50 jaar songfestival: ESF 2005
In augustus’04 begonnen we de rubriek 50 jaar songfestival, waarin we terugkeken op het ESF en NSF van alle jaren. Kiev is achter de rug, dus tijd voor een terugblik. Wat vond jij van de finale? Een terechte winnares? Bij welke nummers haakte je af en bij welke juist niet. Wie zong er vals of had de verkeerde jurk aangetrokken?
—————————————————————————————————-
Eurovisie Songfestival 2005
Datum: 21 mei 2005
Locatie: Sportu Palatsu, Kiev
Presentatie: DJ Pasha en Maria Efrosinina
Jurering: 1-8, 10 en 12 punten
Twee dagen na de halve finale moesten de 10 gekwalificeerde deelnemers samen met 14 reeds geplaatste landen gaan uitmaken wie de opvolger van Ruslana zou worden. Ruslana zelf opende de avond met één van haar nieuwe nummers. Daarna was het de beurt aan de 24 finalisten om al dan niet een onuitwisbare indruk te maken. Sommigen lukte dat met hun stem en nummer, anderen met hun verschijning en sommigen ook helemaal niet.
Uit de halve finale was de opvallende verschijning van de Moldaviërs (links) een goedwerkende gimmick. Hun ska-rock nummer werd vergezeld door Boonika, een 60-jarige dame van het platteland die vrolijk op de drum sloeg aan het einde van het nummer. Daarvoor schommelde ze in haar stoel en keek gezellig in het rond. Het leverde de Moldaviërs een tweede plek in de halve finale op en een zesde in de finale.
Chiara (rechts) mocht voor de tweede keer deelnemen. In 1998 werd ze derde in Birmingham. Nu deed ze het nog iets beter. Haar zelfgeschreven nummer Angel werd tweede. Het waren sowieso de vrouwen die de klok sloegen op zaterdag. Luminita Anghel bracht het maar haar trance-achtige Let me try tot de derde plek. De Israëlische Shiri Maimon deed het een stuk beter dan donderdag en werd vierde met het half-Hebreeuws, half-Engels gezongen Hasheket shenish’ar.
De verrassing van de dag waren de Letten. Walters & Kazha (links) waren tenauwernood door de halve finale gekomen met een tiende plek, maar hadden het geluk van een goede startpositie in de finale en een beter optreden op de finaledag. De twee jeugdige Letten kregen waarschijnlijk ook de steun van de doven, aangezien zij hun nummer begeleidden met gebarentaal.
Voor de grote vier verliep de finale rampzalig. Spanje deed het nog het best, maar met een 21e plek zullen de dames van Son de Sol niet blij zijn. Ook Javine (GB), Ortal (Frankrijk) en Gracia (Duitsland, rechts) zullen met weinig genoegen terugkijken naar het festival. Ze eindigden op de onderste drie plaatsen. Vooral bij de Britten en de Duitsers kwam dat hard aan. De Duitse Eurovisiebaas Jürgen Meier-Beer trok zijn conclusies en vertrok.
De grote winnares van het festival werd de Griekse Helena Paparizou, die een promotiecampagne van grote omvang had afgewerkt voordat ze naar Kiev vertrok. Het leverde haar genoeg naamsbekendheid op en ze startte dan ook als grote favoriet. Net als in de afgelopen twee jaar maakte de favoriet het opnieuw waar. De in Zweden woonachtige Paparizou hoopt nu op een internationale start van haar carriere.
De uitslag:
1. Helena Paparizou – My number one (Griekenland) 230 (foto 1)
2. Chiara – Angel (Malta) 192
3. Luminita Anghel & Sistem – Let me try (Roemenië) 158
4. Shiri Maimon – Hasheket Shenish’ar (Israël) 154 (foto 2)
5. Walters & Kazha – The war is not over (Letland) 153
6. Zdob si Zdub – Bunica bate Toba (Moldavië) 146
7. No Name – Zauvijek moja (Servië & Montenegro) 137
8. Vanilla Ninja – Cool Vibes (Zwitserland) 128
9. Wig Wam – In my dreams (Noorwegen) 125
9. Jakob Sveistrup – Talking to you (Denemarken) 125
11. Boris Novkovic feat. Lado members -Vukovi umiru sami (Kroatië) 115
12. NOX – Forogj világ (Hongarije) 97
13. Gülseren – Rimi rimi ley (Turkije) 92
14. Feminnem – Call me (Bosnië- Herzegovina) 79
15. Natalia Podolskaya – Nobody hurt noone (Rusland) 57 16. Ledina Çelo – Tomorrow I go (Albanië) 53 (foto 3)
17. Martin Vucic – Make my day (VJR Macedonië) 52
18. Constantinos – Ela ela (Cyprus) 46
19. Martin Stenmarck – Las Vegas (Zweden) 30
19. Greenjolly – Razom nas bahato (Oekraïne) 30
21. Son de Sol – Brujería (Spanje) 28 (foto 4)
22. Javine – Touch my fire (Groot-Brittanië) 18
23. Ortal – Chacun pense à soi (Frankrijk) 11
24. Gracia – Run and Hide (Duitsland) 4
Nederland deelde de 12 punten opnieuw uit aan Turkije en leidde het herstel van de Grieken in met 10 punten. Denemarken kreeg er 8, Israël 7, Bosnië & Herzegovina 6, Malta 5, Servië & Montenegro 4, Roemenië 3, Kroatië 2 en Noorwegen kreeg 1 punt.
Recente reacties