50 jaar songfestival: ESF 1996
Eurovisie Songfestival 1996
Datum: 18 mei 1986
Lokatie: Spectrum, Oslo (Noorwegen)
Presentatie: Morten Harket & Ingvild Bryn
De EBU besloot af te wijken van de sinds 1993 geldende selectiemethode voor het songfestival. In 1996 was alleen gastland Noorwegen geplaatst voor het Eurovisie Songfestival. De overige 29 landen, die interesse hadden in deelname, streden om de overige 22 startplaatsen in een audio-voorronde.
7 landen sneuvelden in deze voorronde:
– Gjon Delhusa – Fortuna (Hongarije)
– Leon – Planet of blue (Duitsland)
(Duitsland was het enige land dat tot 1996 nog nooit een songfestival had gemist)
– Dorthe Andersen & Martin Loft – Kun med dig (Denemarken)
– Andrej Kosinskij – Ja, eto ja (Rusland)
– Kaliopi Gril- Samo ti (Macedonië)
– Galit Bell – Shalom olam (Israël)
– Monica Anghel & Sincron- Ruga pentru pacea lumii (Roemenië)
Na een jaar van afwezigheid zorgde Eimear Quinn er met de 7e Ierse overwinning voor dat het Eurovisie Songfestival weer terug ging naar Ierland. Eimear maakte sinds de zomer van 1995 deel uit van de groep Anúna. De groep maakt voornamelijk Keltisch getinte muziek, een stijl die perfect bij Eimar past en verzorgde het vocale gedeelte van de intervalact van het Eurovisie Songfestival in 1994. Ze verliet de groep in de winter van 1996 toen haar debuutalbum uit kwam. In 2002 zong Eimear de titelsong van de Vlaamse serie "Stille waters".
Noorwegen werd voor de derde keer vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival door de Zweedse Elisabeth Andreasson, tevens bekent onder de naam Bettan. In 1985 won ze samen met Hanne Krogh het Eurovisie Songfestival met het lied "La det swinge", 9 jaar later behaalde ze aan de zijde van Jan Werner Danielsen 6e met het lied "Duett". Haar debuut maakte ze in 1982. Samen met Kiki Danielsson vormde ze het duo Chips en behaalde de 8e plaats voor haar moederland Zweden. Samen met Kiki en Lotta Engberg nam ze in 2002 deel aan de Zweedse voorronde (3de met het lied "Vem é dé du vill ha") en in 2003 aan de Noorse voorronde (4de met het lied " Din hånd i min hånd")
Voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival werd de uitslag van de audio-voorronde niet bekend gemaakt. Al snel ging het gerucht dat Zweden deze voorronde gewonnen zou hebben en hierdoor werd de Zweedse groep One More Time gebombardeerd als een van de favorieten om het songfestival in Oslo te winnen. Hier lees je meer over One More Time.
Na het zeer teleurstellende debuut van Estland in 1994 waren ze in 1996 gebrand op een goede klassering. Ze stuurden de 31 jarige Ivo Linna en de pas 16 jarige Maarja-Liis Ilus. Ivo kreeg vooral bekendheid in Estland door het grote succes van zijn groep Rock Hotel met voornamelijk muziek uit de jaren 60. Maarja heeft haar muzikaliteit niet van een vreemde, aangezien haar moeder Merle Ilus een bekende zangeres was in Estland in de jaren 70. Maarja was reeds op jonge leeftijd actief in de muziek. Zo speelden ze al in diverse musicals en behaalde ze diverse hits in de Estse hitlijsten. Na haar goede ervaringen in 1996 in Oslo probeerde Maarja nog twee maal deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. In 1997 lukte haar dat met het lied "Keelatud maa" en behaalde ze de 8e plaats in Dublin, in 2004 had ze minder geluk en strandde ze op een 4e plaats in de Estse voorronde met het lied "Homme". In Nederland werd in 1997 door Cindy Oudshoorn een Nederlandstalige versie opgenomen van "Kaelakee hääl", getiteld "Gedachten".
Portugal had nooit veel succes op het songfestival. De nog onbekende zangeres Lúcia, geboren op 9 november 1976 in Lissabon, zong het folkloristisch getinte lied "O meu coração não tem cor", waarbij ze zichzelf op de ukelele begeleidde. Lúcia’s vader, Carlos Alberto Moniz was de dirigent van de Portugese inzending van 1990, Nucha met "Há sempre alguém". Na het songfestival werd Lúcia een bekende zangeres en actrice in Portugal. In 1999 kwam Lúcia’s debuutalbum "Magnólia" uit. In 2003 speelde ze huishoudster Aurelia in de film "Love Actually".
Nederland behaalde een zeer mooie 8e plaats in Oslo samen met Cyprus. Na het songfestival ontstond er echter discussie over de puntentelling. Spanje zou 6 punten hebben gegeven aan "Holland", maar dit werd door presentatrice Ingvild Bryn verstaan als "Poland", aangezien de officiële naam voor Nederland op het songfestival "the Netherlands" is. Na het songfestival werd dit teruggedraaid en steeg Nederland een plaatsje. "De eerste keer" werd een grote hit in Nederland en behaalde de 3de positie in de Nederlandse Top 40. Dit betekende de hoogste hitnotering voor een Nederlandse Eurovisiebijdrage sinds 1975.
De Australische Gina G startte haar carrière in de muziekwereld als DJ. Na haar verhuizing na het Verenigd Koninkrijk werd Gina gevraagd deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Hoewel "Just a little bit" in Oslo de hooggespannen verwachtingen niet kon waarmaken werd het een grote hit. Haar singles "I Belong To You" en "Fresh!" behaalden een top 10 notering in de Britse hitlijsten. Sindsdien is het stil rond Gina. Onlangs is Gina bevallen van een zoon genaamd Dylan.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1996
1. Eimear Quinn – The voice (Ierland) 162
2. Elisabeth Andreasson – I evighet (Noorwegen) 114
3. One more time – Den vilda (Zweden) 100
4. Maja Blagdan – Sveta ljubav (Kroatië) 98
5. Ivo Linna & Maarja-Liis Ilus – Kaelakee hääl (Estland) 94
6. Lúcia Moniz – O meu coração não tem cor (Portugal) 92
7. Maxine & Franklin Brown – De eerste keer (Nederland) 78
8. Gina G – Just a little bit (Verenigd Koninkrijk) 77
9. Constatinos – Mono gia mas (Cyprus) 72
(In 2002 maakte Constantinos deel uit van de groep One die Cyprus op het songfestival vertegenwoordigde en een fraaie 6e plaats behaalde.)
10. Miriam Christine – In a woman’s heart (Malta) 68
10. George Nußbaumer – Weil’s da guat got (Oostenrijk) 68
12. Sebnem Paker – Besinçi mevsim (Turkije) 57
(Sebnem had na haar deelname in 1996 de smaak te pakken en was in 1997 weer op het songfestival te bewonderen. Met het oorsters getinte "Dinle" werd ze 3e. Haar derde deelname werd gedwarsboomd aangezien ze in 1998 de Turkse voorronde met het lied "Çal" niet wist te winnen)
13. Anna Mjöll – Sjúbídú (IJsland) 51
14. Mariánna Efstratiou – Emis forame to himona anixiatika (Griekenland) 36
(Na haar deelname in 1989 probeerde Mariánna de behaalde 9e plaats in 1996 te verbeten.) 15. Kasia Kowalska – Chce znac swój grzech (Polen) 31
16. Cathy Leander – Mon coeur l’aime (Zwitserland) 22
16. Lisa del Bo – Liefde is een kaartspel (België) 22
18. Marcel Palonder – Kým nás má (Slowakije) 19
19. Dan Ar Braz et l’Héritage des Celtes – Diwanit bugale (Frankrijk) 18
20. Antonio Carbonell – ¡Ay, qué deseo! (Spanje) 17
21. Regina – Dan najlepih sanj (Slovenië) 16
22. Amila Glamocak – Za nau ljubav (Bosnië Herzegovina) 13
23. Jasmine – Niin kaunis on taivas (Finland) 9
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1996? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties