Zweden van start met Melodifestivalen [Upd]

You may also like...

55 reacties

 1. GerardMartin schreef:

  De twee Zweeds gezongen liedjes (waarvan één door een Finse zangeres met de respectabele leeftijd van 74) zijn bij voorbaat al kansloos en doen alleen mee voor de show. En de rest…nogal inspiratieloze makkelijke muziek wat mij niet kan boeien maar wat wellicht anderen prachtig vinden.

 2. robbert-rotterdam schreef:

  Hebben de componisten een 10-jarencontract met de SVT gesloten of zoiets? Opvallend is dat we elk jaar dezelfde namen tegenkomen.

  • Good Riddance schreef:

   Volgens mij las ik ooit ergens dat ze liedjes toegestuurd krijgen. Jaarlijks duizenden i.i.g. Zo kregen ze ooit 3,440 liedjes ingezonden (bron: https://web.archive.org/web/20080928180831/http://www.esctoday.com/news/read/12324) dus blijkbaar liggen de producers niet van te voren vast, nee. Het hoeft i.i.g niet. Misschien vinden ze de muziek dat deze producers maken gewoon goed. (Wel is er ooit een regel ingevoerd dat internationale artiesten alleen mogen meedoen, als ze samenwerken met een Zweedse songwriter.)

  • Peter schreef:

   Als er een nationale finale zou worden gehouden in Nederland, denk ik dat we ook de bekende songwriters langs zullen zien komen.

 3. Matje schreef:

  Deze voorronde vind ik stukken beter als wat ze dan ook hadden in 2018. Hopelijk gaat het de goede kant op wat muziek betreft vermoed van niet . De Zweden zijn zich compleet op het entertainment gaan storten en weten dat een flutnummertje met de juiste aantrekkelijke act scoort. Jammer , voor mij gaat de muziek voor alles op een ESF.
  Wat artiesten betreft zijn het vaak terugkomende namen in Zweden . Ook daar waagt jet merendeel van de echte grote namen zich niet aan het MelFest. Enkele hebben daar minder problemen mee en die zie je dan ook weer bijna elk jaar terugkomen.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Het lijkt er eerder op dat er een soort kartel is van liedjesschrijvers. Die schrijven voor hun gebruikelijke artiesten. Zolang dit niet doorbroken wordt, krijgen we steeds dezelfde hoofden op ons scherm te zien.

 4. Kenny schreef:

  Ik zie graag Jhon Henrik Fjallgren winnen. Ook al zit hij niet in deze halve finale ;)

 5. Joss schreef:

  Moeten er van deze 7 nummers echt twee door naar de finale …. en dan ook nog twee naar AC ? Wat een drama !!!
  Nano de runner-up van 2017 valt zwaar tegen !
  Wiktoria …… zonde van het water op het einde !!!
  Anna Bergendahl ….. de planten op de achtergrond zeggen mij meer dan het lied !
  Rest is bagger !!!

 6. RobbieR schreef:

  Ik vind het nummer van Nano het beste.

  • Good Riddance schreef:

   Vind het refrein mooi, maar vind zijn huidige lied niet zo mooi als ‘Nano – Hold On’. Zo’n mooi lied én boodschap. Vind nog steeds dat dat lied toen had moeten winnen (die ook won van de televoting…) maar dankzij de jury won ‘I can’t go on’.

 7. Inez schreef:

  Mijn voorkeur gaat uit naar mohombi hello

 8. Rene schreef:

  Liedje 2 heet ‘no drama’, maar daar zijn wat mij betreft de meningen over verdeeld ;)
  Op basis van de korte fragmenten heeft Nano mijn voorkeur. Liedje van Wiktoria vind ik erg tegenvallen, terwijl ik haar vorige liedjes erg leuk vond

 9. Nordman schreef:

  Heb de fragmenten gehoord en vind het lied van Anna Bergendahl het beste, maar een winnaars gevoel heb ik er zeker niet bij. Eigenlijk bij geen van de liedjes van vanavond. Mohombi klinkt ook wel lekker, maar dat refrein is teveel herhaling van slechts 1 woord. Wiktoria maakt me het nieuwsgierigst. Dat lied is hopelijk mooi opgebouwd. High 15 vind ik het verschrikkelijkst klinken.

 10. Davidovich schreef:

  Beetje oudbollige opening door de 4 presentatoren al playbackent. En daarna een hoop tekst voorlezen met nogal onprettige stemmen. Het circus is weer los!

  1. Nano – Chasing Rivers
  Beetje donker begin met een aardige melodie die niet heel mooi wordt gezongen. Klinkt als moderne gospel maar de boodschap blijft wat onduidelijk.

 11. Davidovich schreef:

  2. High 15 – No Drama.
  Meisjesgroep brengt een ietwat slap Spice Girls nummer van nu. Het voelt een beetje kinderachtig en is vooral wat saai met veel zingzeggen.

 12. Good Riddance schreef:

  Waarom praten die commentatoren in hemelsnaam door de muziek heen?

 13. Davidovich schreef:

  3. Wiktoria – Not With Me
  Christina Aguilera-achtige ballad klinkt nogal cliche en voorspelbaar en raakt niet echt. Tekst is nogal vaag en onduidelijk.

  • Good Riddance schreef:

   Vond het ook een saai lied, bij het horen van het fragment… maar nu ik het vaker heb gehoord, vind ik het best goed. Niet zo goed als haar vorige lied toen, maar niet slecht i.i.g. Ze kan i.i.g wel goed performen.

 14. Davidovich schreef:

  4. Zeana feat. Anis Don Demina – Mina bränder
  Zweedse rap met wat feestmuziek kan leuk zijn voor een feestje waar ik graag niet aanwezig zou zijn. Slecht gezongen en tamelijk genant.

 15. Davidovich schreef:

  5. Arja Saijonmaa – Mina fyra årstider
  O jee het wordt nog erger. Zangeres van 74 wil nog eens laten zien wat ze kan met slecht nummer en lelijke jurk.

  • JandeTaalregelman schreef:

   Haar vierde jaargetijde.

  • Good Riddance schreef:

   Dat het een slecht nummer is, ben ik met je eens. Maar haar leeftijd benoemen is gewoon pure discriminatie! Juist prachtig dat niemand word uitgesloten bij het inzenden van een liedje. Dat ze echter niet geselecteerd had moeten worden vind ik echter wél, maar dat is puur vanwege inhoudelijke redenen, namelijk: het slechte lied. En dat is een kwestie van smaak.

   • Davidovich schreef:

    Dus is ze juist geselecteerd vanwege haar leeftijd en dat is het punt wat ik wilde maken. Er zijn genoeg oudere zangers die nog uitstekend kunnen zingen maar je moet wel eerlijk zijn als dat niet zo is. Nog afgezien van de vele jongeren die niet goed zingen en dat geef ik ook aan.

 16. Gerard schreef:

  Maar wel klasse en stijl, bravo Arja!

 17. Gerard schreef:

  Hello of Halo?

 18. Davidovich schreef:

  6. Mohombi – Hello
  Interessante zanger op zich maar niet heel mooi gezongen en vooral het wordt het nergens persoonlijk. De visuals maken het een soort goedkope soap.

 19. Rick schreef:

  @ Good Riddance Je kunt dit uitzetten, zie linksonder het beeld: Finns även som syntolkat

 20. Davidovich schreef:

  7. Anna Bergendahl – Ashes To Ashes
  Een voordeel het gaat lekker snel in Zweden maar bijna als bioindustrie voor liedjes. Dit klinkt aardig en beste nummer van de avond maar een kleine 7 met mooie visuals. De rest verdient minder

 21. Gerard schreef:

  wat doet een baby in het publiek ffs

 22. robbert-rotterdam schreef:

  Heb ze allemaal gehoord/gezien en ik ben tot de conclusie gekomen dat er geen Eurovisiewinnaar bij zit. Ik heb er twee gehoord die ik goed kan verdragen en dat zijn de liedjes van Anna Bergendahl en van Wiktorija. Die zijn allebei redelijk in hun soort. Dat is het wel zo’n beetje. Nano vond ik vorige keer erg goed, maar hij haalt met zijn liedje van dit jaar dat niveau niet.

 23. riccardo schreef:

  Ashes to Ashes, maar dan gezongen door Cher graag.

 24. robbert-rotterdam schreef:

  Ja, heb ik ook vaak. Soms staat het berichtje er dan plotseling de volgende dag toch tussen. Alsof het onderweg eerst ergens is blijven steken.

  • Good Riddance schreef:

   Dank voor het antwoord! Ja, dat heb ik ook vaker! Als het niet doorkomt, post ik het overigens vaak opnieuw. De ene keer lukt een post namelijk wel, en de andere keer niet. Maar mochten er dus ooit diverse van dezelfde berichten van me opduiken, dan weten jullie bij deze dat het daaraan ligt. (Wellicht dat de redactie dubbele posts kan verwijderen, mocht dat voorkomen.)

 25. Davidovich schreef:

  Arme Zweden. Deze compilatie van Israelische winnaars is ondermaats en te simpel. Meestal waren de optredens van de presentatoren grappiger en meer een kleine parodie.

 26. Gerard schreef:

  geen regen nu?

 27. Good Riddance schreef:

  Persoonlijk vind ik, van deze halve finale, Nano’s lied by far het beste.

 28. Gerard schreef:

  geen winnaar in deze voorronde

 29. Good Riddance schreef:

  Mohombi’s act zullen velen vast leuk vinden, maar persoonlijk vind ik die visuele poppetjes (wat veel artiesten afgelopen jaren toepassen in hun act…) echt zo stom, niet origineel, en kinderachtig altijd. Het lijkt desalniettemin nogal populair: neem die Franse vrolijke act met die tekeningen op het scherm laatst, Zweden met z’n poppetjes in 2015, Mohombi’s act, en niet te vergeten Rusland die in 2016 (naar mijn mening) een geweldig goed lied had, wat doen ze echter? Gaat hij wat op een beeldscherm lopen te klimmen… zonde. Daardoor komt de focus totaal niet op het (goede) lied te liggen, én het zag er bovendien stom uit. Maar goed, anderen zullen dat weer vast juist geweldig vinden… dat kan hé.

  • riccardo schreef:

   Tsja, die act kan ik me nog goed herinneren, het nummer vond ik een draak maar als geheel passend en daardoor commercieel natuurlijk prima te verkopen.

 30. Nordman schreef:

  Heb ook live gekeken en was onder de indruk van Wiktoria die terecht in de finale staat. Wel vraag ik me af of ze in Tel Aviv deze act ook mogen neerzetten. Ach, die Zweden mogen alles, toch? ;-) Verder vond ik Anna Bergendahl ook goed. Mohombi heeft een leuke act, maar dat ge-hello is wel erg simpel allemaal. Toch is een finaleplek ook wel verdiend. High 15 waren het slechtst.

 31. Sake schreef:

  Oeps, slecht hoor! Zit niks tussen.

 32. Good Riddance schreef:

  Vond deze ronde eigenlijk ook tegenvallen. Vond alleen Nano en Wiktoria goed, maar er komen nog andere rondes aan, dus hopelijk zitten daar nog goede liedjes tussen! Verder jammer dat Nano in de herkansing moet, vond zijn lied juist het beste!

 33. Leendert Jan schreef:

  Ik heb hier geen winnaar gehoord, al vond ik Wiktoria niet verkeerd. Ik heb Anna Bergendahls stem altijd vervelend gevonden en dat is nog steeds zo. Mohombi vond ik best catchy. Maar ik ga deze voorrondes niet allemaal kijken, wat een hoop flauw gedoe zeg.

 34. GerardMartin schreef:

  Ashes to ashes maar dan van David Bowie…..

 35. HJ schreef:

  Zweden heeft geen zin in de finale. Dat is duidelijk.

 36. dick schreef:

  Zweden presteert in deze voorronde ondermaats…. bedenkelijk niveau en heb er geen winnaar tussenuit gehaald. Maar bij dit land weet je het nooit. Afgelopen editie terecht afgestraft door de televoters. Wat een waardeloze bijdrage was dat…. allerlei ingrediënten die het internationaal goed doen werden in een mixer gegooid en door een matige zanger met wel een uitgekeinde act overigen, neergezet…. kijken wat er in de volgende voorrondes zit;-). Mbt de presentatie: wat mis ik die Petra Mede:-)

  • Gilles schreef:

   Klopt als een bus wat Zweden 18 betreft, maar toch gek dat die jury’s er zo wild van waren… Dat snap ik nog steeds niet.

 37. Good Riddance schreef:

  Las net dat meer dan 7 miljoen stemmen zijn binnengekomen in deze ronde! Ja, dat lees je goed: 7 miljoen stemmen maar liefst. Dat terwijl Zweden maar (bijna) zo’n 10 miljoen inwoners heeft… let echter wel: mensen mogen daar 5x stemmen, dus dat verklaart natuurlijk een hoop, maar zelfs als je dat erbij in rekening houdt, is het aantal stemmen relatief hoog hoor, want omgerekend hebben dan alsnog zo’n 1.4 miljoen individuele mensen gestemd. Dat is zo’n 20% van de bevolking. Dat kan bijna niet kloppen joh…. kijkers zullen vast manieren gevonden hebben om alsnog veel vaker te stemmen. (Bijvoorbeeld door 5x via de app te stemmen, 5x via de SMS, en 5x bellend? Wat dan ook.)

  Maar hoe dan ook leeft het enorm is Zweden: bijna de helft van de populatie kijkt ernaar (kan de huidige kijkcijfers althans niet vinden, maar voorheen was het rond de 3 á 4 miljoen kijkers…) als al die mensen 5x stemmen kom je op 15 á 20 miljoen stemmen uit, het kan dus (in principe/in theorie) wel degelijk kloppen, maar ja, echt niet alle miljoenen kijkers stemmen natuurlijk.

  Het verschil tussen Wiktoria en Nano was overigens zeer minimaal: het verschilde maar 0.1% in stemmen. Anders had Nano in de finale gestaan.