50 jaar Songfestival: ESF 1992
Eurovisie Songfestival 1992
Datum: 9 mei
Lokatie: Malmö Mässan, Malmö (Zweden)
Presentatoren: Harald Treutiger & Lydia Capolicchio
Het festival van 1992 was het begin van de Ierse hegenomie en betekende de derde overwinning van Johnny Logan, nu als tekstschrijver.
Als Johnny Logan de Ierse Eurovisiekoning is, dan is Linda Martin de koningin. Ze nam al deel aan het festival in 1984 (tweede plek), diverse Ierse voorrondes om in 1992 weer deel te nemen en te winnen. Helaas is er van Linda Martin (rechts) vrijwel niets meer vernomen, behalve dan haar taak als jurylid van You’re a star. Vorig jaar produceerde ze haar eerste documentaire, over SARS en andere nieuwe plagen.
Wie het wel razend druk kreeg was de nummer 2, Michael Ball. De Brit (links) had met One step out of time geen groot succes, maar zijn debuutalbum vergoedde veel. In de jaren daarna volgden vele succesvolle albums, uitverkochte toernees, diverse prijzen en grote musicalrollen.
De Duitse groep Wind deed al tweemaal eerder mee aan het festival. Zowel in 1985 als 1987 eindigden ze als tweede. In 1992 ging het echter mis voor Ralph Siegel, Bernd Meinunger en de groep. Met een zestiende plek was het doek zo goed als gevallen voor de succesgroep. In 1999 probeerden ze het in een gewijzigde samenstelling opnieuw in de Duitse voorronde. Lost in Love werd een na laatste.
De nummer 4 van het festival, de Italiaanse Mia Martini (rechts), had misschien wel de meest intrigerende stem en het mooiste nummer. Haar rauwe stemgeluid viel goed in de aarde bij de jury’s, de Nederlandse had er twaalf punten voor over. Martini (werkelijke naam Domenica Bertè) deed ook al mee in 1977. Libera werd slechts dertiende. Het had echter weinig gescheeld of de zangeres had nooit een tweede keer deelgenomen. De oorspronkelijke winnaar van het San Remo-festival Luca Barbarossa zag af van deelname, waardoor Mia Martini als nummer 2 naar Malmö ging. Drie jaar later overleed ze op 47-jarige leeftijd. Vanwege haar betekenis voor het Italiaanse lied is er op het San Remo-festival een prijs naar haar vernoemd.
Opvallend waren de bijdrages van Griekenland en Israël. De Griekse bijdrage was muzikaal gezien Griekenland op zijn best. Het leverde Cleopatra de hoogste klassering tot dan toe op voor Griekenland, al eindigde het land ook in 1977 al eens op de vijfde plek (18 deelnemers toen).
Voor Israël kwam Dafna Dekel uit. Met een energieke uitvoering bracht ze Israël naar de zesde plek. In het jaar dat de Olympische Spelen in Barcelona plaatshadden, was de Engelse versie van het nummer dan ook geregeld te horen op de Nederlandse radio.
Andere deelnemers bleven vooral bekend in eigen land. Oostenrijker Tony Wegas (Anton Sarközi) kwam aan de start met een nummer van Dieter Bohlen (Modern Talking). Hij werd tiende.
Christer Björkman ging af in eigen land. Waar normaalgesproken gastlanden wel op wat sympathiepunten kunnen rekenen, lieten de jury’s de Zweedse inzending links liggen. Björkman liet zich er niet door uit het veld slaan. Inmiddels is hij Mr. Melodifestivalen, de grote baas van de Zweedse voorronde.
Einduitslag:
1. Linda Martin – Why Me? (Ierland) 155
2. Michael Ball – One step out of time (GB) 139
3. Mary Spiteri – Little child (Malta) 123
4. Mia Martini – Rapsodia (Italië) 111
5. Cleopatra – Olou tou kosmou i elpída (Griekenland) 94
6. Dafna – Ze rak sport (Israël) 85 (foto rechtsboven)
(was in 1999 mede-presentatrice van het ESF in Jeruzalem)
7. Heart 2 Heart – Nei eda ja (Ijsland) 80
8. Kali – Monté la rivie (Frankrijk) 73
9. Humphrey Campbell – Wijs me de weg (Nederland) 67 (foto midden)
10. Tony Wegas – Zusammen geh’n (Oostenrijk) 63
(deed ook in 1993 mee voor Oostenrijk)
11. Evridiki – Teriazoume (Cyprus) 57
(in 1994 waagde ze zich opnieuw op het ESF-podium)
12. Lotte Nilsson & Kenny Lübcke – Alt den som ingen ser (Denemarken) 47
13. Extra Nena – Ljubim te pesmama (Joegoslavië) 44
(was de allerlaatste inzending van Joegoslavië voordat het land werd uitgesloten van deelname)
14. Serafin – Todo esto es la musica (Spanje) 37
(in 2000 was hij ook de Spaanse vertegenwoordiger)
15. Daisy Auvray – Mr. Music Man (Zwitserland) 32
16. Wind – Traüme sind fur alle da (Duitsland) 27
17. Dina – Amor d’agua fresca (Portugal) 26
18. Merethe Troan – Visjoner (Noorwegen) 23
19. Aylin Vatankos – Yaz Bitti (Turkije) 17
20. Morgane – Nous on veut des violons (België) 11 (foto onder)
21. Marion Welter & Kontinent – Sou frai (Luxemburg) 10
22. Christer Björkman – Imorgon är en annan dag (Zweden) 9
23. Pave Maijanen – Yamma Yamma (Finland) 4
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1992? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties