Frankrijk en Azerbeidzjan maken favorietenrol waar
Zojuist is de juryrepetitie, de generale repetitie waarbij de jury meekijkt en beslist, afgesloten in Düsseldorf. De show verliep zonder problemen en de meeste kandidaten leverden een zeer behoorlijke uitvoering af. Daaronder ook het getipte Frankrijk en Azerbeidzjan, maar er zijn meer kapers op de kust.
Hieronder het verslag van het verloop van de show.
De drie presentatoren openen de show, verwelkomen de kijkers en gaan vervolgens over op een uitvoering van Lena's Satellite, waarna Stefan Raab zelf het podium beklimt voor een optreden met zijn bigband. Hij krijgt daarbij ook ondersteuning van een flinke trompetgroep achter hem en de nodige Lena look-a-likes. Daarna betreedt Lena zelf ook nog even het podium om mee te zingen.
Hierna wordt in een filmpje van 90 seconden teruggeblikt op de transformatie van het voetbalstadion tot de huidge songfestivalzaal.
01. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam
Paradise Oskar zet een vergelijkbare uitvoering neer als dinsdag. Het publiek krijgt ie al snel op zijn hand. Vocaal niet veel op aan te merken.
02. Bosnië & Herzegovina: Dino Merlin – Love in rewind
Dino lijkt een stuk minder nerveus dan gisteren en krijgt al bij de eerste noten het publiek mee. De zang is een stuk beter dan gister, maar toch heeft hij wel eens beter gezongen.
03. Denemarken: A friend in London – New Tomorrow
Een vroege startpositie voor de Denen en een licht tegenvallend optreden. Het mist wat van de kracht en activiteit van de halve finale en de vocalen zijn ook niet allemaal even zuiver.
04. Litouwen: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie
Litouwen goes Disney. Op de stem is niks aan te merken, maar het nummer is waarschijnlijk niet sterk genoeg om hoge ogen te gooien.
05. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams?
Na vier rustige nummers brengt Hongarije leven in de brouwerij. De beste zangeres zal ze nooit worden, maar het klinkt redelijk.
06. Ierland: Jedward – Lipstick
De hyperactieve tweeling Jedward zet een stevige show neer en wordt door de backings ook nog vocaal een handje omhoog geholpen. Toch kanshebber op hoge klassering.
07. Zweden: Eric Saade – Popular
Klinkt beter dan gisteren en zal de tienermeisjes vast doen zwijmelen. Eén glazen wandje brak. Blijft alleen een tikje repeterend, maar daardoor ook hangen.
08. Estland: Getter Jaani – Rockefeller street
Ze verloor haar gele zakdoekje, maar de truc lukte toch. Een goede eerste anderhalve minuut, daarna een dipje om vervolgens weer redelijk bij stem terug te keren.
09. Griekenland: Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike – Watch my dance
Valt op door de authenticiteit, maar valt ook stil bij het rapgedeelte. Loukas is prima bij stem. Middenmoot met kans op meer.
10. Rusland: Alexey Vorobyov – Get You
In tegenstelling tot Saade kan Vorobjov het wel behoorlijk alleen af qua zang. Energieke uitvoering van het nummer en top 5 lijkt wel zeker voor hem.
11. Frankrijk: Amaury Vassili – Sognu
De favoriet van de bookmakers brengt rust in het stadion. Vassili brengt het zeer overtuigend, zowel vocaal als visueel. Opera met pyrotechniek.
12. Italië: Raphael Gualazzi – Madness of Love
Voer voor jury's. Let ook op de pianosolo morgen. Misschien te moeilijk voor de eenmalig luisterende televoter, maar een zeer krachtige uitvoering.
Tussen Italië en Zwitserland volgt de eerste break met een gesprekje met Dino Merlin (al worden vanavond stand-ins gebruikt).
13. Zwitserland: Anna Rossinelli – In Love for a While
Lieve uitvoering van het nummer. Publiek klapt meteen mee in intro. Lastig in te schatten wat dit nummer kan bereiken.
14. Verenigd Koninkrijk: Blue – I Can
Met de nieuwe orkestband uit de repetities ligt de nadruk in de eerste minuut meer op de zang. Grooste probleem kan zijn dat de belangrijkste zangpartij gezongen wordt door de minste zanger van het stel.
15. Moldavië: Zdob si Zdub – So lucky
Energieke uitvoering vrijwel vergelijkbaar met gisteren. Kan bij de televoters wel eens hoge ogen gaan gooien. Hoe het bij de jury's valt, is afwachten.
16. Duitsland: Lena – Taken by a stranger
Zaal wordt alvast gek. Nummer valt op door afwijkendheid en wordt overtuigend en goed gezongen gebracht. Titel 2 zal lastig worden, maar een mooie klassering zonder organisatiekosten is mogelijk.
17. Roemenië: Hotel FM – Change
Feelgood Scandipop uit Roemenië. Op de uitvoering is niet veel aan te merken; op hetzelfde niveau als gisteren. Ook middenmoot met kans op meer.
18. Oostenrijk: Nadine Beiler – The Secret Is Love
Vocaal zo goed als perfect en met dank aan de backings nog verder omhoog getrokken. Zal alleen daarom al flink kunnen scoren.
19. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared
Waarschijnlijk het land dat het best gebruikt van de mogelijkheden die het podium en led-wand bieden. Nikki is niet de beste zangeres en laat dus het meeste over aan de backings en Eldar. Zeker een kanshebber.
20. Slovenië: Maja Keuc – No One
Maja klinkt een beetje verkouden en heeft wat moeite met haar controle gedurende het nummer. Backings helpen een behoorlijk handje, maar een wat mindere uitvoering dan gisteren.
Na Slovenië weer een break en een gesprekje met Amaury Vassili en de promotie voor cd, dvd, blu-ray dvd en internetsite.
21. IJsland: Sjonni's Friends – Coming Home
Qua sfeer vergelijkbaar met Zwitserland. Onberispelijk neergezet, maar mist wat spanning. Net als de Zwitsers lastig in te schatten wat de mogelijkheden zijn.
22. Spanje: Lucía Pérez – Que me quiten lo bailao
Energiek uitgevoerd, maar vocaal wil het niet allemaal even vlotten. Ze probeert de zaal mee te krijgen, maar die hebben daar vanavond in ieder geval niet zoveel zin in.
23. Oekraïne: Mika Newton – Angel
Het kan alle kanten op met Mika Newton en haar Angel. De zandkunst leidt af van de zangeres en het nummer zelf, maar of dat nu positief of negatief is?
24. Servië: Nina – Čaroban
Servische hypnose-retromuziek. Stemtechnisch gezien niet zo overtuigend als dinsdag, maar nog heel behoorlijk. Misschien ook wat te lastig voor de eenmalig luisterende televoter.
25. Georgië: Eldrine – One More Day
Na Griekenland de tweede rap, maar nu gecombineerd met rock. Sopho als zangeres is een goede zet geweest. Zij slaat zich met verve door het nummer heen. Als Europa in een gekke bui is, is een top 10 mogelijk.
Na de 25 nummers kan er nog 15 minuten worden gestemd en volgt een eerste samenvatting. Hierna volgt een filmpje van de 25 postcards onder begeleiding van het nummer Wonderful van Gary Go. Daarna is het weer tijd voor een volgende samenvatting. De presentatrices zijn inmiddels van jurk gewisseld, waarna de televoting wordt afgesloten.
De 8 minuten durende intervalact in de finale is Jan Delay met zijn band. Hij brengt twee nummers. Zoveel indruk als de intervalact vorig jaar maakt het zeker niet, maar 't is best aardig. Daarna wordt Jon Ola Sand even voorgesteld, maar de stemming begint dan nog niet. Eerst worden de led-wanden verplaatst, waarna de greenroom verschijnt en er begonnen kan worden met de stemming.
De dummy-voting verliep vandaag nog volgens ISO-code, maar dat zal morgen anders zijn. Morgen wordt op basis van de jury-uitslag een wiskundige formule losgelaten om tot een zo spannend mogelijke stemming te komen.
Onder de personen die de punten zullen doorgeven zitten o.m. Safura (Azerbeidzjan), Susan Ahon (Finland), Sofia Nizharadze (Georgië), Geta Burlacu (Moldavië), Dima Bilan (Rusland), Ruslana (Oekraïne). Namens Nederland levert Mandy Huydts de punten; voor de Belgen is dat Maureen Louys. Na 21 stemmingen is er een korte break en wordt er gepraat in de greenroom en wordt de top 3 in beeld gebracht.
Na alle 43 landen wordt de winnaar het podium opgeroepen, wordt de prijs uitgedeeld, waarna afscheid wordt genomen en de reprise volgt. Rond 0.25u zal de uitzending dan voorbij zijn.
Recente reacties