Songfestivalweekend Amsterdam van start

Dit vind je misschien ook leuk...

142 reacties

 1. mamu schreef:

  Je weet het niet want de selectieprocedure in Nederland is verre van transparant, maar het zou kunnen zijn dat de commissie zich heeft laten inpakken door Duncan Laurence en in een tunnelvisie terecht is gekomen. Burning Daylights is muzikaal geen slecht nummer (maar voor een ESF ook niet direct sterk) maar Dion en Mia lijken simpelweg de kwaliteiten niet te hebben om dit nummer ‘aan’ te kunnen. Ze moeten zo focussen op eigen zang dat er van onderlinge chemie evenmin sprake is. Er is nog een kleine maand om heel veel punten op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten maar ik vraag me af of dit voldoende is. Twee mislukte liveoptredens en daarbij alle negatieve commentaren (zelfs in de landelijke media, zoals AD en Nu.nl) lijkt me niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Alles bij elkaar roept dit ook de vraag op in hoeverre deze selectiecommissie (nog) in staat is om de Nederlandse inzending te blijven bepalen. Het zou sowieso goed zijn als Cornald Maas zich slechts zou beperken tot zijn rol als commentator. Het is nooit goed als slechts 1 persoon zoveel jaren achtereen invloed kan/mag uitoefenen – dat levert enkel vastgeroeste ideeën op.

 2. riccardo schreef:

  Ik baal hier gewoon ontzettend van.
  Ik weet dat lang niet iedereen het met me eens is voor wat betreft de kwaliteit van dit in mijn beleving prima nummer.
  Waar het in de studio prachtig klinkt wordt het live vocaal om zeep geholpen.
  Ze deden het tot dusver volgens mij zonder steun stemmen. Dat kan voor Liverpool nog een reddingsboei zijn.
  Volkomen logisch dat mensen zich dingen af gaan vragen, commissie!
  Ondertussen is de basis voor een NQ stevig gelegd.
  Heel erg jammer dit.

 3. Inky schreef:

  Het wordt tijd dat de selectiecommissie zich eens flink gaat beraden hoe nu verder. Voorheen hoorde je Cornald Maas al van de daken schreeuwen dat ze een killersong hadden. Ik heb hem deze editie niet gehoord of ik moet wat gemist hebben. En Duncan wist van tevoren in een stukje in de Telegraaf al te vertellen dat Nederland dit jaar weer zou gaan winnen. Hoe dan? Ben echt heel teleurgesteld en een finaleplaats zie ik gewoon niet meer gebeuren. Ik hoop dat de commissie wakker is geworden en het volgend jaar over een andere boeg gooit, ik vind ze nu verdacht stil.

  • mamu schreef:

   Ook nu hoorde je Cornald Maas vertellen dat ze een ‘betekenisvol’ liedje hadden uitgezocht, vol ‘hoop’ en met een ‘verhaal’. Het werd van tevoren gehypet en het resultaat viel enorm tegen. Geen ‘killersong’ maar een doodgewoon liedje wat het op de radio prima doet als vulmiddel. De praktijk laat nu zien dat Dion en Mia geen killerkandidaten zijn en voor weinig hoop gaan zorgen tijdens de halve finale. Het zou de selectiecommissie sieren als ze het niet kwalificeren van Nederland – want dat gaat waarschijnlijk gebeuren – als betekenisvol zouden zien voor de manier waarop de selectie gaat.

   • riccardo schreef:

    Als ze het vocaal moeiteloos zouden kunnen brengen werd de rest daar ongetwijfeld ook een stuk beter van.
    Los daarvan -zie- ik veel meer dingen in de hele aanloop naar waarvan ik denk dat het het gevraagde nivo niet haalt. Het introductiefilmpje beloofde nog veel goeds.. Was het nou inderdaad die killersong en performance geweest… nu gaat alles tegen je werken.
    Dat je liever een ander nummer had gehoord zegt niet zoveel over de selectieprocedure.

   • Tom schreef:

    Maar de zang moet toch ook stevig gechecked worden door de selectie?

   • riccardo schreef:

    Tuurlijk Tom. Het blijft gissen wat of hoe dit de selectiecommissie in eerste instantie heeft bereikt.

 4. Nordman schreef:

  Ik ben geen fan van het lied, maar ik vind het niet oke hoe veel mensen en media dit duo nu afmaakt. Je weet dat je als artiest altijd kritiek kunt krijgen en daar moet je tegen kunnen, maar wat er nu gebeurt vind ik sneu. Zenuwen en druk zullen ongetwijfeld hebben meegespeeld. En ja dat belooft niet veel goeds voor in Liverpool. Ik hoop dat mia en Dion deze negativiteit niet meekrijgen en dat vooral de selectiecommissie eens in de spiegel gaat kijken. Schuld ligt bij zij die verantwoordelijk zijn. Niet deze 2 die oprecht hun best staan te doen. Toon wat meer medeleven.

  • Poeki Poeki schreef:

   Schuld? cut that crap , zij zijn degenen die het podium op moeten en laten horen wat ze kunnen( of niet) !
   Leer de zenuwen te beteugelen, als professional mag en kun je ook nerveus zijn, laat dan juist zien dat je het als zodanig weet om te keren.

  • robbert-rotterdam schreef:

   +1

  • Esmee schreef:

   Ik wil best medeleven tonen. Als ze maar niet mee gaan doen.

 5. RobOranjeFinland schreef:

  Het wordt eens tijd dat de gehele selectie commissie nog komende week bij Op1 aanschuift incl Duncan Laurence om openheid te geven en wat voor steun er nog is om Mia & Dion bij te staan.

  • xxx schreef:

   En wat zullen ze in Polen over ons duo zeggen, Cornald? Gisteravond werd er de draak gestoken met hun deelneemster.
   Achteraf erg voorbarig.

 6. Richard schreef:

  Ze zullen het toch niet expres doen om straks in Liverpool de sterren van de hemel te zingen ;-)

 7. Beer schreef:

  Het boeit me eigenlijk heel weinig. Ik denk dat dit een half trauma is dat ik heb opgelopen in 2005-2012: we zijn echt enorm afgegaan, jarenlang, en dan waardeer je het Songfestival een stuk meer als competitie op zich en is de eigen inzending een bijzaak. Het feit dat we gewonnen hebben in het moderne systeem is voor mij nog altijd ongelooflijk. Eigenlijk hebben we het hoogste al gehaald en dat heel recent – dat we soms een fout maken en de finale eens niet halen, is echt zo ongezond niet. Komt sterker nog een waardige finalist voor terug uit een ander land dat het wellicht niet zo vaak haalt.

  Ik support Mia en Dion nog steeds. Ik verwacht iets moois te zien tijdens de halve finale en ik verwacht nog altijd goede vocalen. Als dat niet gebeurt, dan is dat jammer, maar vooral voor Mia en Dion zelf. Er staat genoeg voor hen op het spel om kwaliteit te leveren, dus dan vertrouw ik erop dat het goed komt. Ik hoop vooral met ze mee.

  • Siem schreef:

   Ik sluit mij hier helemaal bij aan. Precies wat jij zegt!

  • Ikkie1988 schreef:

   Mia en Dion zijn twee personen zonder gunfactor. Ik wil ook graag positief blijven maar na deze twee dramatische performances heb ik geen hoop meer. Ik sta altijd achter onze bijdrage, ook wanneer het niet precies mijn smaak is, maar we hadden de laatste 10 jaar altijd goede zangers en zangeressen en dan kon je er echt achter gaan staan. Nu hebben we twee personen die maanden niks gedaan hebben lijkt het.. niks is af, zang is vreselijk etc. Misschien is het maar goed voor ze dat ze afgaan. Mia is sowieso een vreselijk persoon die liever in VS is.. lekker daarheen geen en nooit meer terugkomen.

 8. Br@m schreef:

  Ik heb nog niks gelezen over artiesten uit andere landen die gisteren in positieve zin zijn opgevallen en daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

  • Jellybean schreef:

   Ik ook. Vooral benieuwd naar Estland, Frankrijk, Zwitserland, Australië

   • Dennis schreef:

    Landen die erg goed voor de dag kwamen waren in mijn ogen Estland, Spanje, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Oekraïne ( goede zang) en na gisteravond denk ik dat Finland zomaar kan winnen. Het dak ging er echt af.
    Australie viel tegen en Frankrijk heeft niet gezongen.

 9. ed schreef:

  ander duo inzetten kan en mag lied mag niet anders en zo snel als kan dan hebben ze nog ongeveer 3 weken om het lied in te zingen verander van zanger mag is vroeger bij belgie ook een keer gebeurt in 1971 toen monaco won zou er een duo voor belgie mee doen maar de zangeres werd ziek en toen is er voor een ander duo gekozen en die moesten het lied in paar dagen inzingen en dat is toen ook gelukt dus er is nog hoop maar dan wel zosnel als kan doen

 10. RobOranjeFinland schreef:

  AVROTROS na wankel optreden Mia en Dion: ‘Werken er hard aan’
  https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/artikel/5378444/avrotros-na-wankel-optreden-songfestivalduo-werken-er-hard-aan

  Hoop dat het goed komt!

  • Ikkie1988 schreef:

   Wat willen ze doen dan? Ze kunnen live niet zingen, weet niet hoe je dat recht wil trekken

   • Celine schreef:

    Backings (die wel kunnen zingen!) het gehele lied laten meezingen om hun zwakke zang te verdoezelen… Dit is in het verleden al vaker gedaan op het ESF.

   • robbert-rotterdam schreef:

    @ Celine
    Backings mogen alleen de harmonieën meezingen, niet de leadlijn. Dat is verboden. Dan zou Dion zomaar alleen zijn mond kunnen bewegen, mimen dus, terwijl de pre-recorded vocals hun werk doen en Mia en Dion geen geluiden uitstoten. Bovendiwn, zouden we dat willen? Er is al zo weinig live aan het festival.

   • Celine schreef:

    @ Robert Rotterdam,
    Kijk nog maar eens naar het optreden van Griekenland 2012. (Afrodisiac). Daar werd het gehele lied meegezongen door een backing vocalist.. OOK de leadlijn! Het mocht toen dus blijkbaar wel..en zo zijn er nog meer landen die dit deden. Natuurlijk zou je dit niet moeten willen, de hoofdzanger / vocalist zou alles moeten aankunnen, maar goed het is tenminste iets om het misschien toch nog “goed” te laten klinken..

   • robbert-rotterdam schreef:

    @ Celine
    Dat klopt, dat mocht TOEN, maar nu niet meer.
    Sinds de regel dat backing vocals op band mogen is er aan toegevoegd dat de leadvocal niet gedubd mag worden. Ik, ben daar blij mee, anders hoef je dadelijk helemaal niets meer te kunnen behalve playbacken met de band.

 11. Ikkie1988 schreef:

  Ik hoop dat dit kan Celine! Fingers crossed. Nog andere ideeën?

  • robbert-rotterdam schreef:

   Dit kan en mag niet (meer). De vocale lijnen mogen niet gedubd worden. En dat ben je eigenlijk aan het doen als je de leadlijn inblikt. Vroeger stond er wel eens een eenzame zanger achter op het podium of zelfs achter een gordijn die de 1ste stem wel meezong, maar dat is niet meer toegestaan, ook niet op band.
   De ingeblikte stemmen mogen alleen nog maar de harmonieën doen.

   • Celine schreef:

    Dat is niet waar Robert.. De leadzand PLUS eventuele begeleidende vocale ondersteuning (lead dubs) zijn toegestaan MITS het LIVE wordt uitgevoerd, dus niet op band.. Elk land mag nog steeds zelf bepalen of ze de backings op band laten meedraaien of ze “Live”laten meezingen, zoals Belgie dit jaar doet…

 12. Tom schreef:

  Ik denk heel serieus dat we ons moeten terugtrekken. Als je Mia en Dion laat gaan lopen ze een levenslang trauma op, dat MAG je ze niet aandoen, zou onmenselijk zijn.

 13. robbert-rotterdam schreef:

  Heel pijnlijk om te zien hoe iedereen zich als hyena’s op Mia en Dion stort. We moeten ons realiseren dat ze ook maar mensen zijn en zichzelf niet geselecteerd hebben. Dat heeft een commissie gedaan, die de keuze had uit 400 inzendingen. Onderdeel van de selectie had ook kunnen zijn het voorzingen. Blijkbaar vond de commissie dat niet nodig vanwege een 100% vertrouwen in Duncan. De kritiek dient zich nu te richten op de commissie. Het blijft ijzingwekkend stil in die hoek. Ik stel voor het duo even met rust te laten.

  • mamu schreef:

   Goed punt. Maar die commissie zal blijven zwijgen, vrees ik. Hopelijk gaat de Avro/Tros het volgend jaar anders doen. Een commissie zonder Cornald Maas zou al een hele verbetering zijn. Het zou ook fijn zijn als de commissie zou gaan voor een aansprekende song zonder de verplichting dat het liedje een ‘verhaal’ moet vertellen.

 14. Marijn schreef:

  Mia heeft haar reacties uitgeschakeld op insta… hoe zou dat nou komen

 15. Pietje schreef:

  Zo dramatisch sommigen hier. Natuurlijk ga je je niet terugtrekken een paar weken van tevoren. En zo’n wereldramp is het missen van een songfestival finale nou ook weer niet. Er zijn genoeg artiesten geweest die vocaal door het ijs zakten op een songfestival, en niet allemaal een ()evenslang) trauma hebben. Ja, het was vast een teleurstelling maar die heb je nou eenmaal vaker in je leven.
  Ik vind alleen die nare reacties op Mia en Dion zo vervelend. Kritiek hebben mag best maar het wordt een beetje een heksenjacht. Dat hebben ze niet verdiend, en hoop dat ze goede begeleiding krijgen. En bedenk ook dat het er pas echt om gaat op 9 mei. Alles daarvoor telt gewoon niet mee uiteindelijk.

 16. Marcus schreef:

  Ik vind het goed dat Avrotros een statement heeft gegeven om de gemoederen een beetje te bedaren. Er is vandaag heel veel keiharde kritiek online (vooral op sociale media, op Twitter met name) in sommige gevallen zelfs ronduit vijandigheid en bedreigingen. Dat gaat echt te ver. Kritiek mag altijd vind ik, maar dit gaat in sommige gevallen te ver.

 17. Esmee schreef:

  Hopelijk heeft het duo zelf genoeg muzikaal beoordelingsvermogen om te horen dat het zo toch echt niet gaat, en dat zuiver zingen er bij hen niet binnen 3 weken is in te stampen.

 18. Esmee schreef:

  Ik vind dat ze zich moeten terugtrekken, als de AVROTROS dat al niet voor hen doet.

  • riccardo schreef:

   Tenzij ze dingen heul zeker weten, het lijkt mij voor henzelf beter. Bizar.

  • Br@m schreef:

   Terugtrekken zou ik maar niet doen want dat komt AVRO/TROS op een fikse boete van de EBU te staan. Zo zijn volgens mij de regels.

 19. RobOranjeFinland schreef:

  https://youtu.be/PVdlKbL_UZY

  Dion , the voice of holland

  • Carla schreef:

   Was toen ook al niet écht geweldig. Hij zag er wel veel beter uit trouwens.

 20. Dick schreef:

  Even de interne selectieprocedure van NL evalueren: risico bij een dergelijke methode is dat men (in dit geval kennelijk) onterecht blind voer op de “kwaliteiten” van het huidige team. Dat is in eerdere instantie met Oosterhuis ook mis gegaan. Dat we het de afgelopen jaren best aardig gedaan hebben inclusief de winst in 2019 is natuurlijk geweldig maar het lijkt mij dat deze procedure (en belangrijker nog de vaste leden die selecteren) zijn langste tijd gehad heeft. In mijn beleving mag met name daar de hoofdoorzaak gezocht worden voor het dreigende vocale debacle. Ik kan mij nog steeds niet voorstellen dat er iets beters onder de 400 inzendingen gezeten heeft. Verder heeft men zelf de lat ongelofelijk hoog gelegd door van meet af aan te roepen dat mem een killersong had geselecteerd, en dat we weer gingen winnen (aldus voor dat laatste uit kamp Laurence), tja dan kun je er donder op zeggen dat er keihard gereageerd wordt als het mis dreigt te gaan. Het is overigens niet erg om de lat hoog te leggen, graag zelfs, maar dan moet je het wel waar kunnen maken. Dat men nu na 2 mislukte optredenens INEENS vanuit de omroep WEL in actie komt (wat natuurlijk al veel eerder had moeten gebeuren) , is op zijn zachtst gezegd opvallend. Los van het feit dat ik het ergens knap lullig vind voor het duo, denk ik dat AVROTROS het meest te verwijten valt want zij hebben weloverwogen deze keuze gemaakt. Het duo kun je misschien verwijten dat ze een te hoge verwachting van zichzelf hebben, onderschatting van het hele circus misschien.

  • deen schreef:

   wat een gelul……om niks…….een liedje……

   • Poeki Poeki schreef:

    Een lullig vals gezongen liedje

   • Tom schreef:

    Nee Deen, het zou hetzelfde zijn als je FC knudde voor Nederland naar het WK voetbal stuurt, je wilt toch een beetje trots zijn op je inzending. Winnen hoeft niet maar afgaan ook niet..

 21. deen schreef:

  wat een gelul…nu halen ze voetbal erbij….

  • Tom schreef:

   Leuk dat je er bent Deen, nieuw hier? Of maar een andere naam aangenomen?

 22. Marcus schreef:

  Op het officiële Eurovisie YouTube kanaal zijn ze begonnen met speciale promotievideo’s onder de titel “Eurovision A Little Bit More”. O.a. al akoestische versies van Noorwegen, Polen en Frankrijk. Dat zou ik doen als ik Team Mia & Dion was. Een goede akoestische live versie opnemen.Tonen dat ze het wel kunnen.

 23. Celine schreef:

  Hoor net dat Duncan Laurence gaat optreden in de Finale in Liverpool..

  • Ikkie1988 schreef:

   Cornald moet zich schamen. Wat is dit voor reactie? Hier had het selectieteam ten alle tijde rekening mee moeten houden en het duo moet begeleid worden! Cornald ongeschikt & selectieteam ongeschikt.

  • Kees schreef:

   Belachelijke reactie van Cornald.. Gauw alles afschuiven op een ander en je eigen straatje schoonvegen, bah bah!

 24. Carla schreef:

  https://www.nu.nl/songfestival/6259855/duncan-laurence-heeft-vertrouwen-in-dion-en-mia-komt-goed-in-liverpool.html

  En een reactie van Duncan Laurence.
  Blijkbaar is de kritiek wel doorgedrongen.