het hartstikke goed!
  Want kom nou toch mensen: Waylon zong strak, het was strak in beeld gebracht, en die dansers zijn niet vreemd en onlogisch, alleen wat tegendraads. En dat past precies bij waar het nummer voor staat. Het is een totaal act waar goed over is nagedacht. Vergelijk het met Finland dat ongeveer alles uit de kast heeft gehaald wat er uit te halen is, maar daardoor totaal doodslaat. Dan heeft Waylon het met Outlaw in ‘Em toch echt met veel meer stijl aangepakt.

 9. 59
  angel says:

  Ik vind het trouwens wel jammer dat het niet verplicht is om in je EIGEN taal te zingen, met ondertitels bijvoorbeeld: je kan zeggen dat dit is om de landen gelijke kansen te geven, maar in feite hoor je meteen dat een hoop mensen steenkolen engels en slechte teksten zingen. Al die oostblokkers bijvoorbeeld: die doen er beter aan om bij hun Eigen taal te blijven ! Bovendien suggereert de huidige manier van doen dat engels ècht boven andere talen staat wat natuurlijk onzin is !

  • 59.1
   Wim1970 says:

   De niet-Engelstalige landen hadden in het verleden geklaagd om de bevoorrechte positie van Engeland, Ierland en Malta. Je merkt nu ook dat deze landen er sinds 1999 weinig meer van bakken.

 10. 60
  Maarten says:

  Van mij mogen artiesten zelf weten in welke taal ze zingen. Ik vind wel dan dat ze de taal moeten kunnen spreken. Dat is bij sommige deelnemers dus niet. Dan weten ze dus ook niet echt waar het nummer over gaat ook al is dat vast vertaald door de tekst schrijven.

  • 60.1
   Wim1970 says:

   Die Russin bijvoorbeeld, en Ruslana sprak ook geen Engels. Om maar even 2 voorbeelden te noemen.

 11. 61
  Rob says:

  Ik heb zo’n gevoel dat we weer 11e gaan worden, 3 jaar op rij dus!

 12. 62
  Max Mark says:

  We staan inderdaad nog wat laag in de odds. Maar zou het toch niet zomaar kunnen dat we in de semi bij de jury op 1 of 2 zijn geëindigd? Ik denk het zomaar van wel

 13. 63
  Dirk Marko says:

  Ierland inmiddels op 3 bij de odds.
  Die stijgt wel heel snel.
  Is dit de Darkhorse dit jaar?

 14. 64
  Jan de Taalregelman says:

  De wedkantoren springen echt alle kanten uit. Nu weer Ierland op 3. Het lijkt wel alsof 10-12 landen kunnen winnen.

 15. 65
  Jve says:

  Ik kreeg Dinsdag bij Ierland al een “Portugal2017-momentje” en wist toen meteen dat dit veel hoger gaat eindigen dan iedereen verwachtte! Datzelfde gevoel heb ik bij Oostenrijk (mijn persoonlijke favoriet van dit jaar) Mijn top5 voor komende zaterdag: Oostenrijk,Cyprus,Israël,NEDERLAND en Ierland!!

  • 65.1
   RobFinland says:

   Ierland gaat inderdaad ver komen , mede door de liefdesdans tussen twee mannen, en dat China dit optreden er uitgeknipt heeft , gaat ook in positieve zin meespelen als een Statement.

 16. 66
  RobFinland says:

  Wat ik een meesterlijke zet vond van Waylon was dat hij de tv kijkers een groet gaf aan het begin van zijn optreden, even zijn hoed aanraken , blik op de kijker, en knallen.

 17. 67
  Sandert says:

  Met een achtste zege zou Ierland zijn record nog wat scherper kunnen stellen. Ik zou dat niet erg vinden, maar heb toch een voorkeur voor landen die al meer dan 40 jaar niet meer gewonnen hebben (Frankrijk en Nederland!). Als het Cyprus wordt heb ik daar ook wel vrede mee, niet omdat ik het een goed lied vind maar omdat ik ze na 37 jaar wel hun eerste overwinning gun.

 18. 68
  Singasong says:

  S@g@:
  Dat er mensen zijn die anno 2018 nog het woord “neger” gebruiken!
  Shame on you…

  Omg wat een klinklare policor gelul uit de ruimte . ben je al zover mind controlled. Neger neger neger neger.
  Blank blank blank of wil jij WIT genoemd worden?

  • 68.1
   Hans says:

   Rekening houden met anderen is een teken van beschaving. Als dat policor is dan zou ik zeggen: liever policor dan asociaal.

 19. 69
  020Nick says:

  Singasong: Omg wat een klinklare policor gelul uit de ruimte .ben je al zover mind controlled.Neger neger neger neger.
  Blank blank blank of wil jij WIT genoemd worden?

  Kom op man, het n woordkan echt niet. Of stel jij het op prijs de gehele dag flikker genoemd te worden?

 20. 70
  S@ga says:

  Wim1970:
  Hoe moet je ze anders noemen? Eskimo’s? Neger is een gewoon woord, niks kwetsend aan. Nikker is wel kwetsend.
  Nog nooit van zwart gehoord?

 21. 71
  RobFinland says:

  Ze is gevangen door de ESC Trolletjes, en verbannen naar de diepste ondergrondse bunkers om daar de hele dag verplicht te luisteren naar echte slechte songfestivalnummers……..

 22. 72
  jos says:

  succes WAYLON , gaat je lukken vandaag .

 23. 73
  Singasong says:

  020Nick: Kom op man, het n woordkan echt niet. Of stel jij het op prijs de gehele dag flikker genoemd te worden?

  Je hebt er meteen je eigen aanname over. Helaas voor jou kan ik je vertellen er geen en nog nooit last van gehad te hebben . Jij wel dan ? zal beslist reden voor zijn.

 24. 74
  dick says:

  Wim1970:
  Hoe moet je ze anders noemen? Eskimo’s? Neger is een gewoon woord, niks kwetsend aan. Nikker is wel kwetsend.

  Ben ik het zo maar weer eens met je eens:-)…

Reageren niet meer mogelijk.