50 jaar songfestival: ESF 2003
Eurovisie Songfestival 2003
Datum: zaterdag 24 mei 2003
Locatie: Skonto Olympic Complex, Riga (Estland)
Presentatie: Marie N en Renãrs Kaupers
Na de winst van Marie N in Tallinn mocht ze in 2003 samen met Renãrs Kaupers het Songfestival presenteren. In kleurrijke outfits brachten de Letten een wervelende show in een prachtig decor.
Turkije werd dit jaar vertegenwoordigd door zangeres Sertab Erener. Sertab is een grootheid in de Turkse muziek. In 1992 bracht ze haar eerste album uit en sindsdien verkocht ze meer dan 4 miljoen exemplaren. Tevens zong ze duetten met Jose Carreras, Ricky Martin en Mando, die Griekenland in 2003 vertegenwoordigde op het songfestival en een bekende zangeres is in haar land.
Voor het eerst in de songfestival geschiedenis werd de Turkse bijdrage geheel in het Engels gezongen. Sertab stond er op haar lied "Everything that I can" in het Engels te zingen. Volgens haar verloor het lied aan kracht in een Turkse versie , omdat het lied in eerste instantie in het Engels is geschreven. Tevens had Turkije volgens Sertab alleen kans op een goede klassering op het songfestival en een Europese hit wanneer Turkije in het Engels zou zingen, aangezien vrijwel niemand Turks verstaat, maar wel de Engelse taal. Dit bezorgde haar in Turkije veel kritiek. Er werd schande van gesproken dat de Turkse taal zomaar aan de kant werd geschoven. Snel na haar overwinning op het songfestival verdween alle kritiek en ontstond grote vreugde bij de Turkse bevolking. Na vele jaren was het winnende lied op het songfestival weer een grote Europese hit. In Nederland behaalde Sertab de 7e plaats in de hitlijsten.
De grote verrassing van de avond was de Belgische groep Urban Trad. Hun lied "Sanomi" werd gezongen in een verzonnen taal en bevatte veel Keltische invloeden. De groep is zonder nationale voorronde aangeduid door de RTBF en had in Wallonië al een redelijke staat van dienst opgebouwd.
Rond de groep ontstond consternatie, omdat één van de leden, Soetkin Collier, er extreem-rechtse ideeën op na zou houden. Soetkin ontkende alle beschuldigingen. RTBF besloot samen met de groep en hun platenfirma dat Urban Trad zonder Soetkin naar Riga zou afreizen, aangezien haar deelname aan het songfestival het imago van België zou kunnen schaden. Na het songfestival bleken alle beschuldigingen ongegrond.
Sinds vele jaren deed er weer een groep mee, die al grote hits in vele landen op hun naam hadden staan.
In Riga deed de Russsche inzending veel stof op waaien. Morgen meer over t.A.T.u.
Voor Oostenrijk deed cabaretier Alf Poier een gooi naar de overwinning. Tijdens de gehele week voor het songfestival deed hij er alles aan om in de belangstelling te staan. Zo nam hij journalisten mee naar buiten tijdens de persconferentie en liep over eieren, die het echter vrijwel allemaal begaven. Tijdens de repetities werd gedreigd met diskwalificatie van de Oostenrijkse bijdrage wanneer Alf zich in zijn kruis zou grijpen tijdens de uitzending. Zijn optreden met gefiguurzaagde dieren en headbangende achtergrondzangeres was echter hilarisch genoeg om het publiek op zijn hand te krijgen en veel punten te krijgen van de juries.
Esther Hart gaf een spetterend optreden weg op het songfestival. De verwachtingen bij de Nederlandse delegatie waren erg hoog gespannen. Er waren na haar optreden veel negatieve reacties over de kleding van Esther en haar achtergrondkoor. Of dit grote invloed heeft gehad op de uitslag zal altijd een vraag blijven. Na het songfestival werd Esther door de oud-winnaars van het Songfestival uitgeroepen tot beste artiest van het 48ste Eurovisie Songfestival.
Naast Esther Hart gokte ook de Poolse groep Ich Troje op twee paarden. Na de winst in de Poolse voorronde waagden ze ook nog een gokje in de Duitse voorronde. In de Duitse voorronde werden ze echter met hun lied "Liebe macht Spass" verslagen door Lou. Op het songfestival maakte de combinatie van de extravagante roodharige zanger en de prachtige stem van de zangeres van Ich Troje veel indruk met hun lied over de vrede.
Letland werd in 2003 vertegenwoordigd door drie zeer bekende solisten, die besloten hun krachten te bundelen en samen deel te nemen aan de Letse voorronde. De groep F.L.Y. bestond uit Yana Kay, Martins Freimanis en Lauris Reiniks. Ze wonnen met grote voorsprong de Letse voorronde en de verwachtingen voor het Eurovisie songfestival waren hooggespannen. Maar waar winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Het Letse trio kreeg alleen van hun buurland Estland 5 punten en eindigde daarmee in de achterhoede.
De puntentelling was tot op het einde spannend. Voordat Slovenië de laatste punten bekend maakte stond België er het beste voor met 6 punten voorsprong op Turkije. Doordat de Slovenen België slechts beloonden met 3 punten en de Turkse Sertab 10 punten kreeg, ging de winst voor het eerst naar Turkije.
Einduitslag ESF 2003:
1. Sertab Erener – Everything that I can (Turkije) 167
2. Urban Trad – Sanomi (België) 165
3. t.A.T.u. – Ne ver, ne boisia (Rusland) 164
4. Jostein Hasselgård – I’m not afraid to move on (Noorwegen) 123
5. Fame – Give me your love (Zweden) 107
6. Alf Poier – Weil der Mensch zählt (Oostenrijk) 101
7. Ich Troje – Keine Grenzen – Zadnych granic (Polen) 90
8. Birgitta – Open your hearth (IJsland) 81 (foto)
8. Beth – Dime (Spanje) 81
10. Nicola – Don’t break my hearth (Roemenië) 73
11. Lou – Let’s get happy (Duitsland) 53
11. Mickey Harte – We’ve got the world (Ierland) 53
13. Esther Hart – One more night (Nederland) 45
14. Olexandr – Hasta la vista (Oekraïne) 30
15. Claudia Beni – Vie nisam tvoja (Kroatië) 29
16. Mija Martina Barbaric – Ne brini/Could it be (Bosnië-Herzegovina) 27
17. Mando – Never let you go (Griekenland) 25
18. Louisa Baïleche- Monts et merveilles (Frankrijk) 19
19. Lior Narkis – Words for love (Israël) 17
20. Stelios Constantas – Feeling alive (Cyprus) 15
21. Ruffus – Eighties coming back (Estland) 14
22. Rita Guerra – Deixa-me sonhar (Portugal) 13
23. Karmen Stavec – Nanana (Slovenië) 7
24. F.L.Y. – Hello from mars (Letland) 5
25. Lynn – To dream again (Malta) 4
26. Jemini – Cry baby (Verenigd Koninkrijk) 0 Nog nooit eerder behaalde een inzending uit het Verenigd Koninkrijk de laatste plaats. Het Verenigd Koninkrijk gaat voorlopig de geschiedenis in als het enige land dat ooit 26e is geworden.
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 2003? Reageren kan onder deze log!
Recente reacties