Zwitserland wint 68e Eurovisie Songfestival

Dit vind je misschien ook leuk...

201 reacties

 1. Tippy2 schreef:

  Ondanks het feit dat ik al mijn hele leven enorm fan ben van Eurovisie hoop ik dat Nederland zich terug trekt totdat het hele bestuur van de EBU is vervangen. Gebeurd dat dit jaar niet, doen we niet meer mee. Belang van deelnemers, omroepen en fans lijken mij veel belangrijker dan de belangen van de machtswellustige EBU. Respect ook voor Bambie Thug, die even een boekje over deed over het gedrag van de EBU achter de schermen. Geen lolletje dus om mee te doen, schande!

  • Jellybean schreef:

   Ik deel je sentiment Tippy2. Van kinds af aan opgegroeid met het songfestival en altijd met veel plezier naar gekeken en genoten. Dit jaar was een enorme emotionele rollercoaster waarvan ik nog steeds aan het bijkomen ben. De reis was zo fijn met Europapa maar de uiteindelijke bestemming bleek een schrikoord. De omstreden deelname van Israël, enorme beveiliging, spanning achter de schermen, artiesten die compleet gestresst waren en niet gehoord werden door de EBU met hun klachten ( Bambi, Marina, Nemo en de zanger van Litouwens o.a. hebben zich daar over uitgelaten) etc.
   En uitgerekend HET Eurovisie Anthem van het jaar dat WEL voor die verbinding zorgde heeft het veld moeten ruimen. Kenmerkend voor deze editie; het Eurovisie gevoel was verder weg dan ooit. En nu is het afwachten of en wanneer er wat gaat veranderen bij de EBU want deze weg loopt dood. Diep in mijn hart hoop ik dat ‘we’ volgend jaar weer meedoen maar op deze manier hoeft het voor mij ook niet meer.

   • All Wei schreef:

    Ik sluit mij helemaal aan bij jouw woorden.
    Sinds donderdag zit ik in een Eurovisie shock.
    We weten nog steeds niet wat er nu pcies is voorgevallen.

    Ik heb zaterdag de uitzending op tv of online niet bekeken.
    Zondag morgen kreeg ik te zien dat Zwitserland gewonnen had.

    Dit gaat nog een flinke staart krijgen ben ik bang.
    Deze editie was een hele nare achtbaan.

    Ik wil wel #teamJoost bedanken voor die enorme leuke voorpret die we gehad hebben.
    Het team van Songfestivalweblog wil ik bedanken voor hun inzet goede berichtgeving op de site te plaatsen.

    Ik wil iedereen veel goeds, gezondheid en voorspoedige maanden wensen voordat het ESF circus weer losbarst.

    Wellicht dat sommigen of velen afhaken?

    Untill we meet again. Time will tell.

    Doei doei

   • riccardo schreef:

    Daarnaast is bij mij dit jaar het gevoel ontstaan, door al dat gemanipuleer en gedraai achter de schermen van de EBU, dat er wel degelijk ook wordt gerommeld in die puntentelling. Of dat ook echt zo is ? Dubieuze jury punten.. Steekpenningen? Ik ga me nu toch van alles afvragen, Dingen worden verdacht gemaakt en dat kijkt echt minder lekker.

    Ik heb weleens eerder gedacht dat het misschien beter zou zijn om veel minder nadruk op landen te leggen, hou focus op de artiesten. Hier komt Ilse de Lange. Geen land, geen vlag. Een leuk nummer. Heeft u er iets voor over? Weg met al dat doorgeslagen chauvinisme.

    Niet Nederland maar Israel zou er iig voor de volgende editie niet bij moeten zijn. Dat is slechts mijn indruk. Misschien dat ik er helemaal naast zit.

   • Zuiderbuur schreef:

    Ik zag mijn eerste songfestival toen ik 9 was, Bucks Fizz won. Het werd het begin van een lange liefde. Op het einde van de nillies was ik de Oost-Europese vriendjespolitiek zo beu, dat de liefde sterk bekoelde. De winst van Azerbeidzjan was de druppel. In 2012 sloeg ik over, ik ging zelfs op reis dat weekend. Maar de liefde keerde desondanks terug. Een beetje ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ wellicht. Ik begrijp helemaal de hevige emoties en de fikse kater waarmee jullie worstelen, maar ik hoop toch dat ook bij jullie stapje per stapje de liefde voor het ESF weerkeert. En dat jullie in november met nieuwe moed weer klaar zijn voor een nieuw seizoen. Ik zou jullie trouwens ook wel missen hier indien jullie definitief zouden afhaken. Deze chat heeft nood aan mensen die los van chauvinisme nuchtere, beredeneerde en eerlijk opinies neerpennen. Het ga jullie goed en hopelijk tot in het najaar :-)

   • Zuiderbuur schreef:

    @ riccardo Je moet nou toch echt niet achter alles iets zoeken. Het is de allereerste keer dat de top 5 van de prof. jury’s overeenstemde met mijn eigen top 5 (weliswaar niet in de juiste volgorde). Het viel mij ook op dat dit jaar de (hoge) punten heel geconcentreerd bleven bij die nummers waarvan wij ook allemaal vonden dat ze de beste waren. Ik vind dat de jury’s dit jaar hun taak echt ter harte hebben genomen.

   • riccardo schreef:

    Ik weet het dus ook niet @Zuiderbuur daarom zette ik daar natuurlijk zelf ook gelijk een ? achter. Ze geven me gezien de recente reacties van deelnemers en betrokkenen m.b.t. de EBU werkwijze nu wel het idee van het soort hiërarchische organisatie te zijn dat deelnemers in een strak keurslijf zet of in staat is zo hier en daar een land in het zadel te houden omdat het ze goed uitkomt?
    Niet heel gezellig.

    Eurovisie is een fantastische televisie productie. Sinds de NL deelname met Anouk heb ik het jaarlijks meer of minder intensief gezien en gevolgd. Deze editie had ik er veel minder mee dan voorgaande. Hoe dichter bij de finale, hoe minder. Diskwalificatie was de druppel. Ik laat de boel nog een paar maandjes bezinken.

 2. Tom schreef:

  Onzin Wim, de selectiecommissie valt niks te verwijten. Die heeft een geweldige act gekozen.

 3. Jellybean schreef:

  Ik lees net dat Europapa in the global spotify list op 28 staat en opeens weer het meest beluisterde Eurovisie lied is.
  Zou toch mooi zijn als het alsnog de grootste hit gaat worden net als Rosa Lyn een paar jaar geleden.

  • All Wei schreef:

   het zou fijn zijn voor Joost en team zodat ze toch nog wat inkomsten genereren na dit drama.

  • GerardMartin schreef:

   Rosa Lyn was zó leuk, ik hoor het nummer nog vaak en draai het zelf ook geregeld!

   • riccardo schreef:

    Vond ik ook! Alleen die staging met duizend post it’s was vrij dramatisch. Meer een radio nummer?

 4. Kobe schreef:

  Ik las net op Vrtnieuws een officiële verklaring van de Zweedse politie. Mogelijke vervolging Joost pas zal pas in Juni bekend worden. Volgens de politie gaat het niet om een ernstig midrijf maar Joost zal wel vervolgd worden.
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/13/joost-klein-geland-in-lelystad-nederland/

 5. Tippy2 schreef:

  Ik hoop dat Joost een liedje gaat schrijven over de dame in kwestie, en haar naam verwerkt in dat nummer dat volgend jaar dan voor NL naar het songfestival gaat. Dat zou een giller zijn.. Joost contact me voor meer creatieve ideeen! Deze krijg je gratis ;-)

 6. All Wei schreef:

  Net de puntentelling bekeken voor het eerst en het is wel duidelijk.
  mooie beelden en een goede energie van een zwaar beleden festival.

  Portugal, Ierland,Croatia, France Well Done

  Gefeliciteerd Nemo!!

 7. All Wei schreef:

  De jury votes. Televoting will be next.

 8. Tom schreef:

  Aran Bade is ook een valse vlecht.. mes in de rug van Joost en nu lekker draaien

  • Carla schreef:

   Ik snap ook niet dat Aran nu ineens zo omgedraaid is.. Er is nog steeds niets bewezen en het bewuste filmpje wordt maar niet getoond.. Zolang we dat niet te zien krijgen geloof ik de Avrotros.

 9. Esmee schreef:

  Wat jij doet is blaiming de Victim. Of anders zijn begeleiding.
  Nee, het is andersom. De EBU slaat zich op de borst zo van regels zijn regels en zero tolerante. Ze maken vervolgens strikte afspraken over dat Joost niet gefilmd zal/mag worden op bepaalde momenten, omdat hij daar last van heeft. Dat was bij EBU bekend en zij verbonden zich aan die afspraak.
  Een camerapersoon bleek zich vervolgens herhaaldelijk niet aan die regels te houden en viel Joost herhaaldelijk lastig.
  Joost had het recht zich te verweren. Ja, zelfs door de camera weg te duwen. Waarbij hij overigens de vrouw in kwestie niet fysiek heeft aangeraakt.
  De EBU had zijn eigen personeel niet onder controle. Terwijl de EBU wel eindverantwoordelijk was en is voor zijn eigen personeel, ongeacht of die vrouw wel of niet op de hoogte was van het verbod om hem daar te filmen.
  Het is zo duidelijk als wat dat de camerapersoon het incident initieerde, oftewel: de ‘agressor’ was. Niet Joost Klein.

 10. Sake schreef:

  Volledig mee eens Wim

 11. Esmee schreef:

  @REDACTIE: u heeft zojuist een bericht van mij afgekeurd en niet geplaatst. Wilt u mij laten weten waarom? Ik heb namelijk niets verkeerds geschreven. En dat is nu al de tweede keer deze week!
  Wel schreef ik dit vanaf mijn telefoon i.p.v. mijn pc. Kan het daaraan liggen?

  • Esmee schreef:

   Ligduur niet aan mijn telefoon want dit is wel geplaatst.

  • Zuiderbuur schreef:

   Dat bericht is wellicht niet afgekeurd, maar staat door de filterinstellingen vermoedelijk onder controle. Ik heb daar ook een tijdje mee gekampt. Mijn berichten verschenen uiteindelijk wel altijd, maar pas vele uren later. Ik heb toen een vriendelijk berichtje gestuurd en ik heb toen een even vriendelijk antwoord gekregen waarbij duidelijk werd dat ik niks verkeerd deed. Het probleem is ook vanzelf weer verdwenen. No panic dus.

  • GerardMartin schreef:

   Gebeurt bij mij ook wel eens, heel vreemd!

 12. Esmee schreef:

  @Redactie: ik wil graag dat u mijn stuk alsnog plaatst.

  • Jellybean schreef:

   Het kan wel eens voorkomen dat een bericht even blijft ‘hangen’ en dat het op een (iets) later tijdstip wel wordt geplaatst. Dat heb ik ook al meerdere keren gehad. Of heb je een reactie ontvangen dat het is afgekeurd?

   • Esmee schreef:

    Hi Jellybean, dankjewel voor de uitleg!! Nee ik heb geen bericht gekregen dat het is afgekeurd. En ik zie zojuist dat het alsnog is geplaatst. Ik ben blij.

 13. Richard schreef:

  Er hangen daar 100de beveiligingscamera’s.
  Het incident is heus wel gefilmd lijkt me

 14. Miele schreef:

  Keren Peles is de naam die in conflict raakte met Joost. Schijnbaar heeft ze ook opgeroepen om niet voor België te stemmen. Ik begreep ook dat ze tekstschrijver is van Edens liedje.

  • Tom schreef:

   Maak me gek, als dat klopt… voelde al dat er meer achter moest zitten

  • Esmee schreef:

   Maar is het zeker dat zij ook de vrouw van het incident was?

   • Jellybean schreef:

    Nee, het zou een jonge medewerkster zijn van het Zweedse productie team.
    Feit is wel dat deze Keren Peles Joost stiekem heeft gefilmd( filmpje staat op haar instagram) en hem als antisemiet bestempelde. Ze noemt z’n naam niet maar die tekst zit in dezelfde post.Naar het schijnt hebben ze artiesten die in hun ogen niet pro Israël waren het leven zuur gemaakt.

   • Jellybean schreef:

    Zie: Israël breaks rules on X. Joost Klein

  • Zuiderbuur schreef:

   Dit bericht is al even vaak verspreid dan ontkracht. En wat schijnen betreft is er maar één zekerheid en dat is de zon :-)

   • Jellybean schreef:

    Daar zit wat in Zuiderbuur maar dit staat gewoon op haar instagram account. Iemand heeft het al eerder hier gepost. Met mijn telefoon lukt het niet de link te delen.
    Ik hoop toch dat Joost met een statement gaat komen, is ook beter voor hemzelf.

 15. Esmee schreef:

  Hebben we deze link hier al geplaatst gehad? Zweedse politie verklaart dat er een bedreiging was maar dat het NIET fysiek was.

  https://www.rtl.nl/rtl-boulevard/video/eed665a9-9746-470b-bf48-0904c8fca0a8/zweedse-politie-over-incident-joost-klein-onderzoek-afgerond.

  • Esmee schreef:

   Blijft over dat hij MISSCHIEN hooguit iets gezegd kan hebben. So what. Dat gaat het OM echt niet vervolgen hoor, volgens mij. En de diskwalificatie blijft buiten proporties. Maar dat maakt AvroTros al aanhangig.

   • Beer schreef:

    Laten we hopen dat de EBU geen voet heeft om op te staan en er compensatie volgt.

 16. Marco schreef:

  Stiekem hoop ik dat Spanje, Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk de EBU voor het blok gaan zetten; of Israël eruit of wij eruit.

 17. Placide schreef:

  Een zwaar beladen ESF dit jaar.
  Jammer dat Kroatie niet gewonnen heeft, want vond ik echt de beste evenals de Oekraine.
  Het lied van Zwitserland vind ik helemaal niets, maar Nemo is wel een schatje en kan goed zingen.
  Bij deze mijn hele hartelijke felicitaties voor Zwitserland.

 18. Maarten schreef:

  Dit was een van de slechtste songfestivals in jaren of de slechtste die ik heb gezien vanaf 1999. Dan gaat het niet alleen om de inzendingen. De show zelf was niet goed.

  • All Wei schreef:

   Ik heb alleen de puntentelling gisteren online gezien.
   Moet die Boooo’s nog steeds intern verwerken.

   Ik heb dit zien aankomen en de ESC fanwank fav Zweden organiseert helemaal niet altijd de perfectste Eurovisie uitzending.

   Lugano 1956.
   Ik hoop dat Zwitserland delivered?
   De energie is er ondertussen wel uit.

   This progamm hase been made available to you by Maroccanoil.

 19. Maarten schreef:

  Ik denk dat Israël volgend jaar niet mee moet doen. Daarmee zijn denk ik de problemen begonnen. Als ze wel mee doen zie ik veel landen afhaken.

  • Nordman schreef:

   Het contract met sponsor Moroccanoil (Israelisch bedrijf) loopt dit jaar ook af meen ik te hebben gelezen. Dit kan ook van invloed zijn op de deelname van Israel.

 20. All Wei schreef:

  Goedenavond allemaal.
  Ik zie dat het verkeer inmiddels flink is afgenomen op deze blog. En terecht natuurlijk na de uitschakeling van ‘onze’Joost.

  Ik heb de finale natuurlijk niet live bekeken en pas vandaag heb ik dat afgerond.

  En dit vind ik ervan. ( de productie van de beelden is in de finale wel vet beter dan in de Semies. Jammer dat Joost daar geen gebruik van heeft kunnen maken.)

  here we go:
  Uitslag:
  1 Zwitserland 591-Ja.
  2 Kroatië 547-Ja.
  3 Oekraïne 453-Neen.
  4 Frankrijk 445-Ja.
  5 Israël 375-Neen.
  6 Ierland 278-YES.
  7 Italië 268-Ja.
  8 Armenië 183-Ja.
  9 Zweden 174-Neen.
  10 Portugal 152-Ja.
  11 Griekenland 126-Neen.
  12 Duitsland 117-Nein.
  13 Luxemburg 103-Neen.
  14 Litouwen 90-Ja.
  15 Cyprus 78-Neen.
  16 Letland 64-Neen.
  17 Servië 54-Neen.
  18 Verenigd Koninkrijk 46-YAS.
  19 Finland 38-NOPE.
  20 Estland 37-Ja.
  21 Georgië 34-Neen.
  22 Spanje 30-NO.
  23 Slovenië 27-Ja.
  24 Oostenrijk 24-NEIN.
  25 Noorwegen 16- Im soory No.

  Beste zomer allemaal. Blijf gelukkig en gezond en misgien tot volgend jaar??

 21. Jellybean schreef:

  Ik heb door alle consternatie ook nog geen commentaar geplaatst over de eindranking. Ik kan wel leven met Zwitserland als winnaar maar het was geen persoonlijke favoriet.
  Ik had niet gedacht dat Nemo zou winnen maar de jury heeft de doorslag gegeven in deze. Blij dat Kroatië, Oekraïne en Frankrijk het terecht goed hebben gedaan.
  De rest kon me niet echt boeien.

  • All Wei schreef:

   +1.
   Tot volgend seizoen Jellybean.

   • Jellybean schreef:

    Laten we het hopen All Wei. Bedankt voor je leuke, enthousiaste comments. Ik heb ze met veel plezier gelezen-;)

  • Zuiderbuur schreef:

   Mooi dat je toch al wat het grotere plaatje kan bekijken. Het is het begin van het verwerkingsproces ;-)

   Voor mij was Zwitserland tot aan de finale ook geen winnaar. Het leek mij te weinig mainstream. Maar na de 26 nummers stond het bij mij toch wel op de eerste plek. Vocaal veruit het beste en dat voor een lied dat zangtechnisch toch niet evident is. Op de act was (itt andere jaren bij Zwitserland) niks aan te merken. Voeg daar de innemende charme van Nemo zelf bij. Geen idee of het een hit zal worden, maar ik ben blij met de winst.

 22. All Wei schreef:

  @Jellybean. veel dank ik heb ook genoten van jullie commentaren en opmerkingen.
  Fijne zomer, blijf gezond en wellicht tot volgend jaar.
  Groeten uit Nieuwendam.

 23. Janneke schreef:

  Toch wel een prima winnaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *