50 jaar songfestival: ESF 2002
Eurovisie Songfestival 2002
Datum: zaterdag 25 mei 2002
Locatie: Saku Suurhal, Tallinn (Estland)
Presentatie: Annely Peebo en Marko Matvere
Estland, dat pas sinds 1994 deelneemt aan het Eurovisie Songfestival, was na de winst van Tanel Padar en Dave Benton met "Everybody" gastheer van het 47e Eurovisie Songfestival. Het festival, met als thema sprookjes, werd door acteur Marko Matvere en operazangeres Annely Peebo gepresenteerd.
Nederland deed in 2002 niet mee in verband met de gedeelde 18e plaats van Michelle samen met Letland. Aangezien slechts 17 landen zich kwalificeerden voor het Eurovisie Songfestival in 2002, Portugal, nummer 17, zich terugtrok voor het Eurovisie Songfestival 2002 en Letland van twee landen 8 acht punten had gehad terwijl het hoogste aantal punten dat Nederland kreeg 6 punten was, kwalificeerde Letland zich wel en Nederland niet. En hoe het voor Letland in Tallinn zou aflopen is inmiddels een bekend verhaal……….
2002 Bleek het jaar van de volhouders. Zo ging het spreekwoord "driemaal is scheepsrecht" op voor de Kroatische Vesna Pisarovic, de Duitse Corinna May, de Macedonische Karolina(foto), de Letse Marie N en de Maltese Ira Losco, aangezien zij in hun derde deelname aan de nationale finale van hun land nu eindelijk naar het songfestival mochten afreizen.
Morgen meer over Corinna May.
De spannende strijd ging dit jaar tussen Malta en Letland. Malta stuurde de 20-jarige Ira Losco. Met haar ontwapenende uitstraling en haar vrolijke up-tempo lied "7th wonder" wist ze veel Europeanen te bekoren. Op dit moment is Ira druk bezig de Duitstalige landen te veroveren met haar nieuwe single "I’m in love again". In oktober staat een internationale release gepland voor haar album.
De knipoog en glitters van Ira waren echter niet voldoende om de Letse Marija Naumova, alias Marie N, van de winst af te houden. Nadat ze in 2001 net het Eurovisie ticket naar Kopenhagen was misgelopen met "Hey boy, follow me", was het dit jaar wel raak en wist ze tevens met haar charisma en, volgens velen, met haar verkleedpartij de winst naar zich toe te trekken. Ze wisselde in 3 minuten van pak naar korte jurk naar lange jurk.
Na de winst van Marie N ontstond direct de discussie of er niet te veel aandacht wordt besteed op het Eurovisie Songfestival aan de act en te weinig aan het liedje, aangezien van alles uit de kast wordt getrokken om de benodigde aandacht te krijgen.
De meest spraakmakende artiesten van de avond kwamen uit Slovenië. De groep Sestre had de eer om als eerste travestieten de songfestival arena te betreden. De drie in rode stewardessen outfits gehulde mannen maakten zeer veel los in het Balkan land en in de rest van Europa. Na een omstreden puntentelling (Karmen Stavec won met overmacht de televoting, maar omdat de punten van de 6 juryleden voor 66,67% meetelden won Sestre de finale) werden er vragen gesteld aan de minister van cultuur van Slovenië. Sommige parlementsleden vonden het een schande dat Slovenië zou worden vertegenwoordigd door drie travestieten. Toenmalig Europees parlementariër voor D66 Lousewies van der Laan riep de Sloveense ambassadeur bij het Europees parlement op het matje. Zij uitte haar bezorgdheid over de commotie die is ontstaan in het parlement en in de media na de winst van 3 travestieten. Lousewies strijd al jaren tegen discriminatie van homoseksuelen. Uiteindelijk liep alles met een sisser af en stond Sestre gewoon in Tallinn op het podium te "schitteren".
Veel commotie ontstond er ook na de nationale finale in Litouwen, waar de groep B’Avaija de finale wist te winnen met het lied "We all". Al snel bleek dat de Litouwse versie, getiteld "Mes cia" al in 2001 op cd was verschenen. Dit was tegen de regels aangezien liedjes pas na 1 januari 2002 commercieel uitgebracht mochten zijn. Na de diskwalificatie van B’Avarija mocht nummer 2, Aivaras, naar Tallinn afreizen.
Dankzij het Spaanse televisieprogramma "Óperación Triunfo" steeg de populariteit van het songfestival in Spanje enorm. "Óperación Triunfo" kan het best omschreven worden als de Spaanse versie van "Idols". In een lange reeks aflevering waar iedere week weer zo’n 13 miljoen Spanjaarden naar keken werd gezocht naar een idool, die Spanje op het Eurovisie Songfestival mocht vertegenwoordigen. De uiteindelijke winnares was de 20-jarige Rosa López uit Grenada, die "Óperación Triunfo" combineerde met het programma "Big diet",
aangezien ze 27 kilo lichter het programma winnend afsloot. De verwachtingen in Spanje waren enorm. Heel Europa kon tijdens een live schakeling tijdens het Eurovisie Songfestival zien, dat heel Grenada was uitgelopen. Iedereen verwachtte dat Rosa met het vrolijke up-tempo lied "Europe’s living a celebration" Europa zou gaan veroveren, maar helaas voor alle fans werd Rosa zevende.
Zweden stuurde in 2002 de discostamper "Never let it go" gezongen door het trio Afro-dite. Tijdens de week voor het songfestival stonden de dames steevast op een van de hoogste plaatsen in de polls, maar wisten met hun energieke optreden de verwachtingen niet waar te maken.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 2002:
1. Marie N – I wanna (Letland) 176
2. Ira Losco – 7th wonder (Malta) 164
3. Sahlene – Runaway (Estland) 111
3. Jessica Garlick – Come back (Verenigd Koninkrijk) 111
5. Sandrine François – Il faut du temps (Frankrijk) 104
6. One – Gimme (Cyprus) 85
7. Rosa – Europe’s living a celebration (Spanje) 81
8. Afro-dite – Never let it go (Zweden) 72
9. Monica Anghel en Marcel Pavel – Tell me why (Roemenië) 71
10. Prime Minister – Northern girl (Rusland) 55
11. Vesna Pisarovic – Everything I want (Kroatië) 44
12. Sarit Hadad – Light a candle (Israël) 37
13. Sergio & the Ladies – Sister (België) 33
13. Maja Tatic – Na jastuku za dvoje (Bosnië-Herzegovina) 33
13. Sestre – Samo ljubezen (Slovenië) 33
16. Buket Bengisu en Saphire – Leylaklar soldu kalbinde (Turkije) 29
17. Michalis Rakintzis – S.A.G.A.P.O. (Griekenland) (27)
18. Manuel Ortega – Say a word (Oostenrijk) 26
19. Karolina – Od nas zavisi (VJR Macedonië) 25
20. Laura – Addicted to you (Finland) 24
21. Corinna May – I can’t live without music (Duitsland) 17
22. Francine Jordi – Dans le jardin de mon âme (Zwitserland) 15
23. Aivaras – Happy you (Litouwen) 12
24. Malene – Tell me who you are (Denemarken) 7
Morgen meer over Corinna May.
Recente reacties