50 jaar songfestival: ESF 1957
Eurovisie Songfestival 1957
Datum: 3 maart 1957
Lokatie: Großer Sendesaal des Hessisches Rundfunks, Frankfurt am Main
Presentatie: Anaid Plikjan
Hoewel Zwitserland de eerste editie van het Eurovisie songfestival had gewonnen, vond het songfestival in Duitsland plaats. Pas na 1957 zou de traditie ontstaan, dat het winnende land in het daaropvolgende jaar het songfestival zou organiseren, mits ze daartoe in staat waren.
In tegenstelling tot in 1956 mochten deelnemende landen niet twee maar slechts 1 liedje inzenden. Door het succes van het eerste Eurovisie songfestival hadden Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk zich namelijk aangemeld om deel te nemen aan de tweede editie. Het totaal aantal landen kwam daardoor op 10.
Het tweede Eurovisie songfestival werd gewonnen door Corry Brokken, die Nederland ook in 1956 en in 1958 op het songfestival vertegenwoordigde. Corry maakte niet alleen indruk met haar liedje, maar ook met de zeer expressieve wijze waarop ze haar verhaal vertelde.
Denemarken maakte een zeer verdienstelijk debuut met het duo Birthe Wilke & Gustav Winckler. Gustav had het uniform aan van een kapitein, aangezien het lied het verhaal vertelde van een schip dat uit moest varen. Wellicht maakte de lange en gepassioneerde kus aan het einde van het lied wel de meeste indruk.
Het Verenigd Koninkrijk werd vertegenwoordigd Patricia Bredin. Patricia was in haar thuisland een bekende musical en filmster. Deze roem bracht haar echter weinig geluk. Ze eindigde met haar lied "All" op de zevende plaats. Haar lied "All" staat echter nog steeds in de boeken als het kortste songfestivallied ooit en duurde nog geen twee minuten, 1 minuut en 52 seconden om precies te zijn.
Na het Verenigd Koninkrijk kwam Italië op het podium, dat werd vertegenwoordigd door Nunzio Gallo. Zijn lied "Corde della mia chitarra" duurde in totaal 5 minuten en 9 seconden, aangezien de regel dat een liedje slechts drie minuten mocht duren toen nog niet bestond.
Zwitserland werd wederom vertegenwoordigd door Lys Assia. Lys had haar doorbraak met het lied "O, Mein Papa", dat door meerdere artiesten op de plaat werd gezet. In 1956, op het eerste Eurovisie songfestival zong ze beide Zwitserse nummers, "Refrain" en "Das alte Karussel". "Refrain" wist het festival te winnen, de puntentelling werd echter nooit bekend gemaakt. In 1957 deed ze weer mee met het lied "L’enfant que j’etais" en werd gedeeld achtste. Revanche kwam er een jaar later in Hilversum toen de Zwitsers haar voor de derde keer hadden gestuurd. Het lied "Giorgio" werd tweede.
Ieder land werd vertegenwoordigd door een tienkoppige jury die ieder een punt mochten geven aan het favoriete liedje. Het land dat als laatste zijn lied ten gehore had gebracht, Zwitserland, was het eerste land dat de 10 punten verdeelde, opener van het festival België had de eer om als laatste land de punten te geven. De spanning was er toen echter al af, aangezien Corry Brokken toen al een niet meer in te halen voorsprong had genomen.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1957:
1. Corry Brokken – Net als toen (Nederland) 31
2. Paule Desjardins – La belle amour (Frankrijk) 17
3. Birthe Wilke & Gustav Winckler – Skibet skal sejle i nat (Denemarken) 10
4. Danièle Dupré – Tant de peine (Luxemburg) 8
4. Margot Hielscher – Telefon, Telefon (Duitsland) 8 (foto)
6. Nunzio Gallo – Corde della mia chitarra (Italië) 7
7. Patricia Bredin – All (Verenigd Koninkrijk) 6
8. Bobbejaan Schoepen – Straatdeuntje (België) 5
8. Lys Assia – L’enfant que j’étais (Zwitserland) 5
10. Bob Martin – Wohin, kleines Pony (Oostenrijk) 3
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1957? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties