50 jaar songfestival: ESF 1987
Eurovisie Songfestival 1987
Datum: 9 mei 1987
Lokatie: Palais de Centenaire, Brussel (België)
Presentatie: Viktor Lazlo
Aan deze 32ste editie van het Songfestival was heel wat ruzie voorafgegaan. Door de overwinning van Sandra Kim in 1986 met het lied "J’aime la vie" mocht België het Eurovisie songfestival organiseren. Maar over de vraag wie het zou organiseren of presenteren gingen maanden van gekibbel vooraf. De Waalse Sandra Kim had in 1986 het songfestival gewonnen en daardoor vond de Waalse omroep RTBF dat zij het festival zouden mogen organiseren. Aangezien in 1986 de Walen aan het festival hadden deelgenomen en de Walen en de Vlamingen de deelname ieder jaar afwisselden vonden de Vlamingen dat zij in 1987 aan de beurt waren. Uiteindelijk zou de RTBF de organisatie voor haar rekening nemen. De BRT (de voorloper van de huidige VRT) mocht het liedje inzenden.
Volgens Johnny Logan was de enige mogelijkheid om uit het diepe dal te raken, waarin hij was beland na het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1980, door opnieuw aan het songfestival deel te nemen en deze als eerste en enige artiest ooit twee maal te winnen. Morgen meer over het levensverhaal van Johnny.
Duitsland werd net zoals in 1985 vertegenwoordigd door de groep Wind. Na de tweede plaats met het lied "Für Alle" hadden ze de smaak te pakken. Dit maal was het lied geschreven door de songfestivalcoryfeeën Bernd Meinunger en Ralph Siegel. Helaas voor de Duitsers was het in 1987 opnieuw zilver. In 1992 deed Wind mee aan het ESF in een andere samenstelling met ”Träume sind für alle da”. Dit leverde een 16e plaats op. In 1998 (samen met zangeres Diana) en in 1999 deed Wind opnieuw mee aan de Duitse voorronde, echter in een volledig andere samenstelling. Helaas wisten ze met de liedjes "Lass’die Herzen sich berühr’n" (1998 ) en "Lost in love" (1999) de oude successen niet te herhalen.
Italië stuurde twee sterren naar het songfestival: Umberto Tozzi & Raf. Umberto had eind jaren 70 drie grote hits in Italië met de liedjes "Ti amo", "Tu" en "Gloria". In de jaren voorafgaand aan het songfestival kwamen van hem diverse succesvolle albums uit. Het duo eindigde met het sfeervolle lied "Gente di mare" als derde op het Eurovisie Songfestival. Het lied werd een grote hit in diverse landen. De kledingkeuze van de mannen werd in mindere mate geapprecieerd toen Umberto Tozzi en Raf op het podium van het Eurovisie songfestival stapten in een spijkerbroek. In die tijd was het gebruikelijk voor mannen in pak op te treden.
Eind jaren ’80 besloot Tozzi zich voor een poosje terug te trekken uit de muziekwereld maar sinds 1991 staat hij er opnieuw. Umberto en Raf zijn niet meer weg te denken uit de Italiaanse popmuziek.
Het lied "Boogaloo" werd voor het Eurovisie Songfestival nog flink onder handen genomen. In verband met een verbod op sluikreclame moest de zin "Fyra bugg och en Coca Cola" worden veranderd in "Boogaloo dansa rock ’n Rolla". Meer dan een twaalfde plek leverde haar deze wijzigingen in de tekst niet op. Samen met Kiki Danielsen en Elisabeth Andreasson nam Lotta in 2002 deel aan de Zweedse voorronde (3de met het lied "Vem é dé du vill ha") en in 2003 aan de Noorse voorronde (4de met het lied " Din hånd i min hånd")
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1987
1. Johnny Logan – Hold me now (Ierland) 172
2. Wind – Laß die Sonne in dein Herz (Duitsland) 141
3. Umberto Tozzi & Raf – Gente di mare (Italië) 103
4. Novi Fosili – Ja sam za ples (Joegoslavië) 92 (foto boven)
5. Marcha – Rechtop in de wind (Nederland) 83
5. Anne-Catherine Herdorf & Bandjo – En lille melodie (Denemarken) 83
7. Alexia – Aspro mavro (Cyprus) 80
8. Datner & Kushnir – Shir habatlanim (Israël) 73
(Datner en Kushnir zorgden met hun makkelijk in het gehoor liggende refrein, de rare danspasjes en de Blues Brothers outfits voor de meest opvallende act van de avond) (foto midden)
9. Kate Gulbrandsen – Mitt liv (Noorwegen ) 65
10. Bang – Stop! (Griekenland) 64
11. Liliane Saint-Pierre – Soldiers of love (België) 56 (Lilianne viert in 2004 haar veertigjarige jubileum met een concert en een jubileumboek) (foto onder)
12. Lotta Engberg – Boogaloo (Zweden) 50
13. Rikki – Only the light (Verenigd Koninkrijk) 47
14. Christine Minier – Les mots d’amour n’ont pas de dimanche (Frankrijk) 44
15. Vicky Rosti – Sata salamaa (Finland) 32
16. Halla Margarét – Hægt og hljótt (IJsland) 28
17. Carole Rich – Moitié moitié (Zwitserland) 26
18. Nevada – Neste barco à vela (Portugal) 15
19. Patricia Kraus – Non estás solo (Spanje) 10
20. Gary Lux – Nur noch gefühl (Oostenrijk) 8
21. Plastic Bertrand – Amour amour (Luxemburg) 4
22. Seyyal Tanner & Lokomotif – Sarkim sevgi üstüne (Turkije) 0
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 1987? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties