50 jaar songfestival: ESF 1977
Eurovisie Songfestival 1977
Datum: 7 mei
Lokatie: Wembley Conference Centre, Londen
Presentatie: Angela Rippon
Het festival van 1977 verliep niet zonder slag of stoot. Oorspronkelijk stond het ESF gepland voor 2 april. Maar BBC-cameralieden waren juist die tijd bezig met een lange staking. De Britse voorronde was daarom al niet op tv uitgezonden, het ESF moest zelfs worden uitgesteld.
Daarnaast had de EBU besloten de vrije taalregel weer in te trekken. Alleen gebeurde dat pas nadat de Belgen en Duitsers hun Engelstalige keuze al hadden gemaakt. Silver Convention en Dream Express waren dan ook (met de Britse en Ierse) inzendingen de enige Engelstalige nummers van de avond. Het festival zou ook het debuut moeten worden van Tunesië. Alleen deed ook Israël mee, waarop de Tunesiërs afzagen van deelname en tot nu toe ook nooit deelnamen.
De Britten en Duitsers hadden de meest bekende deelnemers afgevaardigd. De Brit Mike Moran was één van ’s werelds meest beroemde keyboardspelers in de jaren zeventig, terwijl Lynsey de Paul grote hits had begin jaren zeventig, waarvan Sugar me de grootste was. Dat nummer stond 13 weken in de Top 40 en bereikte de nummer 1-positie. Ook Rock Bottom werd een (kleine) Europese hit. Lynsey de Paul componeerde, acteerde, zong en protesteerde er daarna nog stevig op los.
Duitsland kwam aan met Silver Convention. De groep had in bijna één jaar vier grote Europese hits gescoord. In 1976 werd Get up and boogie een grote hit van het trio Linda G. Thompson, Ramona Wulf en Penny McLean. Eerstgenoemde verliet de groep later dat jaar. Zij werd vervangen door Rhonda Heath. In die samenstelling namen ze een album op en volgde het ESF-optreden. Daarna volgden nog diverse albums en hits, voordat de groep begin jaren tachtig er een punt achterzette.
De winst was weggelegd voor de Franse Marie Myriam. Haar L’oiseau et l’enfant werd een redelijk grote hit, maar van de winnares is daarna niet veel meer vernomen.
De Zwitsers traden aan met de Pepe Lienhard Band, later de begeleidingsband van Udo Jürgens. Swiss lady werd één van de grootste Eurovisiehits ooit in het Alpenland.
Finland werd vertegenwoordigd door Monica Aspelund met Lapponia. Hoewel het nummer niet verder kwam dan een tiende plek, werd er wel een enigszins merkwaardige Nederlandse versie opgenomen. Monica zong daarin over de purplex platen van het dak- en gevelisolatiebedrijf Opstalan. Isoleer tegen het koudste weer uw hele huis met platen van Opstalan (…) Voor ieder dak zijn ze een groot gemak. Die purplex platen, platen van Opstalan, ja.
Einduitslag:
1. Marie Myriam – L’oiseau et l’enfant (Frankrijk) 136
2. Lynsey de Paul & Mike Moran – Rock Bottom (GB) 121
3. The Swarbriggs plus two – It’s nice to be in love again (Ierland) 119
4. Michele Torr – Une petite Francaise (Monaco) 96
5. Pascalis, Marianna, Robert & Bessy – Mathema Solfege (Griekenland) 92
6. Pepe Lienhard Band – Swiss Lady (Zwitserland) 71
7. Dream Express – A million in one, two, three (België) 69
8. Silver Convention – Telegram (Duitsland) 55
9. Micky – Ensename a cantar (Spanje) 52
10. Monica Aspelund – Lapponia (Finland) 50
11. Ilanit – A-haa-vah hee shir lish naa-yim (Israël) 49
12. Heddy Lester – De mallemolen (Nederland) 35
13. Mia Martini – Libera (Italië) 33
(werd in 1992 vierde)
14. Anita Skorgan – Casanova (Noorwegen) 18
(zou in 1982 en 1983 terugkeren op het ESF-podium samen met Jahn Teigen)
14. Os Amigos – Portugal no coracao (Portugal) 18
16. Anne-Marie B – Frere Jacques (Luxemburg) 17
17. Schmetterlinge – Boom boom boomerang (Oostenrijk) 11
18. Forbes – Beatles (Zweden) 2
Morgen meer over de Belgische vertegenwoordigers dat jaar, Dream Express met in de gelederen de drie zusjes Maessen.
Recente reacties