50 jaar songfestival: ESF 1975
Eurovisie Songfestival 1975
Datum: 22 maart 1975
Lokatie: St. Eriks Mässan alvsjoe, Stockholm (Zweden)
Presentatie: Karin Falck
Het Eurovisie songfestival in 1975 kende een grote verandering. De puntentelling, die ook op dit moment nog wordt gehanteerd, werd geïntroduceerd. Dat hield in dat aan de beste tien liedjes door ieder land punten werd gegeven: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Net zoals in de voorafgaande jaren mochten er geen punten worden gegeven aan de eigen inzending.
I
n 1975 maakte Turkije haar debuut op het Eurovisie Songfestival. Semiha Yanki had de eer haar land te vertegenwoordigen en kwam met grote verwachtingen naar Stockholm. Het Turkse debuut eindigde in een deceptie voor Semiha, aangezien ze enkel van de jury uit Monaco punten kreeg.
Nederland werd vertegenwoordigd door de groep Teach-In, die in de nationale finale Albert West en Debbie had verslagen. Op de nationale finale werd het lied "Dinge dong" gezongen in het Nederlands, maar voor het Eurovisie songfestival werd in verband met de vrije taalkeuze gekozen voor de Engelse versie, getiteld "Ding-a-dong". Het lied werd al snel vergeleken met het winnende lied van 1974, "Waterloo" van de groep Abba. De groep wist de hoge verwachtingen in Stockholm waar te maken en behaalde vanaf de eerste startpositie de overwinning.
The Shadows, bestaande uit Hank Marvin, Bruce Welch, Brian Bennett en John Farrar stonden bekend als de meest bekende instrumentale groep van Europa. Zij waren jarenlang de vaste begeleidingsgroep van Cliff Richard (ESF 1968 en 1973). Met het lied "Let me be the one" sloten ze een moeilijke periode af en scoorde ze hun eerste hit in 8 jaar. "Let me be the one" behaalde de 12de plaats in de Britse hitlijsten.
Ann Christy maakte in 1971 haar debuut in de Vlaamse voorronde met het lied "Dag vreemde man" en behaalde de 2e plaats. In 1973 probeerde ze het nogmaals, met de liedjes "Meeuwen" (3e plaats) en "bye bye" (4e plaats) wist ze opnieuw het Eurovisie podium niet te halen. Onder het mom van drie keer is scheepsrecht nam Ann in 1975 opnieuw deel aan de voorselectie voor het Eurovisie songfestival. Het liedje "Als je eenzaam bent" strandde op de 3e plaats. Met "Gelukkig zijn" had Ann meer succes en kon ze haar ticket naar Stockholm gaan boeken. Daar zong ze haar lied, dat ze gedeeltlijk in het Nederlands en gedeeltelijk in het Engels zong, naar een veertiende plaats. Ondanks deze enigszins teleurstellende uitslag oogste Ann veel succes in Vlaanderen onder andere met het lied "De roos". In 1982 werd Ann echter ernstig ziek en overleed op 7 augustus 1984. Om haar te herdenken werd in september van dit jaar een aantal hommageconcerten georganiseerd.
Joy Fleming won de Duitse voorronde waaraan ook Mary Roos (ESF 1972 en 1984), Katja Ebstein 1970, 1971 en 1980), Jürgen Marcus (hij nam in 1976 deel aan het Eurovisie songfestival voor Luxemburg met het lied "Chansons pour ceux qui s’aiment" en behaalde de 14de plaats), Séverine (zij won het Eurovisie songfestival in 1971 voor Monaco) en Marianne Rosenberg (met het lied "Er gehört zu mir") mee deden. Na haar uitverkiezing kreeg Joy een stormvloed van kritiek over zich heen. Joy ging echter niet bij de pakken neer zitten en bracht diverse albums op de markt. "Ein Lied kann eine Brücke sein" is nog steeds een van de meest populaire Duitse songfestivalliedjes.
In 2001 was ze terug op het podium van het nationale songfestival in Duitsland.
De Duitsers hadden Zwitserland uitgenodigd deel te nemen aan de voorronde, aangezien Zwitserland door slechte resultaten in de periode 1996 tot en met 2000 was uitgesloten van deelname aan het Eurovisie songfestival. Via een internetsite werden drie zangeressen en een lied gekozen. Uiteindelijk mochten Joy Fleming, Lesley Bogaert en Brigitte Oelke de Zwitserse eer verdedigen met het lied "Power of trust" en eindigden op de tweede plaats achter winnares Michelle. In 2002 werd Joy met de groep Jambalaya opnieuw tweede in de Duitse voorronde met het lied "Joy to the world".
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1975
1. Teach-in – Ding-a-dong (Nederland) 152
2. The Shadows – Let me be the one (Verenigd Koninkrijk) 138
3. Wess & Dori Ghezzi – Era (Italië) 115 (foto)
4. Nicole Rieu – Et bonjour à toi l’artiste (Frankrijk) 91
5. Géraldine – Toi (Luxemburg) 84
6. Simone Drexel – Mikado (Zwitserland) 77
7. Pihasoittajat – Old man fiddler (Finland) 74
8. Lars Berghagen & the Dolls – Jennie, Jennie (Zweden) 72
9. The Swarbriggs – That’s what friends are for (Ierland) 53
10. Sergio y Estíbaliz – Tú volverás (Spanje) 60 (foto)
11. Shlomo Artzi – At ve’ani (Israël) 40
12. Renato – Singing this song (Malta) 32
13. Pepel in kri – Dan ljubezni (Joegoslavië) 22
13. Sophie – Une chanson c’est une lettre (Monaco) 22
15. Ann Christy – Gelukkig zijn (België) 17
16. Duarte Mendes – Madrugada (Portugal) 16
17. Joy Fleming – Ein Lied kann eine Brücke sein (Duitsl.) 15
18. Ellen Nikolaysen – You touched my life with summer (Noorwegen) 11
19. Semiha Yanki – Seninle bir dakika (Turkije) 3
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1975? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties