50 jaar songfestival: ESF 1995
Eurovisie Songfestival 1995
Datum: 13 mei 1995
Locatie: Point theatre, Dublin (Ierland)
Presentatie: Mary Kennedy
Voor het derde achtereenvolgende jaar werd het Eurovisie songfestival gehouden in Ierland. Een unicum, aangezien nog nooit een land drie keer achter elkaar het festival had gewonnen. De Ierse omroep RTE moest echter diep in de buidel tasten om drie succesvolle festivals achter elkaar te bekostigen.
Na de drieëntwintigste plaats van Willeke Alberti in 1995 was Nederland genoodzaakt om een jaartje thuis te blijven. Het Eurovisie songfestival 1995 was echter niet minder omstreden. Willem van Beusekom werd in 1995 als commentator vervangen door Paul de Leeuw. Volgens Paul was Willem in 1995 verantwoordelijk voor de catering. Paul had denktank Cornald Maas naast zich zitten om hem van info te voorzien. In 2004 zat Cornald zelf achter de microfoon samen met Willem van Beusekom.
Alle commotie ontstond na het optreden van de Israëlische zangeres Liora "en haar vijf vrienden". Paul liet in de introductie al merken, dat hij niet erg gecharmeerd was van het zoetsappige lied. De uitlatingen van Paul, zoals "…en dan dat wijf, dat zo naar die andere vrouw kijkt met die ogen van: Wij zijn allemaal christelijk.", "Er komen nu broden en vissen naar beneden in de zaal", "Er worden bijbeltjes uitgedeeld. Ik denk dat de hele familie Binnendijk als een gek op tafel staat te jubelen.", "Ik ga ze slaan. Ik ga u in ieder geval vertellen, dat ik het een kutnummer vind.", vielen bij vele kijkers in verkeerde aarde. Hierna stormde hij zijn commentatorhokje uit, met als gevolg dat de Maltese inzending niet werd geïntroduceerd. Na de uitzending stroomden er bij de NOS klachten binnen na de volgens de kijkers kwetsende uitlatingen van Paul de Leeuw. Later gaf Paul toe dat alles in scène was gezet. In 1996 mocht Willem weer komen opdraven om commentaar te geven en hierdoor bleef het voor Paul bij deze een keer.
De drie landen die in 1994 de eerste drie plaatsen op het songfestival wisten te behalen, Polen (2e in 1994), Duitsland (3e in 1994) en Ierland (1e in 1994), hadden toevalligerwijs de eer om het songfestival te openen. Geen van de drie landen wist het succes in 1995 te evenaren. De Ieren hoopten het festival niet voor de vierde maal op rij te winnen. Met het lied "Dreamin’" maakten de Ieren echter geen enkele kans. Het gerucht ging echter wel, dat het lied plagiaat was, aangezien het grote gelijknissen zou hebben met het lied "Moonlight" van zangeres Julie Felix uit 1971.
Duitsland werd vertegenwoordigd door het het echtpaar Glen, die afkomstig is van Aruba, en Cheyenne Stone onder de naam Stone & Stone. Het zeer religieuze duo droeg het lied aan god op. In de band van het duo zaten twee Nederlanders, drummer Evert van der Wal en Jerry Ricks achter de synthesizer. Lange tijd zag het er naar uit dat Duitsland op zero points zou gaan eindigen, echter Malta beloonde op de valreep met één punt.
Het festival werd gewonnen door de Noorse groep Secret Garden met het vrijwel geheel instrumentale "Nocturne". Morgen meer informatie over de groep, die na het songfestival veel succes oogstte
Voor Zweden werd zanger Jan Johansen naar Dublin afgevaardigd. Hij won de Zweedse voorronde "Melodifestivallen 1995" met het lied "Se på mej". Na het festival richtte hij zich niet voornamelijk op popmuziek, maar toonde hij ook zijn interesse in jazz en musicals. In 2001 probeerde hij opnieuw naar het songfestival af te reizen. Dit maal als tekstschrijver van het lied "Looking for love", gezongen door Rasmus in de Noorse voorronde. Het lied bleef echter steken op de zesde plaats. In 2002 werd Jan in de Zweedse voorronde zevende met lied "Sista andetaget", in 2003 wist hij samen met Pernilla Wahlgren het Eurovisie podium net niet te halen en behaalden met het lied "Let your spirit fly" in de Zweedse voorronde de tweede plaats achter het duo Fame.
De Russische popster Philip Kirkorov vertegenwoordigde zijn land met het lied Kobelnaya dlya vulkana. Op het Eurovisie songfestival oogstte hij weinig succes. In Rusland is hij echter één van de grootste sterren. Hij is getrouwd met Alla Pugacheva, die Rusland in 1997 vertegenwoordigde. Dit jaar maakte hij bekent dat hij na zijn laatste concert in de Rossiya Concert Hall in Moskou in november 2004 een punt achter zijn zangcarrière zet. Kirkorov kwam de afgelopen maanden vooral in het nieuws door het beledigen van journalisten. Tevens gaf hij aan doodop te zijn na 20 jaar op het podium te hebben gestaan en rust nodig te hebben. Of het een definitief einde is, laat Philip nog in het midden. Hij stopt minimaal een paar jaar en bekijkt daarna of hij zijn zangcarrière weer oppakt.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1995:
1. Secret garden – Nocturne (Noorwegen) 148
2. Anabel Conde – Vuelve conmigo (Spanje) 119 (foto boven)
3. Jan Johansen – Se på mej (Zweden) 100
4. Nathalie Santamaria – Il me donne rendez-vous (Frankrijk) 94
5. Aud Wilken – Fra Mols til Skagen (Denemarken) 92
6. Magazin en Lidija – Nostalgija (Kroatië) 91 (foto midden) (De zangeres van Magazin, Danijela, werd in 1998 vijfde op het songfestival met het lied "Neka mi ne svane")
7. Darja vajger – Prisluhni mi (Slovenië) 84 (Darja had na haar zevende plaats de smaak te pakken en behaalde in 1999 met het lied "For a tousend years" de elfde plaats.)
8. Liora – Amen (Israël) 81
9. Alexandros Panayi – Sti fotia (Cyprus) 79 (In 2000 maakte Alexandros deel uit van het duo Voice, dat met het lied "Nomiza" de 21e plaats wist te behalen.)
10. Mike Spiteri – Keep me in mind (Malta) 76
10. Love city groove – Love city groove (Verenigd Koninkrijk) 76
12. Elina Constantopoulou – Pia prossefchi (Griekenland) 68
13. Stella Jones – Die Welt dreht sich verkehrt (Oostenrijk) 67 (Stella stond samen met onder andere Bettina Soriat (ESF 1997) in het achtergrondkoor van George Nussbaumer (ESF 1996).)
14. Eddie Friel – Dreamin’ (Ierland) 44
15. Bo Halldórsson – Núna (IJsland) 31
16. Arzu Ece – Sev! (Turkije) 21
17. Philipp Kirkorov – Kobelnaya dlya vulkana (Rusland) 17
18. Justyna Steczkowska – Sama (Polen) 15 (foto onder)
19. Davor Popovic – Dvadeset I prvi vijek (Bosnië Herzegovina) 14
20. Frédéric Etherlinck – La voix est libre (België) 8
21. Tó Cruz – Baunilha e chocolate (Portugal) 5
22. Czaba Szigeti – Ùj nèv egy régi hàz fàlan (Hongarije) 3
23. Stone & Stone – Verliebt in Dich (Duitsland) 1
Wat vond jij van het ESF 1995? Reageer onder deze log.
Recente reacties