VRT werkt aan nieuw Eurosong-format

Dit vind je misschien ook leuk...

50 reacties

  1. Hebbuzz schreef:

    We zijn benieuws.

    Geen Vanthilt, dat betekent hopelijk een verjonging en afstand nemen van wat men denkt dat een Eurosong zou moeten zijn?

    Al zou ik best Bart Peeters nog we terug willen als presentator. Hij deed het altijd wel leuk, die nationale shows.

  2. RobbieR schreef:

    Leuk nieuws, hopelijk een goede show en toppers van liedjes..

  3. Robbert-Rotterdam schreef:

    Interessant. Ik ben benieuwd of Vlaanderen, net zoals Nederland, binnen de competitie de traditie voortzet om het verkeerde liedje te kiezen.

  4. RobbieR schreef:

    In ieder geval weer een paar avonden plezier extra erbij!

    Ik kijk weer uit naar de voorrondes, natuurlijk kiezen de Belgen en de Nederlanders voor het beste liedje :-)
    Succes van dit jaar wordt toch voortgezet?
    Positief denken..

    Ik heb het idee dat de Tros/Avro een artiest aanwijzen en geen voorrondes gaan doen.
    Wat denken jullie?

    • Esmee schreef:

      Als er volgend jaar nóg meer bezuinigd moet gaan worden dan ze van plan waren, is de kans dat ze er 1 aanwijzen wel groot.

      • Esmee schreef:

        Ik vind trouwens dat de Avro met het jsf het heel goed doet. Wie weet gaan ze het met het nsf ook zo doen.

  5. Wouter schreef:

    Ik ben erg benieuwd =) Ik heb heel lang gehoopt dat we dat hier in Nederland ook zouden hebben maar sinds ik het dit jaar gezien heb met Anouk, hoop ik toch echt dat de AvroTros een artiest kiest en die gewoon volledig zijn/haar gang laten gaan. Ik heb gelezen dat Sharon Doorson niet meteen NEE zou zeggen. Ik zie haar echt als de beste optie met de muziek die ze nu maakt.

    • Esmee schreef:

      Ik vind dat Ilse de Lange ook mooi kan zingen.

      • xxx schreef:

        “Niet meteen nee.” Het zou zo moeten zijn dat de goede NL artiesten staan te trappelen om mee te doen. Kijk nou eens wat Anouk er aan publiciteit, promotie en verkoopcijfers aan overgehouden heeft.
        Maar ja, ik denk ook dat er bij de ESC jurering nog wat bij te schaven valt. Met name bij de jury’s, die zouden onbevooroordeeld t.o.v. elk land de ware kwaliteit, in de combinatie van goede compositie, tekst en arrangement meer moeten gaan waarderen.

      • Wouter schreef:

        Ik vind Jim Bakkum ook een erg goede keus
        maar dan moet hij wel met een lied komen zoals zijn laatste: http://www.youtube.com/watch?v=jEtMzmpMUjI

        Hij ziet er goed uit, kan goed zingen en een modern liedje… lijkt mij een goede combinatie, Volgens mij had ik begrepen dat hij best wou gaan maar dan met dezelfde voorwaarden die Anouk stelde.

      • Esmee schreef:

        Ik had uit een interview begrepen dat Jim Bakkum wel dan ook op eigen voorwaarden zou willen, maar dat hij besefte dat/waarom dat Anouk werd toegestaan en aan hem waarschijnlijk niet….

        Maar het is nog vroeg dag. Wellicht meldt hij zich aan voor voorrondes. Of besluit hij om maar helemaal niet mee te doen.

      • johannes schreef:

        Jim Bakkum, lekker monotoon, dat zal niks worden..

      • lilly schreef:

        ik snap niet hoe die beste knul zoiets kan willen, als hij nog niet in de hitlijsten in nederland gestaan heeft!
        Zo goed is hij gewoonweg niet…en moet nu niet langs zijn schoenen gaan lopen.

  6. Esmee schreef:

    Misschien proberen de Belgen Anouk wel te strikken voor 2014 :-)))

  7. Hebbuzz schreef:

    Wat is de hype rond Sharon Doorson? Ik snap het niet. Ze heeft niets bijzonders dat zal opvallen.

    Ik verwacht dat de AVRO/TROS in augustus met Ralf Mackenbach op de proppen zullen komen, die een dansliedje moet gaan zingen (a la Eric Saade). Het is te hopen dat dat dan niet zo’n hopeloos Fluitsma en Van Tijn dingetje zal zijn maar iets echt eigentijds , niet op het songfestival geschreven maar wél op instant appeal, met strakke choreografie en herkenbare kreetjes

    • Matje schreef:

      Alsof Emellie de Forrest iets bizonders is . Sharon is op het moment aan het doorbreken in Oost Eurpa wat ik begrepen heb . Betekent dus dat ze wel aanslaat . Gebeurt niet vaak met Nederlandse artiesten.. Dat Ralf Mackenbach eventueel zal meedoen aan een voorronde vind ik wel aardig maar hoop niet dat het hem dan wordt. Geronimo zal dan beter zijn , heeft volgens mij net iets meer internationaals

  8. Michael schreef:

    Eva Simons of Sharon Doorson
    Vergelijk zou ik zeggen, ben benieuwd:

    Sharon Doorson
    http://www.youtube.com/watch?v=j_n1m6vhu4Y

    Eva Simons
    http://www.youtube.com/watch?v=0ngzOj2zATM&list=UU4aFHghUmOWX7qm6F4j506g&index=2

  9. Ingrit schreef:

    is stel voor dat we esmee denters meenemen naar het songfestival.

  10. Dick schreef:

    Hebbuz:
    “niet zo’n hopeloos Fluitsma en Van Tijn dingetje”… die hopeloze bijdrages van Edsilia en Ruth waren wel de twee best scorende bijdrages van de afgelopen 20 jaar dus weet wat je zegt!:-)

  11. Hebbuzz schreef:


    Dick:

    Hebbuz:
    “niet zo’n hopeloos Fluitsma en Van Tijn dingetje”… die hopeloze bijdrages van Edsilia en Ruth waren wel de twee best scorende bijdrages van de afgelopen 20 jaar dus weet wat je zegt!:-)


    Dick:

    Hebbuz:
    “niet zo’n hopeloos Fluitsma en Van Tijn dingetje”… die hopeloze bijdrages van Edsilia en Ruth waren wel de twee best scorende bijdrages van de afgelopen 20 jaar dus weet wat je zegt!:-)

    Je gaat me nu toch vertellen dat jij denkt dat deze bijdragen in 2014 nog even goed zouden scoren? ‘Vrede’ was in 1993 redelijk modern, maar ‘Hemel en aarde’ in 1998 al gedateerd, maar omdat het Songfestival toen nog ouderwetser was was het vergelijkenderwijs nog wel modern. Vandaar dat ze in hun periode goed gescoord hebben.

    Anno nu geloof ik niet dat ze de finale gehaald zouden hebben met beide liedjes.

    In 1993 en 1998 deden er ook nog eens beduidend minder landen mee, ongeveer de helft. Anouk heeft dus gemiddeld even goed gescoord (9e uit 39 deelnemers) als Vrede in 1993 (6e uit 25) en Edsilia (4e uit 25). Je moet je niet blind blijven staren op de eindklassering zonder deze in perspectief van aantal deelnemers en tijdgeest te plaatsen.

    Fluitsma en Van Tijn hebben de laatste 10 jaar nauwelijks echt grote hits meer gescoord. Wat dat betreft gaan ze Vader Abraham en Ralph Siegel al aardig achterna.

    • Dick schreef:

      Ik ga je helemaal niks vertellen. Ik geef alleen aan dat dit duo het best gescoord heeft dde laatste 20 jaar. In de tijdgeest waren dat gewoon goede nummers met prima performances. Het heeft geen enkele zin dit te vertalen naar het huidige festival maar om dan meteen te zeggen dat het hoploze dingetjes waren vind ik op zijn minst gezegd dom.

  12. Martin schreef:

    Leuk die voorrondes vind ik. Mogen ze hier volgend jaar ook wel doen. Sharon Doorson of Eva Simons mogen van mij ook rechtstreeks naar Denemarken. Maar 4 voorrondes en 1 finale bijvoorbeeld zou ook leuk zijn. Alles beter dan je liedje op de radio in première laten gaan. Dat vond ik erg goedkoop van Anouk. Het had wel wat groter gemogen.
    Maar ik ben benieuwd waar de VRT mee komt.

  13. Ruud schreef:

    Ralf Mackenbach, Jim Bakkum ???? WTF
    Begint dat nu alweer, we zijn nog geen maand verder en we zitten gelijk weer op het “bloemkool met een sausje” niveau.
    Ik dacht dat we wakker waren geschut door kwaliteit, Anouk en Birds !!!!
    Dus volgend jaar gewoon 1 (goede) artiest zijn gang laten gaan, en dan is songfestivalminnend nederland (waaronder ik) maar lekker teleurgesteld dat we geen voorrondes hebben, die hebben in het verleden niet veel goeds opgeleverd.

    • Matje schreef:

      Van mij mag het maar denk dat de TROS/AVRO voor de voorrondes gaan.

  14. Nordman schreef:

    Fijn dat ze weer terug gaan naar Eurosong. Ik heb erg genoten van Eurosong 2004, 2006 en 2008. Zaten toch wel telkens een aantal sterke nummers tussen! Moderne productie, ja ze weten hoe ze daar een tvshow moeten neerzetten. Wat zou het tof zijn mochten we een Eurosong/MF-achtige show in NL krijgen, maar misschien toch nog wat te vroeg na Anouk’s mooie resultaat? Als ze een NF opzetten, dan mogen we absoluut niet terug naar het niveau van 2010. Wat mij betreft mag ook onbekend/nieuw talent zich inschrijven, het gaat dan ook niet om ‘hoe bekend je bent’, want dat is geen garantie tot succes. Belangrijker is dat er weken, maanden van te voren, meteen al na de zomer aan het totaalplaatje wordt gewerkt door een professioneel team. De AVRO heeft dat al laten zien op het junior songfestival. De act is in de Nationale voorronde eigen al af en kan zo op het grote podium neergezet worden. Moderne jonge producers die out of the box durven te denken worden bij het hele proces betrokken, er zit een hele strategie achter. Dat ontbreekt bij de TROSfamilie.

  15. J1. schreef:

    Sandra van Nieuwland vind ik ook erg goeie optie! Nummer in de stijl van “Keep your head up”

  16. Gerardmartin schreef:

    Ik vind Jim Bakkum wel een heel lekkere keuze voor 2014 maar dan wel met een beter liedje dan bovengenoemd huppeldeuntje! Van al de hierboven genoemde dames heb ik nooit gehoord en ken ik dus niet.

  17. Paysbart schreef:

    Ik blijf bang voor een Nederlandse voorronde met c artiesten als Vinzzent (of hoe heette die gast) en liedjes als “vrijdag de dertiende”.

    Hoop dat Avro/tros voor 1 artiest gaan. Die lang de tijd krijgt om 2 of 3 liedjes voor te bereiden. Het heeft gewerkt met Ruth Jacott. niet met de 3J’s, maar die waren sowieso niet geschikt voor het festival (al kregen die 5 jaar de tijd) Edsilia ’s tweede was ook mis. Zij had d’r cd al klaar maar daarop geen geschikt lied. Dus kon manlief dat binnen 3 weken in elkaar flansen…

    Ik ga voor kwaliteit. Dat mag Sharon of Eva zijn zoals hierboven genoemd. Ook Jim als goede componisten voor hem aan de slag gaan. Van mij mag zelfs Matilde Santing. Met haar heb je, net als Anouk, een vakvrouw met veel ervaring en een heel bijzondere stem. Zo’n lied als “vaderland” (geschreven door Frank Boeijen) zou ik een hele mooie inzending vinden.

    • Esmee schreef:

      Ik ga ook liever voor kwaliteit dan voor een liedje dat even gauw in elkaar is geflanst.

  18. Peter schreef:

    @Paysbart: het maakt niet uit hoe lang je over het maken van een nummer doet, sommige steengoede nummers zijn in 10 minuten geschreven. Het gaat om de uitvoering. Hind had het jaren op de plank liggen, dat werkte niet. Anouk had dit ook nog ergens liggen en werkte niet. Het gaat om het gouden moment, en dat is iets wat Nederland al jaren niet meer heeft.

    • RobbieR schreef:

      Mischien voor jou niet, maar 9e van de 39 landen vind ik al een flinke stap naar de gouden moment!

      Nederland moet dit houden en niet verzaken door de simpele ok festival liedjes in een nationale festival toe te laten.

      • Paysbart schreef:

        Ben het met Hebbuz en RobbieR eens: als we in 1993 6e werden, 1998 4e dan is 9e in 2013 met 39 landen waarschijnlijk het hoogst haalbare voor NL. Alle 3 waren, voor die tijd, top inzendingen gezongen door top artiesten.

        Tenzij we echt met een lied komen dat meteen pakt (net als lang lang geleden Dingadong) halen we misschien nog een keer een top 3 notering. Triest maar waar. En aangezien het esf in NL lang niet zo populair is verwacht ik dat niet zo snel. Ik ben Anouk dankbaar voor de hernieuwde belangstelling voor het festival in ons land, maar ben bang dat ook nu nog niet componisten en top artiesten staan te trappelen om onze driekleur te mogen vertegenwoordigen…..

      • Wolf schreef:

        ~Shalalie Shalala Shalalie Shalala ’t gaat niet uit mijn kop~, Shallalie shallala shallalie shalalla ik sta er smorgens mee op~.

        Of je het leuk vind of niet, het was een meezinger en destijds erg populair in Oslo, Gravity en Hold me waren beide geen meezingers hoor.

      • Robbert-Rotterdam schreef:

        Het antwoord moet na spoedige inventarisatie naar boven komen. Als ik TROS/AVRO was, zou ik het volgende stappenplan toepassen:

        1) Gesprekken aangaan met de kandidaten die boven de middelmaat uitstijgen en na het goede resultaat van Anouk hebben aangegeven het te zien zitten in 2014 naar Denemarken af te reizen. Belangrijk inventarisatiedoel zou m.i. moeten zijn: wie van deze artiesten zijn bereid de strijd aan te gaan tegen anderen in voorrondes of een finale?
        2. Wordt hier (te) weinig positief op geantwoord, dan zou ik als TROS/AVRO hier conclusies aan verbinden. Men weet dat bij een open inschrijving we kunnen rekenen op het niveau Sasja Brouwers, Vinzzent, Peggy Mays, Mai Tai-60 jarig jubileum, André Kuyk, Kaysee en Varna Springer, of op zijn best “the return of Tony Neef”. Ik denk dat dan de vraag moet zijn of men met dit niveau genoegen neemt of dat men toch op een hoger niveau wil pieken. Indien dat laatste, dan zou ik toch
        3) Kiezen voor de kandidaat met het beste/prettigste aanbod en die de vrije hand geven. Nationale finales met 1 kandidaat met meerdere liedjes zijn immers-dat weten we- wassen neuzen. De kandidaat leukt het liedje van de eigen voorkeur het meest op en laat deze als laatste zingen. Dus dat hoeven we niet mee te maken.

      • Robbert-Rotterdam schreef:

        Dit was dus het antwoord op reactie van PaysBart (nu nog bericht #27), Alles loopt hier helaas weer door elkaar…

      • Janneman schreef:

        Je kunt ook de antwoord functie gebruiken, dan komt je commentaar onder de tekst waarop je reageert

      • Janneman schreef:

        Ik neem het terug, het werkt niet

      • Nordman schreef:

        Niet reageren op die troll, hij is zich er bewust van dat hij hiermee reacties uitlokt. Veel fans zijn tevreden met deze mooie plek na 8 verschrikkelijke jaren, voor sommige mensen kan het ook nooit goed zijn. Laat ze lekker ontevreden zijn :-) Well done Anouk (al verdiende je idd een top 3 :D )

  19. Roald schreef:

    Nederland hád dit jaar een “gouden moment”: na negen jaar naar de finale, en daar dan meteen weer in de top-tien eindigen: een mooie negende plaats met 114 punten ís al een overwinning voor Nederland op ESF-gebied!
    Dan mag iemand nog zo’n hekel hebben aan Anouk, feit blijft dat zij voor Nederland een topprestatie heeft neergezet. Bovendien had Anouk dit nummer niet “ergens liggen”, maar hield dit achter de hand voor het ESF, en was al bedoeld voor haar nieuwe album – niet te vergelijken met Hind: zij had dat liedje al jaren liggen, was eigenlijk bedoeld voor haar debuut-album maar niet geschikt gevonden (was volgens mij ook het eerste “liedje” dat ze ooit schreef toen ze nog op school zat).
    Nederland heeft het dit jaar gewoon goed gedaan!:)

  20. -.tje schreef:


    Esmee:

    Ik had uit een interview begrepen dat Jim Bakkum wel dan ook op eigen voorwaarden zou willen, maar dat hij besefte dat/waarom dat Anouk werd toegestaan en aan hem waarschijnlijk niet….
    Maar het is nog vroeg dag. Wellicht meldt hij zich aan voor voorrondes. Of besluit hij om maar helemaal niet mee te doen.

    Oef, blij te horen dat de zingende walrus met het mooie hoofd maar verder nogal beperkte zangstem nog wel enige zelfreflectie toepast. Het moet wel een heel geschikt op hem geschreven nummer zijn wil het goed uit de verf kunnen komen.

  21. Michael schreef:

    Ik zie hier boven reacties over van Tijn dat hij wel 2 top 10 noteringen heeft behaald. Mag misschien zijn en vind het ook super, maar dat is inmiddels weer 15 jaar geleden. Mijn persoonlijke mening is dat als ik luister naar van Tijn’s nieuwe nummers ik vooral tot de conclusie kom dat hij is blijven hangen in de tijd. Op zich niet erg, want half Nederland is blijven hangen qua muziek. Ik denk dat we vooral internationaal moeten kijken. En niet een nummer met een trommel erdoor heen, wat voor veel mensen al internationaal is, maar iets dat zo in de EU charts kan staan. Ik denk vooral aan een Sharon Doorson, Eva Simons, Afrojack, Caro Emerald..

    Maar ja das maar mijn mening lol

  22. Michael schreef:

    Ik zie hier boven reacties over van Tijn dat hij wel 2 top 10 noteringen heeft behaald. Mag misschien zijn en vind het ook super, maar dat is inmiddels weer 15 jaar geleden. Mijn persoonlijke mening is dat als ik luister naar van Tijn’s nieuwe nummers ik vooral tot de conclusie kom dat hij is blijven hangen in de tijd. Op zich niet erg, want half Nederland is blijven hangen qua muziek. Ik denk dat we vooral internationaal moeten kijken. En niet een nummer met een trommel erdoor heen, wat voor veel mensen al internationaal is, maar iets dat zo in de EU charts kan staan. Ik denk vooral aan een Sharon Doorson, Eva Simons, Afrojack, Caro Emerald..

    Maar ja das maar mijn mening lol

  23. Paysbart schreef:


    Robbert-Rotterdam:

    Mai Tai-60 jarig jubileum

    LOL en dan zeggen dat ze “hits” hebben gescoord in heel Europa.

    Nee a.u.b. geen voorrondes met dit soort “artiesten” en laat het NL publiek ook aub niet kiezen.
    Kies gewoon intern en geef een top artiest de ruimte en tijd (vooral dit laatste is denk ik ook belangrijk) om zelf met iets goeds te komen….

  24. Esmee schreef:

    Off topic: doen we hier op deze site eigenlijk nog iets aan het junior songfestival? Hoewel de finale pas in december is, is de Russische finalist al bekend.

    • Esmee schreef:

      Ach ja, ik zie het al. Hier rechts in beeld wordt het JSongfestival bijgehouden.:-)

  25. Esc-go schreef:

    Doe maar Sharon Doorson. Ik wil voor Nederland ook wel eens een hip dancenummer. Nooit gehad!!

  26. Roald schreef:

    Wellicht iemand als Chopy Fatah voor Nederland: http://www.chopy.net/

    Zij is geboren in Nederland en heeft hier al opgetreden, o.a. in de show van Jurgen Raymann; er is ook een reportage over haar gemaakt. Ik Koerdistan en het Midden-Oosten timmert zij aardig aan de weg. Lijkt me een goede kandidate.

  27. Roald schreef:

    Sorry, niet geboren maar wel opgegroeid in Nederland:)

  28. Jeffrey schreef:

    Ik ben heel benieuwd wie er mee gaan doen! Ik hoop dat Sandrine, Lady Linn & Her Magnificent 7 (zou voor Eurovision aangepast moeten worden aangezien je niet met z’n 8en op t podium mag) of Selah Sue aan de voorrondes meedoen. Als ze ook op The Voice-tour gaan, gaat mijn stem uit naar Stephanie Onclin: wat een powerdiva! Silke Mastbooms zou waarschijnlijker zijn en ook een leuke keuze.

  29. Roald schreef:

    Heb sterk het gevoel dat volgend jaar voor Nederland Johannes Rypma zal gaan met een rocknummertje zoals “Lonely Planet”…