50 jaar Songfestival: ESF 1969
Eurovisie Songfestival 1969
Datum: zaterdag 29 maart
Plaats: Teatro Real, Madrid
Presentator: Laurita Valenzuela
Jurering: tien juryleden per land, die ieder een punt hadden te vergeven.
Het festival van 1969 gaat de boeken in als één van de meest bizarre in de historie. Al vooraf was er oproer, omdat het festival in het toen nog dictatoriale Spanje werd gehouden. Oostenrijk zag daarom af van deelname. Nederland twijfelde, maar ging wel. Althans de uitvoerende, de vaste dirigent Dolf van der Linden bleef thuis. In zijn plaats dirigeerde Frans de Kok.
In totaal namen 16 landen deel, van wie een aantal opvallende deelnemers hadden ingezet. Over Lenny Kuhr heb je gisteren al veel kunnen lezen. Vandaag kijken we naar een aantal opvallende buitenlandse deelnemers. Om te beginnen de Franse Frida Boccara, die in eigen land al diverse successen heeft gehad, maar in Nederland vooral bekend werd door de opvolger van haar ESF-nummer, Cent mille chansons. Boccara, die diverse hits scoorde in Frankrijk, overleed op 1 augustus 1996. De ten tijde van het ESF 20-jarige Lulu (foto links) scoorde diverse hits na afloop van het ESF, totdat midden jaren zeventig de internationale hitproductie stokte. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bleef ze nog wel succesvol, onder meer door rollen in diverse succesvolle musicals. Ze speelde diverse gastrollen in onder meer Absolutely fabulous en scoorde vorig jaar aan de zijde van Ronan Keating nog een internationaal hitje.
Dat Salomé (foto rechts) werd uitverkozen voor Spanje was al enige tijd bekend, maar een nationale finale moest beslissen met welk nummer. Tien liedjes stonden op het programma, die zowel door haar als door een ander werden gezongen. Vivo Cantando bleek met kop en schouders boven de rest van de nummers uit te steken, maar na afloop werd het nummer nog een aantal malen bijgeschaafd.
Monaco kwam op de proppen met de 12-jarige Jean-Jacques, die een nummer zong over zijn moeder. Voor de Belgen trad Louis Neefs in het strijdperk. In België een (in 1980 bij een verkeersongeluk omgekomen) legende, en in Nederland vooral bekend door zijn latere hit Margrietje. Jennifer Jennings eindigde in de middenmoot.
De Duitsers pakten uit met Siw Malmkvist. De oorspronkelijke Zweedse deelneemster van 1959 en de werkelijke deelneemster in 1960, kwam nu voor Duitsland uit. Prima ballerina werd in het Nederlands nog gecovered door Imca Marina. Malmkvist (links) keerde dit jaar aan de zijde van Ann-Louise Hanson en Towe Carson terug in Melodifestivalen met C’est la vie. Het nummer kwam de halve finale door, maar werd laatste in de finale.
Ook Romuald was bekend met het ESF-gebeuren. In 1964 zong hij Monaco naar een derde plek, vijf jaar later in Madrid volgde voor Luxemburg een elfde plek en weer vijf jaar daarna weer voor Monaco een vierde plek. Later speelde hij rollen in diverse Franse B-films. Het verhaal van de Noorse Kirsti Sparboe (foto rechts) speelt zich af aan de onderkant van het ESF. Het festival in Madrid was alweer haar derde, maar goed presteren kon ze opnieuw niet. In 1965 en 1967 kwam ze niet verder dan een dertiende respectievelijk veertiende plek. Op het festival in Madrid werd ze zelfs laatste. Als actrice verliep het beter: Sparboe speelde in enkele Noorse films.
Eindstand:
1. Frida Boccara – Un jour, un enfant (Frankrijk) 18 (foto: boven)
1. Lenny Kuhr – De Troubadour (Nederland) 18
1. Lulu – Boom bang-a-bang (GB) 18
1. Salomé – Vivo cantando (Spanje) 18
5. Paola – Bonjour bonjour (Zwitserland) 13
(keerde in 1980 terug op het ESF-podium met een vierde plek)
6. Jean-Jacques – Maman, maman (Monaco) 11 (foto midden)
7. Louis Neefs – Jennifer Jennings (België) 10 (foto onder)
7. Muriel Day & The Lindsays – The wages of love (Ierland) 10
9. Siw Malmkvist – Prima ballerina (Duitsland) 8
9. Tommy Korberg – Judy min vaen (Zweden) 8
11. Romuald – Catherine (Luxemburg) 7
12. Jarkko & Laura – Kuin Silloin Ennen (Finland) 6
13. Ivan – Pozdrav svijetu (Joegoslavië) 5
13. Iva Zanicchi – Due grosse lacrime bianche (Italië) 5
15. Simone de Oliveira – Desfolhada (Portugal) 4
16. Kirsti Sparboe – Oj, oj, oj Sa glad jeg ska bli (Noorwegen) 1
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1969? Reageren kan onder deze log. Vanaf morgen nemen we een kijkje in 1992.
Recente reacties