Veel omroepen schuiven artiesten door, nieuwe liedjes in 2021 [upd]

Dit vind je misschien ook leuk...

84 reacties

 1. Beer schreef:

  Zonde dat Hooverphonic inmiddels is overtuigd van hoe ‘slecht’ ‘Release Me’ was. Het was een prachtig lied dat internationaal behoorlijk werd ontvangen en het lang niet slecht deed in de bookmakers. Alleen de Belgen en de Nederlanders leken het af te kraken.

  • Nordman schreef:

   Slecht vond ik het niet, wel heel saai. Dus wat mij betreft kiezen ze iets anders

   • Bjorn schreef:

    Ze moeten alleen eerst afwachten of de RBTF goedkeuring geeft of dat zij met een andere artiest komen.

  • GerardMartin schreef:

   Ik vind het een goeie groep maar met dit nummer had ik niet veel. Vind het dus niet zo erg dat ze met iets anders moeten komen maar dat geldt eigenlijk voor iedereen.

  • Albert schreef:

   Het was veruit het meest ongeinspireerde nummer van hun 25 jarige carriere en ze verdienden er geen plaats in de finale mee. Het was niet eens een volledig nummer, maar slechts twee flarden melodie en een banaal stukje repetitieve tekst, En omdat de dreun maar anderhalve minuut duurde, zongen ze het gewoon nog een keer.
   Ik vind het jammer dat RTBF zo snel het ok gaf om hun in 2021 voor hun beurt te laten zingen.
   Franstalig Belgie heeft meer en beter te bieden dan Luka en d’r ouwe opa’s.

 2. RobOranjeFinland schreef:

  Ik vind de keuze van Zweden niet goed, eerder een minachting naar The Mamas……..kan alleen maar hopen dat de dames een finaleplek krijgen en de Zweedse televoters massaal stemmen voor The Mamas.

  • Bjorn schreef:

   Die zullen vermoed ik niet meer meedoen. Zij vaarde op de hype van vorig, doordat zij zo opvielen als achtergrond zangeressen. Met het liedje Move hadden ze geen schijn van kans om hoog te eindigen, daar de Maltese inzending uit hetzelfde vaatje tapte met een veel beter nummer. Gelukkig is de hype van IJsland snel “bevroren”

 3. art schreef:

  Is er al iets bekend over de cd van dit jaar? Zeker omdat er dus volgend jaar andere liedjes komen van in elk geval Zweden, België en Estland.

  • Br@m schreef:

   Bij bol.com bv. stond begin deze week de release van de 2CD gepland voor 17 april as. maar inmiddels staat hij op die site als niet leverbaar; hetzelfde geldt voor de 3DVD die voor half juni gepland stond. Maar ik zie ook sites die de 2CD nog wel verwachten op 17 april; afwachten dus maar…

 4. Europiet schreef:

  Het is begrijpelijk dat ze de artiesten doorschuiven. Maar toch zou het Music First moeten zijn. Niet Artist First.

 5. Nordman schreef:

  Wat mij betreft zien we alle artiesten volgend jaar in Rotterdam en bepalen ze zelf, met goedkeuring van EBU, of ze het huidige lied meenemen of voor iets nieuws kiezen.

 6. Brandon schreef:

  Statement van EBU. Liedjes mogen niet door naar 2021

 7. Pe schreef:

  Zwitserland neemt zijn artiest ook mee las ik al

 8. Maarten schreef:

  Ik snap wel dat de zelfde nummers niet mogen. Is ook niet eerlijk als het ene land het wel doet en ander land niet.

  • Bjorn schreef:

   Het heeft niet met eerlijk te maken. Een goed nummer is ook een jaar later goed. Maar er hangen bij sommige omroepen commerciële belangen vanaf. Zweden was sowieso tegen het doorschuiven van artiesten en liedjes. Zij hebben Melodifestivalen wat beter bekeken wordt dan het songfestival zelf en daar dus veel commerciële belangen zijn.

 9. Michelle schreef:

  Ik zag op Twitter dat iedereen boos en teleurgesteld is. Ik snap dat volkomen maar regels zijn regels helaas.

 10. Beer schreef:

  Bulgarije gaat niet meedoen ben ik bang. Ze waren afhankelijk van een sponsor die op de 28e maart afloopt. Hoe de EBU deze situatie heeft aangepakt is schandalig.

  • Hans P. schreef:

   Precies! Ze hadden het, tegen alle mondiale ontwikkelingen in, gewoon door moeten laten gaan.
   Ben blij dat jij het wel begrijpt Beer, en de rest van de wereld niet!

   • Gilles schreef:

    Het had gewoon een video-contest kunnen zijn. Met winnaar en alles, iedereen (jury en televoters) stemt gewoon van thuis. Maar het blijft wel Rotterdam 2021.

 11. Joost schreef:

  Ik vind het volkomen logisch, zuur ja dat wel, maar nummers kunnen nu al gestream worden en over een jaar is die nieuwigheid er echt wel van af. Kijk en luisteren naar oude nummers, waarvan je van te voren al weet welke veel of weinig streams en dus kans maken is niet tof.

 12. Pe schreef:

  En Hooverphonic gaat ook mee in 2021👍👍

 13. robbert-rotterdam schreef:

  Ben heel blij dat er nieuwe liedjes komen. Componisten horen creatieve geesten te hebben en het maken van nieuwe liedjes zou geen probleem moeten zijn. En natuurlijk waren er al een paar juweeltjes, maar die zijn niet weg en kunnen altijd nog beluisterd worden.
  Jeangu had een prachtig nummer, maar maakt er vast een dat minstens zo mooi is, en als het even kan, ook nog iets eerder op gang komt. Eind dit jaar, begin volgend jaar komen al de eerste liedjes uit en ik zie er al naar uit om ze te beluisteren en mijn lijstjes te maken. Op naar 2021!!!

 14. Nordman schreef:

  Jammer dat EBU de artiesten en omroepen zelf de keuze niet hebben laten maken. Er zaten een aantal goede liedjes tussen die dat podium verdienen. Een goed lied is inderdaad volgend jaar niet minder goed natuurlijk. Ik kan me ook voorstellen dat o.a. de Litouwse fans behoorlijk teleurgesteld zijn. Dat lied leek goede kans te maken op een hoge notering. En dan kun je zeggen ze hebben nu een heel jaar, maar dat is geen garantie om met nog iets beters te komen. Ik vind dat sommige fans er dan ook wel erg makkelijk over denken. Vergeet niet wat de liedjes voor de artiesten betekenen!! De artiesten hebben hier maanden naar toegeleefd.

  • sanne schreef:

   Ik vind het ook jammer dan de liedjes niet meer mee mogen doen. Oosterrijk, Griekenland en ook Jeangu met Grow vond ik echt fantastisch. En het is ook echt zwaar voor een artiest om te horen dan zijn/haar nummer niet op het podium komt te staan.

   Ik hoop dat de nieuwe inzendingen wel weer net zo aanstekelijk gaan worden.

  • Bjorn schreef:

   Voor sommige hing hier veel van af, een carrière als artiest of niet. Maar er zullen wel commerciële belangen zijn, zoals in Zweden en Bulgarije. Voor de Zweden is Melodifestivalen belangrijker dan het Eurovisie Songfestival zelf. Als je ziet hoeveel liedjes daar terug te vinden zijn in de hitlijst, is het een commercieel circus. We zullen nooit weten of de IJslandse hoog gescoord zou hebben en Spanje of Frankrijk zijn de laatste plaats dit jaar bespaard.

  • Gilles schreef:

   Vele mensen zouden het woord ‘empathie’ eens moeten opzoeken in een woordenboek.

  • Leendert Jan schreef:

   Maar de liedjes zijn toch niet weg? Die blijven bestaan, de artiesten kunnen ze zelf uitbrengen, mogen ze gewoon blijven zingen tijdens optredens. Het is super zuur dat de EBU de beslissing heeft moeten nemen om ze van een megaoptreden te beroven, maar iets anders had de EBU toch nauwelijks kunnen doen? Ze hebben toch allemaal al flink wat aandacht gehad. Het is echt niet zo dat ze allemaal internationale sterren waren geworden als het festival was doorgegaan. Het lijkt me juist wel mooi als ze iets nieuws mogen brengen volgend jaar, nieuw werk mogen brengen, nieuwe kansen mogen grijpen.

 15. jan schreef:

  hoera….nederland was bij de laatste 5 gekomen …….nu graag een Nederlands super pop dance nummer voor een warm hart en vrolijke gevoelens…kom op dj’s.

  • Bjorn schreef:

   Dat zie ik Jeangu niet doen. Het zal waarschijnlijk wel weer een soul nummer worden, maar wie weet komt hij met een verrassing. Iets gemaakt met Armin van Buuren of Martin Garrix.

  • Wim1970 schreef:

   Nederland was inderdaad bij de laatste 5 geëindigd.

 16. Dirk Marko schreef:

  Dat wordt wel een opgave voor Jeangu, de lat ligt hoog.
  Grow was misschien niet een standaard SF lied,maar wel een juweel.
  Maar met zijn stem en emotie die recht het hart raakt maak ik mij daarover geen zorgen.

 17. Sanne schreef:

  Dit is een idee wat iemand op YouTube suggereerde, maar wat nou als deze 41 afgelaste nummers als break van het Songfestival 2021 konden worden gebruikt?

  Hoe gaaf zou dat zijn?! Dat verdeeld over de twee halve finales en de finale alle 41 nummers van 2020 te horen zijn? Dat zou het ultieme symbool zijn dat alles wat we in 2020 wilde neerzetten niet vergeten is.

 18. RiaNL schreef:

  Mooi dat er al veel landen zijn die hun deelnemer van dit jaar meenemen naar volgend jaar. En ook wel terecht dat er nieuwe liedjes gaan komen, al vind ik het voor een aantal liedjes erg jammer. Ook zijn er liedjes bij die ik totaal niet zal missen. Hopelijk wordt de cd wel uitgebracht en wat zou het leuk zijn al er dvd ’s uitkomen met alle video’s van de deelnemers van dit jaar. We gaan het zien. Op naar hopelijk een mooi en gezond ESF 2021 zonder enge virussen die de hele wereld op zijn kop zetten.

  • Bjorn schreef:

   Een dvd met de video’s kun je wel vergeten, daar is haast geen animo voor en je kan gewoon op youtube de clips zien en als een smart tv hebt daarop afspelen.

  • @lbert schreef:

   Zo ver ik weet komt de cd gewoon uit op 17 April !

 19. riccardo schreef:

  Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wel een beetje kort door de bocht zo. Zou me voor kunnen stellen dat er toch nog doorschuivers af gaan haken. Op naar een nieuw fris jaar!

  • Wim1970 schreef:

   Ik zou me ook kunnen voorstellen dat er volgend jaar zelfs landen gaan afhaken.

 20. dick schreef:

  Volkomen begrijpelijk dat men het ESF in mei niet door liet gaan maar was er nou echt geen ander scenario te bedenken? Ik denk daarbij vooruit schuiven naar het najaar (september / oktober). Dat de tijd te kort zou zijn voor de evt winnaar om het festival het jaar erop te organiseren zou je kunnen omzeilen door 2021 in juli (10 maanden later) en 2022 weer 10 maanden later, zit je vanzelf weer in mei te organiseren en waarom houdt men zo krampachtig aan mei vast? Door alle (normaliter) voetbal toernooien en aanverwante finales die in de weg zitten is het ieder jaar zowiezo een puzzel om data te vinden. Nogmaals ik heb alle begrip voor het niet doorgaan in mei maar er hadden volgens mij wel creatievere oplossingen bedacht kunnen worden.

 21. dick schreef:

  Oh ja ook nog even een opmerking over de EBU mbt tot het feit dat de regelementen het doorschuiven van nummers niet toe zou staan. Dat is natuurlijk zo maar de EBU is in het verleden ook wel makkelijk geweest in het overboord gooien van regelementen of afwijken van haar eigen regeles, dus waarom men daar zo krampachtig aan vast houdt…. Ik heb het idee dat men niet echt heel creatief en flexibel heeft nagedacht over de hele situatie.

  • Maarten schreef:

   Ik snap wel dat ze nummers van dit jaar niet meer toestaan., dit omdat niet elk land de zelfde beslissing neemt. Ze willen iedereen gelijke kansen geven. Om voor het nummer van dit jaar te kiezen zou een voordeel kunnen betekenen, maar ook nadelen hebben.

 22. Yara schreef:

  Alsof we nu überhaupt nog moeten winnen. Stel je voor: nu al miljoenenstrop voor Rotterdam en dan volgend jaar weer extra miljoenen uitgeven om het alsnog voor elkaar te krijgen (overheid zal wel moeten bijspringen), dan het festival nog winnen en in 2022 weer zoveel geld nodig hebben om het in een andere stad in Nederland te organiseren? Kan echt niet.

  Het zou Europa wel sieren als ze Rotterdam in 2021 steunen met giften, zodat de financiële strop meevalt en toch iedereen plezier heeft van het festival in Rotterdam.

  • Wim1970 schreef:

   Een tweede plaats is een prima plaats, van mij hoeft winnen ook niet meer nu. Laat andere landen maar met de organisatie opgescheept zitten.

 23. johan schreef:

  ik ben blij dat zwitserland zijn kandidaat blijft behouden hij was mijn favoriet samen met Noorwegen. Hoop dat Zwitserland een even goed lied gaat sturen als dit jaar . En dat Noorwegen zijn artieste ook mag behouden ze had een prachtig lied hoop dan op een even goed lied als dit jaar.
  Ook hoop ik verder dat Arilana de Albanese kandidate mag blijven zij was mijn Nr 3 maar festival i kenges is daar ook heel populair dus ik vrees dat daar een nieuwe editie van komt en dus ook een nieuwe kandidaat.
  Boven aan deze site staat thans dat Bulgarije toch met Victoria naar Rotterdam 2021 zou afreizen met een nieuw lied dan. Hoop niet dat ze afhaken want anders wil ik dat Montenegro terug komt dan blijft het aantal op 41 staan. Hongarije gaan we nooit meer terug zien denk net zoals Turkije zij vinden het te gay.
  Het gaat een super lang jaar worden 2020 geen songfestival geen EK Voetbal allemaal dingen wat ik graag zag.

 24. bingo11 schreef:

  Dit is toch belachelijk? Liedjes en artiesten door lijkt me het meest eerlijk. Of willen ze niet naar Vilnius of Reykjavik in 2022?

  • Wim1970 schreef:

   Dit is overmacht en daar moet de EBU rekening mee houden, het is per slot van rekening de EBU die de beslissing heeft genomen om het te annuleren. Dus alle liedjes mee naar volgend jaar, dat zou eerlijk zijn.

   • Maarten schreef:

    Aangezien niet alle omroepen dat willen, dus hebben ze besloten dat dus elk land voor een nieuw nummer moet gaan.

   • bingo11 schreef:

    Denk dat die landen vonden dat ze te laag stonden bij de bookmakers

   • Wim1970 schreef:

    Ik vind dat de keuze vrij moet zijn. Als landen hun inzendingen willen meenemen naar volgend jaar, is dat hun goed recht. Willen ze nieuwe nummers insturen, ook prima.

 25. Ron schreef:

  Hoop dat de indeling 1e en 2e halve finale gelijk blijft en dat Nederland start vanaf plek 23 in de finale.
  Lijkt me wel zo eerlijk.

  • Wim1970 schreef:

   Ik denk dat alles opnieuw geloot gaat worden, nieuwe ronden nieuwe kansen.

   • Beer schreef:

    Het gaat allemaal opnieuw geloot worden. ‘Nieuwe’ editie. Ik vind het ook onnodig maar het is wat het is.

  • Harm Stirnberg schreef:

   Ron dat zou wel eerlijk zijn maar we weten niet of er landen afhaken in 2021 of landen toegevoegd worden. Dus ik denk dat er wel opnieuw geloot gaat worden.

 26. RobOranjeFinland schreef:

  Hoop dat Jeangu genoeg inspiratie krijgt om een nog mooier lied te maken dan “ Grow “……..

 27. Leendert Jan schreef:

  Wat mooi vooral dat Gjon’s Tears en Jeangu weer mee gaan doen, zij hadden echt juweeltjes van nummers. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze in 2021 weer met iets moois zullen komen!

 28. Leendert Jan schreef:

  Maar de liedjes zijn toch niet weg? Die blijven bestaan, de artiesten kunnen ze zelf uitbrengen, mogen ze gewoon blijven zingen tijdens optredens. Het is super zuur dat de EBU de beslissing heeft moeten nemen om ze van een megaoptreden te beroven, maar iets anders had de EBU toch nauwelijks kunnen doen? Ze hebben toch allemaal al flink wat aandacht gehad. Het is echt niet zo dat ze allemaal internationale sterren waren geworden als het festival was doorgegaan. Het lijkt me juist wel mooi als ze iets nieuws mogen brengen volgend jaar, nieuw werk mogen brengen, nieuwe kansen mogen grijpen.

 29. JECH schreef:

  Ik ben blij dat Grow wordt vervangen, zowel het te langzaam op gang komen van het nummer als het abrupte einde maakt het nummer voor mij totaal ongeschikt voor de televoters. Het stond ook 24e in de the my eurovision poll. Dat zegt natuurlijk niet alles maar geeft wel een redelijke indicatie. Als ik naar zijn optreden in het Mecc kijk kan hij zoveel meer met zijn stem, dat in dit nummer m.i. totaal niet uit de verf komt. Het kan wat mij betreft dus alleen maar beter worden!

 30. GerardMartin schreef:

  Vandaag op de kop af 45 jaar geleden👍🇳🇱.
  https://youtu.be/sI78Bqp6z6g

  • RobOranjeFinland schreef:

   Nooit geweten dat er een You Tube filmpje van was…………..lol

   • RobOranjeFinland schreef:

    Was cynisch bedoeld……iedere fan heeft dat filmpje tig keer bekeken ….overbodige mededeling…..

   • GerardMartin schreef:

    Dat ging het niet om maar overbodig om dat verder uit te leggen aan zo’n intelligent persoon als jij!

   • Willem schreef:

    GerardMartin dankjewel voor de link, jij staat tenminste nog ff stil bij het feit dat we gisteren, 45 jaar geleden, wonnen met Dingedong! Ik vind de reactie van RobOranjeFinland zeer overbodig, zoals de meeste reacties van hem!
    Als je zelf er onder gaat zetten dat het cynisch bedoeld was, ben ik het met GerardMartin eens dat het een zeer intelligent persoon betreft.🥴

   • GerardMartin schreef:

    Dankjewel Willem😉

 31. johan schreef:

  wanneer gaan we exact weten wie songfestival organiseert 2021
  Lees net dat ze vanuit rotterdam het songfestival 2020 via de radio willen uitzenden dan vrees ik dan ze het hun kans vergooien.
  Want de winnaar organiseert het jaar erop toch niet.
  Dat zou ik gewoon vreselijk vinden en Nederland heeft zo er naar uitgekeken.
  Dat is goed om nooit meer mee te doen. Weet daar iemand iets meer over.

  • Wim1970 schreef:

   Welk land moet het dan organiseren? Komt er een winnaar uit die radio-uitzending dan?

  • Mark schreef:

   Daar komt geen winnaar uit. Het idee is om de liedjes van dit jaar toch een podium te geven en dus uit te zenden. Maar daar zit geen voting aan vast en dus geen winnaar.

 32. Bloemetjesjurk schreef:

  Komt de cd dit jaar nog uit? Hoor berichten dat deze toch gaat verschijnen ondanks het feit dat deze al weggehaald is bij de diverse webshops.

  • Br@m schreef:

   Op Eurovisionworld staat een bericht dat de EBU heeft besloten dat de 2CD met alle liedjes van dit jaar gewoon op 17 april as. uitkomt.

   • Br@m schreef:

    Ik lees net dat die release is uitgesteld naar 8 mei as. Dan komt trouwens ook de 3CD “Top 40 Hitdossier – Songfestival” uit.

 33. Wim1970 schreef:

  Ik hoor Peter er helemaal niet meer over dat corona ‘maar een griepje’ is. Volgens mij zit ie nu wel in quarantaine.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Hij zit er flink naast idd, maar biedt vast alsnog zijn verontschuldivingen aan voor de verkeerde voorstelling van zaken op dit gebied:)

   • Peter schreef:

    Het is en blijft een griep, wereldwijd nog lang niet zoveel besmettingen en overledenen als ten tijde van de Mexicaanse Griep, dus waarom nu de hysterie rondom alles sluiten en lock down? Wel de hele wereldeconomie naar de ratsmodee, en dit zal vele malen meer impact hebben en wereldwijd voor armoede, honger en sterfte leiden.

  • Albert schreef:

   Dat hangt er helemaal van af wat je verstaat onder “een griepje”. Ook “een griepje” kan dodelijk zijn. Wat dat betreft, zag ik net een uitzending op de Duitse TV, die wat achtergrond gaf bij de cijfers. Dan blijkt dat hun sterftecijfer (een 150 op 30.000 besmettingen en dus 0,5%) heel erg dicht bij dat van een griep ligt. Dat dat in andere landen hoger ligt, zou liggen aan het feit dat er daar vooral risico groepen getest worden. Wat Corona zo speciaal maakt, is dat het een nieuwe variante is, waar niet meteen een geneesmiddel voor klaar ligt en dat het door de plotse uitbraak het gezondheidssysteem sterk belast.

   Dat er dus maatregelen genomen worden is logisch en als het Songfestival wegens die maatregelen even een jaartje in de koelkast moet, dan is dat maar zo. Er zijn ergere gevolgen. Ik denk dan vooral aan het lot van vele alleenstaanden en ouderen, die nu een hele periode heel erg eenzaam uit hun raam zitten te turen. Weken geen contact, niemand om even met te praten, te lachen of te wenen. Het lijkt me erger dan een avond geen songfestival.

   En wie er echt niet tegen kan, kan nu al creatief beginnen met vlaggen en scorekaarten knutselen, je kat en kanarie te leren televoten en je teddyberen als juryleden op te leiden. En dan speel je in Mei zelf thuis Songfestival.

 34. Peter schreef:

  Leuk idee van ESCToday – Eurovision Home Contest. Vandaag 2e halve finale met zaterdag de finale. Leuk initiatief.