50 jaar songfestival: ESF 1979
Eurovisie Songfestival 1979
Datum: 31 maart 1979
Lokatie: Binyaney Ha’ouma, Jeruzalem (Israël)
Presentatie: Daniel Pe’er & Yardena Arazi
Het songfestival in 1979 werd gepresenteerd door Yardena Arazi. Yardena had in 1976 de kunst af kunnen kijken van Corry Brokken, toen ze met het trio Chocolate, Menta, Mastik het lied "Emor Shalom" naar een 6e plaats wist te zingen. In 1988 was ze terug als zangeres op het Eurovisie songfestival en behaalde de 7e plaats met het lied "Ben-Adam".
Aanvankelijk zouden twintig deelnemers deelnemen aan het Eurovisie Songfestival van 1979. Turkije, dat als 11e zou aantreden, trok zich terug.
Samen met zangeres Gali Atari bezorgde Milk & Honey (Samuel Bilu, Reuven Gvritz en Yehuda Tamir) Israël de tweede overwinning op rij. De winst op het Eurovisie songfestival leverde ze een grote Europese hit op. Morgen meer over Milk & Honey en Gali Atari.
Na haar winst op het Eurovisie songfestival met het lied "Tu te reconnaitras voor Luxemburg, probeerde Anne-Marie David het 6 jaar later opnieuw. Het grote succes was in deze 6 jaar uitgebleven. Voornamelijk in het Midden Oosten en Turkije had Anne-Marie succes. Met het lied "Je suis l’enfant-soleil" probeerde ze ditmaal voor Frankrijk de winst naar zich toe te trekken. Na de punten van de jury’s uit Portugal en Italië leek het er op dat ze het kunstje van 6 jaar terug zou kunnen herhalen. Helaas voor Anne-Marie zat er niet meer dan een 3e plaats in. In de jaren negentig trok ze zich terug uit de muziekwereld en hield ze zich voornamelijk bezig met haar tweede passie: het fokken van paarden.
Componist Ralph Siegel en liedjesschrijver Bernd Meinunger zonden het lied "Dschingis Khan" in voor de Duitse voorronde van 1979. Ze hadden nog geen artiesten op het oog om het lied te zingen Toen het lied door de selectie heen kwam werd de groep door beide heren geformeerd: Edina Popp, Steve Bender, Leslie Mandoki, het echtpaar Henriette en Wolfgang Heichel en Louis Potgieter. Edina Popp had al ervaring met de Duitse voorronde. In 1972 behaalde ze met het lied "Meine Liebe will ich dir geben" de 6e plaats. Dschingis Khan scoorde diverse hits zoals "Moskau", "Rom" en "Hadschi Halef Omar".
Tommy Seebach vertegenwoordigde Denemarken in 1979 met het lied "Disco tango" en behaalde een respectabele 6e plaats. Deze 6e plaats smaakte naar meer. In 1981 zong hij "Kroller eller ej" samen met Debbie Cameron naar een gedeelde 11e plaats. Na deze deelname had hij een abonnement op de Deense voorronde (1982, 1984, 1985, 1987) maar het duurde tot in 1993 toen hij de voorronde weer wist te winnen. Deze keer met het lied "Under stjernerne på himlen". Zijn laatste deelname aan het Eurovisie Songfestival draaide uit op een grote teleurstelling. Het lied haalde op het ESF de 22e plaats en daarmee was Denemarken uitgeschakeld voor deelname in 1994. Mede door een alcoholproblemen ging Tommy’s gezondheid hard achteruit. In 2001 werd hij getroffen door een hartinfarct. Tommy Seebach overleed op 31 maart 2003 op 53 jarige leeftijd.
Micha Marah deed in 1971 voor het eerst mee aan de Belgische voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Haar drie liedjes "Tamboerke", "De ring" en "Ik ben zeventien" behaalden echter geen punten. In 1975 nam ze opnieuw deel aan de Vlaamse voorronde en werd ze 5e met het lied "’t is over" en 7e met het lied "Kom bij mij". In 1979 mocht de Vlaamse eindelijk naar het Eurovisie songfestival afreizen, echter met veel tegenzin. Tijdens de voorronde van het nationaal songfestival in België, waarin ze 6 liedjes zong, werd haar favoriete lied "Comment ça va" door de vakjury naar de tweede plaats verwezen. Door het publiek werd in vier voorrondes constant "Comment ça va" aangeduid als favoriete lied. Micha probeerde nog het winnende lied "Hey nana" te laten diskwalificeren, maar reisde uiteindelijk alsnog af naar Israël. Ze weigerde naar na afloop van het songfestival het lied ooit nog te zingen en "Hey nana" is door Micha nooit op plaat opgenomen.
De puntentelling was in 1979 erg spannend. Met nog een jury te gaan had Spanje een punt voorsprong op Israël. Spanje was echter als laatste land aan de beurt om punten te geven en groeven hun eigen graf door 10 punten aan Milk and Honey en Gali Atari te geven.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1979
1. Milk and Honey en Gali Atari – Hallelujah (Israël) 125
2. Betty Missiego – Su canción (Spanje) 116 (foto)
3. Anne-Marie David – Je suis l’enfant-soleil
(Frankrijk) 106
4. Dschingis Khan – Dschingis Khan (Duitsland) 86
5. Cathal Dunne – Happy man (Ierland) 80
6. Tommy Seebach – Disco tango (Denemarken) 76
7. Black Lace – Mary Ann (Verenigd Koninkrijk) 73
8. Elpida – Socrates (Griekenland) 69
(Elpida deed in 1986 aan het Eurovisie songfestival mee voor Cyprus. Met het lied "Tora zo" eindigde ze op de 20ste en laatste plaats.)
9. Manuela Bravo – Sobe, sobe, balão sobe (Portugal) 64
10. Peter, Sue & Marc & Pfuri, Gorps & Kniri – Trödler und co. (Zwitserland) 60
11. Anita Skorgan – Oliver (Noorwegen) 57
12. Xandra – Colorado (Nederland) 51
13. Jeane Manson – J’ai déjà vu ça dans tes yeux (Luxemburg) 44
14. Katri-Helena – Katso sineen taivaan (Finland) 38
(Katri-Helena wist in 1993 haar 14 de plaats niet te verbeteren. Ze eindigde op de 17e plaats met 20 punten)
15. Matia Bazar – Raggio di luna (Italië) 27
(In 1986 scoorde Matia Bazar een grote hit met het lied "Ti sento")
16. Laurent Vaguener – Notre vie c’est la musique (Monaco) 12
17. Ted Gärdestad – Satellit (Zweden) 26
18. Micha Marah – Hey nana (België) 5
18. Christina Simon – Heute in Jerusalem (Oostenrijk) 5
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1979? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties