De analyse: Oekraine en Verenigd Koninkrijk
19. Oekraïne: TVORCHI – Heart Of Steel
Het winnende land van vorig jaar lootte alvast de 19e startpositie op dit songfestival. Oekraïne kreeg vorig jaar vanwege de politieke situatie veel stemmen van de jury’s, maar daarnaast ook een record aantal van de kijkers thuis. Hoe dit jaar zal zijn is nog afwachten, maar wij verwachten dat de impact kleiner zal zijn dan in 2022. De wedkantoren hebben, waarschijnlijk vanwege het sentiment, de Oekraïense inzending op de 4e plek gezet, maar dat lijkt ons wat te hoog ingeschat. Wij zetten eerder in op een notering rondom de 10e plek.
Bookmakers winstkans finale: 4e
26. Verenigd Koninkrijk: Mae Muller – I Wrote A Song
Het gastland mag als laatste optreden in de finale op 13 mei. Vorig jaar ging Sam Ryder er met zilver vandoor, en dit jaar is het aan Mae Muller om de Britse eer te verdedigen. ‘I Wrote A Song’ is een lied dat een jaar of 10 geleden ook in de hitparade had kunnen staan, echter is het live brengen van dit soort liedjes met een choreografie erbij niet altijd even makkelijk. Gelukkig voor Mae staan er wat stemmen op band. We gunnen de Britten in eigen land een mooie uitslag in de finale, maar ondanks de redelijke notering bij de bookmakers zien wij dit eerder bij de laatste 10 eindigen, dan op de 10e plek waar het lied nu gemiddeld staat bij de wedkantoren.
Bookmakers winstkans finale: 10e
‘Gelukkig voor Mae staan er wat stemmen op band’. Wat is nu de precieze regel voor wat toegestaan is? Ik dacht dat het was: niet de melodielijn (dubbing), maar wel de koorharmonieën? Ik dacht dat je anders live moet dubben met koorzangers achter de schermen. Zeker weten dat er niet net als bij Finland een zangeres achter de coulissen staat? Anders zou die Mae net zo goed 3 minuten haar mond kunnen dichthouden.
Je bedoelt net zoals bij Israël. Daar lijkt het wel of alles op band staat.
Israël heeft niemand in de coulissen. Die hebben het maximale aantal mensen (6) op het podium staan en dan mag dat niet.
Bij Finland maar bijvoorbeeld ook Noorwegen, Nederland, IJsland en Polen (er zijn meer voorbeelden) staan er wel 1 of meer mensen in de “Backng SInger Booth”. Of dat bij Verenigd Koninkrijk ook het geval is, is mij nog niet helemaal duidelijk.
*”Backing Singer Booth”
De regels zeggen dit:
The accompanying Backing track may optionally contain Backing Vocals. However, the Backing track in question shall not contain (i) Lead Vocals, (ii) Lead Dubs and/or (iii) any other vocals that would have the effect of, or aim at, replacing or unduly assisting the Lead Vocal(s) during the live performance on stage.
Bij Israel lijkt het wel of niemand daar live zingt en dus alles op band staat. Dat mag neem ik aan ook niet.
Nee dat mag niet. Getuige de beelden uit de inzing/inear-ruimte zingt Noa Kirel echt alles zelf.
Is er nog iemand die nog zonder tig hulpmiddelen gewoon een liedje zingt??