50 jaar songfestival: ESF 1970
Eurovisie Songfestival 1970
Datum: zaterdag 21 maart
Plaats: Rai Congrescentrum, Amsterdam
Presentatrice: Willy Dobbe
Jurering: tien juryleden per land, die ieder een punt hadden te vergeven.
Na de overwinning van Spanje, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland in 1969 werd de organisatie van 1970 toegewezen aan de NOS. Door de bizarre uitslag in 1969 besloten de Scandinavische landen en Portugal om niet deel te nemen aan het festival.
Gevreesd werd voor het einde van het songfestival. Voor het eerst in de historie werden de liedjes geintroduceerd met filmpjes van de artiesten, opgenomen in eigen land.
Al bij het begin van de puntentelling was het duidelijk dat de Ierse Dana Rosemary Scallon met het mierzoette All kinds of everything zou gaan winnen, mede door de 9 (van de 10) punten uit België. Na haar deelname scoorde Dana nog grote hits met: It’s gonna be a cold, cold christmas en Fairytale. Dana werd als Rosemary Brown geboren op 30 augustus 1951 in Derry, Noord-Ierland. In de jaren ’80 verhuisde ze met haar man, Damien Scallon, en haar familie naar de V.S. waar ze lange tijd voor een christelijke radio- en televisie zender werkte. Ze kwam in 1997 terug naar Ierland waar ze zich kandidaat stelde in de verkiezingen voor president van Ierland. Alhoewel ze een onafhankelijke kandidaat was zonder een politieke organisatie achter zich behaalde ze een verdienstelijke derde plaats en eindigde hiermee voor de kandidaat van de Labour Party. Ze stelde zich in 1999 kandidaat voor een zetel in het Europees parlement en werd daarvoor ook gekozen. Ze associeert zich met geen enkele politieke partij, en voert campagne op basis van familie-waarden. Ze profileert zich met name door een felle tegenstand tegen abortus. In 1999 stelde de Ierse overheid voor om beperkingen op abortussen in te stellen. Door haar tegenstand hiertegen verloor ze een gedeelte van de steun van haar achterban. In 2002 deed ze opnieuw mee aan de verkiezingen in de algemene verkiezingen in Ierland en opnieuw als onafhankelijk kandidaat. Ze leed een zwaar verlies wat werd beschouwd als straf voor haar standpunten in het abortus referendum.
In de Duitse voorronde had het lied Wunder gibt es immer wieder gewonnen. Zangeres Katja Ebstein liet in de voorronde Mary Roos met Bei jedem Kuss en Kirsti Sparboe (ESF 1965, Noorwegen) met Pierre, der Clochard achter zich. In 1971 zou Katja Ebstein voor Duitsland aangewezen worden om in de voorronde 6 liedjes te zingen: Diese Welt wint en haalt op het ESF ook de derde plaats. In 1980 haalt ze met Theater een mooie tweede plaats binnen en moet ze ook de Ieren voor zich dulden.
De populaire zangeres Mary Hopkin, die voor het Verenigd Koninkrijk meedeed, behaalde de tweede plaats met Knock knock who’s there In 1968 en 1969 scoorde ze al grote hits in Europa met: Those were the days en Goodbye.
De Nederlandse inzending van de Hearts of Soul opende het festival en eindige in de middenmoot. Waterman haalde 7 punten en bereikte daarmee de zevende plaats. In totaal heeft Nederland zes keer het songfestival geopend (1956, 1965, 1967, 1970, 1975 en 2001)
In 1970 stond er nog een Nederlander op het podium: Leon Kleerekoper. De dj van radio Veronica maakte onder de naam John van Doorn twee singles. In Frankrijk scoort hij hits onder de naam David-Alexandre Winter. De single Oh Lady Mary behaalt de gouden status. In 1970 vertegenwoordigt David-Alexandre Winter met het liedje Je Suis Tombé Du Ciel het land Luxemburg. Hij eindigt op de laatste plaats met 0 punten. Zijn dochter Ophélie is vanaf de tweede helft van de jaren negentig onder de naam Ophélie Winter in Frankrijk een bekend model, tv-presentatrice en zangeres.
Een andere opvallende deelneemer was wel Julio Iglesias voor Spanje. Het lied Gwendolyne bereikte een gedeelde vierde plaats, maar zijn songfestivaldeelname betekende wel het begin van zijn internationale carriere.
Einduitslag:
1.Dana – All kinds of everyting (Ierland) 32
2. Mary Hopkin – Knock, knock who’s there (GB) 26
3. Katja Ebstein – Wunder gibt es immer wieder (Duitsland) 12
4. Julio Iglesias – Gwendolyne (Spanje) 8
4. Henri Des – Retour (Zwitserland) 8
4. Guy Bonnet – Marie Blanche (Frankrijk) 8
In 1983 zingt Guy Bonnet zijn lied Vivre naar een achtste plaats
7. Hearts of Soul – Waterman (Nederland) 7
8. Gianni Morandi – Occhi di ragazza (Italië) 5
8. Jean Vallee – Viens l’oublier (België)
In 1978 haalt Jean Vallee een tweede plaats met L’amour ca fait chanter la vie
8. Dominique Dussault – Marlene (Monaco) 5
11. Evra Srien – Pridi, dala ti bom cvet (Joegoslavië) 4
12. David Alexandre Winter – Je suis tombe du ciel (Luxemburg) 0
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1970? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties