Blanca Paloma wint Benidorm Fest 2023

Dit vind je misschien ook leuk...

80 reacties

 1. Siem schreef:

  Waar ik Spanje vorig jaar fantastisch vond, zijn ze dit jaar weer terug bij af. Een moeilijk liedje waar ik niets van begrijp, ik voel het niet. Ik verwacht niet dat dit mee gaat doen aan de strijd bovenin.

  • Nordman schreef:

   Ik zelf voel het wel, maar ook wel mee eens dat het lied op het eerste gehoor moeilijk is voor een groot publiek. Ik denk eerder dat de jury hier voor zal gaan dan de kijkers. Maar het lijkt me wel te gek op Spanje te zien winnen.

 2. Starkoo schreef:

  whaha wat een afgang vorige jaar top lied, nu een vreselijk lied dat in de onderste regio gaat eindigen! Slechte kopie van Servië 2022!

 3. Beer schreef:

  Ik zie dat Spanjaarden erg blij zijn met de keuze, maar ik ben het ermee eens: moeilijk in het gehoor, behoeft context, pakt niet meteen. Het heeft mee dat het mooi in beeld gebracht wordt, maar dat is het dan eigenlijk.

  Ik ben erg bang dat dit in de onderste regionen eindigt.

  • Jarno schreef:

   Knappe prestatie als iemand hier chocolade van kan maken. Ik vraag mij echt af waar ik nou net 3 minuten naar heb zitten kijken en luisteren. Iemand die misschien iets meer context kan geven hieraan?

   • Esmee schreef:

    “Blanca zingt een gezang voor haar overleden grootmoeder, voortbouwend op de muzikale erfenis die ze van haar heeft : de flamenco muziek en muziek in het algemeen.”

    “Het liedje is een flamenco slaapliedje.”

    N.b.: deze quotes heb ik van Wiwiblogs gepakt. De rest van de context kun je daar zelf opzoeken.

  • Moi schreef:

   Mooi voor Spanjaarden, niet voor andere Europeanen… Net als Sieneke.

 4. Ria NL schreef:

  Ik ben er ook niet blij mee zeker na de uitvoering van vanavond, heel veel gegil
  Ik vond het lied en de uitvoering van Alice Wonder veel mooier. Ik geloof nooit dar dit hoog gaat eindigen in Liverpool. We gaan het maar gewoon afwachten.

 5. Br@m schreef:

  Van de 8 deelnemende artiesten had Blanca Paloma veruit het beste nummer en daarom ben ik blij dat men niet gekozen heeft voor één van de andere 7 artiesten. Of dit gaat scoren weet ik niet maar ik gun Blanca een plaats in de middenmoot maar dat zal ook afhangen van de concurrentie.

 6. riccardo schreef:

  Of het echt een smaak overstijgende klasse heeft betwijfel ik wel maar slecht is het zeker niet.
  Het wordt hoog of laag. Niet ergens in het midden, denk ik.

 7. Nordman schreef:

  Opnieuw een heel goede inzending uit Spanje.

 8. GerardMartin schreef:

  In ieder geval origineler dan die wiebelbillen van vorig jaar!

 9. Inez schreef:

  Wat een geschreeuw ik zou zeggen spanje onderaan voorlaatste. Hoe slecht dit is niet zeggen maar zo vals

  • robbert-rotterdam schreef:

   Je kunt alles van deze bijdrage zeggen, maar vals is het zeker niet. Integendeel. Erg goed gezongen, precies wat dit genre vraagt. Wel: uiterst ontoegankelijk voor grote delen van Europa. Zie tante Ulla uit Stockholm en oom Henk uit Almelo hier echt niet voor stemmen. Erg moedig om authentieke liedjes te brengen, maar hier overschat Spanje de breedte van de interesse van de gemiddelde Europese kijker en wellicht ook van de Europese jury’s.

   • Han schreef:

    Haha, tante Ulla uit Stockholm stemde ook op Jamala, dus onderschat haar niet!

   • robbert-rotterdam schreef:

    Weet je zeker dat we dezelfde tante Ulla voor ogen hebben? Ik bedoel, er zijn meer hondjes die Fikkie heten (hoewel de laatste decennia steeds minder)…

  • ~ René ~ schreef:

   Vals? Hoe kom je daar nu toch bij, als het niet jouw ding is wil het niet zeggen dat het vals is. Deze dame kan echt wel zingen.
   Waarschijnlijk zijn jouw hersenen nog niet rijp voor een onbekende sound en te onervaren voor bepaalde (muziek)stromingen. Fijn voor je dat je dat nog allemaal mag leren en mag gaan ervaren, dat gaat een verrijking voor je worden.

 10. Pietje schreef:

  Dit is gewoon irritant raar? Ik bedoel, ben voor dramatische ballads maar dit is too much. Wel een goede stem btw

 11. MarkusRotterdam schreef:

  Dit wordt weer zo’n ik-pak-nog-even-wat-te-drinken-momentje tijdens de finale !

  • GerardMartin schreef:

   Ik heb meerdere van dat soort momentjes hahaha

   • Ingky schreef:

    Met dit nummer gaat Spanje niet het resultaat van vorig jaar halen, dat is duidelijk. Televoters gaan hier niet voor, de punten moeten van de juries komen. Wel authentiek flamenco nummer maar alleen Spanjaarden snappen dit, Europa wat minder denk ik.

 12. Moi schreef:

  Mijn oren doen pijn…… Allah sound

 13. riccardo schreef:

  Ik vind het een kwalitatieve inzending. Of het ook de smaak overstijgende kwaliteiten in huis heeft voor een top notering, twijfels.
  Het kan wel.

  • Pietje schreef:

   Misschien ja, het is visueel wel goed en zingen kan ze en dat vinden juries leuk. Maar het is ook raar en heel ontoegankelijk

   • riccardo schreef:

    Niet doorsnee. Raar en ontoegankelijk valt wel mee, in mijn beleving. Denk dat er publiek is dat de kwaliteit wel herkent. Vermoedelijk wel een wat lastiger nummer dan bv het eveneens etnisch georiënteerde Shum van Go-A.

 14. Richard schreef:

  Beetje moderne versie van Quién maneje mi barca uit 1983. Authentiek Spaans. Maar of ik het op mijn playlist zet weet ik nog niet. Het doet me niet zo veel.

 15. MarkESF schreef:

  Spanje mag trots zijn met deze inzending. Cultuur in modern jasje, spatzuiver gezongen. Ik hou hier van. In ieder geval vele malen beter dan de verschrikkelijke winnaar vorig jaar.

 16. Sake schreef:

  Prima Spaanse inzending. Met name een gedurfde inzending, met Spaanse invloeden. Gaat scoren!

 17. Borlando schreef:

  Eindelijk is er door jury/publiek een nummer gekozen dat ik de moeite waard vind, al was het het enige in dit veld dat me echt kon boeien. Prachtig en met passie gezongen. Blanca Paloma Uno!

  • Inez schreef:

   Pardon vind je dit geweldig dan ben je potdoof wat een geschreeuw is dat

   • Borlando schreef:

    Te uwer informatie: ik ben noch een pot, noch doof. Bovendien kan ik onderscheid maken tussen vals en zuiver gezongen, hetgeen niet aan ieder gegeven is. Prettige dag verder.

   • Beer schreef:

    Wat minder in de aanval graag, Inez.

   • MarkESF schreef:

    Lekker vriendelijk weer. Spatzuiver ge,ongen, iets wat ik van de Belgische inzending niet kan zeggen. Spaanse cultuur in een nieuw jasje, geweldige inzending.

   • GerardMartin schreef:

    Jij hebt zeker het absolute gehoor?!

   • MarkESF schreef:

    Klopt en als kenner van dit genre: spatzuiver

 18. albert schreef:

  en weer terug naar af met dit vreselijke lied een ticket voor de last five zero points !!!

 19. Tippy2 schreef:

  Het is zeker goed gezongen en authentiek. Ik heb het een paar keer beluisterd maar bij mij wil het niet pakken, daar waar Quién maneje mi barca uit 1983 dat wel deed. Mooie staging, dat dan wel. Echter het komt niet op mijn playlist, daar is het toch echt teveel “geluid” voor…Voor de finale verwacht ik een lage middenmoter.

  • Borlando schreef:

   Remedios Amaya werd in 1983 zwaar ondergewaardeerd. Maar inmiddels is het muzikale spectrum van het songfestival toch wel verruimd, dus ik hoop dat er door Spanje dit jaar een beter resultaat wordt behaald. Dat zal overigens niet al te moeilijk zijn, want Remedios eindigde helaas onderaan met 0 punten. Maar je weet maar nooit…

 20. Richard schreef:

  Gedrufde inzending, of het wat gaat doen? Geen idee, Dacht vorig jaar met Servie ook dat het niets Ou worden en zie wat daar mee gebeurde.

 21. Eddy schreef:

  Ik veronderstel dat ik geestelijk wel heel erg masochistisch moet zijn. Gisterenavond heb ik uren zitten kijken naar een Spaanse freakshow. Een aaneenschakeling van kitsch, wansmaak en over-the-top wokisme. Ik begrijp waarom het het ‘Benidorm Fest’ was en niet, pakweg, ‘Malaga Fest’! De ene weerzinwekkende outfit na de andere. Toppunt was toen de winnares van verleden jaar plots het podium opkwam in een ”jurk” die ontworpen was om op een pornofestival de ‘Gouden Dildo’ uit te reiken. Arm arm Spanje. Je had er eentje, een zekere Alice, die niet genoeg het satansteken kon maken. Moge Nancy Pelosi zich over haar ontfermen. Een andere, Agoney (what’s in a name) had dan weer zijn geheel eigen mix gemaakt van de look van Conchita Wurst en de attitude van de Israëliër van verleden jaar. Er was ook een groepje, Megaria, dat net iets te veel naar slasherfilms hadden gekeken en daar heel stoer en afzichtelijk mottig mee uit pakten. Kortom, het was armoe troef. De winnares heeft ten miste de verdienste dat ze de authentieke Spaanse muziek eer aan doet. Of dat iets zal opleveren … twijfelachtig. Ik voorspel het doemscenario van de Fransen van verleden jaar. Eén zaak moet ik de Spanjaarden toegeven, ze zijn wel chauvinistisch genoeg om hun eigen muziek naar Liverpool te sturen. Een verademing tussen alle op Zweeds model geformateerde pulp die we meestal te horen krijgen.

 22. Joaquin schreef:

  ze is echt goed, in ieder geval beter dan ned.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Een beetje voorbarig. Het Nederlandse lied is nog niet eens bekend.

 23. Dirk Marko schreef:

  Visueel heel sterk, mij kan de zang niet bekoren. Vraag me ook af of dit in Liverpool gaat scoren.

 24. Toine schreef:

  In één woord: VERSCHRIKKELIJK

 25. Christoph schreef:

  tenenkrommend slecht bagger

  • Zuiderbuur schreef:

   Bagger is toch wel te sterk uitgedrukt. Dit is authentiek en heel Spaans. Maar daar knelt ook het schoentje. Ze is geen Rosalía. Die slaagt er beter in om moderne flamenco in een breed toegankelijk jasje te gieten. Van haar muziek ben ik fan, van dit niet.

 26. Samson schreef:

  Ik zie inspiratie uit Servië en Portugal van vorig jaar, maar het geheel is zo schreeuwerig dat het pijn doet aan mijn oren……ik kan het eigenlijk niet aan! Ik maak er mijn plaspauze van

 27. Dick schreef:

  Ik ben normaal niet vies van etnische originaliteit maar het moet wel leuk blijven, van deze bijdrage word ik alleen maar moe…. heel moe. Ik begrijp het niet en kan er niks mee. Begrijp de act ook niet. Denk dat een verdwaald jurielid hier wel punten aan geeft maar ik kan mij niet voorstellen dat dit hoog eindigt.

 28. Bandido - Georgia schreef:

  Om te beginnen vind ik het wel positief dat er op het ESF plaats is voor dit genre. En ook dat Spanje iets stuurt dat herkenbaar en authentiek is. Helaas is dat ook meteen het enige positieve dat ik erover kan zeggen. Het nummer zelf pakt en boeit me totaal niet en het optreden doet vooral aan als een poging “kijk ons eens flamenco modern en hip anno 2023 maken”. Het resultaat is vooral heel raar. En daarbij vind ik het de stem van de zangeres heel schel en schreeuwerig overkomen.

  Al met al geen liedje dat in mijn Spotify lijst zal opduiken en ik na Liverpool niet nog eens hoef te horen. Moeilijk te voorspellen wat dit gaat doen, maar persoonlijk denk ik dat het in de onderste regionen gaat eindigen. Ik denk dat Agoney een beter resultaat voor Spanje had geboekt, al denk ik dat Madrid ’24 er sowieso met geen enkel voorrondeliedje in had gezeten.

 29. Jeroen schreef:

  ¡¡Gran victoria de Blanca Paloma!!
  Een terechte winnaar! Prachtige performance en een geweldige stem. Spanje stuurt iets authentieks, origineel en zal zeker indruk maken. Dat dit nu afwijkt van wat we wellicht zouden willen horen op het ESC is juist alleen maar mooi. Niets is zo veranderlijk als het ESC!
  Vamos España!

  • MarkESF schreef:

   Helemaal mee eens. Jaren wordt er geroepen dat alles een eenheidsworst is. Wordt iets met culturele achtergrond gestuurd van goed niveau, weer niet goed. Terwijl al die vakantiegangers massaal de Spaanse avonden bezoeken met matige, slechte muziek en zang, en er lyrisch over doen. Maar ja tante Ulla uit Stockholm en oom Harry uit Almelo hebben er geen verstand van.

   • GerardMartin schreef:

    Laat Ulla & Harry zelf maar een zangduo vormen dan.

   • Zuiderbuur schreef:

    Ik herhaal wat ik al eerder schreef. Dit is authentiek en heel Spaans. En inderdaad veel authentieker dan de flamenco die ze in veel hotels aan de Costa’s opvoeren. Maar net in die authenticiteit schuilt ook het moeilijke. Ze is jammer genoeg geen Rosalía. Die slaagt er meer in om moderne flamenco in een breed toegankelijk jasje te gieten. Van Rosalía’s muziek ben ik fan, van dit niet echt. Maar de keuze verdient zeker alle appreciatie. En misschien springt het nummer er de avond zelf wel uit, zeker als het midden een resem 13-in-een-dozijn-nummers wordt geplaatst.

  • GerardMartin schreef:

   ¡Vaya con ese plátano España!

 30. Esmee schreef:

  Ik vind het gedurfd. Leuk dat ze voor dit genre durven kiezen. Het is niet mijn smaak muziek
  maar ik vind het wel goed klinken. Het plaatje is ook mooi.

 31. Werner schreef:

  O jee hier moet ik erg aan wennen

 32. Jellybean schreef:

  Authentiek Spaans en gedurfd, dat zeker. Grootste manco van dit lied is het ontoegankelijke, de niet lekker in het gehoor liggende opbouw van de song waardoor het niet fijn weg luistert. Lijkt me iets voor de onderste regionen maar ik kan me in deze vergissen.

 33. Dennis schreef:

  Vast authentiek, onderscheidend en heel Spaans, maar mij gebeurt er echt te veel en ik krijg er een combinatie van hoofdpijn en woede van. Maar cool dat Spanje zelf kiest wat ze willen sturen en ze willen dit.

  • MarkESF schreef:

   Tja in Nederland beslissen 6 personen de inzending. Echt democratisch

   • Dennis schreef:

    Laten we eerlijk zijn en zeggen dat de gemiddelde Nederlandse stemmer tijdens een NSF vaker niet het juiste liedje koos voor en ESF. Dat heeft nu eenmaal ook met smaak te maken: men kiest met een Nederlandse referentiekader, die vaak anders is dan andere delen van Europa. Ik vind het trouwens wel echt cool dat mensen kiezen voor hun favoriet, zoals in Spanje.

   • Peter schreef:

    4 van de 5 overwinningen van Nederland zijn door publiek gekozen

 34. Lars schreef:

  Waar Spanje vorig zo goed mee voor de dag kwam, qua zang en dans, zo slecht is de presentatie, zang en geen dans dit jaar. Ik vrees voor Spanje de onderste regionen.

 35. JW schreef:

  Een hele aparte inzending van Spanje dit jaar.
  Hier moet je van houden.