50 jaar songfestival: NSF 1960
Nationaal Songfestival 1960
Datum: 9 februari 1960
Locatie: AVRO studio, Hilversum
Presentatie: Hannie Lips
Uit 340 ingezonden liedjes waren er 8 liedjes gekozen die twee keer gezongen werden, een keer met het Metropole orkest o.l.v. Dolf van der Linden en een keer met een combo o.l.v. Eddy de Jong. Er werd dus gekozen voor hetzelfde concept als in 1959. Na de winst van Teddy Scholten in 1959 zagen we onder de deelnemers veel bekende namen uit eerdere NSF’s: John de Mol (deelname in 1957, 1959), Tonny van Hulst (1959) en Greetje Kauffeld (1958 en 1959). 12 jury’s in Nederlandse plaatsen kozen het lied, waarna de 13e jury in Bussum bestaande uit bekenden uit de showbizz de uitvoerende kozen. De uitvoerenden en de liedjes:
John de Mol/ Marcel Thielemans
Caroussel (Koos Huisman en John de Mol)
Marcel Thielemans maakte deel uit van De Ramblers. Meer dan zes decennia maakte Thielemans deel uit van het dansorkest. Eerst was hij er trombonist, de laatste 20 jaren was Thielemans orkestleider. Beroemd werd hij door zijn vocale aandeel. Liedjes als Bommeltje van Purmerend, Hij wel, Wie is Loesje? en Weet je nog wel die avond in de regen verhief hij tot evergreens. Marcel Thielemans overleed in mei 2003 op 91-jarige leeftjd.
John de Mol sr. haalde het in 1959 net niet op het NSF. Het winnende lied Een beetje won, maar de vakjury koos voor de uitvoering van Teddy Scholten. Zijn uitvoering van Een beetje werd succesvol op single uitgebracht. Na zijn muziekcarriere behartigde De Mol de belangen van de Nederlandse artiesten in de Stichting Conamus. Linda de Mol, de dochter van John de Mol sr. presenteerde in 1989, 1998 en 1999 het Nationaal Songfestival.
Tonny van Hulst/ Betty Luske
Addio (Louis Noiret en Nick Holwerda)
Beide uitvoeringen zijn op single verschenen. Tonny van Hulst deed ook in 1959 mee met twee nummers. Betty Luske woont tegenwoordigd in Amsterdam. Wie weet meer over deze uitvoerenden?
Greetje Kauffeld /Piet Sybrandi
Niet voor mij (Pieter Goemans)
Het lied Niet voor mij werd gezongen door Piet Sybrandy en een keer door Greetje Kauffeld (zie foto met Dolf van der Linden). Greetje was bekend van haar deelnames aan het NSF in 1958 en 1959 en van de Skymasters en zou, een jaar later, in 1961 door de NTS gevraagd worden om Nederland op het ESF in Cannes te vertegenwoordigen.
Piet Sybrandi legde zich vooral toe op het religieuze repertoire, maar vond het in 1962 welletjes en zette een punt achter zijn muzikale loopban. Drie jaar later pakte hij de draad weer op. Hij zou in 1966 nog een poging wagen, maar werd laatste in de nationale finale met Ik heb je lief.
Herman Emmink/ Jan van der Most
In mijn hart (Jacques Hartman en Joop Portengen)
Herman Emmink (geboren 6 januari 1927) was een van de zingende omroepers die deelnam aan het NSF. Zijn grootste hit was Tulpen uit Amsterdam uit 1957. Zijn grootste tv-succes was Wie van de drie (zie foto) en op de radio maakte hij o.a. programma’s bij de TROS. In 2000 is hij een van initiatiefnemers van een seniorenomroep: Son.
Jan van der Most maakte ook deel uit van de Skymasters. Samen met onder meer Annie Palmen zat hij ook in de groep Mambolita’s.
Rita Huyskens/ Karel van der Velden
Regenkapje (Rinus van Galen en Henk van der Molen)
Refrein van het lied: “Regenkapje ga naar huis, het is al laat. Droom maar verder als je strakjes slapen gaat..” Karel van der Velden maakte, net als Greetje Kauffeld, deel uit van het AVRO-orkest Skymasters. Samen met Annie de Reuver vormde hij begin jaren vijftig het bekende duo van het orkest. In totaal zat hij 14 jaar bij de Skymasters.
Over Rita Huyskens is ons niet bekend.
Rudi Carrell/ Annie Palmen
Wat een geluk (Willy van Hemert en Dick Schallies)
Annie Palmen had dus wel het winnende lied in 1960, maar niet de winnende uitvoering. In 1963 zou ze door de NTS aangewezen worden om Nederland te vertegenwoordigen op het ESF in Londen. Willy van Hemert en Dick Schallies schreven in 1959 ook het winnende lied van het ESF: Een beetje. Meer over Rudi Carrell lees je hier
Joop Smits (zie foto) / Jaap Dubbelboer
Vanavond (Jaap Dubbelboer en Henk van Dijk)
De andere presentator in deze nationale finale was Joop Smits (geboren op 12 oktober 1926). Hij begon zijn carrière bij de VARA in 1956 en ging op 1 januari 1988 met pensioen. In deze lange periode heeft hij aan veel verschillende programma’s meegewerkt. Zijn grootste populariteit dankt hij aan het feit dat hij de eerste mannelijke televisie-omroeper van Nederland was. Hij begon met deze unieke presentatie in de zestiger jaren. Hij bleef dit werk doen tot aan zijn pensionering in 1988. Joop Smits was ongeveer twintig jaar zangsolist bij het VARA-ensemble ‘De Jonge Flierefluiters’ o.l.v. Johan Jong. In deze kwaliteit was hij ook te beluisteren bij o.a. het Metropole Orkest, Het VARA Dans Orkest, in de Rudi Carrellshow en in het programma ‘Met de muziek mee’. Joop Smits is op 10 maart 2003 op 76-jarige leeftijd overleden.
Jaap Dubbelboer zong samen met Jan van Dijk in De Triantha’s, een Drentse vocale streektaalgroep die al in 1948 ontstond bij de Regionale Omroep Noord (RON). De Triantha’s stopten rond 1956. Voor het NSF 1958 schreef Jaap Dubbelboer het lied Een afscheid zonder meer voor Greetje Kauffeld. In 1960 schreef en zong hij Vanavond, dit lied eindigde onderaan. Jaap Dubbelboer overleed in 2003.
Wim van der Beek/ Jany Bron
Ik leef (Remy Boone en Ger van Leeuwen)
Wim van der Beek was een van de zangers van de Ramblers, net als deelneemster Jany Bron, die vanaf 1951 bij de Ramblers zong. In 1963 stopt het orkest en wordt Jany hoofd van de afdeling lichte muziek van de VARA. In de jaren 70 is Jany verantwoordelijk voor de muziek van het radioprogramma Langs de Lijn. Jany Bron overlijdt op 18 juni 2000 aan een hartaanval. Ze werd 80 jaar.
Einduitslag Nationaal Songfestival 1960:
1. Wat een geluk (225)
2. Addio (110)
3. Niet voor mij (99)
4. Caroussel (86)
5. In mijn hart (77)
6. Ik leef (61)
7. Regenkapje (35)
8. Vanavond (27)
De 13e jury koos unaniem voor de uitvoering van Rudi Carrell.
Recente reacties