Italië op zoek naar gaststad [upd]
Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is zal de gaststad voor het songfestival zich via een bidbook moeten presenteren aan de Italiaanse omroep RAI en de EBU. De eerste stap daarin is interesse tonen om het volledige regelboek te ontvangen. Steden hebben daarvoor tot en met aanstaande maandag de tijd. Daarna ontvangen zij de reglementen en kunnen ze zich definitief aanmelden door een bidbook te maken waarin opgenomen staat hoe en waar de desbetreffende stad het festival wil organiseren, waar de bij-evenementen (bv. Eurovillage, Euroclub, welkomstreceptie etc) worden gehouden en wat de begroting is (en niet onbelangrijk de financiële bijdrage).
Voor de organisatie van 2022 hebben diverse steden al interesse getoond, te weten Bari, Bologna, Florence, Milaan, Napels, Pesaro, Reggio Emilia, Rimini, Rome, Sanremo, Turijn en Verona. Een aantal daarvan is op voorhand al kansloos wegens het ontbreken van een geschikte locatie. De EBU en RAI maakten bekend dat de standaardvoorwaarden gelden, zoals minimaal twee maanden beschikbaarheid, een capaciteit van minimaal 8.000 personen, een geschikte infrastructuur, voldoende hotelcapaciteit en een internationaal vliegveld binnen negentig minuten van de locatie. Voor Italië wordt het de derde keer dat het land het songfestival organiseert. In 1965 vond het festival plaats in Napels en in 1991 was het de beurt aan Rome.
Twee jaar geleden, toen Nederland de organisatie op zoek ging naar de locatie, leverden uiteindelijk vijf steden een bidbook in. Negen steden hadden zich in eerste instantie aangemeld. In de tijd daarvoor hadden nog enkele andere steden ook interesse, maar zij haakten al voor de eerste aanmelding af toen bleek dat zij niet aan de basisvoorwaarden konden voldoen.
[upd 13-7]: Zeventien steden hebben zich aangemeld bij de Italiaanse omroep in de hoop volgend jaar het Eurovisie Songfestival te organiseren. De zeventien zijn: Acireale, Alessandria, Bertinoro, Bologna, Florence, Genua, Jesolo, Matera, Milaan, Palazzolo Acreide, Pesaro, Rimini, Rome, Sanremo, Turijn, Triëst en Viterbo. Woensdagochtend 14 juli ontvangen zij van RAI alle voorwaarden en eisen waarna ze tot 4 augustus hebben om al dan niet een bidbook in te leveren.
Ik zeg Rome en dan Toto Cutugno en Gigliola Cinquetti weer als presentatoren ;-)
ik ga er vanuit dat je dat cynisch bedoelt. Wat een waardeloos rommelig ESF was dat met een verschrikkelijke presentatie.
Uiteraard cynisch, vandaar mij knipoog, haha. Dat was echt verschrikkelijk toen. Je zag aan Frank Naef dat ie zich echt zat dood te ergeren aan dat gestuntel.
Het is nu de beurt aan Milaan.
San Remo zou voor mij uitermate ideaal zijn. Going back to its roots, so to speak
San Remo heeft te weing capasiteit in alles.
Het lijkt echt Turijn te gaan worden. Het enige stadion dat vrij is niets hoeft te annuleren en de gemeente zet alles op alles, beetje vergelijkbaar met Rotterdam. En bijkomend voordeel voor fans goed bereikbaar vanuit NL.
Het maakt mij eerlijk gezegd helemaal niets uit.
Van mij mag het gewoon Rome worden.
Ik wist niet dat vroeger het songfestival gepresenteerd werd in de taal van het organiserende land.
Je hebt het denk ik over EurovisionAgain m.b.t. ESF1980…..
Dat was toen omdat ook alle landen in hun eigen taal door een presentator uit het land zelf geïntroduceerd werden.
Dit was allemaal t.g.v. het 25e festival.
Het was toch meestal in het Frans en Engels én in de eigen taal…
b.v. ‚‘65, ‘69, ‚‘83 en ‘92 hadden veel aandacht voor de eigen taal.
Een riedeltje in het Engels en wat Frans en daarmee was het volgens de regels gedaan .
In de beginjaren was het normaal om de rest van de uitzending in je moerstaal te spreken . Dit is blijkbaar bij velen onopgemerkt gebleven omdat de Franstalige landen vaak wonnen . De Nederlandse , Deense , Italiaanse , Oostenrijkse en Italiaanse Eurovisie uitzendingen waren daarom hoofdzakelijk in hun taal. Vanaf de jaren 80 kwam daar verandering in en werd het meest Engels gebruikt.