Omrop Fryslân: Nederland werd 12e in finale bij vakjury’s

Dit vind je misschien ook leuk...

92 reacties

 1. Jellybean schreef:

  Dat had toch mooi gestaan op ons Eurovisie CV, helaas.

  • Zuiderbuur schreef:

   Daar ben ik het helemaal mee eens. En tegelijkertijd ook volgens de verwachtingen: laag bij de prof. jury, wellicht hoog bij de televoting.

 2. Esc-go schreef:

  Laat Joost kracht putten uit deze grote teleurstelling. Door zijn diskwalificatie heeft hij enorm veel bekendheid en support gekregen. Zijn inzending zou sowieso in de top-10 zijn gekomen. Laten we eerlijk zijn: Joost zou niet gewonnen hebben en zijn lied is niet het beste wat het Eurovisie ooit heeft voortgebracht, maar ik hoop echt dat we nog meer van hem gaan zien en horen.

  En wat ik verder nog dacht: gelukkig heeft Kroatië niet gewonnen (weliswaar veel energie, maar qua song oubollig). Ik denk dat als Joost in de finale stond, Kroatië wel eens had kunnen winnen.

  • Heidi schreef:

   Daar zijn we het duidelijk oneens over, na 56 miljoen views is het juist hoogstwaarschijnlijk dat hij gewonnen zou hebben, de vakjury vertrouw ik in deze ook voor geen meter omdat de hele songfestival organisatie dit jaar in het teken stond van manipulatie en machtsvertoon met een bijzonder sterk politiek sausje..,

 3. Joy schreef:

  Op zich mooi! Maar had misschien nog mooier geweest qua punten als ie wel de jury finale kon optreden. Dan had hij nog meer energie en emotie erin gelegd …. en ja koffiedik kijken nu.

  Maar de grootste Eurovisie hit van 2024 en een troost met de gedachte dat ie zeker top 10 misschien zelfs top 5 had gehaald …

 4. Ikkie1988 schreef:

  Goed om te zien dat we niet gewonnen hadden, dat maakt het nog dragelijk. het is totaal geen jurynummer. Dit mag de selectiecommissie zich ook aanrekenen, want je moet met zowel televoting als jury rekening houden. Als je Ilse de Lange kan krijgen moet je haar toch altijd sturen? Is al populair en zal zowel bij jury als publiek scoren. Werd 2e met CATS en kwam met Duncan en zijn nummer.

 5. John schreef:

  Maar hier is geen rekening gehouden met het gegeven dat de televoting punten voor Joost ten koste zouden gaan van andere landen.

  • Zuiderbuur schreef:

   Indien Zwitserland bij elk land een plekje zou gedaald zijn, verloor het max 37 punten : 33 keer 1 punt, 2 keer 2 punten. En zou dus hoe dan ook voor Joost zijn gebleven.

 6. Esc-go schreef:

  Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Kijk naar Edsilia, Alexander Rybak, Dana International, Charlotte Perelli, Chiara e.v.a.
  Eurovisie wordt steeds meer een tiktok kermis voor de bon-binaire jeugd.

  • Kobe schreef:

   Maar vergeet je dan wel Celine Dion, Abba, Måneskin, Loreen en de wereldhits van bv. Duncan en kortgeleden nog Rosa Linn.
   Het Songfestival is in zijn lange geschiedienis al altijd een bonte kermis geweest. Dat maakt het festival zo uniek.

   • Marco schreef:

    Celine Dion, ABBA en Maneskin hebben maar één keer meegedaan. Loreen is een uitzondering.

  • HJ schreef:

   Haha, een tiktok-kermis voor de nb-jeugd. Tsja. Die jeug van tegenwoordig lijkt inderdaad een beetje gek gemaakt te worden. Gelukkig in NL alleen een randstedelijk probleem.

   Overigens mist in je rijtje nog Hera Björk. :-P

 7. Martijn schreef:

  “In totaal zou Joost Klein 58 punten van de jury’s gekregen hebben die als volgt verdeeld waren: 10 van Italië en Luxemburg, 8 van San Marino en Denemarken, 7 van Oostenrijk, 5 van Servië, 3 van Letland en Zwitserland, 1 van België, Moldavië, Polen en Malta.”

  De overheid kan in plaats van onderwijs in de Friese taal wellicht meer geld vrijmaken voor rekenonderwijs in Fryslân. Als ik die punten optel, kom ik echt niet verder dan 57 punten in plaats van 58.

  • Martijn schreef:

   Pardon. ik heb zelf rekenonderwijs nodig. :-( De optelsom klopt wel. Ik schaam mij.

 8. Maarten schreef:

  Eigenlijk zegt dit niks. Had hij wel mee mogen doen. Misschien had de jury wel anders gestemd. Gingen veel juryleden er al vanuit hij mag niet meedoen.

  • Ikkie1988 schreef:

   Dit nr is niet jury proof dus kan me niet voorstellen dat hij daar veel punten had gekregen. Op dat moment was ook nog niks bekend.

  • Zuiderbuur schreef:

   Neen hoor, dat is wishful thinking. Met Nemo op 1 en Slimane op 2 was de trend heel duidelijk: de jury beloonde vocale kwaliteit en klasse en liet de vele ‘playback’-nummers links liggen. En daarin moet je eerlijk zijn, er liep ook met Joost veel zang mee op band.

   • riccardo schreef:

    Wat je hier aanhaalt ervaar ik als een probleem met de “vak jury” in het algemeen, sterke vocalen lijken vaak een te belangrijk criterium voor deze mensen. Het zou naar mijn mening over de kwaliteit van de act en performance in z’n geheel moeten gaan. Playback ben ik niet voor maar pop nummers vragen om andere vocalen dan de meer op zang gerichte nummers. Verschillende soorten van kwaliteiten.

   • Dirruk schreef:

    Wat je hier aanhaalt ervaar ik als een probleem met de “publieksjury” (geen idee waarom, maar laat ik het maar tussen aanhalingstekens zetten) in het algemeen. Het is een SONGfestival en geen act en performance-festival.

   • riccardo schreef:

    Nou, Dirruk, zo hebben ze het ooit genoemd maar het gaat over veel meer dan alleen een goed nummer.

  • Tippy2 schreef:

   Misschien heeft hij op voorhand al minder punten van de vakjury gekregen omdat hij stout was.. we komen daar nooit achter

  • Beer schreef:

   Ik denk dat dit alleen in Estland het geval was; daar werd hij allerlaatste en dat is voor Estlands smaak over het algemeen best raar. Hij werd veelal tussen 12e en 16e elders:

   Albania 17th
   Armenia 23rd
   Australia 11th
   Austria 7 points
   Azerbaijan 18th
   Belgium 1 point
   Croatia 14th
   Cyprus 14th
   Denmark 8 points
   Estonia 25th
   Finland 12th
   France 14th
   Georgia 18th
   Germany 15th
   Greece 12th
   Iceland 16th
   Ireland 12th
   Israel 16th
   Italy 10 points
   Latvia 3 points
   Lithuania 16th
   Luxembourg 10 points
   Malta 1 point
   Moldova 1 point
   Norway 14th
   Poland 1 point
   Portugal 17th
   San Marino 8 points
   Serbia 5 points
   Slovenia 11th
   Spain 16th
   Sweden 17th
   Switzerland 3 points
   Ukraine 24th
   United Kingdom 12th

 9. Tom schreef:

  Nederland had waarschijnlijk niet gewonnen, maar Joost had misschien wel genoeg punten van Zwitserland afgesnoept om Kroatië te laten winnen… Dus ook daar zit een stukje competitievervalsing. (dit is giswerk, misschien had hij wel punten bij Kroatië vandaan gehaald, maar gezien de populariteit van baby lasagna acht ik die kans kleiner)

  Overigens kan ik persoonlijk leven met overwinning van Zwitserland, vond ik zelf tenminste het mooiste liedje en beste act. Maar met Kroatië had ik ook kunnen leven.

  • Zuiderbuur schreef:

   Zwitserland zou inderdaad wellicht minder punten gekregen hebben. Maar ik denk dat Nederland en Kroatië om hetzelfde been zouden gestreden hebben en dat het puntentotaal van Baby Lasagna ook lager zou gelegen hebben. Misschien was Oekraïne dan wel de lachende derde. Maar het blijft natuurlijk hypothetisch giswerk.

  • Ab schreef:

   Ik denk dat eerder Kroatië mi der punten zou hebben gehad als Joost wel had mee gedaan

 10. Carla schreef:

  De punten kunnen natuurlijk wel degelijk beïnvloed zijn doordat het niet live was, en de diskwalificatie al boven de markt hing. Niets menselijks is juryleden vreemd.

  • Nordman schreef:

   Inderdaad. Ik zelf ben ervan overtuigd dat NL in de top 5 had kunnen eindigen, als dit alles niet was gebeurd. Dan nog geen winst natuurlijk, maar het is eeuwig zonde dat Joost niet de kans heeft gekregen op te treden in de finale.

 11. Marijn schreef:

  Als hij vrijdag en zaterdag gewoon zijn lied kon doen had hij zeker meer punten gekregen.

 12. Tippy2 schreef:

  Het zou mij niet verbazen als de EBU niet wilde dat Nicky de punten zou geven, bang voor een statement dat de zaal op zijn kop zou zetten. Van deze organisatie kun je inmiddels alles verwachten.

  • riccardo schreef:

   Snap dat je dat denkt. Daarom ook hè le maal klaar met die EBU.

   • All Wei schreef:

    Wellicht een idee om de Core members van het Eurovisie een nieuwe organisatie en format op te starten.
    1956 Lugano.

    Es kijken wat Zwitzerland uit de hoge hoed tovert na deze vreselijk editie?

    Ein bißchen Frieden.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Ik heb de statements van Nicky gehoord toen ze tijdens de generale in beeld kwam. Nou dat was niet mals

  • Jellybean schreef:

   Hoe langer ik erover nadenk en lees hoe meer ik er van overtuigd ben dat dit zaakje stinkt aan alle kanten.
   Dat incident met Joost kwam de EBU wel heel goed uit en is enorm uitvergroot geworden. Wie had het nog over die gelekte televote punten uit Italié die zgn. niet zouden kloppen? (bleek dus achteraf wel zo te zijn)
   Paniek achter de schermen want Israël bleek opeens een serieuze kanshebber voor de zege wat het einde zou betekenen voor het songfestival en dus ook voor de EBU.Reken maar dat zij er alles aan zouden doen om dit niet te laten gebeuren. Een overwinning voor een ander land was noodzakelijk maar met Kroatië en Nederland als (verspreide) televote knallers was het risico te groot. Plus het feit dat Joost, na het incident, kritisch was op die persconferentie en zich nogal afwijkend gedroeg heeft ook niet mee geholpen.
   Wat hij gedaan heeft is niet oké maar ook geen doodzonde en had dit echt niet op een andere manier opgelost kunnen worden?
   Ik heb begrepen heeft hij gelijk spijt en berouw getoond heeft. De EBU heeft aangegeven unaniem achter de diskwalificatie te staan. Tuurlijk, zij willen daadkrachtig over komen, stel je voor het was niet unaniem.
   Joost te populair, te kritisch? Zero tolerance policy beleid is hun credo; dit geldt dan wel alleen voor medewerkers niet voor de artiesten, die voelden zich onveilig. Het geklier van de delegatie van Israël achter de schermen viel daar klaarblijkelijk ook niet onder en zij hadden vrij spel. Gedane zaken nemen geen keer maar hopelijk komen ze er niet al te makkelijk vanaf. Voor het behoud van het festival voor de toekomst waar iedereen weer kan genieten van de oorspronkelijke bedoeling ervan: verbinding, verbroedering door muziek. Wishful thinking?

   • Zuiderbuur schreef:

    Ik moet jou stilaan toch wel gelijk geven dat het zaakje begint te stinken. Dat Nederland bewust is geslachtofferd lijkt me toch nog altijd heel verregaand. En ik blijf hopen dat dit echt niet waar is. Dit zou echt alle verbeelding tarten. Maar het wordt wel alsmaar duidelijker dat er paniekvoetbal is gespeeld.
    Eveneens dat de sfeer allesbehalve goed was. Op het digitale kanaal van VRT verscheen gisteren nog dit: Nederland deed melding van onveilige sfeer tijdens Songfestival
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/14/nederland-deed-melding-van-onveilige-sfeer-tijdens-songfestival/

 13. Marco schreef:

  Stiekem hoop ik dat Spanje, Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk de EBU voor het blok gaan zetten; of Israël eruit of wij eruit.

  • Joëlle schreef:

   Dat gaat Duitsland sowieso niet doen. 8 jurypunten van Duitsland voor Israël…

   • Jellybean schreef:

    In Duitsland ligt dat veel te gevoelig, die zullen dat never nooit niet gaan doen.

   • Janneke schreef:

    Duitsland kan wel een ander argument verzinnen.

 14. Jose schreef:

  Niet meer meedoen met die onzin, zeker volgend jaar niet, kan geen artiest verzinnen die zich nog aan deze bullshit wil blootstellen, vroeger was het nog leuk(daar komt die ouwe muts weer) de laatste jaren keek ik al niet eens meer. Het Songfestival heeft volgens mij zijn tijd gehad en de EBU helemaal!!

 15. GerardMartin schreef:

  Ik ben er ook klaar mee. Wat mij betreft mag Nederland eruit stappen en met het vrijgekomen geld een soort SanRemo in eigen land gaan produceren. Persoonlijk vond ik Frankrijk, Oekraïne en Portugal en ook Griekenland stukken beter dan Zwitserland. Mensen die er volgend jaar naartoe willen mogen alvast gaan sparen want het is ‘n reteduur land en dat zal volgend jaar mei nog wel stukken erger zijn. En verder wens ik iedereen nog veel plezier met het weblog de komende jaren of zolang het songfestival zal blijven bestaan. Groeten????

 16. GerardMartin schreef:

  (Vraagtekens zijn ‘n emoji…( ik verklap maar niet welke hahaha)

 17. Marco schreef:

  Oekraïne doet net of zij de vloek van de tweede startplaats opgeheven heeft, maar in 1997 en 2002 eindigden nog 2 landen vanaf die plek op de 3e plaats.

 18. Esmee schreef:

  Ik wil deze bijdrage ook graag even melden:

  https://maurice.nl/2024/05/12/eerste-3-geeindigd/

  • Esmee schreef:

   Verzending ging geloof ik niet goed. Even voor de 2e maal.

   https://twitter.com/belaiide/status/1790389189772480804

   • Ikkie1988 schreef:

    Wij hadden heel weinig punten van de jury. Hoe zouden we dan hebben kunnen winnen

   • Olaf schreef:

    Het klopt wat Ikkie zegt: Nederland had maar 58 punten van de vakjury en dat waren ‘realistische’ punten die echt niet zoveel hoger waren geweest met een echte opname en zonder ‘het incident’. Ook denk ik dat je die televote punten van de 2e halve finale niet zomaar kunt doorberekenen. Vorig jaar won Australie de televote van hun halve finale en kregen maar heel weinig televote punten in de finale. Immers, dan zijn er veel meer concurrenten en toeschouwers. Ik schat dat het er rond de 200-250 zouden zijn geweest en dan zou Nederland zich mooi tussen Ierland en Italie hebben gewurmd op de 6de plek. En Zwitserland met een grotere marge de winst, want Nederland had vooral veel punten van Kroatie afgesnoept, vermoed ik.

  • riccardo schreef:

   Over vak jury’s. Interessant! San Marino : )

 19. robbert-rotterdam schreef:

  58 punten was niet het hoogste totaal, maar ik vind dat niet eens een slecht totaal om de televoting mee te beginnen. Alexandra, Keino, de Noorse bananenwolfjes begonnen met lager en kwamen uitstend terecht. Winnen? Nee. Maar zo’n verwachting zag ik vanaf het begin al als onrealistisch.

 20. Liz schreef:

  Wat een bull crap. Joost was eerste of tweede geworden. Als de fackjury’s deze punten echt hebben uitgedeeld dan is het al helemaal duidelijk. Boycot. Ik zeg Nooit meer in Europa, ben weg voor ik hier dood ga. Pleur-o-o-pa

  • Ikkie1988 schreef:

   Vocaal etc was europapa natuurlijk niet sterk. Leuk lied, echt genoten donderdag maar alleen televoting proof

  • Olaf schreef:

   Dat getuigt toch van weinig realiteitszin, want hij had nooit kunnen winnen. Vakjuries vinden dit toch teveel kermis, of je dat nou will of doen. Finland vorig jaar zat er dichtbij en kreeg van de juries ook best veel punten. Maar die act zat toch strakker in elkaar en vielen de zwakkere vocalen minder op.

 21. Jellybean schreef:

  Het statement van de EBU wat ze gisteren naar buiten brachten toont ook bepaald geen zelfreflectie. Ze betreuren het vooral dat een aantal landen de regels niet accepteerden. Er zal alleen iets veranderen als meerdere landen zich bij elkaar pakken en niet meer (dreigen) mee te doen. (liefst landen van de big five) Geld en macht; de oorzaak van alle ellende op deze wereld.

 22. johan schreef:

  ik als Belg fan maak me toch zorgen over het toekomst van het songfestival.
  Vind het nog altijd spijtig en schandalig dat Nederland gediskwalificeerd werd daar voor..
  Heb echt schrik dat Nederland daar door misschien en waarscheinelijk volgend jaar niet wilt mee doen.
  In het ergste geval kunnen ze ook nog 3 jaar geschorst worden dat zou ik een ramp vinden. Begin juni is uitspraak over de zaak.
  Ik hoop dan dat ze er van af komen met een geld boete. Ze hebben nu al geen landen genoeg om nog fatsoenlijk 2 halve finales te houden , laat staan er nog landen zullen afhaken dan lijkt me niet meer spannend hoor. Dinsdag had ik de 1O finalisten gewoon voorspeld. Donderdag niet had ik er Had ik er 8 juist voorspeld.
  Ik denk dat zwitserland ben zo blij ze nog eens wonnen sinds , zowel in 2019 , 2021 en 2023 had Zwitserland moeten winnen van mij.
  Zwitserland is enorm duur dus zie ik volgend jaar Montenegro en Roemenie en Noord Macedonie niet terug komen. Bulgarije zeker niet verwacht ik en en Slovakije wat volgend jaar zou terug komen hebben al laten weten de kostenplaatje niet rond te krijgen.
  Laat dan nog eens landen afhaken wat alweer niet in finale geraakt zijn. Moldavie is al armste land in Europa tsjechie en San Marino is al een zekerheidje dat ze volgend jaar niet mee doen de kandidaten hadden reageert en zij we kunnen ons beter terug trekken op een klein land wordt niet gestemd;
  Voor volgend jaar zijn 7 landen al ingeschreven. En dat zijn Belgie ; Malta , Denemarken ; Spanje , Oostenrijk ; Zwitserland en Luxemburg.
  En heb schrik als oorlog verder uuitbreekt. Nu weten ze we dat veroorzaakt heeft israel mee laten doen dus verwacht ik Israel de komende jaren ook niet meer.. kom ik uit op 33 landen min 6 van de finale is 27 dan heeft het geen zin om 2 halve finales te houden schat ik zo.
  Het zal komend jaar afwachten worden.

 23. johan schreef:

  Met israel misschien niet meer 32 landen 26 landen 13 en 13 maak er dan 1 Halve finale van.

 24. Tippy2 schreef:

  Johan als groot fan van het Songfestival hoeft Nederland voor mij niet meer perse mee te doen. Het moet wel leuk blijven. Joost is geschoffeerd, de Nederlanders zijn geschoffeerd, miljoenen fans zijn geschoffeerd. Ik heb het gevoel dat Nederland dit jaar mede geslachtofferd is om de delegaties onder de duim te houden. Daar moeten we ons niet voor lenen. Als de EBU ons zou schorsen voor 1 of meerdere deelnames zou ik er helemaal de stekker uittrekken. Dat zou getuigen van een enorme arrogantie (wat natuurlijk niets nieuws is voor deze organisatie). Het draait om de deelnemers, niet om de EBU, en daar gaat het mis. Ik hoop eerlijk gezegd dat de Avrotros zich komend jaar terug trekt. Hoe spijtig ook.

 25. johan schreef:

  zeker geen feestje volgend jaar in amsterdam daar kunnen we vrij zeker van zijn
  zijn het hele songfestival aan het kapot maken.

 26. Damsco schreef:

  Helaas ben ik niet verbaasd, maar er zijn hier dus echt mensen op dit forum die denken dat alles bij het Songfestival eerlijk verloopt. Jullie zijn op z’n minst naïef, of misschien zelfs gewoon ronduit dom.

  Politiek-gekleurde inzendingen zouden zogenaamd niet zijn toegestaan, maar Armenië en Frankrijk werden niet gediskwalificeerd in 2015 terwijl ze beide politieke nummers hadden (‘Face The Shadow’ a.k.a. ‘Don’t Deny’ en ‘N’oubliez pas;’). Over Jamala hoeven we het al helemaal niet te hebben, aangezien iedereen wel begrijpt dat haar nummer 100% politiek was.

  De sentimenten in 2016 waren ook duidelijk: iedereen mag winnen behalve Rusland. Nu ben ik zelf niet pro-Russisch (of anti-Russisch), maar wat absoluut vaststaat is dat Sergey Lazarev bewust werd gesaboteerd door de jury’s. Voor iedereen die het maar wilde zien, was het zichtbaar.

  Dan de totaal onverwacht jurywinst van Tamara Todevska (Macedonië) in 2019. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat begin 2019 bekend werd dat Macedonië in 2020 lid zou worden van de NAVO en dit was het “verwelkomingscadeautje” van de EBU aan Macedonië.

  Ook niet te vergeten: de gemanipuleerde televote-resultaten van Azerbeidzjan 2013 en Moldavië 2021 en de gemanipuleerde jury-resultaten van 2022 (van o.a. Roemenië, Azerbeidzjan en Polen).

  Sorry hoor, maar die domheid van sommigen hier grenst aan kwaadaardigheid. Dat er gemanipuleerd wordt, is al JARENLANG zichtbaar en dat is een enorm probleem.

  Er was geen enkele legitieme reden om Joost (en Nederland) volledig te diskwalificeren; ze hadden ook de performance van de halve finale in de finale weer kunnen uitzenden. Hier speelde, zonder twijfel, iets anders. De EBU doet nu ook alsof Joost niet eens heeft meegedaan, hij wordt volledig uitgewist (zijn foto’s van de openingsceremonie werden niet op het instagram-account van Eurovision gepubliceerd en van alle andere deelnemers wel); heel kwaadaardig en wansmakelijk. Ik blijf erbij: volgend jaar een keer overslaan.

  • riccardo schreef:

   Het kwam ze wel heel goed uit, dat lijkt me duidelijk.

  • Heidi schreef:

   Helemaal mee eens, het evenement was dit jaar een wanvertoning, wat me wél erg goed doet is de wereldwijde steun voor het nummer, dat door de fantastische opbouw en meeslepende beats in combinatie met de charismatische charme van Joost het enige nummer was dat echt over een united Europa ging. Zijn muziek is muziek van deze tijd en die is nu eenmaal wat anders van opzet dan wat er de afgelopen tientallen jaren werd ingebracht.

  • Nordman schreef:

   Ik ben het met je eens, maar vind niet dat je iemand anders voor dom hoeft uit te maken. Veel mensen hebben het gewoon ook niet door en geloven alles wat ze in de media horen of lezen. Ik heb nieuws voor je Damsco, niet alleen op het ESF, maar manipulatie vindt dagelijks op grote schaal plaats. Als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer niet-zien. Ik ga hier nu verder ook niet op door, want daar leent zich deze blog niet voor. Maar alles komt uiteindelijk aan het licht.

 27. Joss schreef:

  Het wordt steeds erger wat we uit Zweden te horen krijgen. Belgische krant HLN meldt in een reportage vandaag dat behalve de EBU afgevaardigden van minstens 15 andere ( oa Frankrijk , Italië , Zweden , Zwitserland , Oekraïne , Slovenië , Lithouwen ) mee beslist hebben om Joost te diskwalificeren ! Schandelijk als dit waar is !

  • Kobe schreef:

   Ik zou niet veel geloven wat er in die krant staat. Deze krant is vooral echte rioolpers.

  • Tippy2 schreef:

   Dat zou heel vreemd en ziek zijn, zo kan je elke favoriet elimineren. Dat kan je toch niet met de concurrentie gaan overleggen. Natuurlijk willen die Joost weg, en Zwitserland en Kroatië. Ik blijf zeggen, wegblijven uit dit soort wespennesten…

  • Zuiderbuur schreef:

   HLN staat hier nu wel niet echt bekend als een kwaliteitskrant.

  • Joëlle schreef:

   “De beslissing werd gesteund door het adviesorgaan van het festival en de Raad van Bestuur van de EBU”
   en
   “ Het team van beslissers is samengesteld uit voorzitters, delegatieleiders, producenten en experts en is afkomstig uit verschillende landen. Zetelde mee: Frankrijk, Italië, Zweden, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Zwitserland, Bulgarije, Portugal en Duitsland.”

   • Kobe schreef:

    Bulgarije doet al een tijdje niet meer mee. Ik denk dat het hier duidelijk om nepnieuws gaat.

   • Joëlle schreef:

    @Kobe: dat Bulgarije niet meedoet aan ESC betekent niet dat ze geen EBU lid zijn en daarom niet in een Raad van Bestuur kunnen zitten.

 28. Tippy2 schreef:

  Joost staat Global spotify in ieder geval een plekje hoger dan Zwitserland en dat met een Nederlandstalig nummer! Chapeau!!!

 29. Joëlle schreef:

  Ik wil ook graag dit nog even delen: https://www.gva.be/cnt/dmf20240515_94660074
  “ Oekraïense delegatie krijgt boete op Songfestival omdat ze T-shirts met politieke boodschap droeg”

 30. albert schreef:

  Martin Osterdahl did kill eurovision

 31. Ilse de Korte schreef:

  Voor een vrijgezellenfeest hadden ik en mijn nicht ons graag verkleed als Joost Klein. Weet iemand waar we die blonde pruik zouden kunnen vinden of kent er iemand een barbier / kapper / interieurspecialist die zoiets kan namaken ??? Of zouden we dat zelf kunnen maken met bvb witte draad / breiwol ofzo ? Idem voor die snor trouwens. Zou ons echt helpen, thx!

 32. Nordman schreef:

  Vanavond staat Joost op Freshfestival in Enschede. Dit is zijn eerste live optreden na het ESF. Ik ben heel benieuwd naar de beelden en verslagen van mensen die erbij aanwezig zijn.

 33. Kobe schreef:

  Vreemd dat er hier geen nieuwe topics gepost worden. Het is heus niet allemaal kommer en kwel voor Joost. Europapa lijkt aardig op weg om een echte wereldhit te worden.

 34. Marijn schreef:

  Een week na het songfestival en we weten nog steeds niet wat daar gebeurt is? En Joost blijft stil…

  • Jellybean schreef:

   Die gaat ook geen reactie geven zolang de zaak nog loopt. Wellicht dat hij er daarna wat over gaat zeggen maar dat betwijfel ik ook. Hij spreekt meer via z’n muziek dan via woorden.

 35. Esmee schreef:

  Ik was er niet bij maar er zijn al heel wat filmpjes verschenen her en der.

  https://www.youtube.com/watch?v=T1hloNBCfoI

 36. Esmee schreef:

  Joost heeft zo te zien afstand genomen van al het gedoe dat in Zweden heeft plaatsgevonden maar het lijkt me dat hij toch de klap die hij daar opliep nog even moet verwerken.
  Wel goed dat hij nog kan terugvallen op zijn optreden in de tweede halve finale zodat hij zijn doel toch nog bereikt heeft: op het podium van het Eurovisie Songfestival staan én door naar de finale. Internet stuft dat niet uit. :-)
  Ook mooi dat hij nu internationale bekendheid heeft gekregen en daarmee verder kan.

  • Jellybean schreef:

   +1.Heel fijn om te zien dat mensen hem in hun hart hebben gesloten en hem steunen. Dat is voor Joost momenteel het allerbelangrijkste om te ervaren.

 37. Esmee schreef:

  Een filmpje van npo3fm van Joost zijn optreden op zondagavond.

  https://www.instagram.com/npo3fm/reel/C7Kbo4Qsq-X/

 38. Tippy2 schreef:

  Even iets anders, ik zag dat Nederland al aangemeld was voor het junior songfestival, kunnen ze hier nog onderuit?

 39. Dick schreef:

  Nog even los van alle EBU ellende op het ESF moet me het volgende van het hart (en ik zal wel weer commentaar krijgen maar dat moet dan maar)… Natuurlijk heeft Joost een enorme hit te pakken, mss wel mede door alle commotie en natuurlijk was het uiteindelijk gaaf om een dergelijk nummer in de semi te zien MAAR: is het niet het uitgangspunt wanneer je meedoet aan een wedstrijd dat je die dan ook moet willen winnen? Hebben we een aantal jaren aardig gescoord bij de juries en veel minder bij de televoters, blijkt het nu weer andersom (en dat was vooraf ook voorspeld). Er waren meer dan 600 inzendingen waaruit gekozen kon worden, wat een feest had een evt NSF dan kunnen zijn, waarschijnlijk had Joost met achterban dan ook gewonnen maar ik had best willen weten wie hij verslagen heeft – zou kunnen hebben. Ik vrees voor het komende ESF dat de belangstelling lang zo groot niet gaat zijn en dat de interne selectieprocedure op de schop moet. Ik blijf het een beetje frustrerend vinden dat men bij AVROTROS wel geld steekt in een muziekfeest op het plein of een nationaal junior selectie maar dat men het niet aan durft om een KWALITATIEF NSF te organiseren. Ik hoop dat AVROTROS snel duidelijkheid geeft over hoe men de komende editie aan gaat pakken, mochten ze weer intern selecteren dan zou het chique zijn dat de gehele commissie zijn kaken op elkaar houdt mbt artiesten die het net niet werden. Zo was De Lange not amused over het “lekken” van Lantinga. Tip: ik heb begrepen dat De Lange en Waylon weer on speaking terms zijn en een herstart van TCL overwegen….