Terug naar het Eurovisie 1989

Dit vind je misschien ook leuk...

33 reacties

 1. Dick schreef:

  Ik was destijds verbijsterd over de verkrachtte versie van Blijf Zoals Je Bent, inclusief de vocale uitglijder. Maar nog verbaasder was ik over de winst voor Riva: wat een ouderwets achterhaald (toen ook al) overgewaardeerd nummer. Blij dat men overging tot een leeftijdsgrens, dat Israëlische joch zong gewoon vals.

 2. RiaNL schreef:

  Heel mooi festival met erg veel goede liedjes maar helaas de verkeerde winnaar. Mijn favorieten waren Spanje , Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Finland, België. Persoonlijk ben ik nooit zo dol geweest op onze bijdrage en al helemaal niet toen ze behoorlijk de mist inging.

 3. Inez schreef:

  Geweldige Eurovisiesongfestival nog niet gezien misschien deze avond kijken

 4. Pietje schreef:

  Best een leuk jaar, maar de uitslag was idd nogal vreemd en een onverdiende winnaar. UK als tweede kan ik me ook niet in vinden, wat een gaapnummer is dat.
  Mijn favorieten Zweden, Spanje, België en Portugal. Justine deed het goed, alleen jammer van die laatste noot inderdaad. Al denk ik niet dat het haar heel veel punten gekost. Ze had alleen wat anders aan moeten trekken? Wat konden er toch verschrikkelijk ouwelijk uitzien in die tijd.

 5. P. schreef:

  Mijn favo was zeker Zweden….al klonk die mooier en beter bij Melodifestivalen in de toen gloednieuwe Globen Arena

 6. Tippy2 schreef:

  Riva is wat mij betreft de slechtste winnaar ooit, wat een slap riedeltje. Jammer van de uitglijder van Justine, blijf zoals je bent is toch een mooi nummer.

  • Zuiderbuur schreef:

   Qua slechtste winnaar ooit, toch ook felle concurrentie van I wanna van Marie N. Vind ik ook nog altijd niks aan. En voor mij ook even onbegrijpelijk als winnaar.

   • Inez schreef:

    Voor mij niet eigenlijk weet je ik snap niet dat uk tweede werd zo een zaagnummer

   • Wim1970 schreef:

    Marie N. draai ik nog weleens. Ik zou eerder zeggen Estland als onbegrijpelijke winnaar. Letland heeft vooral gewonnen door de geraffineerde verkleed-act. Liedje was op zich wel aardig. In 2002 had eigenlijk Frankrijk moeten winnen.

 7. Zuiderbuur schreef:

  Ik was toen vooral fan van Italië. Maar als je nu de recap bekijkt, valt eigenlijk wel op dat er geen enkel nummer bovenuit stak. Misschien ook wel de eerste editie in de toen 40-jarige editie zonder echte favorieten.

 8. RoBo schreef:

  Zweden, Italië, Spanje en Portugal komen met enige regelmaat voor op mijn playlist. Heerlijke nummers. Jammer dat Engeland niet op Spotify staat, vind ik mooi en geweldige zanger.
  Van het intro live versie Zweden op avond zelf krijg ik nog kippenvel: de trombones met drumslagen, prachtig!

  • Zuiderbuur schreef:

   En Dag net nog eens helemaal beluisterd op YouTube. Zonder nostalgisch te willen doen, maar dat liveorkest, heerlijk toch. Ook al werd er soms eens op gevloekt, het gaf nummers toch een ander cachet.

 9. Olaf schreef:

  Bij de recap valt me toch op hoe ouderwets alles is, zelfs voor eind jaren 80: de liedjes, de kapsels, kleding, danspasjes- het was duidelijk dat het Songfestival toen niet echt meer met zijn tijd mee ging. Veel ballads of midtempo nummers en behoorlijk saai, ik snap dan wel dat zo’n onbenullig maar vrolijk nummer op het einde er uiteindelijk met de winst vandoor ging. Ach ja, een mooi afscheidscadeau voor een land dat twee jaar later niet eens meer bestond. Zelf dacht ik destijds dat Duitsland het met twee vingers in de neus ging winnen, maar die Modern talking-schlager sloeg toch niet echt aan. Zweden springt er ook wel uit, net als Denemarken: heel erg ouderwets, maar valt op. Spanje kan ik nu beter waarderen dan ik destijds als 15 jarige deed. Maar Engeland tweede is inderdaad werkelijk onbegrijpelijk: wat een saai nummer gezongen door je foute oom die in criminele zaakjes doet. Van de Nederlandse inzending kan ik niet begrijpen dat het eerste stond bij de bookmakers: best een aardig nummer, maar haar jurk, grimassen tijdens het zingen en de slotnoot hebben een nipte Top 10 voorkomen schat ik zo in. In ieder geval zeker geen winnaar!

  • Wim1970 schreef:

   Je bedoelt Oostenrijk, Nur ein Lied.

   • Olaf schreef:

    Het klopt dat dat nummer door Dieter Bohlen van Modern talking was geschreven voor Oostenrijk. Maar hij schreef ook Flieger voor Nino de Angelo voor Duitsland. Twee ijzers in het vuur dus, en verrassend genoeg, eindigde Oostenrijk veel hoger dan Duitsland. Dat was trouwens ook een heerlijke schlager-draak van een nummer.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Ik begrijp niet wat er ouderwets is aan ballads of midtempo-nummers. Een ballad kan net zo modern zijn als een uptempo-lied. Hangt een beetje van wat voor ballad en vooral ook het arrangement.

   • Olaf schreef:

    In principe zijn dat soort nummers ook niet ouderwets, maar het soort dat in 1989 voor het voetlicht werd gebracht was naar mijn mening nogal muf en belegen. Maar bijvoorbeeld het nummer van Italie van dit jaar vind ik dat helemaal niet!

 10. Remco van den Berg schreef:

  Een sfeerloos deprimerend songfestival. De winnaar is voor mij echt een raadsel maar die jaren voor 1989 scoorde Joegoslavië telkens met waardeloze nummers ,(1983, 1987, 1988). Mijn favoriet was met kop en schouders Italië (Anna Oxa) gevolgd door Spanje, Denemarken, Finland, Portugal, Turkije.. In mindere mate ben ik ook enthousiast over België, Noorwegen, Israël, IJsland, Griekenland. Ook Zweden vind ik volkomen overgewaardeerd, zoals bijna altijd met Zweden .

 11. Wim1970 schreef:

  Is het mensen opgevallen dat de winnaar van 1989 evenveel punten had als de winnaar van 1988? Was trouwens een van de slechtste winnaars ooit, die van 1989. Het had niet veel gescheeld of UK was weer 2e geworden met 1 punt verschil ;-)

 12. MarkusRotterdam schreef:

  Yu en GB, voor mij allebei prut. Onbegrijpelijk dat die zo hoog eindigden. Voor mij was het : Denemarken, Finland, Zweden, Spanje, Cyprus en Turkije. Dat waern mijn favorieten en vooral Vi malen byen rod en En Dag luister ik nog heel vaak.

 13. Sake schreef:

  Ik vond Cyprus ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *