DDD: De relletjes van het Nationaal Songfestival [2]
Ditjes en Datjes Dinsdag
In de rubriek Ditjes en Datjes Dinsdag behandelen we iedere dinsdag in september diverse feitjes uit de geschiedenis van het Nationaal- en Eurovisie Songfestival. In deze aflevering kijken we naar de relletjes rondom het Nationaal Songfestival tussen 1989 en 2019.
1989: Het schrijverscollectief van Catapult werd toegevoegd aan de lijst van auteurs van ‘Blijf Zoals Je Bent’, omdat het lied verkocht was aan hun muziekuitgeverij. Het was echter Jan Kisjes die alleen het lied geschreven had.
1992: Soundmixshowdeelneemster Claudia Streza was door de organisatie gevraagd om ‘Wijs Me De Weg’ te zingen. De Roemeense sprak echter nauwelijks Nederlands. Componist Edwin Schimscheimer gaf aan Streza niet te zien zitten en hij kwam met Humphrey Campbell als vervanger om het lied te vertolken.
1997: Hans van Hemert was woest op de uiteindelijke uitvoering van ‘Dat Liefde Zo Moet Zijn’. Het arrangement was aangepast en het lied was niet vijfstemmig bedoeld. Mrs. Einstein bracht na het Nationaal Songfestival een cd uit met de liedjes van het Nationaal Songfestival, maar het lied van Van Hemert ontbrak daar op.
2005: Componist Kees Rietveld (Georgie Davis) kreeg een conflict met de zangeres Chastity (foto) over de uitvoering van zijn lied ‘Baby It’s You’ en het leek het erop dat hij voor een andere uitvoerend artiest zou kiezen, maar uiteindelijk werd de zaak bijgelegd.
2010: Eén lied en vijf jonge kandidaten die gecoacht zouden worden door gerenommeerde artiesten. Edsilia, Gordon en Lenny Kuhr haakten af, omdat ze zich niet konden vinden in het lied en het concept. Corry Konings deed wel mee en zou als coach van Marlous optreden. Een week voor het festival besloot Corry te stoppen, omdat ze niet langer wilde samenwerken met Marlous en haar manager. Het duo nam namelijk, achter Corry’s rug om, een eigen versie van het ‘Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)’. Na langdurig overleg met de TROS besloten Corry en Marlous toch samen mee te doen aan het Nationale Songfestival. Corry trok aan het langste eind en haar versie werd gebracht tijdens het Nationaal Songfestival.
Dat was echter niet de enige rel dat jaar. Nadat Loekz en Sieneke gelijk stonden na de stemmen van de jury moest tekstschrijver Pierre Kartner de keuze maken tussen de twee uitvoerenden. Na lang twijfelen en na aandringen van Yolanthe Cabau- van Kasbergen maakte Kartner zijn keuze: “Doe dan maar Sieneke”. Direct na zijn woorden kwam de confetti, die bedoeld was voor de winnaar, terecht bij de groep Loekz..
2012: Artiesten die liedjes in hadden gestuurd klaagden dat de selectiecommissie- met daarin John de Mol – vrijwel alle artiesten selecteerde van het eerste seizoen van The Voice. Tevens was er voor Tim Douwsma een plaats, die destijds programma’s maakte voor de TROS. Artiesten zoals Gordon, Ben Cramer en Dries Roelvink uitten in de media hun ongenoegen.
2013: Anouk werd door songfestivalfans voor de editie van 2009 als favoriet beschouwd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De NOS was echter al rond met de Toppers. In de zomer van 2012 liet Anouk via social media weten wel mee te willen doen. De TROS was echter al van plan om even voorrondes te organiseren en de toenmalige directeur wilde Anouk wel een plaats in die shows geven. De zangeres bedankte daarvoor en na bemiddeling door Daniël Dekker besloot de omroep dat Anouk Nederland zou gaan vertegenwoordigen en dat ze vrije keus had in het lied.
Leuke rubriek! Alleen kleine opmerking: Ivan Peroti deed NA zijn deelname aan het NSF 2012 mee aan The voice of Holland.
Het kan dus niet zo zijn dat in 2012 al kritiek was op zijn deelname om die reden..
Ik was zo blij toen ter tijd dat ze niet op de open inschrijvingen hadden geteerd in 2012. Zanger Rinus…
Dat liefde zo moet zijn uit 1997 was een schitterend nummer. Juist mooi dat Mrs Einstein het liedje vijfstemmig zong. Ik vind de vocale harmonieën van Mrs Einstein (in verschillende bezettingen) meestal erg mooi. Met dank aan Paulette Willemsen.
Mrs. Einstein behoort in mijn top 5 slechtste inzendingen ooit.
Ik heb het over hun theater programma’s. Niet het songfestival.
Het was 1 bak herrie, maar in tegenstelling tot The Common Linnets, kan ik “Niemand heeft nog tijd’ wel tot het eind toe afluisteren.
Ik vond/vind mrs einstein ook erg goed, maar had toen al de vrees of zo’n theatergroepje wel zou werken op een esf. Niet dus. Plus het feit dat ze geen echte sterke nummers hadden dat jaar. En van die top 3 die zo dicht bij elkaar zat won ook nog eens het slechtste nummer. Had liever Toen de aarde stilstond of dat liefde zo moet zijn gehad.
Marlous was een braderie en cafezangeresje uit Drente net als veel deelnemers die avond en de meidengroep Loekzz was een slechte kloon van de Dolly Dots in ieder geval het slechtste nationaal songfestival ever !!!
Ik zat toen in de zaal omdat ik een vrijkaartje gekregen had. Het was inderdaad een verschrikkelijke show met kermis en braderiemuziek maar nog erger was de presentatie van die Cabau. Wat een dom element zeg, het enige wat ze presteerde was het lezen van de autocue en de kaartjes in haar hand. Zo gauw als ze buiten beeld was trok ze me toch een chagrijnige bek.
Mooie tijd. De geselecteerde inzendingen voor de voorrondes stonden helaas ver af van het ESF format. Het was wel leuk met jurering uit de provincies en Hollandse kneuterigheid alom. Maar geen hoge kijkcijfers.
Ik heb zelf nog een inzending gedaan voor het Songfestival. “Ice cream boy” John de Mol gooide roet in het eten met Joan Franka. 😀
Ik wil die icecream boy wel eens zien/horen. Wie was de beoogde uivoerende artiest? Ik heb ook een keer ingezonden samen met Zweedse componist. Helaas werd het hem niet. Maar het demootje ligt nog altijd in de kast:)
2010 was wel echt het dieptepunt qua NSF. Complete wansmaak invasie met C artiesten/producers en tot over maat van ramp de ‘KIES! of ik schiet’ beslissing van Vader abraham. Man man man. De eerste en enige keer dat ik dacht dat NL zich beter terug kon trekken. Boos geweest op de TROS ook.
2010 is bij far de slechtste nationaal songfestival ever. Vijf keer een uitvoering van een liedje dat sowieso kansloos was. Dat Mrs Einstein gevraagd was in 1997 snap ik nog steeds niet. Het nationaal songfestival van 1998 is wat mij betreft de beste ooit.