50 jaar songfestival: NSF 1981
Nationaal Songfestival 1981
Datum: woensdag 11 maart 1981
Lokatie: Zuidplein theater, Rotterdam
Presentatie: Elles Berger & Fred Oster
De NOS koos in 1981 weer voor een voorronde met 5 artiesten die ieder 2 liedjes zouden zingen, net als in 1978. Op 21 oktober 1980 meldde de Telegraaf dat Oscar Harris, Babe, Margriet Eshuijs, Marietje Kwakman en The Familee uitgekozen waren om deel te nemen aan het NSF 1981. Margriet Eshuijs trok zich enkele dagen na die mededeling terug toen bleek dat ze in een competitie moest deelnemen. Lucy Steymel zou de plaats van Margriet Eshuys innemen. Een week later trok ook Babe zich terug omdat producent Peter Koelewijn een deelname in een competitie te riskant vond. “Babe kan alleen meedoen als zij de enige groep is. Een verlies bij het songfestival zou niet goed voor hun image zijn” aldus Peter Koelewijn in de Telegraaf van 30 oktober 1980. Ben Cramer (ESF 73) zou de damesgroep vervangen.
Ook Oscar Harris trekt zich terug als kandidaat, omdat hij een tournee door Indonesië heeft en daardoor weinig tijd heeft om zich voor te bereiden op het songfestival. “Ik heb officieel nog nooit iets gehoord van het songfestival. Niet eens een brief of een bevestiging dat ik mee zou doen. Alleen is mij via de platenmaatschappij gevraagd of ik ervoor zou voelen. Daarom kun je van terugtrekken eigenlijk niet spreken.” Linda Williams zou Oscar Harris vervangen. Niet alleen waren er wijzigingen in de artiesten, ook presentator Ivo Niehe en regisseur Eric van Reyendam (beide TROS) trokken zich terug. Ivo Niehe zou vervangen worden door AVRO presentator Fred Oster en de regie zou in handen komen van Theo Ordeman. Overigens had de NOS maar 45 (!) liedjes binnengekregen, zodat een aantal tekstschrijvers en componisten de opdracht kregen om extra liedjes te schrijven voor de artiesten. Het NSF 81 was gekoppeld aan de 700e staatsloterijtrekking. Zo werd een prijs getrokken door Lys Assia, de eerste winnares van het songfestival in 1956.
De liedjes:
Lucy Steymel
Een nieuw begin (Dick Bakker en Liselore Gerritsen)
Stap voor stap (Piet Souer, Martin Duiser en Karel Hille)
Lucy Steymel is een van oorsprong Texaanse zangeres/celliste die op haar 23ste in Nederland terechtkomt, na eerst in Duitsland te hebben gewoond. Zij wordt ontdekt door Harry Sacksioni met wie zij in 1977 een album heeft gemaakt. Ze trad o.a. op met Ramses Shaffy en werd in 1980 derde op het Golden Orpheus festival in Bulgarije. Lucy zong op het NSF voor het eerst in het Nederlands.
Maribelle
Marionette (F. Smit, W. Alberts, R. Verwey)
Fantasie (Bolland & Bolland)
De Volendamse zingt begin jaren zeventig met het Volendams Operakoor. Daarna zingt ze heel even bij BZN en maakt ze van 1978 tot en met 1991 deel uit van de band Spryng. Met Marionette wint ze het NSF net niet, maar scoort er wel een 36e plaats mee in de Top 40. Op het NSF 1984 zou Maribelle er wel in slagen om te winnen met Ik hou van jou. Dit lied haalt een gedeelde 13e plaats op het ESF en een 33e plaats in de Top 40.
Ben Cramer
Retour (Chris Pilgram)
Marianne (Hans Vermeulen, Will Luikinga)
Ben Cramer werd in de jaren 60 ontdekt door Annie de Reuver. Hij scoorde hits met o.a. Zai, zai ,zai en Dans met mij. Op het NSF 70 haalt Ben Cramer met het lied Julia de 4e plaats. In 1973 zou Ben Cramer door de NOS aangewezen worden om Nederland in Luxemburg te vertegenwoordigen. Het lied De oude muzikant wordt 13e op het ESF. Een tweede deelname op het Eurovisiepodium zit er niet in, de liedjes die Ben zingt op het NSF 81: Retour en Marianne komen niet verder dan de achtste en tiende plaats. Ben Cramer was achteraf niet te spreken over de jury: “Het feit dat deze mensen nul punten gaven aan mijn lied Marianne is voor mij het bewijs dat ze muzikaal niet onderlegd zijn”
The Familee
Sim sa la bim (F.Smit, W. Alberts, R. Verwey, W. de Meyer)
Festival (Gerard Stellaard)
The Familee bestond uit drie broers en drie zussen. Arthur, Hans, Jack, Marian, Jos en Marijke van der Lee. In 1979 scoorden ze een top 40 hit met The story of Buddy Holly (medley). Ze bereiklte hiermee de 31e plaats. Het songfestival werd gezien als mogelijkheid om internationaal door te breken. Na hun deelname aan het NSF is er nog maar weinig van de groep vernomen.
Linda Williams
Het is een wonder
Zo is het leven
(Bart van der Laar, Cees de Wit)
Linda Williams (Henriëtte Willems) uit Valkenswaard werd ontdekt door Piet Roelen, de toenmalige echtgenoot en manager van Corry Konings. Ze maakte haar tv-debuut op 12 december 1980 in Telebingo. Vooraf gaf Linda aan dat ze met Zo is het leven het meeste kans dacht te maken. Toch was het Het is een wonder dat de voorronde won. Het lied heette in eerste instantie Het is weer zomer, maar werd op het laatste moment gewijzigd. Tekstschrijver voor beide inzendingen was Cees de Wit, eens de mannelijke helft van het duo Cees en Marjan. De liedjes van Linda Williams werden op het NSF ondersteunt door een muziekband en niet door het orkest van Rogier van Otterloo. Op het Eurovisie Songfestival behaalde Het is een wonder de 9e plaats op 20 kandidaten. In 1999 stond Linda, samen met haar dochter Eva-Jane, weer op het ESF podium bij de Belgische inzending Like the wind van Vanessa Chinitor.
Einduitslag:
1. Linda Williams – Het is een wonder (34)
2. Maribelle – Marionette (27)
3. Maribelle – Fantasie (23)
4. The Familee – Festival (9)
5. Lucy Steymel – Een nieuw begin (8 )
5. Lucy Steymel & The Millionaires – Stap voor stap (8 )
7. Linda Williams – Zo is het leven (6)
8. Ben Cramer -Retour (3)
9. The Familee – Sim sa la bim (2)
10. Ben Cramer – Marianne (0)
Recente reacties