50 jaar songfestival: ESF 1997
Eurovisie Songfestival 1997
Datum: 3 mei
Lokatie: Point Theatre, Dublin
Presentatoren: Carrie Crowley & Ronan Keating
Het festival van 1997 wordt beschouwd als één van de beste in de jaren negentig. Niet alleen doordat de winnaar de grootste Eurovisiehit sinds tijden scoorde, maar ook in de breedte was het niveau hoger dan ‘gewoonlijk’.
Het ESF 1997 leverde ook de entree van de televoting op. De avond werd geopend door twee frisse en vrolijke nummers. Allereerst het Cypriotische Mana mou, gezongen door broer en zus Konstantinou (foto links, de twee in het midden). Het nummer werd in vrolijkheid nog overtroffen door de Turkse bijdrage dat jaar. Sebnem Paker, die een jaar daarvoor nog twaalfde werd, zong Dinle naar een derde plek. De beste klassering van een Turks nummer tot dan toe. Een vervolg kon ze haar carrière niet echt geven. Een jaar later probeerde ze het weer, maar ze bleef steken op de vierde plaats in de Turkse voorronde. Haar album was ondanks een aantal indrukwekkende nummers, geen groot succes.
Andere opvallende bijdrages kwamen uit Italië, dat na vier jaar afwezigheid éénmalig terugkeerde, IJsland dat Paul Oscar had ingezonden en Rusland dat de levende legende Alla Pugacheva naar Dublin had gestuurd. De Italiaanse bijdrage kwam van het duo Jalisse, dat bestaat uit Fabio Ricci en Alessandra Drusian. Zij wonnen eerder dat jaar het San Remo-festival en belandden in Dublin op een mooie vierde plek. Helaas was het meteen weer het einde van de bemoeienis van Italië met het Songfestival.
Voor de Russen kwam Alla Pugacheva in actie, die de gehele week de titel van haar nummer met verve uitdroeg. Primadonna kwam echter niet verder dan de vijftiende plek.
IJsland zette de songfestivalwereld op stelten met Paul Oscar (foto rechts). Hoewel zijn David Bowie-achtige nummer Minn hinsti dans slechts 20e werd, veranderde hij de ‘softe’ uitstraling van het songfestival. In leer gekleed op een witte bank tussen vier eveneens in schaars rubber ‘geklede’ dames bezong hij zijn laatste dans. Het leverde hem geen overwinning op, wel een cultstatus.
Maar tussen alle (al dan niet) muzikale pareltjes, zitten ook een aantal nummers die het daglicht amper kunnen verdragen. Tor Endresen bleef puntloos voor Noorwegen met San Francisco, terwijl de valszingende Kroatische versie van de Spice Girls, ENI, op de 17e stek eindigden.
Winnaar werd Groot-Brittannië. Katrina & the Waves eindigden met een recordaantal punten van 227 ver voor gastland Ierland. De groep was in de jaren tachtig even razend populair, vooral door Walking on Sunshine. Hun deelname aan het ESF in 1997 werd dan ook gezien als een comeback en hoewel Love shine a light in bijna heel Europa een hit werd, bleef een vervolg uit. Leadzangeres Katrina Leskanich (foto links), die een blauwe maandag in Nederland woonde, ging solo verder toen de groep een jaar na het festival uit elkaar viel. Solo verliep het niet helemaal naar wens. Het succes bleef uit, maar op andere terreinen ging het beter. Bijna 1,5 jaar was ze DJ bij BBC 2, ze schreef diverse nummers voor anderen en speelde een rol in een musical. Binnenkort moet haar debuutalbum uitkomen.
Einduitslag:
1. Katrina & the Waves – Love shine a light (GB) 227
2. Marc Roberts – Mysterious Woman (Ierland) 157
3. Sebnem Paker – Dinle (Turkije) 121 (foto 1) (werd twaalfde in 1996)
4. Jalisse – Fiumi di Parole (Italië) 114 (foto 2)
5. Hara & Andreas Konstantinou – Mana Mou (Cyprus) 98
6. Marcos Llunas – Sin Rencor (Spanje) 96
7. Fanny – Sentiment Songes (Frankrijk) 95
8. Maarja-Liis Ilus – Keelatud Maa (Estland) 82 (werd samen met Ivo Linna vijfde in 1996)
9. Debbie Scerri – Let me fly (Malta) 66 (was backing in 1993)
10. Tanja Ribic – Zbudi se (Slovenië) 60
11. Anna-Maria Jopek – Ale jestem (Polen) 54 (foto 3)
12. Marianna Zorba – Horepse (Griekenland) 39
12. VIP – Miert kell hogy elmenj (Hongarije) 39
14. Blond – Bara hon alskar moj (Zweden) 36
15. Alla Pugacheva – Primadonna (Rusland) 33 (foto 4) (getrouwd met Philip Kirkorov, de Russische vertegenwoordiger in 1995)
16. Kølig Kaj – Stemmen I mit liv (Denemarken) 25
17. ENI – Probudi me (Kroatië) 24
18. Alma Cardzic – Goodbye (Bosnië-Herzegovina) 22 (nam samen met Dejan ook deel in 1994)
18. Bianca Shomburg – Zeit (Duitsland) 22
20. Paul Oscar – Minn hinsti dans (IJsland) 18
21. Bettina Soriat – One step (Oostenrijk) 12 (zat in het achtergrondkoor in 1996, ging toen de fout in door te vroeg in te zetten)
22. Mrs. Einstein – Niemand heeft nog tijd (Nederland) 5
22. Barbara Berta – Dentro di me (Zwitserland) 5
24. Tor Endresen – San Francisco (Noorwegen) 0 (was backing in 1988, hij had al zeven keer geprobeerd het ESF te bereiken)
24. Celia Lawson – Antes do adeus (Portugal) 0
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1997? Reageren kan onder deze log!
Recente reacties