50 jaar Songfestival: NSF 1969
Nationaal Songfestival 1969
Datum: 26 februari 1969
Lokatie: Circustheater, Scheveningen
Presentatie: Pim Jacobs
Na de matige prestatie van Ronnie Tober in 1968, werd de selectieprocedure iets aangepast. Geen vier, maar tien artiesten, die hun kans waagden voor een plek in Madrid. Daaronder een aantal zeer grote in de Nederlandse muziekwereld. De grote successen voor de meesten van hen kwamen echter pas jaren later.
1. Annet Hesterman – Zoek Het Niet Te Ver (Gerrit den Braber, Kees Bruyn)
Annet Hesterman nam al op jonge leeftijd deel aan kindermusicals en talentenjachten, voordat ze op 19-jarige leeftijd deelnam aan het NSF van 1969. Volgens de geruchten sloeg ze later dat jaar een aanbod af om lid te worden van de groep Shocking Blue (ja, die met hits als Venus). Ze werd in plaats daarvan (kortstondig) lid van The Rodys met wie ze een single opnam. Al snel verliet ze de groep om de vrouwelijke helft van het duo Sasha & Paul te worden, in de jaren tachtig gevolgd door Phill & Company (samen met Eddy Cornard). Ze zag een professionele carriere echter niet meer in haar bereik en ging werken als kapster in Amsterdam. Net als Conny Vink is ze inmiddels wel weer te vinden in het wereldje rond seminars en openingen. Den Braber en Bruyn werkten ook in 1966 al samen toen zij Fernando & Filippo naar het ESF wisten te brengen onder aanvoering van Milly Scott.
2. John Lamers – Als Een Donderslag (Wim van Dam, Ad van der Gein)
John Lamers had eind jaren zestig enkele hitjes, waarvan Ik bewonder jou in 1966 lange tijd in de Top40 stond. Voor het NSF zong hij Als een donderslag, maar zonder succes. Hij werd gedeelde laatste.
3. Lenny Kuhr – De Troubadour (David Hartsema, Lenny Kuhr)
De carrière van Lenny Kuhr begint in 1967 als zij in Eindhoven het Cabaret der Onbekenden wint. Een jaar later gevolgd door haar eerste single De zigeunerjongen. Echt succesvol is ze dan nog niet, maar ze waagt wel haar kans op het Nationale Songfestival van 1969. Met het samen met David Hartsema geschreven De troubadour troeft ze grootheden als Anneke Grönloh en Rob de Nijs af. Met dat nummer en gitarist Piet Souer trekt ze naar Madrid, waar het meest bizarre resultaat in de historie wordt behaald. Vier winnaressen, waarvan Lenny Kuhr er één is. Het betekent de doorbraak van Kuhr in Nederland, maar vooral in Frankrijk en Portugal waar ze razend populair wordt.
Vanaf half jaren zeventig richt ze zich meer en meer op Nederlandstalige nummers. Ook in de Nederlandse hitlijst is ze dan weer te vinden. Na enkele redelijke hits Les enfants en Kom liefste geef mij je hand, volgen in 1980 twee zeer grote hits, Visite en Maar ja. Diverse singles volgen, maar geen van deze weet nog de Top40 te halen. Eind jaren tachtig lijkt het er dan op te zitten voor Lenny Kuhr.
Begin jaren negentig keert Kuhr weer terug in het nieuws. Nog niet vanwege muzikale kwaliteiten, maar vanwege het feit dat ze haar stem kwijt is. Het inspireert haar tot het maken van een nieuw album en het spel is weer op de wagen. Ze trekt dan ook het theater in met nieuwe programma’s. Tot op de dag van vandaag is dat nog altijd het geval.
4. Anneke Grönloh – Heartbeat (Willy en Hans van Hemert)
Een oude bekende. Ze vertegenwoordigde Nederland al op het festival in Kopenhagen en werd daar tiende. Brak door met hits als Brandend zand en probeerde het in 1969 nog een keer met Heartbeat. Op 19 september dit jaar viert ze in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag haar 45-jarig artiestenjubileum. Tekstschrijver Willy van Hemert schreef de tekst voor de eerste twee Nederlandse overwinningen in 1957 en 1959, Net als toen en Een beetje. Ook de Nederlandse bijdrage van 1960 kwam van zijn hand. Zoon Hans schreef de muziek voor Als het om de liefde gaat in 1972, I see a star in ’74 en weer twee jaar later The party’s over.
5. Frankie Luyten – Haat Me Niet (R. Boone, Joop Portengen)
Frankie Luyten (beter bekend onder de naam Frank Luyten) speelde onder meer in de Javalins, The Time Breakers en de Tielman Brothers en is een exponent van de Indo-rock. Hij begon in 1960 bij de Tielman Brothers als gitarist. Hij zou vijf jaar deel uitmaken van de groep om daarna zijn eigen groep, The Time Breakers, te beginnen. In 1967 maakt de groep één single. Een jaar later verandert de groepsnaam in Franky and The Timebreakers. Onder deze naam worden 2 singles gemaakt. Als solo-zanger nam Luyten deel aan het Nationaal Songfestival 1969. De Time Breakers bleven tot 1977 bestaan. Inmiddels is de band met een reünie bezig, waar Luyten opnieuw deel van uitmaakt.
6. Patricia Paay – Jij Alleen (John Möring)
Misschien wel de showbizz-koningin van tegenwoordig, maar 35 jaar geleden nog gewoon NSF-deelneemster. Scoorde in 1968 een eerste hitje, maar kreeg geen vervolg na het NSF. Tussen 1976 en 1983 volgden diverse grote hits, waarvan Who’s that lady with my man waarschijnlijk de bekendste was. In 1983 gaat ze samen met haar moeder en zus Yvonne Keeley over in The Star Sisters, waarmee diverse internationale hits worden gescoord. Ze is getrouwd met Veronica-dj Adam Curry en heeft inmiddels ook al samen met Curry een eigen realitysoap gehad. Daarnaast is ze af en toe te zien bij RTL Boulevard.
7. Rob de Nijs – Zaterdagavondshow (Gerrit den Braber, Tonny van Eijck)
Eén van Neerlands meest bekende artiesten. Rob de Nijs begint op 20-jarige leeftijd in de Rock&Roll-band The Apron Strings. In juni 1962 wint hij als leadzanger van The Lords een platencontract voor drie singles. De derde daarvan Ritme van de regen wordt een hit. In de jaren daarna begint De Nijs ook televisiewerk te doen en volgen diverse rollen in musicals. Na het NSF is het even stil rond hem, maar in 1970 keert hij terug op tv in de serie Oebele, een jaar later gevolgd door Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer. 1973 is een topjaar voor De Nijs. Hoewel Jan Klaassen, de trompetter het in de hitparade niet geweldig doet, groeit het nummer toch uit tot een klassieker. Ook Dag Zuster Ursula stamt uit dat jaar. In de jaren daarna stapelt De Nijs hit op hit, in 1996 gevolgd door zijn enige nummer-1 hit Banger hart. In 2001 ontvangt hij de Radio 2 Zendttijdprijs, een jaar later gevolgd door een Edison voor zijn gehele oeuvre.
Tekstschrijver Gerrit den Braber was geen onbekende in de ESF-wereld. Hij schreef Katinka (’62), Fernando & Filippo (’66), Ring-dinge-ding (’67), De tijd (’71) en I see a star (’74).
8. Linda Ross – Goodbye My Love (Will Luikinga, Rob Beekman)
Ross debuteerde in 1965 met een Nederlandstalige cover van het Dusty Springfield-nummer Summer is over. Voorbij is de zomer werd echter geen hit. Tekstschrijver Will Luikinga is wel een stuk bekender. Zes jaar voor Dinge-dong schreef hij Goodbye my love voor deze zangeres.
9. Dave – Niets Gaat Zo Snel (Lennaert Nijgh, Dave)
Wouter Levenbach, oftewel Dave, begon zijn zangcarriere in 1964 als frontman van Dave Rich & The Millionaires. Al snel vertrekt hij naar Frankrijk, waar hij in 1967 een platencontract krijgt. Zijn NSF-nummer werd geen succes in de hitparade, de opvolger Nathalie werd dat wel. De echte hit volgt in 1975, Dansez maintenant bereikt de eerste plek van de top40. Leuk ditje en datje in 2000 en 2001 verzorgde hij het commentaar bij het ESF op de Franse tv. Tekstschrijver Lennaert Nijgh mag misschien wel de bekendste tekstschrijver worden genoemd van de afgelopen eeuw. Hij schreef vele grote hits voor onder meer Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. In 2002 overleed Nijgh op 57-jarige leeftijd.
10. Conny Vink – De Toeteraar (J.A. Schipper, Kees Bruyn)
De enige Top40-hit van Conny Vink was haar NSF-nummer. Desondanks was ze geen onbekende in de Nederlandse muziekwereld. Zo schreven onder meer Bas en Aad van Toor (Bassie & Adriaan) een nummer voor haar. Midden jaren zeventig volgden nog twee kleine hitjes, die de tipparade wisten te bereiken. In 1998 nam ze nog een duet op met een aantal blauwe mannetjes, ookwel Smurfen genoemd. Inmiddels is de zangeres uit Soest te vinden in de wereld van feestavonden, jubileums en dinnerparty’s.
Einduitslag:
1. De Troubadour/ Lenny Kuhr (7)
2. De toeteraar/ Conny Vink (6)
3. Niets gaat zo snel/ Dave (5)
4. Zoek het niet te ver/ Annet Hesterman (2)
5. Hearbeat/ Anneke Grönloh (1)
5. Jij/ Patricia Paay (1)
5. Goodbye my love/ Linda Ross (1)
8. Als een donderslag/ John Lamers (0)
8. Haat me niet/ Frankie Luyten (0)
8. Zaterdagavondshow/ Rob de Nijs (0)
Recente reacties